Home Πολιτισμός Ikarian Dance Project 2013 – Χορεύοντας στην Ικαρία

Ikarian Dance Project 2013 – Χορεύοντας στην Ικαρία

by ikariaki.gr
30 views

DSC07433To Ikaria Dance Project διοργανώθηκε τον Αύγουστο στον Αρμενιστή Ικαρίας από συλλόγους χορού του εξωτερικού και ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Συμμετείχαν στα εργαστήρια ελληνικού χορού οι: Χρήστος Θεολόγος (για τους χορούς της Μ. Ασίας), Χριστιάνα Κατσαρού (χοροί της Ικαρίας- Φούρνων), Ευθύμιος Ευαγγέλου (Χοροί της Σάμου) και Έλλη Καζάκου (χοροί της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων). Οι χορευτές ήταν Έλληνες και φιλέλληνες από χορευτικούς συλλόγους σε διάφορες χώρες όπως Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ισπανία, Ουγγαρία και Ισραήλ!

Ένα σημαντικό γεγονός φέτος με την ευκαιρία και της 10ης επετείου του Project ήταν η συμμετοχή των Σαμιωτών χορευτών του Χορευτικού Συλλόγου των Μυτιληνιών της Σάμου, που με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και πολύ κέφι χόρεψαν τους χορούς του νησιού τους σε μια πανέμορφη παράσταση στις 25.8 στο ξενοδοχείο Cavos Bay Hotel, πάντοτε υπό την επίβλεψη του χοροδιδασκάλου Ευθυμίου Ευαγγέλου. Ο κος Ευαγγέλου επίσης πλαισιώθηκε κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και από τους χορευτές του συλλόγου “Ειρήνη” της Χώρας Φίλιππο Πυργιώτη, Κωνσταντίνα Ζουρνατζή και Βαγγελίτσα Φαλάρη, ώστε να αποδοθεί όλος ο πλούτος της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Σάμου.

DSC07655Ο αρωγός σύλλογος Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (etepo.gr) με τους χορευτές του συμβάλλουν κάθε χρόνο στην επιτυχία της διοργάνωσης των εργαστηρίων του Project. Έτσι φέτος τα εργαστήρια τραγουδιού και μικρασιατικών ρυθμών εμψυχώθηκαν με μοναδικό τρόπο από τους Βασίλη Σκλαπάνη, Στέλιο Γιαννουλόπουλο, Μαρία Λαμπροπούλου, Έφη Ζουρουλίδου και Νίκο Πολίτη και φυσικά τον πρόεδρο του συλλόγου Χρήστο Θεολόγο. Η «κομπανία» του Project φέτος είχε την μεγάλη χαρά να «μεγαλώσει» και με νέους μουσικούς: την Γαλλίδα βιολονίστρια Valerie Maindron και τις Βελγίδες  Άννα Αλεξοπούλου στο λαούτο και το ούτι και την  Annick Van Steerteghem στο τουμπερλέκι. Πάντοτε συμπαραστάτες οι φίλοι από την Γένοβα, o Ιvo Ruello στο μπουζούκι και η Paola Pierantoni στον μπαγλαμά. Eπίσης ο Αλεξάντερ Spitzing, που παρουσίασε σε ένα εργαστήριο τη μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες βασικών εγχόρδων οργάνων. 

Οι φιλέλληνες χορευτές μαγεύτηκαν από τα παραδοσιακά καριώτικα πανηγύρια και τα γλέντια! Αξέχαστες θα μείνουν σε όλους η μουσική βραδιά που οργανώθηκε στον Να με την κομπανία του Λευτέρη Πούλη ή Σκάντζακα με τους: Γιάννης Λούκος, Αλέξανδρος Spietzing και η Μαρία Παντελάκη. Καθώς και η βραδιά με την κομπανία «Περιμπαίχτες» και τον Δημήτρη Σπανό (τσαμπουνοφυλάκα), Σταύρο Νικολαϊδη (λύρα), Νίκο Κόχυλα (βιολί), Επαμεινώνδα Βαλσαμή (κιθάρα) και την Χριστίνα Κουτσιαύτη στο τραγούδι και τα κρουστά. Και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν όλοι σε ένα παλιό παραδοσιακό καριώτικο όργανο που έπαιξε ο Φίλιππος Καρίμαλης, τον «κερατοφά»!DSC07622

Από τα μέρη που επισκέφτηκε η παρέα του Project ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου, καθώς στάθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε ζωντανή επαφή με τα αντικείμενα του παραδοσιακού βίου του νησιού αλλά και με πολλά σημαντικά ιστορικά κειμήλια.

Η παρέα του Εργαστηρίου εκφράζει από καρδιάς ευχαριστίες σε πολλούς φίλους αυτής της πρωτοβουλίας: στον Νίκο Κούβαρη, την Annick Van Steerteghem, τον Νίκο Τσιρώνη, τον Δημήτρη Ρήγα και όλη την οικογένεια του Cavos Bay, την Κα Κούλα Αδάμου και την Κα Ελένη Μαματά, την Βάλια Παπαγιάννη, την Ειρήνη Μαυρογιώργη, την Άντα Καρούτσου, την Ευγενία Τσαντίρη, την Ελένη Τσιώλη, την Ειρήνη Τσαπαλιάρη και πολλούς άλλους…DSC07598

Με αναμνήσεις από χορούς, γέλια, τραγούδια, μουσικές, συζητήσεις, φιλίες πήραν όλοι τον δρόμο της επιστροφής για τις χώρες τους με ένα χαμόγελο και μια υπόσχεση: και του χρόνου να ανταμώσουν και πάλι στην Ικαρία!

DSC07472

DSC07468

DSC07904

banner

Η παρέα του IkariaDance Project

www.ikariadance.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue