Home ΚοινωνίαΕλλάδα H Ελληνοσύνη της Αυστραλίας

H Ελληνοσύνη της Αυστραλίας

by ikariaki.gr
26 views

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – Μια μεγάλη Ελληνίδα της Διασποράς μιλά αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο»- Μια μεγάλη Ελληνίδα της Διασποράς μιλά αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο»

arvler09

17 Jun 2014

 

«Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας είναι αυτός, ο οποίος κρατά όχι μόνο τη συνείδηση της ελληνικότητας, αλλά έχει τις τελετές του, έχει τις εκκλησιές του, έχει τα σχολεία του, έχει τα πολιτικά του. Έχουμε Έλληνες εκεί που διαπρέπουν στον πολιτικό, τον εκπαιδευτικό, τον επιστημονικό και τον καλλιτεχνικό χώρο. Μου είναι ακόμη πιο πολύ συμπαθητικός, επειδή αριστεροφέρνει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας.

Εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι ότι υπήρχε μια διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Κοινότητας, για παράδειγμα στο Σίδνεϊ. Αυτή τελείωσε και μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Ακόμη, να συμπληρώσω, ότι η Ελληνοσύνη της Αυστραλίας νιώθει σπίτι της εκεί, πολύ περισσότερο από όσο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν λόμπι στην Αυστραλία, δεν έχουν ανάγκη από τέτοια λόμπι, όπως π.χ. στην Αμερική. Είναι αυτοί που είναι.

Για μένα, οι Έλληνες της Αυστραλίας έχουν επιλέξει για δεύτερη πατρίδα τους μια χώρα μαγική, μια χώρα μοναδική και εγώ προσωπικά, δεν το κρύβω, αν ήμουν πιο νέα και έπρεπε να επιλέξω να πάω να ζήσω σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη χώρα, θα επέλεγα το Σίδνεϊ, επειδή η ελληνική κοινότητα εκεί είναι πολύ καλά οργανωμένη, παρέχει τα πάντα στους ομογενείς μας και με αυτό τον τρόπο, νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Επέλεξα, πάντως, για δεύτερη πατρίδα μου τη Γαλλία, όμως, έγινα Γαλλίδα από έρωτα. Εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου, τον αξιωματικό του Γαλλικού Στρατού, Ζακ Αρβελέρ, με τον οποίο απέκτησα μια κόρη.

Όσον αφορά τον Ελληνισμό στο σύνολό του, υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Ο Ελληνισμός της Γερμανίας συγκεντρώνει το εργατικό δυναμικό, ο Ελληνισμός της Γαλλίας τη διανόηση και την επιχειρηματικότητα, ο Ελληνισμός της Βρετανίας είναι το κέντρο των εφοπλιστών, ενώ ο Ελληνισμός της Αυστραλίας έχει μια αυθεντικότητα, πληθωρικότητα και θεωρώ ότι είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι θεωρώ μεγάλο ψέμα την αντίληψη, ότι οι Έλληνες όταν φεύγουν από την Ελλάδα στο εξωτερικό διαπρέπουν, αυτό είναι μύθος. Πιστεύω, ότι οι Έλληνες με τα εφόδια που έχουν από το σπίτι τους, τις σπουδές τους και τις ικανότητές τους, μπορούν να διαπρέψουν και στην πατρίδα τους, αλλά και όπου αλλού επιλέξουν να ζήσουν. Δεν διαπρέπουμε μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας, αρκεί να έχουμε τα εφόδια και την ικανότητα.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι εκτός από την αγάπη μου για τους Έλληνες της Αυστραλίας, τους οποίους είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, διαλέξεις και διάφορα φόρουμ, σε πανεπιστημιακό και διακρατικό επίπεδο, διαπίστωσα με λύπη εκεί, ότι υπάρχει μια δραστήρια κοινότητα Σκοπιανών, που κάνει μεγάλη προπαγάνδα, αμφισβήτησης της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

Ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία για μένα, αλλά και για τους υπόλοιπους Πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο που είχαμε συγκεντρωθεί στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη εκείνη την εποχή. Θυμάμαι, ότι είχαν το θράσος να με καλέσουν να μιλήσω ως Αρβελέρ σε ένα ραδιοτηλεοπτικό Σκοπιανό πρόγραμμα και το αρνήθηκα φυσικά. Δεν έχω να πω τίποτα με ανθρώπους που σφυρηλατούν τη γλώσσα μας, την ιστορία μας και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Ακόμα και εμένα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για τα σχέδια τους οι Σκοπιανοί… ».

Αυτά είπε η 88χρονη πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο», με τη γνωστή αφοπλιστική της αμεσότητα και ειλικρίνεια, πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα, μετά την παρουσίαση του φετινού καθιερωμένου προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τον «Ομφαλό της Γης», όπως αποκαλούσαν τους Δελφούς στην αρχαιότητα. Έλαμψαν τα μάτια της από συγκίνηση όταν άκουσε ότι θα μιλήσει στην Ομογένεια της Αυστραλίας και στη συγκεκριμένη εφημερίδα, την οποία θεωρεί πολύ σημαντική για την ενημέρωση των Ελλήνων στην Αυστραλία για τα πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά γεγονότα στην Ελλάδα και όχι μόνο. Είναι ο συνδετικός κρίκος του Ελληνισμού της μακρινής και μαγικής αυτής Ηπείρου με τη Μητέρα-Πατρίδα, είπε χαρακτηριστικά η κ. Αρβελέρ.

Η ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «ΟΜΦΑΛΟ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο μυθικό χώρο των Δελφών, η Ελένη Αρβελέρ, η οποία είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, τόνισε ότι η κεντρική εκδήλωση φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα «1914-1924: Τα χρόνια των ανατροπών – Ευρώπη και Ελλάδα», με τη συμμετοχή ιστορικών και ερευνητών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου. Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν νέες οπτικές και πρόσθετα θέματα διαλόγου, που αφορούν τη διάδραση μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών εξελίξεων εκείνης της περιόδου και όχι μόνο, με θεματικές ενότητες γύρω από τη μορφή και τη δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου ως ηγέτη στον αγώνα της Ελλάδας, τον απόηχο και τις αντιδράσεις για τη «Μεγάλη Ιδέα», τις προσφυγικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα (1914-1924) και η συμβολή τους στη διαμόρφωση νέων κοινωνικών αντιλήψεων και προνοιακών θεσμών, την Ελλάδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και το Ευρωπαϊκό της δίλημμα -τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, κοινωνία και πνευματικές στάσεις, τις ερμηνείες για τον Ελληνισμό, τις μεταπολεμικές προοπτικές και διλήμματα.

Στο τέλος των εργασιών του συμποσίου, συμπλήρωσε η κ. Αρβελέρ, σε ειδική συνεδρία, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής πραγματικότητας. Τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο στην Ευρώπη και τον κόσμο. Κυοφορούνται νέες ιδέες, εμφανίζονται νέα ιδεολογικά ρεύματα. Οι στερεότυπες αντιλήψεις περί ηρωισμού και πολέμου αλλάζουν ριζικά. Η Τέχνη, η Πνευματική Ζωή, η Λογοτεχνία αναζητούν νέους τρόπους και αισθητικές για να εκφράσουν τον νέο κόσμο που αναδύεται μέσα από τα ερείπια του πολέμου. Κύριοι εισηγητές θα είναι η Πρύτανης της Σορβόνης Ελένη Αρβελέρ, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ο καθ. Θάνος Βερέμης, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ.α.

Επίσης, στον «Ομφαλό της Γης», όπως αποκαλούσαν τους Δελφούς στην αρχαιότητα, θα γίνουν και πολλές παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Φρύνιχος και τη Ρωμαϊκή Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Θα παρουσιαστούν, στις 4 Ιουλίου συναυλία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας, στις 5 Ιουλίου μία μουσική παράσταση με τη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου, σε ένα ταξίδι με ερωτικά τραγούδια του Μεσοπολέμου που αγαπήθηκαν, μεταξύ των οποίων, μελωδίες του Αττίκ, του Γιαννίδη, του Σακελλαρίδη, μουσική από τα καμπαρέ της Γερμανίας και της Γαλλίας, της Αμερικής των μεγάλων επιτυχιών του κινηματογράφου και του μουσικού θεάτρου, και στις 15 Ιουλίου η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ιππόλυτος του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, η οποία θα ερμηνεύσει και το ρόλο της Φαίδρας μαζί με τους Νίκο Κουρή, Λήδα Πρωτοψάλτη, τη Μάρθα Φριτζήλα κ.α.

Από 7 έως 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» για νέους ταλαντούχους μουσικούς. Το Art Campus 2014 περιλαμβάνει master classes φλάουτου, όμποε, κλαρινέτο, μουσικά εργαστήρια και διαγωνισμό για σολίστ πνευστών και συναυλίες, ενώ το 16ο Αριστοτελικό συμπόσιο θα γίνει από 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου θα ερευνηθούν και μελετηθούν όλα τα Αριστοτελικά κείμενα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί, τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο, έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και παρουσιάζεται το πώς λατρεύτηκε ο οξυδερκής πολιτικός ως σύμβολο δύναμης και σοφίας. Θα εκτεθούν έργα λαϊκά και λόγια, έργα καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, ενθυμήματα, έγχρωμες λιθογραφίες, φωτογραφίες και νομίσματα. Εκθέματα θα δανείσουν φορείς, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ, το μουσείο Βενιζέλου στην Κρήτη και πολλοί συλλέκτες.

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών έχουν φιλοξενηθεί πολλές σημαντικές εκδηλώσεις, όπως αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη πέρυσι, στον Περικλή, στην Αμφικτιονία κ.α., με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών από όλο τον κόσμο. Εκεί, σε μια περίοπτη θέση δεσπόζει η αρχαία Υδραυλίς του Δίου του 1ου π.Χ. αιώνα, η οποία αποκαταστάθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Δελφών το 1999. Πρόκειται για αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο, πρόδρομος του εκκλησιαστικού οργάνου. Έξω από το κτίριο βρίσκεται το Πάρκο Γλυπτών με διάσπαρτα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων της Διασποράς, όπως είναι του Τάκη και της Χρύσας από την Αμερική.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Ακόμη, θα συνεχιστούν και φέτος τα Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου, με καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Τσεχία και τη Σλοβενία.

Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα καθηγητών μέσης εκπαίδευσης στα Αρχαία Ελληνικά που ξεκίνησε το 1995 στους Δελφούς, μια ιδέα της Ελένης Αρβελέρ, με τη συμμετοχή 50 περίπου καθηγητών και φοιτητών από διαφορετική χώρα κάθε φορά και επιμορφωτές, πανεπιστημιακούς καθηγητές σχολών κλασικών σπουδών. Το πρόγραμμα αυτό υπαγορεύτηκε από τη διαπίστωση της σταδιακής υποβάθμισης των κλασικών σπουδών σήμερα, το οποίο γίνεται φανερό από τη συρρίκνωση των κλασικών σπουδών, με αποτέλεσμα την αισθητή κάμψη του φιλελληνικού ρεύματος, το οποίο ήταν κυρίαρχο στοιχείο του δυτικού πολιτισμού τον περασμένο αιώνα, υπογράμμισε η Ελληνίδα ακαδημαϊκός.

Με βάση την προβληματική αυτή, διοργανώνουμε επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην ενεργοποίηση φιλολόγων και συλλόγων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των πολιτικών ηγεσιών διαφόρων χωρών για την τεράστια σημασία της επίδρασης και συμβολής της ελληνικής κλασικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών έχει ήδη συγκροτήσει κατάλογο με τα στοιχεία των σχολείων μέσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, όπου διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά και τα σχολικά βιβλία διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα αυτό έχουν συμμετάσχει καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Γιατί όχι, τα επόμενα χρόνια να μην καλέσουμε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό και καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Αυστραλία, τόνισε η κ. Αρβελέρ.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΡΒΕΛΕΡ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Σορβόννης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα Πρύτανη της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του το 1976, όπως και Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει πολλά ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων.

Στα βιβλία της περιλαμβάνονται «Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές», «Η διασπορά στο Βυζάντιο», «The Making of Europe», «Γιατί το Βυζάντιο», η «Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» κ.α. Από τις στιγμές που θυμάται είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον Φρανσουά Μιττεράν, τον Ζισκάρ Ντ' Εστέν, τον Ζακ Σιράκ, καθώς και τη γνωριμία της ως πρύτανης της Σορβόννης με την Ίντιρα Γκάντι, τον Ζαο Ζιγιάγκ και άλλους ηγέτες κρατών και προσωπικότητες του πολιτικού χώρου. Οι 40 έδρες Ελληνικών σπουδών που λειτουργούν στο Παρίσι οφείλονται στην Ελένη Αρβελέρ. Πάντα θυμάται με νοσταλγία τους φίλους της των νεανικών της χρόνων -Μάνος Χατζιδάκις, Μάρω Κύρκου, Τατιάνα Μιλλιέξ, Λένα Λαμπράκη-Σαββίδη, Γιάννης Ξενάκης, Ντόλυ Γουλανδρή, Χρήστος Λαμπράκης κ.ά. Μια μεγάλη Ελληνίδα της Διασποράς, με έντονη προσωπικότητα και μια πλούσια ζωή, γεμάτη αξέχαστες στιγμές στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τις δυο Πατρίδες όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά και που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας, αλλά και από όλο τον κόσμο….

Πηγή:  http://neoskosmos.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue