Τι αναφέρει η γνωμάτευση της Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών- του ΥΠΕΝ
α κινήματα των πολιτών φαίνεται ότι γίνονται η φωνή της συνείδησής μας και έτσι πριν καλά καλά το ιστιοπλοϊκό των ακτιβιστών από την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου δέσει στη μαρίνα του Αλίμου, μετά από ένα ενημερωτικό ταξίδι στα κυκλαδονήσια, η είδηση για την αρνητική γνωμοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές NATURA από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών- του ΥΠΕΝ, έκανε τους καταταλαιπωρημένους ακτιβιστές που ταξίδευαν με 8 μποφόρ να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά. «Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου έπραξε το αυτονόητο και με ορθή επιστημονική τεκμηρίωση γνωμοδότησε αρνητικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού πάρκου στις 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Η επιστροφή μας στην Αθήνα μετά το ταξίδι στις νησίδες δεν θα μπορούσε να έχει ευτυχέστερο τέλος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αγώνας μας θα ευοδωθεί» θα πουν οι άνθρωποι της Κίνησης.
Αναλυτικότερα στην υπό εξέταση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον σχεδιασμό τριών Αιολικών Πάρκων σε 14 νησίδες στο Νότιο Αιγαίο με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΑΕ» η επένδυση αφορά τη δημιουργία 106 ανεμογεννητριών καθώς και την κατασκευή 14 λιμενικών έργων (μια σε κάθε νησίδα). «Η συνολική έκταση των τριών αιολικών πάρκων καταλαμβάνει συνολική έκταση 5.556,04 τ.χλμ που αντιστοιχούν και στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου και όλες οι νησίδες εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000»
Όπως αναφέρει η γνωμάτευση της Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών- του ΥΠΕΝ, και οι 14 νησίδες του έργου είναι περιοχές ειδικής προστασίας ( Ζώνες Ειδικής Προστασίας –ΖΕΠ) και πολύ σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας.
Ωστόσο στη ΜΠΕ υπάρχει σημαντικό κενό στις ημερομηνίες των επισκέψεων στις νησίδες. Δεν αφιέρωσαν ημέρες ανά νησίδα όπως απαιτεί η νομοθεσία αλλά μόνο λίγες ώρες γεγονός που σημαίνει ότι «έχουν καλύψει πλημμελώς το θέμα της τεκμηρίωσης της οικολογικής αξίας των εξεταζόμενων τόπων». Όπως οι ίδιοι οι μελετητές αναφέρουν «μεταφέρονταν με ελικόπτερο από την μία νησίδα στην άλλη» χωρίς να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Γκρίνια: Το εθνικό μας σπορ
Οι νησίδες αυτές δεν είναι βράχια ακατοίκητα αλλά περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας αφού εκεί φωλιάζουν Αιγαιόγλαροι, Μαυροπετρίτες, Σπιζαετοί ενώ φιλοξενούν και αποικίες Μύχου και Αρτέμη και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σημαίνει την οριστική εξαφάνιση πτηνών από την περιοχή του Νότιου Αιγαίου. Καταστροφή οριστική και μη αναστρέψιμη. «Θεωρούμε ότι η υπό εξέταση επένδυση εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο Δίκτυο NATURA 2000».
Επιπλέον για την Αμοργό έχουν λάβει άδεια παραγωγής 21 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΡΑΕ άλλες 52 ανεμογεννήτριες. Για την Αστυπάλαια έχουν λάβει άδεια παραγωγής 48 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση άλλες 22, στην Ανάφη 25 και στην Νίσυρο 15 ανεμογεννήτριες. «Δηλαδή μαζί με τις 106 της υπό εξέταση ΜΠΕ, προβλέπεται συνολικά η τοποθέτηση 289 ανεμογεννητριών στην ίδια περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, δηλαδή επάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο και επάνω στα κρίσιμα ενδιαιτήματα της ορνιθοπανίδας».
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών- του ΥΠΕΝ, δεν είναι η πρώτη υπηρεσία που γνωμοδοτεί κατά της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στα νησιά και στις νησίδες του Αιγαίου.
Η χώρα μας εκτός από την οικολογική και οικονομική καταστροφή θα κληθεί να πληρώσει και τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές NATURA, ενώ είναι σκανδαλώδες ότι το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕIΟ χρηματοδοτεί πρόγραμμα για την άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Τα χρήματα του ελληνικού λαού να λειτουργούν ως μέσο διαφημιστικής προώθησης των εταιρειών για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του τουρισμού και της αλιείας.