Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά επίσκεψη του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου και υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιάννη Σπιλάνη στην Ικαρία.
Λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης , οι Ικαριώτες δήλωσαν ανοιχτά την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Γιάννη Σπιλάνη και την εμπιστοσύνη τους στο σχεδιασμό της Συμπαράταξης Πολιτών, για ένα μέλλον πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου, στέλνοντας και απ’ την Ικαρία το μήνυμα νίκης!!
Ο Γιάννης Σπιλάνης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην αγορά του νησιού, που επισκέφθηκε με τους υποψηφίους συμβούλους της παράταξης Ειρήνη Γαγλία , Ηλία Γιαννίρη και Κυριακούλα Κονταξοπούλου. Στη συνέχεια έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια του αξονικού τομογράφου με το οποίο θωρακίζεται ο τομέας υγείας στο νησί.
Ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε τα εξής:
“Σήμερα (σ.σ χθες) εγκαινιάστηκε ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Ικαρίας και στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσει μονάδα τεχνητού νεφρού. Δύο από τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να υπάρχουν στα μεσαία νησιά μας, ώστε να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι τους, να “ξενιτεύονται” για να τις αποκτήσουν.
Τα παραπάνω, μαζί με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το μειωμένο ΦΠΑ κλπ, ανήκουν στις πολιτικές εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας που θεσμοθέτησα το 2013 ως ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη προσπάθεια βελτίωσης της ελκυστικότητας των νησιών για την εγκατάσταση ανθρώπων και επιχειρήσεων.
“Νησιά ίσων ευκαιριών” που μαζί με τα “ποιοτικά και πράσινα νησιά” αποτελούν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί το μέλλον της Περιφέρειας μας.”
Το βράδυ ακολούθησε ακόμη μία μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας , όπου αναλύθηκε το πρόγραμμα της Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου.
Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σπιλάνης τόνισε και τα εξής:
“Την περίοδο 2012-13 με την ιδιότητα μου ως Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής εισηγήθηκα την εφαρμογή στη πράξη του άρθρου 101 του συντάγματος που αναφέρεται στην υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει για τα νησιά ειδική πολιτική που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών.
– το πρώτο αφορούσε την υιοθέτηση της ρήτρας νησιωτικότητας, δηλαδή των νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς πολιτείας που να αντιμετωπίζουν τις ανισότητες που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών και οι νησιωτικές επιχειρήσεις σε σχέση τις αντίστοιχες της ηπειρωτικής χώρας. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο – που σχεδιάσαμε με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου- που εφαρμόζεται σήμερα για τις μετακινήσεις των νησιωτών, των νησιωτικών επιχειρήσεων και των καυσίμων στα νησιά βασίζεται σ’ αυτήν την ρύθμιση.
– την υιοθέτηση ειδικής νησιωτικής αναπτυξιακής πολιτικής που να βασίζεται στο τρίπτυχο “ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά” με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των νησιών και τη βελτίωση της ελκυστικότητας τους, ως τόποι εγκατάστασης επιχειρήσεων και πληθυσμού. Η πρόβλεψη αυτή εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-20 και επηρέασε αρκετές παρεμβάσεις που υλοποιούνται σήμερα.
Η πρόταση μας ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ είναι να συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Να νοιαζόμαστε για τα νησιά και τους νησιώτες με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που βασίζονται σε γνώση, όραμα και σχέδιο για να αλλάξουμε πορεία αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις, οδηγώντας τα νησιά μας στη βιώσιμη ανάπτυξη.”
Η περιοδεία στο νοτιότερο άκρο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψη στους Φούρνους και συζητήσεις με τους κατοίκους για την ένταξη του νησιού στον Περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό.