Παρακολουθούμε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην δημοτική παράταξη που έχει την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας (Π.Ε.Α.) και την Λαϊκή Συσπείρωση που είχε τη διοίκηση πριν, για το ποια από τις δύο προέβη σε περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να περιέλθει το Γηροκομείο στην ευθύνη του Δήμου. Εκλογές έρχονται και ψάχνουν εναγωνίως ψήφους. Κατανοητό. Αυτό όμως που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η παραχάραξη της αλήθειας για το σκοπό αυτό.
Πριν παραθέσουμε ένα σύντομο ιστορικό τονίζουμε αυτό που και οι δύο, δυστυχώς, δημοτικές παρατάξεις «ξέχασαν», ή απλώς αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν. «Ξέχασαν» τους αγώνες της τοπικής και ξενιτεμένης κοινωνίας, που άντεξαν 11χρόνια.
Το γεγονός ότι υπάρχει και λειτουργεί –όπως λειτουργεί- το Γηροκομείο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον 11χρονο αγώνα των Ικαριωτών ντόπιων και ξενιτεμένων. Στην αποφασιστικότητα, την επιμονή, την υπομονή και την εμπειρία των ελάχιστων εθελοντών, που συνέχισαν να φροντίζουν τόσο τους ηλικιωμένους που είχε εγκαταλείψει η Μητρόπολη στις 31 Γενάρη του 2012, όσο και τους άλλους που ήρθαν όλα αυτά τα χρόνια και βρήκαν φροντίδα στο Γηροκομείο.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο, σύλλογοι, φορείς, συλλογικότητες, δημοτικοί σύμβουλοι, μουσικά συγκροτήματα και εκατοντάδες Ικαριώτες, συγκρότησαν από τον Ιούνη του 2011, (τον Μάη του 2011 ανακοίνωνε η Μητρόπολη ότι θα κλείσει το Γηροκομείο), μέσα από μαζική συμμετοχή την επιτροπή στήριξης του Γηροκομείου. Στον μακρόχρονο, συνεχή αυτό αγώνα, συμμετείχαν οι Ικαριώτες της Αθήνας, η Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής με σημαντική συμβολή, ακόμα και φίλοι της Ικαρίας. Σημαντική και ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή των νέων.
Με συνεχείς συνελεύσεις- συγκεντρώσεις, δεκάδες ανακοινώσεις, ενημερώσεις χωριό χωριό, μετάβαση δεκάδων στη Μητρόπολη Σάμου και στην Προνοιακή Υπηρεσία της Σάμου. Μετάβαση δεκάδων στο αρμόδιο υπουργείο. Επίσκεψη μελών της επιτροπής στην αρχιεπισκοπή. Μακαρονάδες, λουκουμάδες, συναυλίες, συνεχείς προσφορές, για να στηριχτεί η συνέχιση της λειτουργίας του Γηροκομείου. Ένας ασταμάτητος, μαζικός ενωτικός αγώνας, περιμένοντας έντεκα ολόκληρα χρόνια τις δημοτικές αρχές να υλοποιήσουν τις τρεις ομόφωνες αποφάσεις τους ότι θα αναλάβουν τη λειτουργία του.
Απέναντι σε αυτό τον αγώνα συστρατεύτηκαν μητροπολίτες, αντιπεριφερειάρχες, κοινωνικές υπηρεσίες του νομού, που «ανακάλυψαν» μετά από 15 χρόνια το Γηροκομείο της Ικαρίας και το βρήκαν… ακατάλληλο! Δυστυχώς ορισμένοι τοπικοί φορείς και άτομα βρέθηκαν απέναντι. Ο εισαγγελέας ανέλαβε τα δύσκολα. Ανακρίσεις και δίκες μήπως και φοβηθούν οι εθελοντές που φρόντιζαν τους ηλικιωμένους και πάνε σπίτια τους.
Η απάντηση από την Επιτροπή Στήριξης ήταν διαδηλώσεις, συνεχείς κινητοποιήσεις και μάζεμα χιλιάδων υπογραφών διαμαρτυρίας προς τον εισαγγελέα για να αθωωθούν οι «κακούργοι» εθελοντές που φρόντιζαν τους ηλικιωμένους που εκκλησία και πολιτεία είχαν εγκαταλείψει.
Οι δημοτικές αρχές ήλπιζαν όπως φάνηκε στα χρόνια, πως όλοι θα κουραστούν και θα φύγει από τα χέρια τους η «καυτή πατάτα», όπως ονομάζει ο νυν δήμαρχος το δικαίωμα των ηλικιωμένων για φροντίδα.
Τρείς δημοτικές αρχές άλλαξαν κατά την διάρκεια αυτού του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα :
Δημοτική Αρχή 2011-2014 : Κάτω από την έντονη πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων, η δημοτική αρχή έκανε κάποιες κινήσεις, για να έρθει πολύ γρήγορα να προτείνει στα μέλη της Επιτροπής Στήριξης, ( Δ.Σ. 9 Ιούνη 2012), να φτιάξουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και να αναλάβουν την λειτουργία του Γηροκομείου!!
Δημοτική αρχή 2014-2019 :
Με τις αναρτήσεις της η ΛΑ.Σ. (11/09/2023 , 16/09/2023) αναφέρεται στις διαδικασίες στις οποίες υποχρεώθηκε να προβεί μετά από τέσσερα χρόνια κινητοποιήσεων, αποφεύγοντας να αναφέρει έστω και μία λέξη για τους μαζικούς αγώνες που βρισκόταν σε εξέλιξη. Η απάντηση του τότε δημάρχου σε γραπτό αίτημα της επιτροπής στήριξης (Γραφείο Δημάρχου 23/07/2018) να ανοίξει την Νότια πτέρυγα για να αποσυμφορηθεί ο θάλαμος των ηλικιωμένων γυναικών ήταν : «δεν θα συμφωνήσω να επεκταθεί η παράνομη λειτουργία του γηροκομείου». Επιπλέον η ΛΑ.Σ Επιχειρηματολογεί στην ανάρτηση (16/09) ότι παρέδωσε κτίριο στην τωρινή δημοτική αρχή. Κτίριο γηροκομείου παρέδωσαν οι ντόπιοι και οι ξενιτεμένοι Ικαριώτες , καταθέτοντας κόπους μίας ζωής για να κατασκευαστεί. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει μέχρι και η Μητρόπολη στα κείμενα της αλλά ούτε καν το αναφέρει η ΛΑ.Σ. Τέλος, όλα τα κείμενα και της ΛΑ.Σ διαπνέονται από την συμμόρφωση στους νόμους ενώ ταυτόχρονα θάβουν έναν αγώνα έντεκα χρόνων τον οποίο καθ όλη τη διάρκεια υπονόμευαν.
Δημοτική αρχή 2019- 2023:
Η χυδαιότητα με την οποία χαρακτηρίζει τους αγώνες ο νυν δήμαρχος προκαλεί: «Που είναι το κράτος οέο», «κάτι τόσο σοβαρό δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πανό στις πλατείες», «αυτό παιδιά είναι το εύκολο». ‘Έτσι συνόψισε τον πολύμορφο, πολύχρονο αγώνα εκατοντάδων απανταχού Ικαριωτών για τη συνέχιση λειτουργίας του Γηροκομείου ο νυν δήμαρχος, ενώ εκείνος «διάλεξε την ευθύνη» να λειτουργεί το Γηροκομείο με ελάχιστους εργαζόμενους, έως και 48ωρες βάρδιες , με προσωρινές συμβάσεις.. Και τολμάει να λέει ότι είναι πρότυπο! Πόση έπαρση, και αλαζονεία! Η δε «ευθύνη» που επικαλείται ουσιαστικά καταλήγει στη θεωρεία της ατομικής ευθύνης, αντιμετωπίζοντας τη λειτουργία του Γηροκομείου με τον ίδιο βασικό συλλογισμό που αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση κάθε πρόβλημα που καίει τους πολίτες. Γι αυτό και στη συνέντευξη που έδωσε στο Ράδιο Ικαρία, απευθύνεται για πολλοστή φορά στους πολίτες όπως έκαναν και προηγούμενες δημοτικές αρχές, (κοινή γραπτή απόφαση δημάρχων, έπαρχου το 2009), ζητώντας να αυξήσουν τις προσφορές τους, γιατί όπως είπε, «αφ ότου ανέλαβε ο Δήμος το Γηροκομείο έχουν μειωθεί» !!. Με «ευθύνη» πετάει κι αυτός την χρηματοδότηση του Γηροκομείου στους πολίτες, κρατώντας στο απυρόβλητο τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για αξιοπρεπή φροντίδα της τρίτης ηλικίας.
Το Γηροκομείο υπάρχει! Σήμερα μπορούν να παριστάνουν κάποιοι τους ευεργέτες του, μόνο και μόνο επειδή αυτός ο πολύχρονος αγώνας πέτυχε νίκες!
Αυτοί οι πολύχρονοι αγώνες, με αυτές τις απίστευτες δυσκολίες, ανάγκασαν τη Μητρόπολη να παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου, ανάγκασαν τους υπουργούς να υπολογίσουν κονδύλια, να στέλνουν προτάσεις στο Δήμο. Ανάγκασαν τις κοινωνικές υπηρεσίες να πάρουν θέση, ανάγκασαν τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στα απαιτούμενα, χωρίς καμία διάθεση να το αναλάβουν όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους : «Δεν έχω αυταπάτες ότι θα μπορέσω να λειτουργήσω το Γηροκομείο», έλεγε η προηγούμενη δημοτική αρχή (2014-2019). «Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε, είμαστε μικρός δήμος» λέει η τωρινή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην αντιπαράθεση της, μέσω κειμένων στο διαδίκτυο με την Π.Ε.Α., για το ποια από τις δύο επέδειξε ταχύτητα στη χαρτούρα, φροντίζει να μας ενημερώσει, ή να μας…. προετοιμάσει, ότι προσλήψεις με βάση το νόμο δεν γίνονται. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε. Να θυμίσουμε όμως ότι ο 11χρονος αγώνας εκατοντάδων Ικαριωτών που συγκροτούσαν την Επιτροπή Στήριξης, σήκωσε ανάστημα απέναντι στους νόμους που εγκατέλειπαν τους ηλικιωμένους, ή τους «πακετάριζαν» για αλλού, ή τους έστελναν στις πλατείες των χωριών τους.
Εν όψει δημοτικών εκλογών και επειδή στο μικρό μας τόπο γνωριζόμαστε όλοι, οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, φαίνεται να αναγνώρισαν την ύπαρξη της Επιτροπής Στήριξης του Γηροκομείου. Η ΛΑ.Σ ξέχασε πως μας αποκαλούσε παρέα … και μας αναφέρει ως Επιτροπή Στήριξης.. Η Π.Ε.Α. παραθέτει έγγραφο της Επιτροπής Στήριξης του 2017, για να αντιπαρατεθεί στη ΛΑ.Σ., αλλά τα έχει ήδη θαλασσώσει με την προηγούμενη ανάρτησή της στην οποία ο δήμαρχος στην προσπάθειά του να αυτοπροβληθεί, «φτύνει» τους αγώνες της Επιτροπής που κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτή την μοναδική προνοιακή μονάδα του νησιού, κόντρα στους νόμους , επί 11 χρόνια.
Αναφερόμαστε στην αντιπαράθεση ΛΑ.Σ. και ΠΕΑ γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να μηδενίζει αγώνες μιας ολόκληρης κοινωνίας που κράτησαν χωρίς διακοπή 11 χρόνια. Και οι δύο αυτές παρατάξεις που διοίκησαν το Δήμο αυτά τα χρόνια, αναγκάστηκαν να προβούν στις διαδικασίες που απαιτούνταν κάτω από την πίεση αυτών των αγώνων. Τόσα χρόνια πρόβαλλαν την απροθυμία τους και παραμονές εκλογών θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι η γραφειοκρατική διαδικασία είναι αυτή που λύνει προβλήματα.
Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν και έτσι για όποιον έχει απορίες υπάρχει αναλυτικό αρχείο του 11χρονου αυτού αγώνα.
Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι αγώνες για ένα γηροκομείο με πλήρη ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Με μόνιμους εργαζόμενους 8ώρης εργασίας με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα. Οι ηλικιωμένοι έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή φροντίδα , σε αξιοπρεπή ζωή.
Υπογραφές (Από μέλη της επιτροπής ) :
Δρούλιας Σωτήρης
Λακιός Γιάννης
Δάμαλος Χρήστος
Πετράκη Κατερίνα
Παμφίλης Γιάννης
Πάστη Μαίρη
Τζίνη Ολυμπία
Φουντούλης Άγγελος