Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ιαματικός Τουρισμός: 53 δήμοι χαράσσουν νέα στρατηγική ανάπτυξης

Ιαματικός Τουρισμός: 53 δήμοι χαράσσουν νέα στρατηγική ανάπτυξης

by ikariaki.gr
58 views

loutra_smokovo_aftodioikisi-620x320

Νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης μέσω των 112 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών που διαθέτουν 53 δήμοι της χώρας επιχειρεί να χαράξει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ και την ΚΕΔΕ

Αυτός είναι ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη  με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Συγκεκριμένα, βασικό ζητούμενο της ημερίδας είναι να αναλυθεί η σημερινή πραγματικότητα στον τομέα του θερμαλισμού, να διερευνηθεί η συμβολή του ιαματικού τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων.

Στις εργασίες της ημερίδας έχουν κληθεί να μιλήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Τουρισμού ΄Ολγα Κεφαλογιάννη, Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ θα παρέμβουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ Παναγιώτης Ζαφειρίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ Φώτης Προβατάς.

Οι  εργασίες της ημερίδας θα συνεχιστούν με τους εξής ομιλητές:

•             Αγγελίδης Ζήσης, Δρ. υδρογεωλογίας και επιστημονικός σύμβουλος του  ΣΔΙΠΕ, με θέμα: «Η πραγματικότητα του ελληνικού θερμαλισμού στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για την Υγεία»

•             Κουσκούκης Κωνσταντίνος, καθηγητής δερματολογίας, π. αντιπρύτανης, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων με θέμα «Τουρισμός Υγείας. Το μέλλον των Ιαματικών».

•             Πάλλης Χρήστος Δρ., πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με θέμα «Η συμβολή του Ιαματικού Τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

•             Τσακίρης Γεώργιος πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδα, με θέμα «Προοπτικές και προϋποθέσεις για την ορθολογικότερη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα».

•             Ραγκούσης Στάθης διευθύνων σύμβουλος της ΠETA Α.Ε, με θέμα «Προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του Ιαματικού Τουρισμού»

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των συμμετεχόντων με συντονιστή τον γ.γ. του ΣΔΙΠΕ, Μάρκο Δανά.

Τα Λουτρά Λαγκαδα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στις 28 Δεκεμβρίου 1983 στα Καμένα Βούρλα ιδρύεται ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΦΕΚ 755 Β’). Ιδρυτικά του μέλη ήταν: ο δήμος Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης Έβρου, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Λουτρών Αιδηψού, Ζαχάρως Ηλείας, Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, Υπάτης Φθιώτιδας και οι κοινότητες Σουρωτής Θεσσαλονίκης, Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Αγκίστρου Σερρών, Ξινού Νερού Φλώρινας, Τρύφου Αιτ/νίας, Αδάμαντα Μήλου, Λουτρών Υπάτης Φθιώτιδας και Πλατυστόμου Φθιώτιδας. Από το 1983 μέχρι το 1985 έδρα του Συνδέσμου ορίστηκαν τα Καμένα Βούρλα, ενώ από το καλοκαίρι του 1985 η έδρα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη (ΦΕΚ 468/25-7-1985).

Το 1989 ο Σύνδεσμος θεωρείται «αναπτυξιακός για την εκπόνηση και εκτέλεση προγραμμάτων αναπτυξιακού περιεχομένου» (ΦΕΚ54/17-2-1989).

Το 1992 ιδρύει την Ελληνική Θερμαλιστική Εταιρεία (ΕΘΕ) Α.Ε. προκειμένου να παρέχει τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στα μέλη του.

Σήμερα ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας έχει 53 δήμους- μέλη. Οι αναγνωρισμένοι Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι της χώρας είναι 112. Η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, αφού εξετάσθηκε ο φάκελος 20 πηγών, γνωμοδότησε θετικά για την αναγνώρισή τους.

Φυσιογνωμία Συνδέσμου

Ο Σύνδεσμος συγκροτείται από μέλη πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης – Δήμους , στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν αναγνωρισμένοι ιαματικοί φυσικοί πόροι.

Ως φορέας έχοντας επίγνωση της κατάστασης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις προκλήσεις που υπαγορεύουν οι ανθρώπινες ανάγκες για τη φροντίδα της υγείας με τη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων.

Οι κάθε είδους υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις σε ένα θερμαλιστικό περιβάλλον αποτελούν για το Σύνδεσμο μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας της ανθρώπινης  υγείας.  Οι μονάδες αυτές, επηρεάζουν το πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής, αποτελούν κλειδί για την οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συνδέονται με την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις, θέτουν σε κίνηση πολυάριθμες δραστηριότητες και αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας του θερμαλιστικού περιβάλλοντος. Ο Σύνδεσμος από τη σύστασή του μέχρι τώρα, στέκεται αρωγός κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας των μελών του στους τομείς του Ιαματικού- Ιατρικού Τουρισμού και ενεργειακής χρήσης των θερμών νερών.

Στόχοι  Συνδέσμου

1. Η ανάδειξη , προβολή και προστασία των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας μας και του περιβάλλοντός τους.

2. Η ανάδειξη και προβολή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, των ιαματικών θερμαλιστικών κέντρων, κάθε μορφής υδροθεραπευτικής αγωγής, πρόληψης και ευεξίας καθώς και όλων των στοιχείων και έργων τέχνης , ιστορίας και πολιτισμού, που συνδέονται με τις ιαματικές πηγές, την υδροθεραπεία – κλιματοθεραπεία, τη θαλασσοθεραπεία και πηλοθεραπεία.

3.  Η υποστήριξη όλων των μορφών θεραπευτικής αγωγής, πρόληψης και ευεξίας με χρήση ιαματικών φυσικών πόρων καθώς επίσης και κάθε μορφή θαλασσοθεραπείας, κλιματοθεραπείας, σπηλαιοθεραπείας, που πραγματοποιούνται και στοχεύουν στη φροντίδα της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας.

4.  Η καθιέρωση, ανάδειξη και προβολή της διαφορετικότητας των θερμαλιστικών θεραπευτικών τόπων της χώρας καθώς και η υποστήριξη και προώθηση κάθε εναλλακτικής μορφής τουρισμού (θρησκευτικού, συνεδριακού, φυσιολατρικού κ.ά.) στις περιοχές των ιαματικών φυσικών πόρων και θερμαλιστικών κέντρων.

5. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη των υδρογεωλογικών, χημικών, βιολογικών και περιβαλλοντολογικών χαρακτηριστικών των ιαματικών φυσικών πόρων, των τοπικών ιστορικών, πολιτιστικών στοιχείων που συνδέονται με τη χρήση των ιαματικών πηγών καθώς και η στατιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θερμαλιστικών θεραπειών.

6. Η επιστημονική έρευνα, τεκμηρίωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θεραπευτικών ενδείξεων-αντενδείξεων των ιαματικών φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και των κλιματικών συνθηκών των θερμαλιστικών θεραπευτικών τόπων.

7. Η διενέργεια ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη του θερμαλισμού, την αειφόρο διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και κάθε άλλης ενέργειας ή δράσης που αφορά στο αντικείμενο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue