Ανακοίνωση εκδίδει η δημοτική παράταξη Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας για τους μετανάστες – πρόσφυγες που εντοπίζονται στις ακτές της Ικαρίας και διαμένουν για λίγο, μέχρι να μεταφερθούν Σάμο. Το θέμα είχε συζητηθεί μετά από εισήγηση του επικεφαλής της, Ηλία Γαγλία, στη 15η Τακτική Συνεδρίαση του ΔΣ Ικαρίας.
Ικαρία: Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στο νησί συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο – Τι ειπώθηκε
Η ΑΣΠΙ ασκεί κριτική στη στάση της Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης και στη δημοτική παράταξη της Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, τονίζοντας ότι τη φροντίδα των ανθρώπων που για λίγο μένουν στο κτίριο του Ασκπληπιού, την έχει επωμιστεί μια μικρή ομάδα εθελοντών.
Η ΑΣΠΙ απευθύνει κάλεσμα σε όλους, το Δήμο, τις παρατάξεις, τους φορείς και τους κατοίκους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους, τιμώντας την ιστορία του νησιού μας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας
Το προσφυγικό ζήτημα είναι μια τραγική και συγκλονιστική παράμετρος της παγκόσμιας κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας, απόρροια των ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης, της αδικίας και των περιφερειακών πολέμων που προκαλούν και συντηρούν οι ισχυροί του πλανήτη κατά το δοκούν και το συμφέρον τους.
Τα θύματα αυτής της κατάστασης, οι πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις χώρες των θυτών τους ουσιαστικά, αναζητώντας μια πιο ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή, περνούν και από τον τόπο μας, ως ενδιάμεσο σταθμό. Για το νησί μας ο αριθμός των αφίξεων, ειδικά από τον Απρίλιο του 2024, είναι πολύ μεγάλος και πρωτόγνωρος.
Σε αυτή τη σύντομη στάση τους χρειάζονται μια στοιχειώδη φροντίδα, δηλαδή φαγητό, νερό, είδη υγιεινής, στεγνά ρούχα, παπούτσια και ένα χώρο ασφαλή και καθαρό για να διαμείνουν, έως ότου τους μεταφέρουν ως κρατούμενους στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου. Σε αυτή τη φάση οι κρατικές υπηρεσίες είναι απούσες, οπότε οι πρόσφυγες βρίσκονται, για μια φορά ακόμα, αντιμέτωποι με τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν σε όλη τη μέχρι τώρα ζωή τους.
Γι΄ αυτό λοιπόν εμείς, κάτοικοι και Δήμος, πρέπει να συμπληρώσουμε το κενό της ανάλγητης και απάνθρωπης κρατικής εξουσίας, και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εξωθεσμικά, για να παράσχουμε μια ανθρώπινη, αξιοπρεπή και ασφαλή διαμονή στους πρόσφυγες, όσο βρίσκονται στην Ικαρία.
Αυτό το κάνει με συνέπεια, συνεχώς από τον Απρίλιο, μια μικρή ομάδα εθελοντών κατοίκων, που έχουν επωμισθεί τη σίτιση και τη φροντίδα των προσφύγων, με εφόδια που προέρχονται από ευγενικές προσφορές ατόμων και συλλογικοτήτων. Οι ίδιοι έχουν αναλάβει και την καθαριότητα του, ακατάλληλου κατά γενική ομολογία, κτίσματος του Ασκληπιού, στο οποίο στεγάζονται οι πρόσφυγες, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, η οποία καθαριότητα γίνεται ανελλιπώς μετά από την αναχώρηση κάθε ομάδας.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο από την πλευρά του Δήμου, που κατά τα άλλα δηλώνει ότι «δείχνει αμέριστη αλληλεγγύη στους κυνηγημένους και τους κατατρεγμένους από τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών». Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι ο Δήμος μέχρι τα τέλη του Ιούλη παρείχε μια ποσότητα τροφίμων στους εθελοντές, πραγματοποίησε κάποιες αναγκαίες υδραυλικές εργασίες στον Ασκληπιό και παρείχε υλικά για μικροεργασίες βελτίωσης του κτίσματος, οι οποίες γίνονται πάλι από εθελοντές. Ταυτόχρονα όμως αποποιείται κάθε ευθύνη, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα και χρήματα, για να διαχειριστεί το πρόβλημα και να στηρίξει έμπρακτα τους πρόσφυγες. Τελικά δηλαδή, πέρα από την ανέξοδη φραστική συμπαράσταση, δεν ενδιαφέρεται αν οι άνθρωποι αυτοί θα φάνε, ποιοι και πού θα μαγειρέψουν, ποιοι θα κάνουν τη διανομή, ποιοι θα φροντίσουν για τις επιπλέον επείγουσες ανάγκες (βρεφικό γάλα, μπιμπερό, στεγνά ρούχα, παπούτσια κ.ά.), ποιοι θα καθαρίσουν τα στρώματα, ποιοι θα κάνουν την καθαριότητα μέσα και έξω από το κτίριο, πώς θα εξασφαλιστούν τα εφόδια για όλα αυτά. Από τη Δημοτική Αρχή θα περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση, σύμφωνη με τις ανθρωπιστικές διακηρύξεις της, που θα μπορούσε να είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας, ή τουλάχιστον των ψηφοφόρων της, και όχι η δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια μας, ισχυριζόμενη ότι προμηθεύει με τρόφιμα, ότι έχει έτοιμη κουζίνα για μαγείρεμα και ότι διαθέτει ρουχισμό από την ανακύκλωση (σακούλες στοιβαγμένες σε ένα κοντέινερ στην Πατέλα).
Η ΠΕΑ από την πλευρά της λυπάται για την «στοίβαξη ταλαίπωρων ψυχών» στο ακατάλληλο κτήριο, αλλά αυτό που φοβάται και καταγγέλλει πρωτίστως είναι «η αλλαγή χρήσης» του Ασκληπιού. Εγκαλεί λοιπόν τη Δημοτική Αρχή που δεν προχωράει άμεσα τις διαδικασίες δημοπράτησης για την ανέγερση νέου υδροθεραπευτηρίου στον Ασκληπιό, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να φιλοξενούνται πρόσφυγες στο υπάρχον κτήριο. Μα στον ίδιο χώρο δε φιλοξενούσε και η ΠΕΑ ως Δημοτική Αρχή τους, σαφώς λιγότερους, πρόσφυγες που έφταναν στο νησί μας; Να την καθησυχάσουμε όμως ότι κι εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο στον Αγ. Κήρυκο, και είναι ντροπή που τόσα χρόνια ΠΕΑ και ΛΑΣ δεν κατάφεραν να το κάνουν, ενώ το προαναγγέλλουν στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Αλλά θα περιμέναμε από την ΠΕΑ να κάνει τη δική της ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου, υπαρκτού προβλήματος, αντί να μετατοπίζει υποκριτικά τη συζήτηση και να ταυτίζεται με όσους κινδυνολογούν και παραπληροφορούν ότι ετοιμάζεται ΚΕΔ στην Ικαρία. Γιατί δε θεωρούμε πρόταση την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/10/2024, ότι η ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (που αδιαφορεί παντελώς), και όχι το Δήμο και τους κατοίκους του νησιού μας.
Καλούμε όλους, το Δήμο, τις παρατάξεις, τους φορείς και τους κατοίκους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους, τιμώντας την ιστορία του νησιού μας.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ
Ικαρία, 20/11/2024