Στις 7 Ιανουαρίου ο Θοδωρής Ανδριώτης εκ μέρους της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Ικαρίας και ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης ως σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Δήμου, κατέθεσαν την παρακάτω επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, το τμήμα κεφαλαίου του υπουργείου και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριου της Ελλάδος.
Προς: Υπουργείο Οικονομικών
Κοινοποίηση: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
Από: Θεόδωρο Ανδριώτη (Ξενοδόχος)
Παναγιώτη Καραγιαννάκη (Λογιστής)
Θέμα: ΦΑΠ Σε Ξενοδοχεία Ατομικές Επιχειρήσεις
Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μορφή της ατομικής επιχείρησης είναι παραδοσιακά η ειλικρινέστερη μορφή της επιχειρηματικότητας. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν φοβάται μόνο για την επιχείρηση του, αλλά και για την προσωπική του ελευθερία, την φήμη του και το σύνολο της περιουσίας του. Οι ατομικές επιχειρήσεις, είναι επιχειρήσεις με ονοματεπώνυμο και δεν κρύβονται πίσω από απρόσωπες επωνυμίες και αφανείς μετόχους. Η ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων είναι ταυτισμένη με την ύπαρξη των ανθρώπων που τις δημιούργησε και αγωνιούν καθημερινά για αυτές.
Ο τουρισμός μας, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και η ατμομηχανή αυτού που δεν είναι άλλη από τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζεται από το κράτος μας, με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από την μια έχουμε τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σαν εταιρίες με διάφορες νομικές μορφές και από την άλλη την ραχοκοκαλιά της ελληνικής φιλοξενίας, τα μικρά ξενοδοχεία που λειτουργούν σαν ατομικές επιχειρήσεις.
Τα μεν πρώτα φορολογούνται με Φόρο Ακίνητης Περιούσιας 0,33 τις χιλίοις, τα δε δεύτερα με 1%- 2% (περίπου). Δηλαδή κατά μέσα όρο με 30 έως 60 φορές περισσότερο φόρο!!! Η φορολογία στα ξενοδοχεία-ατομικές επιχειρήσεις είναι ίδια με την φορολογία οποιουδήποτε μη παραγωγικού ακίνητου. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα ξενοδοχεία στην χώρα μας, έχουν ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές και τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους, ανεξάρτητα με την νομική μορφή με την οποία λειτουργούν.
Το παραπάνω γεγονός σε επιχειρήσεις που το κύριο περιουσιακό τους στοιχείο είναι το κτίριο τους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό αφού το κόστος λειτουργίας τους είναι καταστροφικά πολλαπλάσιο.
Η διαφορετική αντιμετώπιση από μέρους του υπουργείου, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών ξενοδοχείων ή την αναγκαστική τους πώληση σε εταιρείες αγνώστων συμφερόντων.
Στα μικρά μας νησιά θα αποσαθρωθεί ο τουριστικός τους ιστός, στα μεγαλύτερα θα χαθεί ο υγιής ανταγωνισμός. Τέλος όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έβρισκαν φτηνή και γνήσια ελληνική φιλοξενία στα μικρά μας ξενοδοχεία ή θα πάψουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, ή θα πρέπει να επισκεφτούν φτηνότερους τουριστικούς προορισμούς γειτονικών μας χωρών.