Γενέτειρά του η Ελλάδα, μας έκανε περήφανους από το 1923.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε ένας διακεκριμένος επιστήμονας του οποίου το έργο και η προσφορά είναι δύσκολο να περιγραφτεί σε μερικές σειρές ενός άρθρου. Διακρίσεις, βραβεία, μετάλλια, μουσεία , τη χρονολογία του 1995 τυπώθηκε από την τράπεζα της Ελλάδος χαρτονόμισμα στο οποίο απεικονίζεται, προτομές του σε δεκάδες νοσοκομεία . Όλα αυτά και εκατοντάδες άλλα διότι το 1923 εφαρμόζει την μέθοδο του σε γυναίκες προς την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι έρευνες του δεν σταμάτησαν εκεί, η ζωή του αφιερώθηκε σε μια σωτήρια, ανώδυνη και άκρως χρήσιμη μέθοδο που έσωσε χιλιάδες γυναίκες από την επάρατη νόσο παγκοσμίως. Πραγματικά ότι και να αναφέρουμε για τον Γεώργιο Παπανικολάου θα είναι λίγο.
Γενέτειρα του η Ελλάδα, μας έκανε να παραμιλάμε από θυμό και οργή από το 2014 (και όχι μόνο)
Μάκης Βορίδης, υπουργός «Υγείας»..το 2014 ,ναι το 2014.(αφαιρέστε πόσα χρόνια είναι από το 1923) θέτει σε κίνδυνο τη δωρεάν εξέταση του ΤΕΣΤ ΠΑΠ και των μαστογραφιών. Πιο συγκεκριμένα, ΤΕΣΤ ΠΑΠ σε γυναίκες 21-65 ετών ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΑ ΤΡΙΕΤΙΑ. Μαστογραφία σε γυναίκες 20-40 ετών ΚΑΘΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ, και σε γυναίκες άνω των 40 κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός. Kαι λέω απολογισμός γιατί ας σκεφτούμε πόσο ριψοκίνδυνο είναι αυτό. Από τη στιγμή που σε ιδιωτικά ιατρεία η εξέταση του ΤΕΣΤ ΠΑΠ κυμαίνεται από 50 έως και 70 ευρώ, δηλαδή τιμές απρόσιτες στην εποχή που ζούμε αλλά και το τραγικότερο να στερούμαστε όλες οι γυναίκες παροχές που θέλοντας και μη, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων έχουν «υποτίθεται» εξασφαλιστεί. Και άλλα λεφτά, κι αλλά , κι άλλα. Έως που θα κινδυνεύει η ζωή μας στα χέρια καθενός.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 4.000 νέα περιστατικά, ενώ η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 24 % των καρκίνων στις γυναίκες. Αν μιλήσουμε με αριθμούς για να κατανοήσουμε το πρόβλημα, 1.147 θάνατοι γυναικών που έκαναν μαστογραφίες έναντι 9.000 θάνατοι γυναικών που δεν έκαναν μαστογραφίες.
Το να υπάρξει έλεγχος των εξετάσεων που συνταγογραφούνται ή έλεγχος των ιατρών είναι άλλο, και είναι άλλο να δέχονται αποκλεισμό οι γυναίκες από την ζωή, γιατί διακόπτοντας το τεστ ΠΑΠ και τη μαστογραφία διακόπτεις μια γυναίκα από την ζωή, όσο μαύρο και «ωμό» ακούγεται αυτό. Μπορούμε να δούμε στα μάτια τους την μάνα, την αδελφή μας ,την θεία μας και να μην κάνουμε τίποτα;;; Μπορούμε στον βωμό του χρήματος, όπως έχω αναφέρει ξανά, να αφαιρέσουμε εν γνώσει μας μια ζωή;;; Ποιος μπορεί να αφαιρέσει μια ζωή, εκατομμύρια ζωές και να μείνει ατιμώρητος;; Ποιος;; Και ποιος μπορεί να κλείσει το στόμα του και να πει «Εμένα δεν με νοιάζει».
Υ.Γ Αναλογιστείτε όλα αυτά και μπείτε για ένα λεπτό, για ένα δευτερόλεπτο στην θέση αυτών των γυναικών ή κοιτάξτε τις στα μάτια. Το συναίσθημα είναι καθηλωτικό.
Τα λεφτά μας μπορεί να είναι λίγα και η ντροπή των «μεγάλων» μηδενική, αλλά μην αφήσουμε καμία γυναίκα να μείνει αβοήθητη. Όποιος και όποια κυβέρνηση το προστάζει αυτό.
Κλεοπάτρα-Ιωάννα Λιόλιου για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 fm