Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ικαρία και Φούρνοι στους πρώτους νησιωτικούς Δήμους που αποκτούν τοπικά πολεδομικά σχέδια

Ικαρία και Φούρνοι στους πρώτους νησιωτικούς Δήμους που αποκτούν τοπικά πολεδομικά σχέδια

Υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ του ΤΕΕ και των αναδόχων μελετητών

by ikariaki.gr
1,5K views

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το μεγάλο πρόγραμμα της πολεοδομικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την εκπόνηση περίπου 230  Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ)  ώστε να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο όλη η χώρα, ήτοι το 70% της ελληνικής επικράτειας που σήμερα δεν έχει. Τις προηγούμενες ημέρες υπογράφηκαν έξι συμβάσεις, μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και των αναδόχων μελετητών για τα πρώτα ΤΠΣ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουνίου 2026. Αφορούν τους δήμους:

–          Φούρνων και Ικαρίας, προϋπολογισμού 981.274 ευρώ

–          Κορινθίων, προϋπολογισμού 756.982 ευρώ

–          Κύμης- Αλιβερίου, προϋπολογισμού 1.143.889 ευρώ

–          Πεντέλης, προϋπολογισμού 629.737  ευρώ

–          Οινουσσών,  Ψαρών και Χίου, προϋπολογισμού 2.208.662 ευρώ

–          Βέλου-Βόχας Κορινθίας,  προϋπολογισμού 514.394 ευρώ

 

Συμβάσεις

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας μέσω του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είχε γίνει τον Ιούνιο του 2020, με τις πρώτες προκηρύξεις μελετών να βγαίνουν στον αέρα περίπου έναν χρόνο αργότερα τον Ιούλιο του 2021.  Δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή έως τα τέλη του περασμένου Απριλίου είχαν ολοκληρωθεί 113 διαγωνισμοί και για το 80% από αυτούς είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Το επόμενο διάστημα, θα συνεχιστεί η υπογραφή και άλλων συμβάσεων, οι οποίες σταδιακά περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς.

Ταμείο Ανάκαμψης

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια  είναι ιδιαιτέρως στενά και θα πρέπει έως τα τέλη του 2025 οι μελέτες να έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ. Από εκεί και πέρα θα αποσταλούν στο ΥΠΕΝ, να περάσουν από την κρίση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ώστε στην συνέχεια τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς έγκριση.

Και καθώς ο όγκος του έργου είναι τεράστιος, όπως επεσήμανε προ μηνός ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός μιλώντας σε δημοσιογράφους, “με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, θα τελειώσουν το 2045”. Γι΄ αυτό,  όπως ανέφερε, το ΤΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθούν δύο ειδικά τμήματα, ένα στο ΥΠΕΝ και ένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα υποδέχονται τα ΠΔ, προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες  ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ που θα παραδίδονται να γίνουν ΠΔ το αργότερο έως τα τέλη του 2026.

Ασφάλεια για επενδυτές και πολίτες

Με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού χαράσσεται νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις. Ουσιαστικά η χώρα θα διαθέτει πλέον “χάρτες” που θα αποτυπώνουν σαφώς τί   επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές.    Μάλιστα, με δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί ο έλεγχος του ΣτΕ _  αφού τα ΤΠΣ θα θεσμοθετηθούν με ΠΔ _  θα αποφεύγονται διασταλτικές ερμηνείες και προσφυγές που σήμερα μπλοκάρουν σειρά έργων, ανοίγοντας έτσι τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια   θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης,  οικιστικές και προς πολεοδόμηση εκτάσεις, περιοχές προστασίας και  σημεία ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων,  μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και  για   καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κλπ.

Εκτός σχεδίου

Επίσης, στο νέο πλέγμα σχεδιασμού περιλαμβάνονται και άλλα έργα, όπως της καταγραφής των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου να αποκτήσει το κράτος για πρώτη φορά, και μάλιστα με γεωχωρικά δεδομένα, ολοκληρωμένη αποτύπωση ώστε να μπορεί   το ΥΠΕΝ να αποφασίσει ποιοι δρόμοι θα είναι αυτοί που δίνουν το δικαίωμα δόμησης στα εφαπτόμενα σε αυτούς ακίνητα.  Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης αποτελεί προϋπόθεση για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σήμερα δεν αναγνωρίζονται ως κοινόχρηστες οι οδοί που έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ θεωρούνται ιδιωτικές και απαγορεύεται η οικοδόμηση οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτές.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τους   διαγωνισμούς που αφορούν στις μελέτες για την οριοθέτηση ζωνών υποδοχής συντελεστή και την υλοποίηση της Τράπεζας Γης.

 

ot.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue