Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Η Συμπαράταξη Πολιτών για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27/11 στη Χίο

Η Συμπαράταξη Πολιτών για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27/11 στη Χίο

by ikariaki.gr
9 views

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυ ή, πολύ κακό για το τίποτα! Με συζητήσεις για εσωτερική κατανάλωση η συνεδρίαση του ΠΣ στη Χίο  

Μια άλλη συνεδρίαση του ΠΣ για να παρακολουθήσουμε την συνέχεια των οβιδιακών μεταμορφώσεων του Περιφερειάρχη στο μεταναστευτικό μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Ετσι, αφού:

  • Στη αρχή πανηγύρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλων κλειστών δομών για παραμονή μακράς διάρκειας, υποστηρίζοντας ότι ήταν δική του πρόταση για εγκλεισμό των προσφύγων ως μέτρο αποθάρρυνσης τους να έρθουν στα νησιά μας, που υιοθετήθηκε από τη κυβέρνηση,
  • Στη συνέχεια προβληματίστηκε από τις αντιδράσεις που ήρθαν από όλο το φάσμα των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων των νησιών και άρχισε να ψελλίζει ότι δεν ήξερε ούτε για την δυναμικότητα των νέων κλειστών δομών σε κάθε νησί ξεχωριστά, ούτε για τη χωροθέτηση, συνεχίζοντας πάντα να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα τους,
  • Μετά, υιοθέτησε -στη πρωινή συνεδρίαση των επικεφαλής των παρατάξεων όπως με έμφαση μας παρουσίασε στην τοποθέτηση του στην αρχή της συνεδρίασης – την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για βραχύτατη παραμονή των προσφύγων στα νησιά μόνο για ταυτοποίηση, τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα για τις διαδικασίες ασύλου και μετά την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων την μετακίνηση τους στους προορισμούς επιλογής τους.
  • τελικά συμφώνησε να υιοθετήσει το ΠΣ τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και επομένως των τοπικών κοινωνιών αφού η Περιφέρεια έχει χωρίς…… αρμοδιότητες αλλά έχει αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη.

Τέσσερεις ώρες παρεμβάσεων για να ακούσουμε από τις παρατάξεις Μουτζούρη και Καλογήρου -που είχαν και συνεχίζουν να έχουν καθημερινό λάβαρο την ξενοφοβία, την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τους κινδύνους για αλλοίωση των χαρακτηριστικών του πληθυσμού, τους κινδύνους ασφάλειας και επιβίωσης των κατοίκων των νησιών (με αποκορύφωμα τον παραλληλισμό του προσφυγικού με την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου από τον Περιφερειάρχη)- να αναδιπλώνονται και να υιοθετούν μέχρι και θέσεις για τη διατήρηση της Μόριας, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Συμβουλίου. Θέσεις, που η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει υιοθετήσει και δημοσιοποιήσει εδώ και πολύ καιρό, ως ρεαλιστικές για τη διαχείριση του τόσο δύσκολου προβλήματος.

Θέσεις, όπως:

  • η αποσυμφόρηση των νησιών και διατήρηση του αριθμού των προσφύγων στα ΚΥΤ της Περιφέρειας κάτω από τα όρια χωρητικότητας τους και δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο με χωρητικότητα αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί, αφού οι ροές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
  • η ενίσχυση των δημόσιων δομών πρώτα απ’όλα στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της πρώτης γραμμής. Αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα τις δομές υγείας, που ενώ είναι υποστελεχωμένες, δέχονται πολλαπλή πίεση, αλλά και οι δομές εκπαίδευσης ώστε να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.
  • η δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας στην οποία να συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων και διεθνών φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και των Δήμων των νησιών, για συνεχή διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.
  • η βελτίωση των συνθηκών στέγασης, πρόσβασης σε ασφαλές νερό, επαρκή αποχέτευση, αποτελεσματική πρόσβαση στα συστήματα υγείας την εφαρμογή μαζικών εμβολιασμών και έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών. Συνθήκη απαραίτητη και για τα παιδιά τα οποία έχουν ενταχθεί σε σχολικές μονάδες αλλά και για τον ασφαλή συγχρωτισμό με τις τοπικές κοινωνίες
  • η ενίσχυση της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην τουριστική προβολή και στην επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού.
  • η απεμπλοκή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το προσφυγικό και η επέκταση τους σε όλα τα νησιά
  • οι κάθε είδους πιέσεις προς στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή fora για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Προτάσεις που πρέπει να γίνουν πιεστικά αιτήματα προς τη κεντρική κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένα διαβήματα. Προτάσεις που πρέπει να συνδυαστούν με τοπικές δράσεις ώστε να περιοριστούν οι τριβές μεταξύ κατοίκων και μεταναστών, να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας και να κατευναστεί ο θυμός των κατοίκων για την εγκατάλειψη που νοιώθουν από ΕΕ και κυβέρνηση. Και αυτό, σε συνδυασμό με έναν σχεδιασμό που θα ξεπερνά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αφού το προσφυγικό δεν είναι θέμα που θα τελειώσει στο κοντινό μέλλον. Κάτι που το υπογραμμίζαμε ήδη από το 2015.

Συζητήθηκε και το θέμα της δημόσιας υγείας και των δομών παροχής υγείας, όπου οι περισσότεροι σύμβουλοι περιέγραψαν τα γνωστά προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται να απασχολούν την ηγεσία του Υπ. Υγείας η οποία είναι καταφανώς απασχολημένη με τους διορισμούς ημετέρων και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Και ας βουλιάζουν οι δομές υγείας στα νησιά μας, κάτω και από το βάρος του προσφυγικού. Και ας έχει γίνει πλέον φανερό σε πολλούς, ότι το σύστημα υγείας της ηπειρωτικής χώρας δεν ταιριάζει στα νησιά που έχουν ανάγκη από έναν διαφορετικό σχεδιασμό. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχε καταθέσει σχέδιο απόφασης που να αφορά τόσο αιτήματα προς την κεντρική κυβέρνηση όσο και προς την περιφερειακή αρχή ανάλογα με τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης (http://ioannispilanis.blogspot.com/2019/11/blog-post.html). Ένα σχέδιο που αποτέλεσε τον κορμό της τελικής απόφασης, που όμως δεν έτυχε καμιάς δημοσιότητας αφού στην αίθουσα δεν υπήρχαν πλέον δημοσιογράφοι.

Βέβαια ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η χρησιμότητα των δύο συζητήσεων, έστω και αν κάτω και από τη δική μας πίεση για πρώτη φορά βγήκαν, όπως βγήκαν, αποφάσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο αιτημάτων προς τη Κυβέρνηση. Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο Περιφερειάρχης για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών που έχει στα χέρια του.

Η πρόταξη του προσφυγικού είχε ως συνέπεια τα «αναπτυξιακά» θέματα να υποβαθμιστούν και στο μεγαλύτερο μέρος τους να αναβληθούν για την επόμενη εβδομάδα. Αλλωστε, αυτή την πρακτική υιοθετεί εσκεμμένα ο Περιφερειάρχης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και μας επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ο κ.Χατζηκομνηνός, που δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν έχει κανένα νόημα. Το διαπιστώνουμε καθημερινά και το διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά από τις απαντήσεις που μας έδωσε ο Περιφερειάρχης στην ερώτηση που είχαμε καταθέσει αναφορικά με τη καθυστέρηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ αλλά και των διαδικασιών σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο. Αλλα λόγια να αγαπιώμαστε!!! Και οι μήνες περνούν χωρίς να υπάρχει έστω ένδειξη για ποιό είναι το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής. Επομένως το προσφυγικό παραμένει μια πολύ καλή προκάλυψη καπνού για να κρύψει την «αναπτυξιακή γύμνια».

Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την αποστροφή μας για τις προσωπικές μομφές και αντεγκλήσεις που προσπαθούν να καλύψουν την ανυπαρξία πολιτικών επιχειρημάτων και προτάσεων. Αντιλαμβανόμαστε, ότι κάποιοι έχουν ήδη περιέλθει σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αφού βλέπουν ότι οφείλουν να κρύψουν τα μαύρα λάβαρα με τα οποία πολιτεύτηκαν και εκλέχτηκαν. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και ειδικά ο επικεφαλής της δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και θα συνεχίσει να «κουνάει το δάχτυλο» προφανώς όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά επικρίνοντας τις πράξεις και τις παραλήψεις όσων έχουν αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της Περιφέρειας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε ένας από μας έχει έναν θεσμικό ρόλο που μας τον ανέθεσαν οι συμπολίτες μας. Τον ρόλο αυτόν οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε προς δικό τους όφελος και όχι για να ικανοποιήσουμε το εγώ μας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue