Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η ομιλία του Δημάρχου Ικαρίας κ. Καρούτσου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – Βίντεο

Η ομιλία του Δημάρχου Ικαρίας κ. Καρούτσου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – Βίντεο

by ikariaki.gr
239 views

O Φανούρης Καρούτσος, δήμαρχος του Δήμου Ικαρίας, από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανέδειξε δύο βασικά και τεράστια προβλήματα της Ικαρίας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών το οποίο συνέδεσε με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δασικούς χάρτες.

Συγκεκριμένα για το τελευταίο, ανέφερε πως πριν τρία χρόνια αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι εμφάνισαν ότι το 85% του νησιού είναι δασικό, «ακόμα και οι αυλές των σπιτιών και οι υποδομές», ώστε να μπορεί να τα διεκδικεί το Δημόσιο, «για να μπορεί πιο εύκολα να τα παραδίδει στον κ. Μυτιληναίο, που έχει ερωτευτεί το βουνό της Ικαρίας και θέλει να εγκαταστήσει 110 τεράστιες ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας τα πάντα», γεγονός το οποίο, όπως επισήμανε ο δήμαρχος της Ικαρίας «δεν θα περάσει!». 

Για τα απορρίμματα είπε ότι σε λίγο διάστημα θα μένουν αμάζευτα στις πλατείες καθώς πλέον δεν υπάρχει χώρος να μεταφερθούν, επισημαίνοντας έτσι το μείζον πρόβλημα με τους υπερκορεσμένους ΧΑΔΑ στο νησί.

Δείτε όλη την ομιλία του Δημάρχου

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ικαρίας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη θεματική ενότητα Νησιωτικοί – Ορεινοί Δήμοι

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Σας χαιρετίζουμε από την Ικαρία, ένα μικρό νησιωτικό δήμο της χώρας με πλούσια ιστορία, αγωνιστικές παρακαταθήκες και ανθρώπους που παλεύουν σε ένα καλύτερο αύριο. και προσμένουν Αυτές τις προσδοκίες του λαού μας, το γεγονός ότι σήμερα αξίζει να ζει πολύ καλύτερα με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα θέλουμε να υπηρετήσουμε. Και δυστυχώς βρίσκουμε ενάντιά μας μια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, που στο όνομα της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας θυσιάζει τις ανάγκες μας και αυτό φαίνεται σε πολλές πτυχές. Είμαστε ένας μικρός νησιωτικός δήμος. Και ενώ η έννοια της του κεφαλαίου νησιωτικότητας αναφέρεται σε πολλούς τόνους, κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, όταν έρχεται η ώρα της πράξης συναντάμε μόνο εμπόδια. Και αυτό το πολιτικό σκεπτικό λείπει από την εισήγηση της επιτροπής νήσων, γιατί καλές οι περιγραφές προβλημάτων, αλλά πρέπει να μπαίνει το τι φταίει και τι θα κάνουμε. Χώρια που άλλο νησί είναι η Ρόδος και η Κρήτη και άλλο το δικό μας ή οι Φούρνοι κλπ. Και δε βοηθά με τη νησιωτικότητα να μπλέκουν όλα μαζί, συσκοτίζεται η πραγματικότητα. Πάρτε το παράδειγμα της υποστελέχωσης. Είναι υπαρκτό σε όλους τους δήμους, αλλά σε περιοχές σαν τη δική μας, που ο αριθμός των εργαζομένων είναι αντικειμενικά μικρός, οι ελλείψεις γιγαντώνονται. Και αυτό γιατί τα καθήκοντα παραμένουν πολλά. Πχ η τεχνική μας υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει παρά ελάχιστα πράγματα. Στην πράξη μας εργολάβους, σε γραφεία, σε ωθείτε για μια σειρά δουλειές να απευθυνόμαστε σε ιδιώτες, πχ για μελέτες, για να είμαστε εντάξει στις προθεσμίες των προγραμμάτων. Αυτό δεν είναι σωστό. Φανταστείτε με αυτή τη στελέχωση πώς αντιδράσαμε όταν μας ήρθε η υποχρέωση να ελέγξει η υπηρεσία που έχει τρία άτομα το αν καθαρίστηκαν τα οικόπεδα μπροστά στην αντιπυρική περίοδο. Θαρρείς και η οδηγία ήρθε από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την πραγματική ζωή.

Ή άλλο παράδειγμα, με δεδομένο ότι το νησί και λόγω οδικού δικτύου έχει μεγάλες αποστάσεις, μπορεί σε ένα τόπο να έχουμε κάποιους εργάτες καθαριότητας πχ στον άγιο Κήρυκο κα κάπου αλλού να μην έχουμε, γιατί και κόσμος δεν έρχεται από τη στιγμή που θα δουλέψει μόνο για 2 ή 8 μήνες, και έτσι πχ στις Ράχες να μην έχουμε το απαραίτητο προσωπικό. Φτάνουμε έτσι σε αδιέξοδα. Και αυτά αφορούν και άλλα καθήκοντα, ας μην τα απαριθμήσω όλα.

 

Πρακτικά που μας οδηγεί έλλειψη προσωπικού. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κόσμος που ήταν στο ψηφοδέλτιό μας να πέφτει πάνω κατά πάνω σε πρακτική δουλειά, να μαζεύει σκουπίδια, να επιδιορθώνει δρόμους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και τα κάνουμε γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και το λαό μας, με κόστος από την τσέπη μας αλλά κυρίως από χρόνο τόσο για τις οικογένειές μας όσο και από τους δημότες. Γιατί αν αντιδήμαρχος δεν έχει χρόνο να σκεφτεί, να μελετήσει, να επικοινωνήσει με τον κόσμο, αλλά πρέπει μέρα νύχτα να είναι από εδώ και από εκεί, κοπιάζει, αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να παίξει όπως πρέπει το ρόλο του.

Αλήθεια όλοι εκείνοι οι οποίοι έριχναν μύδρου κατά της μονιμότητας, κατά της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, όλοι αυτοί οι οποίοι με τις επιλογές τους έβαλαν πλάτη στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στους εργολάβους τι έχουν να πουν τώρα; Καμαρώνουν για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους;

Επομένως το αίτημα για προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, για το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν,   χωρίς   τους   περιορισμούς   της   ανταποδοτικότητας, με παράλληλη χρηματοδότηση του 100% της μισθοδοσίας του προσωπικού, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων είναι καίριας σημασίας.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Νησιωτικότητα    σημαίνει    και    μετακίνηση,    με    αεροπλάνο    και    με    πλοίο. Τα δρομολόγια, ιδικά με το τέλος της σεζόν ελάχιστα, ακτοπλοϊκά περιορίζονται σε 3 την εβδομάδα. Τα 2 είναι επιδοτούμενα ενώ συχνά ένα από τα τρία δεν πραγματοποιείται, μπορείτε να φανταστείτε ποιο δρομολόγιο χάνεται. Αυτό που δεν επιδοτείται. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί εμποδίζει τη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων. Χώρια που τα εισιτήρια είναι πανάκριβα.

Εδώ αναδεικνύεται και άλλη μια πτυχή του προβλήματος που αφορά το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επιστροφή του, ο δήμος Ικαρίας διεκδικεί να γίνουν άμεσα οι εκταμιεύσεις και την παγίωση της καταβολής του

«Μεταφορικού Ισοδύναμου» σε επιχειρήσεις και πολίτες πριν την λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Νησιωτικότητα σημαίνει επίσης αυξημένο κόστος ζωής, οπότε η πρόταση του Δήμου Ικαρίας για κατάργηση του ΦΠΑ, στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους νησιώτικους πληθυσμούς. Ωστόσο σήμερα          διεκδικούμε την άμεση επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στην Ικαρία (με βάση τις προτάσεις των αποφάσεων του Δ.Σ Ικαρίας 172-2017 & 54 – 2020). Σκεφτείτε σε ένα σύστημα υγείας που έχει τεράστια προβλήματα, που μας λείπουν γιατροί, που έχουμε δει ανθρώπους αντί για ασθενοφόρο να πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάνω σε καρότσα αγροτικού, να υπάρχει ανάγκη να εξεταστείς, να αντιμετωπίσεις μια περιπέτεια υγείας. Έχεις από τη μια τις ελλείψεις και από την άλλη πανάκριβα εισιτήρια σε αραιά δρομολόγια. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Και επειδή εδώ παραβρίσκονται κυβερνητικά στελέχη θέλουμε να σας πούμε ότι μετά από κινητοποιήσεις των νησιωτών, σε όλα τα νησιά, και ειδικά μετά τη μεγάλη κινητοποίηση στις 28 Αυγούστου, έγινε μια σύσκεψη που ήμαστε όλοι οι δήμαρχοι του νομού Σάμου και μας ειπώθηκε ανάμεσα στα άλλα ότι θα προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις των νοσοκομείων.

 

Έχουν περάσει 2,5 μήνες και όχι μόνο δεν καλύφθηκαν τα κενά αλλά αντίθετα στην αναμενόμενη προκήρυξη δεν υπάρχει ούτε μια θέση για τις δομές της Ικαρίας, προειδοποιούμε ότι τουλάχιστον στην Ικαρία θα δράσουμε, δε θα «περιμένουμε για πάνα τον Γκοντό».

Άλλη πλευρά: διαχείριση απορριμμάτων. Έχουμε μια απόφαση, που την καταθέσαμε και προεκλογικά και την υιοθέτησε ο ικαριώτικος λαός που λέει επιγραμματικά τα εξής: Να κλείσουν οι κορεσμένοι ΧΑΔΑ. Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο και επειδή είμαστε νησί δεν έχουμε άλλη λύση, πχ να απευθυνθούμε σε γειτονικό δήμο. Κάτι πρέπει να γίνει. Έχουμε πρόταση, την έχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΝ.

Να ενισχυθεί η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή. Και εδώ βγαίνουν προβλήματα και λόγω της νησιωτικότητας, πχ είχαμε θέμα με τους μεταφορείς.

Να φτιαχτεί ΧΥΤΥ στην Ικαρία, έχει βρεθεί ο χώρος, περιμένουμε να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά χρειάζεται να γίνει και το έργο και εδώ πρέπει να δεσμευτεί κυβέρνηση και περιφέρεια, καθώς είναι έργο που λόγω κόστους δεν μπορεί να αναλάβει ο δήμος.

Προσωρινή λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο. Και προσέξτε ενώ καταλήξαμε σε αυτή τη λύση, που είναι και η μόνη που μας υποδείχτηκε από την κυβέρνηση, ενώ μας είπαν στις αρχές του 2024 ότι μες στη χρονιά (που σε λίγες εβδομάδες τελειώνει), ότι θα έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, που θα μπει σε χώρο που από τη μεριά μας έχουμε υποδείξει, και επιδότηση της μεταφοράς για να μην επιβαρυνθεί ο ικαριώτικος λαός, ενώ μας δεσμεύτηκαν από 2 υπουργεία, περιβάλλοντος και ναυτιλίας, δεν έχει γίνει τίποτα. Και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Άραγε σε πόσα νησιά υπάρχουν ανάλογες καταστάσεις; Επομένως πρέπει να διεκδικήσουμε διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία. Και όχι να μείνουμε σε μια πολιτική που βλέπει πρώτα το κέρδος του επιχειρηματία, πολιτική που ακόμα και στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» οδηγεί σε εγκλήματα, γιατί πχ αυτό που γίνεται με τους κορεσμένους ΧΑΔΑ είναι έγκλημα. Είναι άραγε δικαιωμένοι όσοι στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική στα απορρίμματα;

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Συζητάμε εν μέσω σχεδιασμών, με τοπικά πολεοδομικά σχέδιο κ.α. Στο νησί μας τι προκρίνεται αν το καταλαβαίνουμε καλά: τουρισμός και ενεργειακοί σχεδιασμοί. Και όταν λέμε ενεργειακούς σχεδιασμούς εννοούμε τα σχέδια για 110 ανεμογεννήτριες στην Ικαρία, αλλά και δυο υπεράκτια αιολικά πάρκα. Την ώρα που με την ενεργειακή απελευθέρωση που όλα τα αστικά κόμματα στήριξαν, και με το χρηματιστήριο ενέργειας που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχονται καλοθελητές και μας μιλάνε για ενεργειακές κοινότητες και άλλα σχέδια.

Όλα αυτά συνδέονται. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι το τυράκι. Η φάκα είναι η διασύνδεση της Ικαρίας με την ηπειρωτική Ελλάδα ή με άλλα νησιά. Και με όχημα τη διασύνδεση θα υπηρετήσουν φαραωνικά αιολικά πάρκα, σε στεριά ή θάλασσα, άναρχα, με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Μαζί με το λαό της Ικαρίας είμαστε απέναντι, και ρωτάμε:

Έχουν σχέση αυτοί οι σχεδιασμοί με την αμφισβήτηση των δημοτικών εκτάσεων στο νησί μας από την πλευρά του κεντρικού κράτους;

 

Έχουν σχέση αυτοί οι σχεδιασμοί με το απόλυτο μπάχαλο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το κτηματολόγιο στο νησί μας;

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στο λίγο χρόνο έχω που ήθελα να αναφερθώ σε πολλά, (θα καταθέσω τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ικάριας συνοπτικά μαζί με την ομιλία για τα πρακτικά του συνεδρίου) αλλά θα ξεχωρίσω ένα: το προσφυγικό. Που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, πόλεμοι που δυστυχώς η χώρα μας είναι άμεσα μπλεγμένη με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, ακροδεξιών και κεντροαριστερών, το έχουν οξύνει. Στις ακτές μας φτάνουν κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς και την ανέχεια. Αλήθεια οι δημοτικές αρχές που δε λένε κουβέντα γι’ αυτά τα ζητήματα, που λένε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές τους τι λένε για τα εγκλήματα που δημιουργούν πρόσφυγες; Πολύ περισσότερο τι λένε εκείνοι που είναι της λογικής «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» και κλείνουν τα μάτια στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα;

Εμείς δεν μπορούμε να σωπάσουμε. Και επειδή θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, που λέει και ο ποιητής, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Και ας μην είναι τυπικά αρμοδιότητά μας.    Αλλά χρειάζεται στήριξη. Εμείς ζητήσαμε για πρώτες ανάγκες και με βάση τις αφίξεις προσφύγων ένα πολύ μικρό κονδύλι, 25 χιλ € για να μπορούμε να σιτίζουμε τον κόσμο και να σουλουπώσουμε ορισμένα δημοτικά κτίρια για να μένουν με δυσκολίες αλλά με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι μέχρι που να μεταφερθούν στη Σάμο, γιατί εκεί τους πηγαίνουν. Ο τότε υπουργός είπε ναι, αλλά δεν έκανε πράξεις. Τώρα άλλαξε και ο υπουργός και πάλι από την αρχή. Και ενώ μας λένε πάντα ότι το κράτος έχει συνέχεια, εδώ που είναι να δώσει κάτι για να φερθούμε ανθρώπινα, αυτή η συνέχεια χάθηκε. Φροντίστε κύριοι της κυβέρνησης να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Συμβάλετε στη δημιουργία προσφυγικών ροών και μετά πετάτε το μπαλάκι αλλού.

Μας έχετε αναγκάσει να πάρουμε χρήματα από αλλού, που δε μας περίσσευαν, μας έχετε αναγκάσει να αφιερώσουμε ανθρώπινους πόρους, που ούτε αυτοί περισσεύουν, όπως αναδείξαμε στην αρχή. Αναλάβετε τις ευθύνες σας!

 

Τα προβλήματα είναι πολλά. Και διαβάζοντας με προσοχή το πλαίσιο πάλης που κατατέθηκε από μεριάς μας (Δεν μπορώ να επεκταθώ λόγο χρόνου), βλέπω σε κάθε αίτημα, σε κάθε γραμμή, τις ανάγκες του τόπου μου, τις ανάγκες του λαού της Ικαριάς. Είμαι σίγουρος ότι με μια προσεκτική ανάγνωση πολλοί ακόμα δήμαρχοι βλέπουν διέξοδο στα αιτήματα που προβάλλουμε. Αυτά να παλαίψουμε σε σύγκρουση με μια πολιτική που έχει τις λαϊκές ανάγκες στην κλίνη ενός Προκρούστη που λέγεται πολιτική κόστους οφέλους.

Να είστε καλά!

 

Πηγή: 902.gr

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue