19.12.2013
Για τη συνεδρίαση του Π.Σ στις 17 Δεκεμβρίου 2013
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου (Π.Σ.Β.Α.) που συνήλθε στις 17 Δεκεμβρίου 2013, συζήτησε, προ ημερήσιας διάταξης, με πρόταση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης (Λ.Σ.), Σταμάτη Φιλιππή (που είναι και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου) το θέμα των διαθεσιμοτήτων σε οδηγούς ασθενοφόρων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Παρόντα στη συνεδρίαση ήταν και μέλη του ΔΣ του Σωματείου του νοσοκομείου Μυτιλήνης, τα οποία είχαν καταθέσει κοινό ψήφισμα όλων των σωματείων των νοσοκομείων Βορείου Αιγαίου, εκτός Σάμου. Η Σάμος είχε δική της ανακοίνωση που ήταν και η βάση της εισήγησης της Λ. Σ..
Τελικά. μετά από διαλογική συζήτηση, ψηφίστηκε ομόφωνα η πρότασή της Λ.Σ. να αντιδράσει το ΠΣΒΑ ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις γενικότερα και ειδικότερα στον τομέα της Υγείας και τις τραγικές συνέπειες για το λαό και ειδικά για τα νησιά μας. Η απόφαση, αποφασίστηκε, να σταλεί, ως διαμαρτυρία, σε όλους τους αρμόδιους.
Για την ΕΟΣΣ
Στη συνέχεια το ΠΣΒΑ συζήτησε, με πρόταση της Λ.Σ., το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Παπαθεοφάνους να δώσει άδεια λειτουργίας στη Σάμο ιδιωτικών οινοποιείων, κατά παράβαση του Νόμου περί αναγκαστικότητας που θεσπίζει την υποχρέωση της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) να αγοράζει όλη την σταφυλοπαραγωγή Σάμου, ανεξάρτητα από την κατηγορία της και όλους τους παραγωγούς να παραδίδουν όλη την παραγωγή τους στην ΕΟΣΣ, αποκλείοντας έτσι τη λειτουργία ιδιωτικών οινοποιείων.
Το θέμα εισηγήθηκε η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΟΣΣ που παρευρισκόταν με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, που κατέληξε ζητώντας από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας των ιδιωτικών οινοποιείων στη Σάμο. Τη θέση της Λ.Σ. ανέπτυξε ο εκπρόσωπός της, Σταμάτης Φιλιππής, ο οποίος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την τεράστια οικονομική σημασία της ΕΟΣΣ, δεδομένου ότι η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί την πρώτη σε μέγεθος πηγή εισοδήματος για τη Σάμο. Στήριξε το αίτημα της ΕΟΣΣ για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ιδιωτικών οινοποιείων.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι μεν εκπρόσωποι της συμπολίτευσης(ΠΑΣΟΚ) ισχυρίστηκαν ότι το θέμα είναι καθαρά νομικό και δε μπορεί να παρέμβει το Π.Σ.Β.Α., οι δε εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης(ΝΔ), απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και σημείωσαν ότι το θέμα είναι και νομικό και πολιτικό αλλά παρέπεμψαν τη λύση του στο υπουργείο όπου έχει απευθυνθεί ο κ. Παπαθεοφάνους .
Δεν έλαβαν υπόψη τους τις ομόφωνες αποφάσεις 25 συνεταιρισμών, ούτε και την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ της ΕΟΣΣ καθώς και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου που στηρίζουν το νόμο για την αναγκαστικότητα .
Προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από τον ισχυρισμό ότι η ΕΟΣΣ δεν έδωσε επιχειρηματική απάντηση, για να πάρουν την απάντηση από την ΕΟΣΣ ότι:
1) Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις.
2) Όλα τα χρόνια το Σαμιώτικο κρασί έχει την πρωτιά παγκοσμίως και έχει σαρώσει τα βραβεία.
3) Το 80% της παραγωγής εξάγεται
Τελικά το ΠΣΒΑ αποφάσισε:
- Να στηρίζει την ΕΟΣΣ και το νόμο αλλά παρέπεμψε τη λύση του θέματος στα δικαστήριο, που θα γίνει στις 8/1/14 στη Σάμο, όπου θα παραβρεθεί . Θα διαθέσει νομικούς για την υπεράσπιση της ΕΟΣΣ και του νόμου και να μην επιτρέψει να εξάγουν οι ιδιώτες κρασί.
- Να πιέσει το αρμόδιο υπουργείο να δώσει την πολιτική λύση.
Το αίτημα της ΕΟΣΣ υποστήριξαν επίσης ο περιφερειακός Σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ και ο περιφερειακός Σύμβουλος των Οικολόγων.
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ)
Το ΠΣΒΑ αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τα αιτήματα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι:
1] να μη γίνουν απολύσεις
2] να μη γίνει ιδιωτική και αυτή η υπηρεσία
3] να μην ιδιωτικοποιηθεί και αυτό το αγαθό που είναι πολυτιμότερο και από το χρυσάφι, το νερό.
Για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αναθεώρησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό.
Ενώ αυτό το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, το Προεδρείο το έβαλε τελευταίο, όταν ήδη αρκετοί περιφερειακοί Σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει γιατί ταξίδευαν. Έφεραν τελευταία στιγμή και άλλες συμπληρωματικές εισηγήσεις για το ίδιο θέμα.
Η συζήτηση του θέματος κατέληξε σε φιάσκο γιατί ήδη το υπουργείο Τουρισμού δημοσίευσε το χωροταξικό του τουρισμού στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Συνεπώς ερχόταν για συζήτηση «κατόπιν εορτής».
Ο εκπρόσωπος της Λ.Σ, Σταμάτης Φιλιππής κατήγγειλε τη μεγάλη καθυστέρηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη αλλά και όλους όσους υποστήριζαν ότι τον Καλλικράτης και ότι το ΠΣ θα αποτελούσε δήθεν τη βουλή της περιοχής όπου θα παίρνονταν οι αποφάσεις που θα δέσμευαν την κεντρική εξουσία και άλλα…
Τόνισε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη ότι οι κυβερνώντες και να έστελνε τις όποιες αποφάσεις του το ΠΣΒΑ, δεν θα τις λάμβαναν υπόψη τους, αφού η κυβέρνηση, όπως πάντα, λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των ξένων και ντόπιων μεγάλο- επιχειρηματιών.
Το αστείο της υπόθεσης, εκτός των άλλων υπήρξε και η στάση του Αντιπεριφερειάρχη για το Περιβάλλον κ.. Ν. Μάρκου που έκανε πως δεν « ήξερε τίποτα για το φόνο», απολογούνταν συνεχώς και ζήταγε συγγνώμη από το σώμα. Βέβαια έριξε ευθύνες και στους Δήμους που δεν κατέθεσαν προτάσεις. Ωστόσο υπήρξε πλήρης κάλυψη του Ν. Μάρκου από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τον Περιφερειάρχη.
Ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. κατήγγειλε πως το όλο θέμα είχε μεθοδευτεί για να μην ακουστούν οι κριτικές παρατηρήσεις και οι καταγγελίες για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που κάνει το χωροταξικό του τουρισμού, χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον.
Μεταφορά των μαθητών στη Σάμο – Ικαρία.
Στην οικονομική επιτροπή, που συνήλθε το πρωί της ίδιας ημέρας, ήρθε για έγκριση το ποσό μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για Σάμο και Ικαρία.
Ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί, αφού οι μεταφορείς πληρώνονται με βάση τα δρομολόγια και όχι τον αριθμό των μαθητών που μεταφέρουν, δεν μεταφέρονται οι 5 μαθητές του ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής από Καρλόβασι – Βαθύ και αντιστρόφως τον τελευταίο μήνα.
Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου ήταν ότι η συγκεκριμένη Σχολή δεν ανήκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανήκει στο Υπ. Υγείας.
Η Λ.Σ. διατύπωσε το αίτημα να μεταφέρονται και οι 5 μαθητές όπως μεταφέρονταν έως τώρα, δωρεάν με τα μαθητικά λεωφορεία και τους παρουσίασε το νόμο που διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη Σχολή υπάγεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έστω κι αν εποπτεύεται από το Υπ. Υγείας. Να σημειωθεί ότι η ημερήσια δαπάνη μεταφοράς μόνο για Σάμο είναι πάνω από 3.700 ευρώ ημερησίως.
Δυστυχώς η πρόταση της Λ.Σ. δεν έγινε δεκτή . Δημιουργείτε έτσι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους 5 αυτούς μαθητές.