«Ποδαρικό» τον Δεκέμβρη έκανε ένα υγιέστατο αγοράκι, το πρώτο παιδί που
γεννιέται έπειτα από καιρό στη μακρινή Θύμαινα με τους 136 κατοίκους.
Η χαρά ήταν ανείπωτη την 1η Δεκεμβρίου στη Θύμαινα, το νησί των 136 κατοίκων μεταξύ Ικαρίας και Σάμου. Ένα υγιέστατο αγοράκι ήρθε στον κόσμο χάρη στη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Hope Genesis». Είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα παιδικά γέλια «αραιώνουν» στις ακριτικές περιοχές της χώρας και δη στα νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, είκοσι εννέα νησιά με σταθερό ρυθμό γεννήσεων έως το 2008 σημειώνουν έκτοτε μηδενικές γεννήσεις.
«Πέρα από την οικονομική κρίση, ανασταλτικός παράγοντας είναι η παντελής έλλειψη ιατρικών υποδομών και γιατρών», σημειώνει στην «Κ» ο δρ Στέφανος Χανδακάς, γυναικολόγος-μαιευτήρας, που συμμετέχει από το 2007 στην «Ομάδα Αιγαίο» και τώρα είναι επικεφαλής του «Hope Genesis». «Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2008 ήταν 118.302 και το 2016 έως τώρα αγγίζουν μόλις τις 75.000», προσθέτει ο δρ Χανδακάς, «η πτώση είναι ανάλογη εκείνης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Ο πληθυσμός, δε, της χώρα έχει από το 2010 μειωθεί κατά 0,4%. Αν το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων παραμείνει αρνητικό, το 2050 μάλλον ο πληθυσμός μας θα μειωθεί σε περίπου 6 εκατομμύρια.
Δυσθεώρητο κόστος
Η εν λόγω απειλητική πραγματικότητα απασχολούσε έντονα τον 44χρονο μαιευτήρα, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σύρο. Ως νησιώτης, συναισθανόταν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έγκυοι, που αναγκάζονται να ταξιδεύουν τακτικά για να παρακολουθούν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. «Ακόμα και στη Σύρο που υπάρχει μαιευτήριο, 250 γυναίκες γεννούν εκεί και άλλες τόσες στην Αθήνα». Στις αποστολές της η «Ομάδα Αιγαίο» εξέταζε πολλές φορές ως γυναικολόγος γυναίκες σε ακριτικά νησιά, που, αν και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δεν είχαν κάνει καθόλου υπερήχους ή αιματολογικές εξετάσεις. Αν η τεκνοποίηση είναι ένα ακριβό «σπορ» για όλους, το κόστος για τους ακρίτες μοιάζει δυσθεώρητο. «Συνολικά τα ναύλα της εγκύου με έναν συνοδό, η διαμονή στην Αθήνα, οι διαγνωστικές εξετάσεις και δη η αμνιοκέντηση και φυσικά ο τοκετός κυμαίνονται από 7.000 έως 8.000 ευρώ», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Χανδακάς, που μαζί με τους συνεργάτες του ίδρυσε το 2015 το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Hope Genesis», με στόχο να παρέχει σε γυναίκες που ζουν σε ακριτικά νησιά δωρεάν ιατρική παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό τους. Το πρόγραμμα προβλέπει τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα για δύο άτομα, τους προβλεπόμενους υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις, αμνιοκέντηση αν απαιτείται, διαμονή στην Αθήνα, τοκετό στο μαιευτήριο «Μητέρα» και διακομιδή σε περίπτωση επείγοντος.
«Μοναδική προϋπόθεση είναι η γυναίκα, ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας, να ζει μόνιμα στο νησί», διευκρινίζει ο δρ Χανδακάς. Η νεοσύστατη ομάδα, που αποτελείται από τους Α. Παππά, Γ. Παρτίδα, Ιω. Σιάνο, Γ. Φιλιππάκη, Ε. Τσιάρα, Π. Σταματέλου και Γ.Κοσσενάκη, διατηρεί τη συνεργασία με την «Ομάδα Αιγαίο».
Η πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα: τα αρχικά δώδεκα νησιά που μέσω δημοτικών αποφάσεων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έγιναν γρήγορα 26. Η ιδέα συγκίνησε ιδιώτες και εταιρείες, που χορηγούν είτε σε είδος είτε σε χρήμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, μάλιστα, η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, καθώς τα μέλη της έχουν εν πολλοίς νησιωτική καταγωγή. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί τρόποι συνεισφοράς: μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής, πρέσβης του οργανισμού στο εξωτερικό ή ανάδοχος κάποιας εγκύου…
Και επέκταση
«Στους Φούρνους Ικαρίας, όπου ανήκει και η Θύμαινα, παρακολουθούμε άλλες δύο εγκύους, ενώ μας έχουν ακόμα εμπιστευτεί δύο μελλοντικές μαμάδες από την Πάτμο και την Τήλο» λέει περιχαρής ο δρ Χανδακάς, που σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές (Θράκη, Ηπειρος).
Τη χαρά του δεν κρύβει και ο δήμαρχος των Φούρνων Κορσεών, κ. Ιωάννης Μαρούσης. «Είμαστε 1.500 ψυχές συνολικά, αλλά η παντελής έλλειψη υποδομών ωθεί πολλές οικογένειες να ζουν τους περισσότερους μήνες στον Πειραιά», σημειώνει και προσθέτει «διαθέτουμε μόνον δύο αγροτικούς γιατρούς, ενώ από δύο φορές την εβδομάδα συνδεόμαστε ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, την Ικαρία και τη Σάμο». Όμως ουκ ολίγες φορές ανακοινώνεται απαγορευτικό. «Έχουμε ζήσει και σεζόν με 70 απαγορευτικά», διηγείται ο κ. Mαρούσης. Συνέπεια των κακουχιών είναι, μεταξύ άλλων, η υπογεννητικότητα. «Εγώ είμαι το ένατο παιδί της οικογένειας, αλλά σήμερα κανένα ζευγάρι δεν έχει πάνω από τρία παιδιά».
Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr