7
Και η Ικαρία στο σχέδιο δράσης «Οικολογικοί Προορισμοί της Μεσογείου» με ομόφωνη απόφαση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο σχέδιο συμμετέχουν 8 οικισμοί από Γαλλία, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανο, Κορσική, Αίγυπτο και Σλοβενία ενώ η Ικαρία είναι η μόνη περιοχή από την Ελλάδα που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα μετά και από απόφαση και στήριξη της πρότασής της από το δημοτικό της συμβούλιο. Ο Δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ζαχαρίας Κεσσές στις Βρυξέλλες παρουσίασαν την πρόταση της Ικαρίας και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η επιτροπή για την ενέργεια περιβάλλον και τα ύδατα της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης σε συνεδρίασή της στις 11.12.2012 αποφάσισε την έναρξη του σχεδίου «Τυπικοί Οικολογικοί Οικισμοί». Γενεσιουργός παράγοντας του σχεδίου αποτέλεσε η σταδιακή υποβάθμιση και μόλυνση της θάλασσας της Μεσογείου, η οποία καθιστά απαραίτητη την λήψη άμεσων ενεργειών.
Βάσει του σχεδίου και πάντα υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης, θα επιχειρηθεί να μετατραπούν οικισμοί μικρής έκτασης σε πιλοτικούς οικολογικούς οικισμούς ως παραδείγματα προς μίμηση για όλες τις άλλες Μεσογειακές περιοχές. Αυτοί οι οικισμοί θα γίνουν αντικείμενο επίσκεψης από το κοινό και ιδιαίτερα από μαθητές. Θα αποτελέσουν επίσης εμφανείς πλατφόρμες εκπαίδευσης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση της νεολαίας στην περιβαλλοντική αειφορία.
Θα εκτελεστεί σε τέσσερα στάδια :
α) Νερό και απόβλητα, β) Ηλεκτρισμός και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
γ) Γεωργία και Δάση και δ) Εκπαίδευση και Διαδραστικότητα.
Όλες οι παρεμβάσεις και δράσεις του σχεδίου θα γίνουν με την ανάμειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων και την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η έναρξη των δράσεων θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κ. Κεσσές τόνισε ότι «με πόρους της Ευρωπαϊκής ένωσης μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Ικαρία σε έργα όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, η ανακύκλωση, η διαχείριση απορριμμάτων, η διάσωση του δάσους του Ράντη και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της Ικαρίας. Έχουμε πολύ δρόμο και πολύ δουλειά μπροστά μας, αυτό που πρέπει όμως πρωτίστως να αλλάξει είναι η οικολογική συνείδηση των Ικαριωτών και σ’ αυτό θα επιμείνουμε».