Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χριστιάνα Καλογήρου: «Η ενασχόληση της γυναίκας με την πολιτική σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, παίρνει το χαρακτήρα υπέρτερου καθήκοντος»
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και το γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών και είχε τίτλο «Η έμφυλη εμπειρία των γυναικών στην πολιτική», μίλησαν επίσης η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, η πρώην υπουργός κα Μαριέττα Γιαννάκου και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Μαρία Αντωνιάδου, ενώ το συντονισμό της είχε η δημοσιογράφος κα Πηνελόπη Γαβρά.
Η κα Καλογήρου υποστήριξε ότι η απουσία των γυναικών από τα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων αποτελεί σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα και αναδεικνύει την ένδεια της κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας. Κάλεσε ωστόσο τις γυναίκες να κάνουν το αποφασιστικό βήμα μπροστά, λέγοντας: «Σε μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική εποχή, με πολλά κρίσιμα προβλήματα να επιζητούν τη λύση τους, ακριβώς η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα παίρνει το χαρακτήρα υπέρτερου καθήκοντος. Οι γυναίκες, επομένως, οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το προσκλητήριο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στις πολιτικές δραστηριότητες, αντιμετωπίζεται πολλές φορές με προκατάληψη, ενώ κρίνεται καθημερινά με τον πιο αυστηρό τρόπο».
Η Περιφερειάρχης είπε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική συνδέεται με την ποιότητα της δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη και διαφώνησε κάθετα με τον όρο ποσόστωση που χρησιμοποιείται, λέγοντας: «Πρόκειται για μια αντίληψη αναχρονιστική και καθαρά ρατσιστική. Η γυναίκα δεν ανήκει σε κάποια προβληματική κοινωνική ομάδα που στο όνομα της δήθεν ισότητας χρειάζεται προνομιακή μεταχείριση και «σπρώξιμο». Δεν θα πρέπει να μιλάμε για ποσόστωση, αλλά για ισότιμη διεκδίκηση».
Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε σε φράση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική: «Η συμμετοχή της γυναίκας στο δημόσιο βίο θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών».