Η Συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων μετά την Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021
Απάντηση έδωσε ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης
Το απόσπασμα από το 1:46:00 μέχρι τις 2:00:00
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με την τρίτη με αριθμό 7/4.10.2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτή Λέσβου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Μαρίας Κομνηνάκα προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Ικαρίας και των άλλων δομών υγείας της Π.Ε. Ικαρίας -Φούρνων».
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Κύριε Υπουργέ, για πολλοστή φορά επανερχόμαστε στα ζητήματα της κατάστασης του Νοσοκομείου Ικαρίας και των άλλων δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που καλούνται να καλύψουν τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας, η οποία είναι πραγματικά τραγική. Μετά, μάλιστα, από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τις διαθεσιμότητες των υγειονομικών, δόθηκε κυριολεκτικά το τελειωτικό χτύπημα στην ούτως η άλλως προβληματική λειτουργία των δομών υγείας των νησιών, με το να τεθούν σε αναστολή είκοσι τρεις υγειονομικοί που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Καταλαβαίνετε ότι την ώρα που οι δομές είναι χρόνια υποστελεχωμένες χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εγκληματικό με τέτοια ευκολία να βγαίνει σε διαθεσιμότητα απαραίτητο για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των δομών υγειονομικό προσωπικό.
Το Νοσοκομείο της Ικαρίας αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει την πλειονότητα των περιστατικών, με αποτέλεσμα οι διακομιδές να αποτελούν καθημερινότητα. Ήταν χαρακτηριστικά τα περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο εικοσαήμερο, όπου δεν μπορούσε να λειτουργήσει η χειρουργική και παθολογική κλινική ακόμα για εξετάσεις ρουτίνας, με αποτέλεσμα βέβαια να ανακαλέσετε τη γονική άδεια για να επιστρέψει ένας χειρουργός και να επαναφέρετε για λίγες μόνο ημέρες την αποσπασμένη σε άλλο νησί παθολόγο. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι αυτά είναι μέτρα προσωρινά που δεν λύνουν το πρόβλημα.
Και όλα αυτά κυρίως δεν ανατρέπουν τη συνολική εικόνα, που είναι πραγματικά αποκαλυπτική, αν όχι απογοητευτική και επικίνδυνη, όταν σε μια σειρά ειδικότητες είναι μόνιμη κατάσταση το να υπάρχει ένας μόνο γιατρός, όταν σε μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχει καθόλου γιατρός, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος κ.λπ.. Επίσης, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, δεν έχει ακόμα διοριστεί ακτινολόγος. Και βέβαια, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που μετά από πολλά χρόνια επιτέλους δημιουργήθηκε παραμένει εκτός λειτουργίας. Αν ληφθεί υπόψη ότι και ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους μέχρι το τέλος της χρονιάς, καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα θα γιγαντωθούν.
Γι’ αυτό σας καλούμε πριν να γίνουν πιο επικίνδυνες οι συνθήκες για την Ικαρία, αλλά πολύ περισσότερο για τους Φούρνους, που βρίσκονται δυστυχώς οι δομές υγείας τους σε πολύ χειρότερη κατάσταση, να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των δομών υγείας που παραμένουν υποστελεχωμένες.
Συνεπώς, σας ρωτάμε τι προτίθεστε να κάνετε για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία στην καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου της Ικαρίας. Επίσης, σας ζητάμε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και βέβαια να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι υλικοτεχνικές του ανάγκες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κυρία συνάδελφε, από τα στοιχεία της δεύτερης ΥΠΕ που έχω αναφορικά με το Νοσοκομείο της Ικαρίας -θέλω να σας πω τα στοιχεία που έχουν σχέση με την ερώτησή σας- οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή από τα στοιχεία της ΥΠΕ είναι έντεκα και όχι είκοσι τρεις. Η χειρουργική κλίνη λειτουργεί κανονικά. Το περιστατικό το οποίο αναφέρατε με τα έγγραφα το ερευνήσαμε. Δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία για συγκεκριμένο περιστατικό, που αναφέρετε στην ερώτησή σας.
Ως προς την ύπαρξη ενός καρδιολόγου, όπως λέτε, διορίστηκε Διευθυντής Καρδιολογίας στις 15.4.2021 και επομένως πλέον υπηρετούν δύο καρδιολόγοι. Γυναικολόγοι υπηρετούν δύο μετά από τη μετάθεση της Διευθύντριας Μαιευτικής – Γυναικολογίας από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι ειδικότητες που δεν υπάρχουν, ο νευρολόγος και ο ψυχίατρος, καλύπτονται από τη Σάμο, από το Νοσοκομείο Σάμου και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σάμου, όπου γίνονται ραντεβού τηλεϊατρικής, αλλά υπάρχουν και τακτικές παρουσίες των συγκεκριμένων γιατρών στην Ικαρία.
Από εκεί και πέρα, έχει εγκριθεί για τη θέση της ακτινολογίας μία θέση σε βαθμό διευθυντή, ενώ αναφορικά με τη νεφρολογία, για τα προβλήματα που αναφέρατε, έχει διοριστεί Διευθυντής Νεφρολογίας στις 23.11.2020 με το συγκεκριμένο έγγραφο. Επίσης, αναπνευστήρες υπάρχουν τρεις και δύο συσκευές παροχής υψηλής ροής.
Επίσης, επειδή έγινε μια αναφορά, τo Νοσοκομείο Ικαρίας δεν ήταν νοσοκομείο αναφοράς covid-19.
Από εκεί και πέρα, στα γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου, συνολικά για το Νοσοκομείο της Ικαρίας για το 2021 προβλέπονται πιστώσεις εξόδων 1.123.277 ευρώ. Συνολικά για τα νοσοκομεία ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει διάθεση 872.600.000 ευρώ. Αυτά είναι τα χρήματα προς διάθεση. Στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας θα διατεθούν 431.000 ευρώ για την κάλυψη των χρημάτων. Τα 1.123.277 είναι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός. Τα λεφτά τα άλλα είναι αυτά που έχουν διατεθεί, 431.000. Μέχρι σήμερα συνολικά στα νοσοκομεία έχουν διατεθεί 636.200.000 ευρώ. Στο Νοσοκομείο της Ικαρίας 323.250 ευρώ και αναμένεται να δοθεί και η τελευταία δόση για να φτάσουμε στο ποσό το οποίο σας ανέφερα, καθώς επίσης και να υπάρξει, μόλις εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΕ, η υπέρβαση του 8% που υπάρχει για τα νοσοκομεία.
Στη δευτερολογία μου θα επανέλθω με το πώς έχουν καλυφθεί οι θέσεις, κύριε Πρόεδρε, και τι ακόμα θέσεις προβλέπονται για να καλυφθούν για την ακόμα πιο εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Κύριε Υπουργέ, όπως σας είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, η λειτουργία της χειρουργικής κλινικής επιτεύχθηκε με την ανάκληση της γονικής άδειας ενός χειρουργού. Είναι γνωστή η μέθοδος ότι οι ελάχιστοι που υπάρχουν στα νοσοκομεία να εξαντλούνται, στερούμενοι και τις απαραίτητες άδειες για την ανάπαυσή τους και τα ρεπό και, μάλιστα, σ’ ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τη γονική άδεια.
Επίσης, ισχύει ή δεν ισχύει η επιστροφή παθολόγου που έχει αποσπαστεί σε άλλο νησί και για πόσο διάστημα θα είναι αυτό; Γιατί αυτό που γνωρίζω ως προς το Νοσοκομείο της Ικαρίας είναι ότι αφορά λίγες μέρες, το πολύ έναν μήνα.
Το προσωπικό αυτό που λέτε ότι είναι σε αναστολή -δεν έχω τα στοιχεία αυτά, ενδεχομένως να αφορά και άλλες δομές υγείας και όχι μόνο το νοσοκομείο- περισσεύει από ένα νοσοκομείο που πραγματικά το προηγούμενο διάστημα λειτουργεί με τεράστια κενά και ελλείψεις; Κι αν τελικά είναι διαφορετική η εικόνα, για ποιον λόγο οι βασικές ανάγκες συνεχώς καλύπτονται με αεροδιακομιδές, ακόμα και με τη λύση μεταφοράς των γιατρών από το ένα νησί στο άλλο;
Αυτές οι επιλογές είναι που δημιουργούν κι ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο να επιλέξουν οι γιατροί να διοριστούν σε δομές υγείας των νησιών, όταν ξέρουν ότι ο διορισμός τους εκεί θα σημαίνει ταυτόχρονα και τη μετακίνησή τους από νησί σε νησί ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτά, βέβαια, δεν είναι καινούργια δεδομένα που δημιουργήθηκαν τώρα λόγω των συνθηκών της πανδημίας ούτε και λόγω των αναστολών. Ήταν μια κατάσταση που προϋπήρχε και οι μετακινήσεις και το μπάλωμα των κενών με τέτοιου είδους μετακινήσεις, πολύ περισσότερο η προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων με επικουρικό προσωπικό και όχι με μόνιμο.
Πόσες, λοιπόν, από αυτές τις θέσεις που ανακοινώσατε αφορούν μόνιμο προσωπικό, πόσες θέσεις παραμένουν κενές με βάση τις ανάγκες των δομών υγείας και του νοσοκομείου, αλλά και των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων στις Ράχες και στον Έυδηλο; Υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες που αναφέρουμε στην ερώτηση, για να μην τις επαναλάβω.
Και βέβαια όλα αυτά όταν ένα χρόνο πριν ο προκάτοχός σας στο Υπουργείο Υγείας με δήλωσή του στη Σάμο μίλαγε για την νησιωτικότητα που είναι πάρα πολύ σημαντική για τη χώρα και πώς πρέπει να στηριχτούν τα ακριτικά νησιά. Όμως, η πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες είναι πραγματικά εντελώς διαφορετική.
Επειδή δεν ξέρω -άκουσα και την προηγούμενη τοποθέτησή σας- αν θεωρείτε ως λύση την επιλογή των ΣΔΙΤ, να σας ενημερώσω ότι το πείραμα της Σαντορίνης έχει μετατρέψει πραγματικά την ιατρική σε αεροϊατρική, διότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα για βασικές ανάγκες γιατρός και απαραίτητο υλικό στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα η ιατρική να παρέχεται μόνο κατά παραγγελία και με πολύ ακριβή πληρωμή.
Επειδή, κύριε Υπουργέ, οι ανάγκες για την δημόσια υγεία είναι και παραμένουν αυξημένες και στις συνθήκες της πανδημίας -μην παρασύρεστε από το αναγνωρισμένο, ομολογουμένως, επίπεδο ευζωίας των Ικαριωτών, αρρωσταίνουν κι αυτοί- για να συνεχίσουν να μακροημερεύουν χρειάζεται πραγματικά να στελεχωθούν, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και όχι να αξιοποιείτε τον αναγκαίο εμβολιασμό ως ένα εργαλείο για να χτυπήσετε τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις δομές υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κυρία Κομνηνάκα, αναφορικώς με τη στελέχωση, οπωσδήποτε και στην Ικάρια, όπως και σε πολλά άλλα νησιά, υπάρχει το πρόβλημα που έχει να κάνει με το ότι προκηρύσσονται θέσεις και οι θέσεις αναγκαστικά δεν καλύπτονται διότι πολλές φορές οι ιατροί -και είναι λογικό ενδεχομένως- επιλέγουν περιοχές οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η Αναπληρώτρια Υπουργός, η κ. Γκάγκα, επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κίνητρα από αυτά τα οποία δίνονται, ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις οι οποίες γίνονται για τις συγκεκριμένες θέσεις.
Ειδικά, όμως, για την Ικαρία θα ήθελα να σας πω -θα το γνωρίζετε, αλλά να ενημερωθεί και η Εθνική Αντιπροσωπεία βάσει της ερώτησής σας- ότι με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 2Κ/2019 προβλέφθηκε η δυνατότητα κάλυψης δύο θέσεων προσωπικού διαφόρων κλάδων και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι προσλήψεις έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Αντιστοίχως, με την προκήρυξη 6Κ/2020 υπάρχουν πέντε θέσεις – για μόνιμες θέσεις πάντοτε μιλάμε σ’ αυτήν την περίπτωση- και αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου του ΑΣΕΠ.
Εκκρεμούν δύο ακόμα προκηρύξεις που αφορούν όλη την επικράτεια που είναι οι εννιακόσιες δέκα θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, οι τέσσερις χιλιάδες θέσεις μόνιμου προσωπικού νοσηλευτών, όπως και η προκήρυξη των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων θέσεων για μόνιμες θέσεις ιατρών που δρομολογούνται. Η μία για τους γιατρούς έχει προχωρήσει και οι άλλες δύο θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτιμώντας παράλληλα και το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξουν και ειδικές συνθήκες για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναφορικώς με το επικουρικό προσωπικό, από τη 2η ΥΠΕ πληροφορούμαστε ότι ήδη έχουν εγκριθεί με απόφαση μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής και τρεις θέσεις για ΔΕ Νοσηλευτών-Βοηθών Νοσηλευτικής.
Συνεπώς, αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το Νοσοκομείο της Ικάριας και με μόνιμο προσωπικό και με επικουρικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Όλες οι προσπάθειες οι οποίες γίνονται, στις οποίες κι εσείς αναφερθήκατε, δείχνουν ακριβώς ότι προσπαθήσαμε και με μετακινήσεις να λύσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και ενδεχομένως επιδεινώθηκαν κιόλας από τις έντεκα περιπτώσεις που λέμε αναστολές. Όμως, ήταν μια κεντρική θέση ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί έχει κάνει ο ίδιος την επιλογή του και δεν δύναται να παράσχει τις υπηρεσίες αυτές. Προσπαθήσαμε, όμως, και με εσωτερικές μετακινήσεις οι θέσεις αυτές να καλυφθούν.
Αντιστοίχως, επειδή αναφέρεστε και στην πρωτοβάθμια σε μια σειρά από κέντρα υγείας, υπάρχει ενημέρωση τι προσωπικό υπηρετεί σε κάθε μία περιοχή.
Από εκεί και πέρα, επειδή πάλι έρχεστε και λέτε για τα ΣΔΙΤ όπως είπε προηγουμένως και ο συνάδελφος, ναι έχουμε μια διαφορετική αντίληψη εδώ πέρα. Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Ικαρία γιατί δεν ξέρουμε πού θα λειτουργήσουν τα ΣΔΙΤ. Όμως σας απαντώ ευθέως: Άμα μπορούσαμε και με ΣΔΙΤ να λύσουμε θέματα του Νοσοκομείου της Ικάριας, με μεγάλη ευχαρίστηση θα τα λύναμε. Πιστεύουμε πραγματικά ότι οπουδήποτε υπάρχουν κενά θα πρέπει αυτά τα κενά να τα καλύπτουμε με τις μόνιμες προσλήψεις που κάνουμε, που είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά που έχουμε γίνει στον τομέα της υγείας. Οι συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες έχουν βγει συνολικά αφορούν χιλιάδες θέσεις και γιατρών και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Όμως, ναι, δεν είμαστε δογματικοί, αν πιστεύουμε ότι μπορεί να έρθει κάποιος και να λύσει θέματα κι αυτός είναι από τον ιδιωτικό τομέα, φυσικά και θα προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε συμπράξεις χρειαστούν. Δεν αφορά συγκεκριμένα την Ικαρία, αλλά αν υπήρχε -και μακάρι να υπήρχε- μία τέτοια πρόταση και ενδιαφερόταν κάποιος να πάρει τμήμα για να μπορέσει να το κάνει σύμπραξη στην Ικαρία, εμείς οπωσδήποτε θα εγκρίναμε μια τέτοια θέση αν ήταν προς όφελος του ασθενούς που θα λάμβανε υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Η κ. Γκάγκα να κάνει νομοσχέδιο, αλλά αν δεν έχετε μια συνεργασία με τους δήμους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν –μιλούσα με τη Σαντορίνη, τη Μύκονο- να υπάρχουν γιατροί και εκπαιδευτικοί και να μπορούν να βρουν σπίτι για να κοιμηθούν με τα παιδιά τους, πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να πάρουν θέση. Άρα, ουσιαστικά, το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να έχει κίνητρα που πρέπει να δίνουν, πόσω μάλλον πλούσια νησιά, τα οποία μπορούν να φτιάξουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς.