Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Η Λαική Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου για το Περιφερειακό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου

Η Λαική Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου για το Περιφερειακό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου

by ikariaki.gr
7 views

Σάμος 13/11/2015

λασ βορειου αιγαιου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κύριο θέμα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, πού συνεδρίασε τη Δευτέρα 9/11/2015, ήταν η συζήτηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας – Α’ φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος .

Εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β. Αιγαίου τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντώνης Δράκος, αναπτύσσοντας τις παρακάτω θέσεις της παράταξης που την οδηγούν στην καταψήφιση της εισήγησης :

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι η εξειδίκευση του εθνικού σχεδιασμού στα νησιά μας. Είναι η πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Είναι συνέχεια του προηγούμενου σχεδίου «περιφερειακής ανάπτυξης», που επιδείνωσε την κατάσταση στα νησιά μας . Και τούτο, διότι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με «ανάπτυξη» εννοεί την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που φυσικά είναι πάντα σε αντίθεση με την ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Πράγματι:

  1. Τα στατιστικά στοιχεία στο κείμενο αυτό περιγράφουν με σαφήνεια την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας. Οι διαπιστώσεις όμως που γίνονται θεωρούν φυσιολογικά τα προβλήματα που βιώνουμε και δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης που τις υπηρετούν.

  2. Η ανάπτυξη που προβάλλει το Επιχ. Πρόγραμμα είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και όχι για το λαό. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται Τα πάντα στηρίζονται στη λογική του κέρδους. Θωρακίζονται ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης με στόχο τη μέγιστη κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτό σημαίνει μέτρα για ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων και ξεκλήρισμα των αγροτών.

  3. Για όλα αυτά θέλουν μια περιφέρεια που να ασκεί αποτελεσματική διοίκηση για να εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, να σπρώχνει ιδιωτικές επενδύσεις και να προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων με παραπέρα φτωχοποίηση του λαού.. Σταδιακή κατάργηση της όποιας δωρεάν παροχής για υγεία, παιδεία, πρόνοια και αντικατάσταση αυτών των παροχών με υπηρεσίες που θα τις παρέχουν ιδιώτες και ΜΚΟ για όσους έχουν να πληρώσουν. Μια κρατική διοίκηση που θα αντικαταστήσει το μόνιμο προσωπικό σταδιακά με 5μηνα, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και με ανάθεση «εξωτερικών υπηρεσιών» όπως λέγονται οι εργολαβίες.

  4. Στην ουσία το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, στην αποτελεσματικότερη προώθηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων. Εντάσσεται στις γενικότερες «αναδιαρθρώσεις» που ξετυλίγονται εδώ και δεκαετίες για ένα «αποτελεσματικότερο κράτος» Τέτοιες είναι και οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική διοίκηση («Καποδίστριας», «Καλλικράτης»). Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η σημερινή ψευτοαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας, με διαδικασίες «φαστ τρακ», την προώθηση επενδύσεων με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στα λαϊκά στρώματα, το περιβάλλον, ακόμα και την εθνική ασφάλεια. Ένα τέτοιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης και των περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και της Σάμου και της Λέσβου.

Στον στρατηγικό στόχο 1: κάνει λόγο για βελτίωση της προσπελασιμότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ιεραρχημένου δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο το κομμάτι των μεταφορών και επικοινωνιών το λυμαίνονται οι εφοπλιστές και οι αεροπορικοί όμιλοι. Πολύ περισσότερο τώρα που θα ιδιωτικοποιήσουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια και σειρά θα έχουν τα λιμάνια. Για να έχουμε καλύτερες συγκοινωνίες με καθημερινά δρομολόγια, με φτηνά εισιτήρια, ασφαλή πλοία και εργαζόμενους με δικαιώματα, πρέπει να δημιουργηθεί εθνικός οργανισμός μεταφορών με κοινωνικοποίηση των πλοίων, των αεροπλάνων, των αεροδρομίων, των ναυπηγείων, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Στο Στρατηγικό Στόχο 2: κάνει λόγο για « προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων», ως ζητούμενο του περιφερειακού σχεδιασμού. Όμως, η προσέλκυση επενδύσεων γίνεται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους και όχι τις ανάγκες των κατοίκων, του λαού της περιφέρειας όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ίδιο σημείο, κάνει λόγο για αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού με σκοπό «την επίλυση προβλημάτων χωροθέτησης διαχείρισης αποβλήτων, προστασίας της αγροτικής γης, προώθησης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης, ανάδειξης παραδοσιακών οικισμών, του φυσικού πλούτου και ζωνών υποστήριξης της επιχειρηματικής λειτουργίας». Είναι σαφής ο προσανατολισμός προς νέους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η διαχείριση απορριμμάτων. Επίσης αναφέρεται η δημιουργία «ζωνών υποστήριξης επιχειρηματικής λειτουργίας». Πως θα λειτουργούν οι ζώνες; Τι είδους υποστήριξη. Είναι φανερό ότι πρόκειται για παροχή όλο και πιο φθηνού εργατικού δυναμικού και προνομίων προς τις επιχειρήσεις με πρόσχημα την «υποστήριξη των δραστηριοτήτων» και την «ανάπτυξη».

Στρατηγικός στόχος 3: Κοινωνική Συνοχή. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αναφέρεται στην αξιοποίηση ΜΚΟ και δομών «Κοινωνικής Οικονομίας» για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, χωρίς να ξεχνάμε ότι αυτή η διαβόητη «κοινωνική συνοχή» δεν είναι τίποτα άλλο από την διαφύλαξη του συγκεκριμένου κοινωνικοπολιτικού συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο στρατηγικό στόχο 4: το ΕΠ αναφέρεται συγκεκριμένα «Η εξυπηρέτηση του οράματος της Περιφέρειας για βελτίωση της ευημερίας μέσω της εξωστρεφούς βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί την αναβάθμιση των δομών και υποδομών και των εργαλείων στήριξης της επιχειρηματικότητας και παρακάτω «προσέλκυση επενδύσεων και συνεργασιών και την απαραίτητη υποδομή οικονομίας για τη διέξοδο από την κρίση υποδοχής τους (χωρικών διοικητικών, δίκτυα μεταφορών κλπ.).»

Στο στρατηγικό στόχο 5: για την δομή της Περιφέρειας, αναφέρει  «Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με αποσπάσεις, κατάρτιση και ανάθεση εξωτερικών υπηρεσιών» αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς με τους οποίους η περιφέρεια θα προχωρήσει στη βελτιστοποίηση της κερδοσκοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας μετατρέποντας τον εργαζόμενο ουσιαστικά σε «γυρολόγο» χωρίς σταθερή δουλειά και ασφάλεια, στο έλεος του εκάστοτε εργοδότη. Έτσι λοιπόν, χωρίς να υποτιμούμε την αξιέπαινη περιγραφή της κατάστασης και του οικονομικο-κοινωνικού τοπίου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω καταψηφίζουμε το πρόγραμμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την εισήγηση και τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ αγωνιζόμαστε για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, ένα άλλο σχεδιασμό και προσανατολισμό της οικονομίας, διαμετρικά αντίθετο με αυτόν που ζούμε, με το λαό στην εξουσία. Μέχρι τότε αγωνιζόμαστε, στηρίζουμε στην πρώτη γραμμή τους αγώνες του λαού μας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, πειθαρχώντας στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που όχι μόνο τον εξαθλιώνουν αλλά τον θέτουν και μπροστά σε άμεσους κινδύνους γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.

……………………………………

Η τοποθέτησή μας στο θέμα της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ της Ευρώπης που συζητήθηκε επίσης στην ίδια συνεδρίαση ήταν:

Διαφωνούμε με την πρόθεση των άλλων παρατάξεων να διεκδικήσουν την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ για τη Σάμο αλλά και τη Μυτιλήνη.

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά πολιτισμό μπορεί να στηρίξει και να προάγει. Η πολιτική της παράγει ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ για τους λαούς. Φτώχεια και ανεργία, προκειμένου να θωρακίσουν τα κέρδη των πολυεθνικών. Βομβαρδίζουν λαούς και είναι συνυπεύθυνοι για το ξεριζωμό των λαών και τη προσφυγιά , όπως τη ζούμε αυτό τον καιρό με δραματικό τρόπο και στα νησιά μας. Με τις φιέστες της πολιτιστικής πρωτεύουσας η ΕΕ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους λαούς όλων των χωρών της Ευρώπης.

  2. Τα νησιά μας και η Σάμος έχουν πολλές άλλες ανάγκες από το να χρηματοδοτούν τέτοιες εκδηλώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα στους κατοίκους ούτε μακροπρόθεσμα ούτε άμεσα, εκτός από κάτι εφήμερα ψίχουλα και στάχτη στα μάτια του κόσμου. Δεν θα προσφέρουν υποδομές για τον πολιτισμό. Δεν πήραμε απάντηση όσον αφορά το οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τους δημότες. Η εμπειρία λέει ότι καμιά πόλη δεν ωφελήθηκε τελικά από τέτοιες εκδηλώσεις. Κάτι ανάλογο έγινε με την Πάτρα αλλά και την Ολυμπιάδα του 2004.

.—————————————————————————————————–

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue