Χαιρετώ όλους τους συμπατριώτες που ψήφισαν ή δεν ψήφισαν στις τελευταίες Δημοτικές – Περιφερειακές και Ευρωεκλογές, στις δύο Κυριακές !8 και 25 Μάη του 2014. Άφησα να περάσουν λίγες μέρες για να εκφράσω τον δικό μου προβληματισμό και την δικιά μου, αποκλειστικά, γνώμη για το τι προηγήθηκε όλης αυτής της προεκλογικής διαδικασίας, τι έγινε την πρώτη Κυριακή των εκλογών και τι την δεύτερη Κυριακή. Θα επικεντρωθώ στις εκλογές για τον Δήμο Ικαρίας, χωρίς να αφήσω ασχολίαστα και τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου ή των Ευρωεκλογών. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα, αν κάποιοι είναι κερδισμένοι ή χαμένοι, αν κάποιοι πρέπει να πανηγυρίζουν ή να κάτσουν να σκεφτούν σοβαρά, αν τελικά καταλάβαμε την κρισιμότητα αυτών των εκλογών, πέρα και έξω από συνθήματα.
Να ξεκινήσω από το τελευταίο, η συμμετοχή στις εκλογές στο νομό μας, την πρώτη Κυριακή έφθασε στο 51% και τη δεύτερη Κυριακή στο 55,35%, που σημαίνει ότι μεγάλος κερδισμένος (δυστυχώς) και αυτών των εκλογών ήταν η αποχή. Αν αυτό δεν προβληματίζει κάποιους και το θεωρούν φυσιολογικό, εμένα με προβληματίζει έντονα. Γιατί ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στην "κορυφαία γιορτή της δημοκρατίας" όπως κάποιοι την αναφέρουν; Θα μου πείτε τα προβλήματα της εποχής πολλά, (ανεργία, φτώχεια, κλπ.), αυτή είναι η εύκολη απάντηση, η δύσκολη απάντηση όμως είναι, γιατί και στις άλλες μορφές συμμετοχής του απλού πολίτη (απεργίες, κινητοποιήσεις για το νησί), η μαζικότητα είναι μικρή. Εύκολες εκτιμήσεις, δύσκολες απαντήσεις, ακόμα πιο δύσκολο να πεισθούν όλοι αυτοί που απέχουν από τις διαδικασίες συμμετοχής στα κοινά.
Ξεκινώντας με αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω, ή μάλλον για την ακρίβεια καταλαβαίνω αλλά δεν δικαιολογώ, τους πανηγυρισμούς που κάνουν στο νησί για το χτύπημα και την ήττα του κακού, "μνημονιακού" και όποιον άλλο χαρακτηρισμό δίνουν κάποια μέλη του συνδυασμού Ικα. Ρι. Α., για τον απερχόμενο Δήμαρχο Χριστόδουλο Σταυρινάδη. Να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα στη μνήμη μας, γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος αδέλφια.
Πότε έγινε το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα; " Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της Ελλάδας το 2010 είναι διεθνής σύμβαση που συνάφθηκε στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των υπολοίπων (15) κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με μορφή δανείου, ύψους 80.000.000.000 ευρώ." Άρα το πρώτο μνημόνιο προηγήθηκε των δημοτικών εκλογών του 2010 (7 Νοεμβρίου 2010), που όλοι μαζί (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ), επιλέξατε και τελικά εκλέξατε τον Χριστόδουλο Σταυρινάδη ως Δήμαρχο Ικαρίας. Άρα είστε συνυπεύθυνοι για την εκλογή του.
Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2013, που δημιουργήσατε τον συνδυασμό σας, πρέπει για εμένα τον τρίτο και ουδέτερο ακροατή σας, να συμφωνούσατε με τις επιλογές και τις ενέργειες του κ. Σταυρινάδη. Είναι δικαίωμα σας να διαφωνείτε από τότε και μετά για τις όποιες ενέργειες του απερχόμενου Δημάρχου, αλλά όχι πριν ετεροχρονισμένα, χάνετε την αξιοπιστία σας, όταν τον Δεκέμβρη του 2013, μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας, δηλώνει για τα όποια λάθη έγιναν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, για τις μνημονιακές του επιλογές κλπ κλπ. Πού είσαστε 3,5 χρόνια και δεν βγάλατε ούτε μια ανακοίνωση, έστω σαν μια ομάδα που διαφωνούσε; Δεύτερο λάθος που κάνετε τον υποψήφιο Δήμαρχο (αργότερα) της παράταξης σας, τον ονομάζετε συντονιστή(άρα τον υποτιμάτε), γιατί θέλατε να συνεργασθείτε με την άλλη παράταξη του Δήμου, την Α.Σ.Π.Ι. και να κατεβείτε από κοινού στις εκλογές. Όταν αυτή η συνεργασία δεν ευοδώθηκε, βγήκατε και κατηγορούσατε τους μέχρι χθες φίλους σας και τότε δηλώσατε ότι κατεβαίνετε αυτόνομα στις εκλογές και θα είσαστε η αυριανή Δημοτική Αρχή.
Το τι έγινε βέβαια μετά, σας δίνει την εικόνα που έχει σήμερα το εκλογικό σώμα του νησιού, για την πρωτοβουλία σας. Δεν θα ασχοληθώ για το πως ένας χώρος που θέλει να εκφράζει και την ανανεωτική αριστερά, πήρε μια απόφαση για τις επιλογές στις Δημοτικές εκλογές, που την "αποφάσισαν στην Αθήνα". Από πότε στις τοπικές κοινωνίες η ανανεωτική αριστερά δέχεται επιλογές "άνωθεν", χωρίς να ερωτάται και να αποφασίζει η τοπική κοινωνία του νησιού μας, που ανήκει σ' αυτό τον χώρο, το πρωτογενές κύτταρο της Δημοκρατίας, όπως έλεγαν παλαιότερα ηγέτες αυτού του χώρου;
Το τρίτο λάθος, στην ευρύτερη έννοια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιλογή των ατόμων που θα εκπροσωπούσαν τον χώρο στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου. Άξια, πανάξια δημοσιογράφος η υποψήφια κυρία Αγλαΐα Κυρίτση, αλλά δεν είπε κάποιος στα "κεντρικά της Αθήνας" για τους (ανόητους κατά την γνώμη μου) τοπικισμούς που επικρατούν μεταξύ νησιών στο Αιγαίο; Δεν γνώριζαν την αντιπαλότητα που, άσχετα αν δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, υπάρχει μεταξύ Χίου (καταγωγή της κας Κυρίτση) και Λέσβου, όπως και μεταξύ Σάμου και Ικαρίας;
Αλλά και η επιλογή της κυρίας Ευαγγελίας Μαρώλια για την αντιπεριφέρεια Σάμου και οι δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά κυρίως ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Κρατώ αυτήν που θεωρώ πιο χαρακτηριστική: "Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας στηρίζω στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση γιατί γνωρίζω καλά με ποιούς θα δώσω κοινούς αγώνες για αξιοπρέπεια και κοινωνικά αγαθά, είμαι πολιτικοποιημένη και δεν με παραπλανούν οι σειρήνες των τάχα μου ανεξάρτητων." Μήπως αυτή η κυρία δεν κατάλαβε ότι μέχρι την προηγούμενη Κυριακή ανήκε σε άλλο συνδυασμό και έβγαζε και ανακοινώσεις όπου αρνιόταν ότι έλεγε στους κατοίκους που ζητούσε την ψήφο τους ότι δεν είναι στο ΚΚΕ, αλλά στον συνδυασμό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιός ο λόγος αυτής της δήλωσης, αλλά και της εξ ίσου "κωμικής προτροπής" για το τι να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της τοπικής παράταξης του χώρου, τι είναι για εσάς οι ψηφοφόροι σας, άβουλα πρόβατα, που ότι τους λέτε το κάνουν; Μην ψάχνετε λοιπόν φίλοι, γιατί είχατε αυτά τα αποτελέσματα, με αυτά τα άτομα που επιλέξατε, αλλά και τους άλλους, αθώους συμπατριώτες που μπήκαν στο συνδυασμό, πιστεύοντας τις προθέσεις σας, αλλά που είδαν τελικά ένα συνδυασμό που ουσιαστικά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι απομονωμένος, αφού ούτε με την Α.Σ.Π.Ι. αλλά ούτε και με την Π.Ε.Α. θα μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Άρα μένει αυτός ο άχαρος ρόλος της "συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης".
Για τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου κ. Σταυρινάδη, θα έλεγα ότι το βασικό του λάθος στην θητεία που λήγει τώρα, είναι η μη έγκαιρη προβολή του έργου του, η αποσαφήνιση διαφόρων θεμάτων που έγιναν "καραμέλα" στα θέματα των αντιπάλων παρατάξεων, όπως οι ανεμογεννήτριες, ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και οι υπάρχοντες ΧΑΔΑ, το θέμα της αποίμενης κτηνοτροφίας και του κανονισμού που επιτέλους έλυσε τα χέρια της Δημοτικής αρχής στις περιπτώσεις παραβάσεων, τα δημόσια έργα που γίνονται αυτή την περίοδο στο νησί, τις παρεμβάσεις του Δήμου στα "καυτά θέματα" αυτής της Δημαρχιακής περιόδου (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Ειρηνοδικείο, ΟΤΕ κλπ.). Η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, οι παρεμβάσεις του στα θέματα Υγείας (Νοσοκομείο, Κ. Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Γηροκομείο), η προσπάθεια δημιουργίας στο νησί μονάδας τεχνητού Νεφρού, οι παρεμβάσεις στο ακτοπλοϊκό, στον πολιτισμό, στον τουρισμό. Κάτι που πρέπει να τονισθεί είναι ότι ο Δήμαρχος όχι μόνο της Ικαρίας αλλά και οποιασδήποτε περιοχής της Ελλάδας, με βάση τον "Καλλικράτη", ελάχιστες δυνατότητες έχει να αντισταθεί στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας και να τις ανατρέψει.
Λαμβάνεται μεν σοβαρά υπ' όψιν η αντίδραση του, αλλά τα σχέδια που επιλέγουν αυτόν τον καιρό οι όποιες κυβερνήσεις της Ελλάδας, επιβάλλονται και έτσι όποιος Δήμαρχος "δεχθεί" τα σχέδια τους, παρά τις όποιες αντιδράσεις, χαρακτηρίζεται αυτόματα συνεργάτης, μνημονιακός και όποια άλλη κατηγορία κατεβάσει το μυαλό του κάθε αντιπολιτευόμενου. Γνωρίζω προσωπικά τόσο τον κ. Σταυρινάδη, όσο και τον κ. Σταμούλο ή τον κ. Σταμούλη ή τον κ. Γαγλία και μπορώ να υποστηρίξω απόλυτα την ακεραιότητα και την ιστορία ενός εκάστου από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου, οπότε δεν δέχομαι την όποια κουβέντα για κίνηση ή ενέργεια, οποιουδήποτε από τους παραπάνω, εις βάρος του Δήμου και του νησιού γενικότερα.
Ο συνδυασμός της Α.Σ.Π.Ι. θεωρείται από εμένα μία από τις πιο συγκροτημένες σε πρόγραμμα και στόχους, παράταξη του Δήμου. Άσχετα από την κρίση που πέρασε τον περασμένο χειμώνα με τις αποχωρήσεις ορισμένων στελεχών της, προς τον συνδυασμό Ικα.Ρι. Α., αλλά και την όποια πολεμική δέχθηκε, κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και μ' ένα εξ' ίσου ίσως και καλύτερο και επεξεργασμένο πρόγραμμα, που πέρα από την παρουσία του στις συγκεντρώσεις, το διένειμε στους φίλους της σε μια καλαίσθητη έκδοση, έχει κατοχυρωθεί στον Δήμο σαν μια σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη. Βέβαια το θέμα που κι εκείνοι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν, άσχετα αν επίσημα έδωσαν στους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση, κάποια μέλη έγιναν "βασιλικότεροι του βασιλέως" προτρέποντας συγγενείς και φίλους να ψηφίσουν συγκεκριμένο συνδυασμό την δεύτερη Κυριακή.
Για τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, του νέου Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, θα έλεγα δυο πράγματα, να τα έχουν υπ' όψιν τους και δυστυχώς θα μιλήσω με αριθμούς.
Η πρώτη Κυριακή φίλοι έδωσε στον συνδυασμό σας 2.545 ψήφους και ποσοστό 44, 10% απέναντι στο συνδυασμό της Π.Ε.Α. 1899 ψήφους και ποσοστό 32,91%, με αντίστοιχη πρώτη Κυριακή το 2010 2.856 ψήφους και ποσοστό 43,92% για την Λα. Σ. και αντίστοιχα για την Π.Ε.Α. 2.937 ψήφους και ποσοστό 45,17%, βέβαια με μεγαλύτερη συμμετοχή (γύρω στο 56%). Άρα είχε ο συνδυασμός απώλειες περίπου 400 ψήφων από το 2010.
Τώρα την δεύτερη Κυριακή τα νούμερα για την Λα. Σ. είναι 3.113 ψήφοι και ποσοστό 50,84% έναντι της Π.Ε.Α. 3.010 ψήφοι και ποσοστό 49,16%. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2010 ήταν για την Λα.Σ. 3.017 ψήφοι και ποσοστό 46, 66% έναντι της Π.Ε.Α. 3.449 ψήφοι και ποσοστό 53,34%.
Άρα φέτος λαμβάνοντας υπ' όψιν μας σαν "καθαρό" ποσοστό και των δύο παρατάξεων, το ποσοστό που πήραν την πρώτη Κυριακή, ερχόμαστε στην δεύτερη Κυριακή και μετά από έντονη κινητοποίηση των συνδυασμών, έρχονται στο νησί περίπου 152 ψηφοφόροι επιπλέον για την Λα. Σ. και περίπου 354 ψηφοφόροι επιπλέον στον συνδυασμό Π.Ε.Α. Αν γίνουν οι απαραίτητες πράξεις βλέπουμε ότι υπολογίζοντας και τα λευκά – άκυρα (115+201=316), η Λα. Σ. πήρε 416 ψήφους και η Π.Ε.Α. πήρε 757 ψήφους από τους άλλους συνδυασμούς.
Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Για να τονίσω ότι η Λα. Σ. πήρε αυτή την ισχνή νίκη των 103 ψήφων με την μικρή έστω "πριμοδότηση" των άλλων συνδυασμών, που αν δεν υπήρχε αυτή η διάσπαση στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δύσκολα θα έβγαινε πρώτη. Έγιναν και άλλα περίεργα στις περιφερειακές εκλογές, με μετακινήσεις ψήφων, από Κυριακή σε Κυριακή, αλλά αρκετά σας κούρασα με αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Δήμαρχος είναι ο κ. Σ. Σταμούλος, τα προβλήματα πάρα πολλά, οι στόχοι και οι υποσχέσεις του καταγραμμένες στο ραδιόφωνο μας. Εύχομαι τα επόμενα πέντε χρόνια να δούμε μια Δημοτική αρχή που θα συνεχίσει τα έργα των προκατόχων της, θα φτιάξει κι αυτή τα δικά της, όπως επίσης άφησα τελευταίο, κάτι αρκετά σημαντικό για το νησί. Οι Περιφερειακές εκλογές ανέδειξαν Περιφερειακό Σύμβουλο Ικαρίας τον κ. Στέφανο Παμφίλη. Εύχομαι να υπάρξει συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής και του Περιφερειακού Συμβούλου, για το καλό του νησιού μας.
Κλείνω λέγοντας ότι μπορεί να στεναχώρησα αρκετούς συμπατριώτες, αλλά επιτρέψτε μου να εκφέρω ελεύθερα την γνώμη μου. Αν κάποιος έχει να αμφισβητήσει αυτά που λέω δέχομαι τον διάλογο, αλλά μόνο με επιχειρήματα, όχι με ρητορείες και συνθήματα. Αυτό που έχει ουσία είναι να βλέπουμε το καλό του νησιού μας, πάνω απ' όλους κι απ' όλα.
Σωτήρης Πολίτης
Υ.Γ.
Διόρθωσα την φράση "γραφική κυρία" με το ονοματεπώνυμο της κας Μαρώλια, αφού την ενοχλεί τόσο πολύ αυτή η φράση και δεν την ενοχλούν όλα τα άλλα. Τώρα ότι με απειλές και μυνήσεις δεν υπάρχει περίπτωση καλοπροαίρετου διαλόγου αυτό είναι γεγονός. Αν θέλετε να επιβάλετε την αγωνιστική σας μορφή και την ορθότητα των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ικαρία με αυτόν τον τρόπο μάλλον κάπου κάνετε κάποιο λάθος. Σας υπενθυμίζω τις περιπτώσεις Πελοποννήσου και Μακεδονίας που η κεντρική γραμμή του κόμματος σας ξανασυζητήθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις, στην τοπική κοινωνία. Στην Ικαρία γιατί δεν έγινε αυτό
Και τελικά μπορεί να έχετε τις απόψεις σας κι εγώ τις δικές μου, αλλά δεν σας επιτρέπεται να υποτιμάτε την ιστορία ενός ανθρώπου όπως ο Χριστόδουλος Σταυρινάδης, εξομοιόνωντας τον στο τέλος σαν ότι χειρότερο πέρασε απο τον τόπο μας. Έλεος πια, έχει και η πολιτική τα όρια της!!!
Σχόλιο που μας έστειλε η κ.Ευαγγελία Μαρώλια
Οσο γραφικό κι αν ακούγεται οι εκλογές αυτές και οι αυτοδιοικητικές ήταν πολιτικές.
Αλλωστε ο κος Στέφανος Παμφίλης δημοσίως δήλωσε πως η ΝΔ στηρίζει Σταυρινάδη,ουδείς εκ του συνδυασμού τον διέψευσε.
Το συνδυασμό του ΚΚΕ τον στήριξα με προσωπική μου δήλωση για να δηλώσω την απέχθειά μου,ως αριστερή σε ανίερες συμμαχίες που προσβάλουν τον κάθε ταλαιπωρημένο από συγκεκριμένες πολιτικές καθημερινό άνθρωπο.
Δεν κυβερνά το ΚΚΕ Κε Πολίτη ,μάλλον το γνωρίζετε,ιδεολογικά λοιπόν και ασπαζώμενη την θέση του κόμματός στήριξα αριστερά.
Κλείνω για να μη το κουράζω,με μία ερώτηση οι κρυπτόμενοι πίσω απο Το τίτλο ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΗΛΟΥ,αν στο δεύτερο γύρο ήταν ο συνδυασμός ΙΚΑ.ΡΙ.Α. και ο Σταυρινάδης τους ρωτήσατε τι θα ψήφιζαν?Γιατί τέτοια εμμονή μόνο ως προσωπολαγνεία μπορώ να την ερμηνεύσω