Μήνυμα Γιάννη Μπουρνού για την επέτειο της 8ης Νοεμβρίου:
«Να αγωνιστούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας»
Η 8η Νοέμβρη σηματοδοτεί την απαρχή της απελευθέρωσης της Λέσβου από την οθωμανική κυριαρχία και υπενθυμίζει πόσο πολύτιμο και υπέρτατο αγαθό είναι η ελευθερία.
Τη φετινή επέτειο τη γιορτάζουμε σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για 21ο μήνα, αλλά και μια νέα εστία πολέμου να γεννά ατελείωτη φρίκη και θανάτους χιλιάδων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ελλάδα οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Να εγκαταλείψει τη ντροπιαστική στάση της αποχής που τήρησε στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου ανεφοδιασμού των αμάχων της Γάζας με νερό, τρόφιμα, φάρμακα και κάθε αναγκαία προμήθεια. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς δεν μπορεί να γίνονται αφορμή για την επιχείρηση εξόντωσης των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας από την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ζητάμε άμεση εκεχειρία και την έναρξη πολυμερούς διπλωματικού διαλόγου για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του κράτους του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στα ελληνοτουρκικά, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδιώκουμε τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στο διάλογο αυτό. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί από τη μια να προσέρχεται στο διάλογο εκφράζοντας τη βούλησή της για επίλυση ζητημάτων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασιας και την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Ερντογάν να παλινδρομεί στον αναθεωρητισμό, αναπολώντας δημοσίως τους καιρούς που η Θεσσαλονίκη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να συνδέσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την από κοινού προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στη Χάγη με συνυποσχετικό που θα αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των δύο χωρών.
Το απελευθερωτικό μήνυμα της 8ης Νοεμβρίου βρίσκει νόημα στην εποχή μας μέσα από μια τέτοια, ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα προασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας και ταυτόχρονα θα καθιστά την Ελλάδα παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή μας.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι χρόνια πολλά στη Λέσβο μας, αλλά και στους χιλιάδες συντοπίτες μας που σήμερα γιορτάζουν!