Home Αθλητισμός Η πολύνεκρη τραγωδία της Θύρας 7 – 43η μαύρη επέτειος

Η πολύνεκρη τραγωδία της Θύρας 7 – 43η μαύρη επέτειος

by ikariaki.gr
147 views

Ήταν Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1981 και στον Πειραιά ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στην εικοστή αγωνιστική του πρωταθλήματος. Δυστυχώς ο αγώνας δεν έμεινε στην ιστορία για το αγωνιστικό του σκέλος, αλλά για την τραγωδία που σήμανε την απώλεια 21 ανθρώπινων ζωών.

Η πολύνεκρη τραγωδία της Θύρας 7

Οι γηπεδούχοι ήταν πρωτοπόροι και οι φιλοξενούμενοι ακολουθούσαν με δύο βαθμούς διαφορά.

Οι ομάδες μπήκαν στο γήπεδο με τις ακόλουθες συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Σαργκάνης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Περσίας, Νικολούδης, Αναστόπουλος Ορφανός, Γαλάκος.

Α.Ε.Κ.: Οικονομόπουλος, Αρδίζογλου, Μανωλάς, Καραβίτης, Παραπραστανίτης, Θώδης, Βλάχος, Ελευθεράκης, Κώττης, Μπάγεβιτς, Μαύρος.

Η αγωνιστική εξέλιξη με το τελικό 6-0 υπέρ των ερυθρόλευκων όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους φίλους τους.

Κατά την αποχώρησή τους μετά τη λήξη του αγώνα, στις σκάλες κάποιοι παραπάτησαν και έπεσαν και όσοι ακολουθούσαν που δεν έβλεπαν τι γίνονταν μπροστά, έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο, καταπλακώνοντας και ποδοπατώντας όσους προηγούνταν.

Επίσης στην έξοδο τα τουρνικιέ όπως είχε αναφερθεί ήταν μισάνοιχτα με αποτέλεσμα η ροή εξόδου να είναι αναντίστοιχη της ροής προσέλευσης προς την έξοδο δημιουργώντας συνωστισμό. Ο τοξοειδής διάδρομος στο πέταλο κάτω από την θύρα δεν επέτρεπε την ορατότητα για τα όσα εξελίσσονταν μπροστά.

Το αποτέλεσμα ήταν 21 νεκροί και αρκετοί τραυματίες.

Η πολύνεκρη τραγωδία της Θύρας 7

Τα θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Η πολύνεκρη τραγωδία της Θύρας 7
πηγή φωτο Δήμος Πειραιά μνημόσυνο 2023 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30 Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες, αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:20 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος, ενώ δίνονται εντολές για ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.

18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητά από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς, εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.

18:50 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ..

19:00 Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ, κ. Καραβά, ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

19:15 Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30 Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40 Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45 Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00 Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας. Δυστυχώς ακολούθησαν κι άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.

20:15 Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

20:30 Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.

21:00 Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15 Ο διοικητής του Τζάνειου, κ. Απέργης, βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατί εμποδίζεται με την παρουσία τους η κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων, ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γίνονται και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

22:00 Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά – σιγά από τα δύο νοσοκομεία…

Κλείνοντας την αναφορά στο δραματικό χρονικό των γεγονότων της 8ης Φεβρουαρίου 1981, θα σταθούμε στα λόγια -όπως τότε ειπώθηκαν- ενός από τους τραυματίες, του 18χρονου τότε, Ηλία Λύτρα, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στα σκαλοπάτια της ΘΥΡΑΣ 7.

«Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα… εκατό»…

 

Η είδηση σόκαρε την Ελλάδα και τις ώρες εκείνες έγινε μεγάλη κινητοποίηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όμως το κακό είχε ήδη γίνει και η μεγαλύτερη τραγωδία στα ελληνικά γήπεδα είχε γραφτεί.

Στον απόηχο της τραγωδίας η δικαστική εξέλιξη οδήγησε στο εδώλιο πέντε φύλακες και πέντε αστυνομικούς. Τα κατασκευαστικά λάθη που είχαν επισημανθεί από την αστυνομία θεωρήθηκαν πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί λόγω παρόδου πενταετίας από την κατασκευή του γηπέδου. Το 1984 οι αστυνομικοί αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, οι φύλακες καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 10 ετών στον καθένα, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ το 1986 στη δίκη σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκαν.

Τόσο οι φύλακες, όσο και οι αστυνομικοί μάλλον ήταν «οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης», αφού είχαν προηγηθεί λόγω των κατασκευαστικών προβλημάτων μικρής έκτασης παραπλήσια περιστατικά με ελαφρά τραυματίες, αλλά όπως φαίνεται δεν αξιολογήθηκαν σωστά για να προληφθούν τα χειρότερα.

Η τραγωδία όπως ήταν αναμενόμενο ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάστηκε και από τα διεθνή ΜΜΕ.

Σε ετήσια βάση γίνεται μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν και διοργανώνεται από τον Ολυμπιακό εθελοντική αιμοδοσία.

Το μνημόσυνο στις 8/2/2024

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημερώνει πως την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στις 15:00, θα τελεστεί στο χώρο του μνημείου στο “Γ. Καραϊσκάκης” το μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7.

43 χρόνια μετά η ημέρα αυτή αποτελεί πάντα ημέρα μνήμης για την οικογένεια του Ολυμπιακού και το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Πηγή: ert , olympiakos.org

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue