Home ΚοινωνίαΕλλάδαΓ. Τσακαλίας: Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή για τα προβλήματα υποδομών στην Ικαρία

Γ. Τσακαλίας: Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή για τα προβλήματα υποδομών στην Ικαρία

by ikariaki.gr
0 views

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ  10/2025 ΤΟΥ  ΓΙΩΡΓΟΥ   ΤΣΑΚΑΛΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β.Α.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2025 ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ 16 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΣ

 

ΠΡΟΣ

1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β.Α.

κ. Μουτζούρης Κώστας

  1. Τον Πρόεδρο του Π.Σ.Β.Α.

κ. Νικόλαο Μάρκου

  1.   Τον Αντιπεριφερειάρχη προγραμματισμού και ΕΣΠΑ

κ. Στρατή Κυρατζή

5.Τον Αντιπεριφερειάρχη  Περιφερειακής Ενότητας Σάμου

κ. Ελισαίο Μαυρατζιώτη.

  1.              Τον Αντιπεριφερειάρχη  Τεχνικών έργων

κ. Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή

και 7.        Τον    Έπαρχο Ικαρίας

κ. Κώστα Μαρκάκη

 

ΘΕΜΑ: « ΠΟΙΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ;»

 

    Α) Αντιπλημμυρικά έργα

Λόγω των βιβλικών καταστροφών του 2010 είναι όσο ποτέ αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Ικαρία και συνολικά στην Ικαρία . Τα ρέματα τα οποία είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας δεν έχουν καθαριστεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από μεγάλες καταστροφές όπως αυτές του 2010. Και πέρυσι έγιναν ζημιές κυρίως στο Καρκινάγρι, αλλά και στο δρόμο προς Τραπάλου. Ανάλογη ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων υπάρχει για  όλη την Ικαρία . Έγινε ένας μικρός καθαρισμός αλλά όχι κάτι σπουδαίο. Μάλλον συμβολικός .  Το κονδύλι είναι πολύ μικρό. Δε φτάνει. Μία σταγόνα πρόληψης είναι δέκα κιλά αποκατάστασης ζημιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ : Υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη και αν ναι για ποια ρέματα αφορά  ? Θα αυξηθεί το κονδύλι για αντιπλημμυρικά έργα; Τι είδους έργα θα γίνουν ; και πότε θα ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν; 

 

Β) ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

1) Θωράκιση λιμένος Αγίου Κυρηκου

Η κατάσταση των λιμενικών υποδομών στο λιμάνι του Αγίου Κυρηκου χρήζει έμμεσες επεμβάσεις λόγω σπηλαιώσεων και ρηγματώσεων . Είναι ανάγκη να προγραμματισθούν επισκευές για να υλοποιηθεί το έργο .

  Ερωτάται  :

  • Υπάρχει μελέτη ;
  • Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο ;
  • Πότε θα εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες;

  2). Αποπεράτωση λιμένος Ευδήλου

Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά κι οχηματαγωγά πλοία να ελλιμενίζονται στην ανατολική πλευρά  .Επίσης εκκρεμεί κατασκευή προστατευτικού λιμενοβραχίονα από́ το Πριόνι μήκους 80 μέτρων .

Ερωτάται  :

  • Υπάρχει μελέτη από́ την ανατολική πλευρά του Φλες ;
  • Υπάρχει μελέτη συνολικά για Λιμάνι Ευδήλου;
  • Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο;
  • Πότε θα εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες;
  • η εκβάθυνση του λιμανιού του Ευδηλου ποτε θα τελειώσει και πότε θα λειτουργείσει το νέο λιμάνι..? και
  • Πότε θα,ξεκινήσει η πλακόστρωση της πλατείας του λιμανιού και πότε θα,μπουν τα φώτα στον καινούριο λιμενοβραχιονα.?

3). ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ

Είναι επείγον το θέμα  της Αποκατάστασης και ολοκλήρωσης των έργων στο Αλιευτικό Καταφύγιο στο Μαγγανίτη Ικαρίας. Το αλιευτικό καταφύγιο εξυπηρετεί αλιείς και τουριστικά σκάφη όλο το χρόνο, όμως ειδικά τους χειμερινούς μήνες η χρήση του καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω καιρού και ειδικότερα  λόγω των έργων που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ερωτάται :

  • Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές μελέτες;
  • Πότε θα πάει  η μπήγα στο Μαγγανίτη να  ξεκινήσουν τα έργα;
  • Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί  η συντήρησης  και θωράκισης  του;

4). ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ

Έργο πραγματικά ζωτικής σημασίας  για τα χωριά της Δυτικής Ικαρίας. Το σκάφος που διενεργεί τη συγκοινωνία «δένει», καιρού επιτρέποντος, μόνο στον παλιό μόλο του Καρκιναγρίου με αυξημένο κίνδυνο πρώτα για τους επιβάτες και το πλήρωμα και δεύτερο και για το ίδιο το σκάφος.

Επισημαίνω ότι το δρομολόγιο είναι ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ-ΤΡΑΠΑΛΟΥ-ΜΑΓΓΑΝΙΤΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ και άρα το αλιευτικό καταφύγιο Καρκιναγρίου είναι έργο απαραίτητο τόσο για τους ψαράδες και για τα διερχόμενα σκάφη αναψυχής, όσο και για να μπορεί με ασφάλεια να γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση των κατοίκων στο μικρό καραβάκι της γραμμής. .

Ερωτάται :

  • Υπάρχει μελέτη;
  • Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο;
  • Πότε θα εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες;

  5).ΜΟΛΟΣ ΤΡΑΠΑΛΟΥ

Στο Τραπάλου δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης του σκάφους  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί καθόλου το συγκεκριμένο χωριό που παραμένει απομονωμένο αφού και το οδικό δίκτυο προς τον Μαγγανίτη είναι χωμάτινο και απροσπέλαστο. Τα νερά είναι ρηχά  και τα πιο μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Απαιτείται η επέκταση του συγκεκριμένου μόλου πιο βαθιά για να μπορούν αν προσεγγίζουν τα πιο μεγάλα πλοίο .  Είναι έργο αναγκαίο για να αποκατασταθεί η σύνδεση του συγκεκριμένου χωριού τόσο με τον Άγιο Κήρυκο όσο και με το Καρκινάγρι,  αφού στο Τραπάλου δεν υπάρχουν καν μαγαζιά τροφίμων. Σημαντικό επίσης και για λόγους ιατρικού περιστατικού, για να μπορέσει όποιος συνάνθρωπός μας χρειαστεί ιατρική μεταφορά, να φτάσει εγκαίρως στην πρωτεύουσα του νησιού και στο νοσοκομείο. Τέλος, μεταξύ άλλων η επανασύνδεση Τραπάλου-Καρκιναγρίου θα επιτρέψει σε περισσότερους τουρίστες που διαμένουν στο Καρκινάγρι τους καλοκαιρινούς μήνες να απολαμβάνουν την υπέροχη παραλία του Τραπάλου χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.

Ερωτάται :

  • Υπάρχει μελέτη;
  • Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο;
  • Πότε θα εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες ;

6).ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ

Η μελέτη αυτή πρέπει να υλοποιηθεί και όχι να μεταφέρεται από τεχνικό σε τεχνικό πρόγραμμα    .

Ερωτάται :

  • Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για υλοποίηση μελέτης ;
  • Πότε θα εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες ;

 

7).ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

Απαιτείται καλύτερη θωράκιση του αλιευτικού καταφυγίου και καταφυγίου σκαφών αναψυχής (μαρίνα) Αγίου Κηρύκου.

Ερωτάται :

  • Υπάρχει μελέτη;
  • Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο;
  • Πότε θα εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες ;

 

Γ) Ηλεκτροδότηση Μαυριάνου

Ο ιστορικός οικισμός του Μαυριάνου δεν ηλεκτροδοτείται . Ο Δήμος δεν έχει δυνατότητα  να καλύψει τη δαπάνη 60.000 ευρώ που είναι η σχετική προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ .Έχουμε έναν οικισμό που εν έτει 2025 δεν  έχει ηλεκτρικό ρεύμα . Είναι έργο ζωής η ηλεκτροδότησή του Μαυριάνου.

Ερωτάται : αν ως Περιέρεια μπορούμε να βοηθήσουμε Δήμο Ικαρίας  να καλύψει το ποσό  και να δουν το» φως» οι κάτοικοι Μαυριανου ;

 

Δ) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΜΠΟΥ

Δεκάδες κάτοικοι της παραλιακής  συνοικίας του Κάμπου (Πλακιδάτο) διαμαρτύρονται έντονα για την καταστροφή και τον άμεσο κίνδυνο για τις οικίες τους . Υφίσταται κατάρρευση του προστατευτικού τοιχίου, του παραλιακού δρόμου, του δρόμου που προσεγγίζει την παραλία, αλλά και  αποκάλυψη των θεμελίων κατοικιών. Αυτό διότι τα τελευταία 50 χρόνια, εξαιτίας της απόσπασης βράχων για την κατασκευή του λιμανιού του Ευδήλου αλλά και της παράνομης αμμοληψίας, υπάρχει μια τεράστια απομείωση της άμμου στην παραλία του Κάμπου Ικαρίας. Αυτό έχει ήδη αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής κι έχει θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση του παραθαλάσσιου οικισμού, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί  στην πλήρη καταστροφή μιας από τις τρεις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

Κατόπιν επίμονων διαβημάτων των κατοίκων του  Κάμπου , που χρονολογούνται τουλάχιστον απ’ το 2013 συνεχώς μέχρι σήμερα,  η Περιφέρεια προχώρησε σε σύνταξη μελέτης για τη σωτηρία του οικισμού, η οποία όμως δυστυχώς δεν βρίσκεται ακόμη στην φάση της υλοποίησης.

Στο μεταξύ η κατάσταση χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Είχα τονίσει σε προηγούμενη  ερώτηση πως με την  κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2023 , η θάλασσα παρέσυρε και κατέστρεψε εντελώς τον παραθαλάσσιο δρόμο και μπήκε στις αυλές και τα θεμέλια των σπιτιών. Υπάρχει λοιπόν άμεσα κίνδυνος για τα σπίτια και τις ζωές των κατοίκων αλλά και των διερχομένων. Πρέπει άμεσα να παρθούν  μέτρα για να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ζωής των κατοίκων και την καταστροφή των περιουσιών τους  και να προχωρήσει άμεσα  η υλοποίηση του έργου που είχαμε σχεδιάσει ως Περιφέρεια για τη  σωτηρία της παραλίας .Σε επίσκεψη  της Περιφερειακής αρχής  το 2023 είχε δοθεί υπόσχεση για άμεση αποκατάσταση των ζημιών  αλλά ουδέν έγινε ως σήμερα.

Σημειωτέων πως ο Δήμος έχει επισκευάσει το τμήμα που άπτεται της τοπικής του αρμοδιότητας και μένει η δική μας παρέμβαση στη δική μας αρμοδιότητα .

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή :

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αποκατάσταση του οικισμού στην πρότερα κατάσταση;

Ε) ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ –  ΑΠΟΙΜΕΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η δημιουργία σφαγείου είχε σταματήσει πριν πολλά χρόνια παρά τις επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ικαρίας.Η Ικαρία είναι διάσημη για την κουζίνα της με βάσει το κατσικίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής ( Το περσινό Πάσχα  συνέβησαν περιστατικά που επιβλήθηκαν ποινές σε κτηνοτρόφους για σφαγή ζώων και  τα σφάγια ενταφιάσθηκαν . Στην τουριστική περίοδο, που οι επισκέπτες  έρχονται για τα πανηγύρια στα οποία το κύριο πιάτο είναι το αγριοκάτσικο ).

Τέλος κι όχι λιγότερο σημαντικό τίθενται από πολλούς ζητήματα για το μεγάλο αριθμό αποίμενων αγριοκάτσικων  και των  προβλημάτων που δημιουργούν στην χλωρίδα του νησιού . Αν στερούνται οι κτηνοτρόφοι και τη δυνατότητα σφαγής τουΦς ,δεν θα μειωθεί ποτέ ο πληθυσμός τους .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ:

  1. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει  μελέτη και πόρους για την άμεση δημιουργία σφαγείου ;
  2. Έχει χωροθετηθεί κάποιος συγκεκριμένος χώρος για την λειτουργία του  σφαγείου  ;
  3. Υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το χρόνο  που θα υλοποιηθεί η μελέτη  ,το χρηματοδοτικό εργαλείο ,  το χρόνο που θα ξεκινήσουν κι αποπερατωθούν οι εργασίες και κυρίως το χρόνο λειτουργήσει το σφαγείο;

4.Μέχρι τη δημιουργία του σφαγείου υπάρχει πρόβλεψη για τη δυνατότητα ΝΟΜΙΜΗΣ σφαγής ζώων ώστε να μη σύρονται σε αυτόφωρα οι κτηνοτρόφοι της Ικαρίας αλλά και να απολαμβάνουν οι τουρίστες  και οι ντόπιοι στα πανηγύρια το αγριοκάτσικο ?

5.Περαιτέρω , ερωτάται η περιφερειακή αρχή σε τι ενέργειες έχει προβεί, αν έχει προβεί για το  πως θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που  μη μπορώντας να σφάξουν και να πωλήσουν νόμιμα τα ζώα τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ;

  1. Τέλος και λίαν σημαντικό τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την αποίμενη κτηνοτροφία.

και

7.Με βάση τα το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ  η Περιφέρεια σκοπεύει να αανδείξει τη σκοπιμότητα της επιδότησης μόνο του παραγόμενου προιόντος  και όχι του κεφαλιού

 

ΣΤ) ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο χειμώνας ως εποχή πάγωσε και τις συνδέσεις των νησιών  μας  με τον Πειραιά κατά κύριο λόγο .Πλέον μετά το φιλέτο της τουριστικής σεζόν πέσαμε στην <<πείνα >>  της ταλαιπωρίας των μονίμων κατοίκων. Από τα δύο καράβια κάποιες μέρες περάσαμε στο κανένα καράβι την εβδομάδα .  Τα αεροδρόμια κλείνουν κατά το δοκούν κάποιες μέρες  και δεν υπάρχουν ούτε καθημερινά ούτε συχνά αεροπορικά δρομολογια.Οι δε τιμές των εισητηρίων πλοίων και αεροπλάνων είναι πανάκριβες λες και είμαστε σε <<φουλ σεζόν>> . Αυτό επηρεάζει όλα τα νησιά και ιδίως την Ικαρία , τη Σάμο και τους Φούρνους .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ : 1. Τι θα κάνουμε ώστε να μην κλείνουν τα αεροδρόμιά μας κατά τις  επιθυμίες της εταιρίας που της παραχωρήθηκαν ;

2.Θα  διεκδικήσουμε καθημερινή σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά ακτοπλοικώς και με την Αθήνα αεροπορικώς όλο το χειμώνα ?

  1. Θα υποστηρίξουμε την δραστική μείωση των τιμών των εισητηρίων αεροπλάνων και πλοίων ?

και 4. Θα εφαρμοσθεί   σωστά το μεταφορικό ισοδύναμο ?

 

Ζ) ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Περιφέρεια πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αντιπυρικη μελέτη για τα νησιά μας. Επίσης χρειαζόμαστε αντιπλημμυρική μελέτη. Εποχικό και οι Φουρνιώτες δικαιούνται και χρειαζονται κι άλλες  περιπολίες  στην περιοχή Ευδήλου . Για αν γίνει αυτό χρειάζονται μέσα και έμψυχο υλικό στα υπάρχοντα κλιμάκια . Επίσης ως προς τους πόρους για επιχωματώσεις-κλαδεματα δασικών δρόμων, δεν επαρκούν αυτοί που δίνονται. Γενικότερα για την πολιτική προστασία είναι εκτεθειμένοι όλοι αν γίνει κάτι σοβαρό.Ήδη έχει ιδρυθεί εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Φραντάτο, τομέας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ραχών. Της έκδοσης του ΦΕΚ για την ίδρυσή του συνοδεύτηκε διαγωνισμός για την κάλυψη των 8 περίπου θέσεων εποχικού προσωπικού. Ίσως μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο σε Αρέθουσα , Καραβόσταμο και  Ακαμάτρα, με μόνιμη στάθμευση του περιπολούντος οχήματος .Θα πρέπει να  ενισχυθεί με προσωπικό και οχήματα τα κλιμάκια των Ραχών και του Αγίου Κηρύκου  ώστε θα μπορούσαμε να προσθέσουμε δασικά περιπολικά, στον αντιπυρικο σχεδιασμό μας. Να προσληφθούν και εποχικοί υπάλληλοι και έτσι θα υπάρχει και επιπλέον οικονομικό όφελος για το νησί. Επίσης θα μπορούσε να οργανωθεί αναδάσωση στην καμένη έκταση, όχι όμως με πεύκο αλλά με δασικά είδη λιγότερο εύφλεκτα και ανθεκτικά στην ξηρασία όπως κουμαριά και αριά.Πρέπει να προστατευθούν βέβαια από τα ζώα και  αφού ενημερωθούν πρώτα δασικοί υπάλληλοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ : 1. Τι θα κάνουμε για την πολιτική προστασία , την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια στην Ικαρία σε επίπεδο μέτρων και δράσεων ?

2.Θα προσφέρουμε  υλικά και ποσά για  αναδάσωση στο νησί ?

  1. Θα υποστηρίξουμε την ίδρυση κι άλλου πυροσβεστικού κλιμακίου στους Φούρνους και μόνιμο δασικό περιπολικό σε Καραβόσταμο,Αρέθουσα και Ακαμάτρα ?
  2. Η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει την αντιπυρικη μελέτη για τα νησιά μας;Επίσης έχει γίνει και αντιπλημμυρική μελέτη; 5. Θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις για επιχωματώσεις-κλαδεματα δασικών δρόμων, και για άνοιγμα και βελτίωση σε δρόμους πυροπροστασίας ?
  3. Θα ενισχυθούν με έμψυχο υλικό και οχήματα τα υπάρχοντα κλιμάκια ?

 

Η).ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ –

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

  1).  Είχαμε θέσει το θέμα και  στη λογοδοσία . Υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από κατοίκους κι επισκέπτες για το συγκοινωνιακό έργο που δεν εκτελέστηκε  και εφέτος στην Ικαρία . Ακόμα πιο δύσκολο οικονομικά είναι το γεγονός ότι για την μετακίνηση των επιβατών εντός του νησιού χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις να καταβάλουν αντίτιμο ισάξιο ή και ανώτερο του αεροπορικού ναύλου ή του ναύλου πρώτης θέσης με το πλοίο.

 

2).Επίσης είναι σε εξέλιξη  η σχολική χρονιά .Τον Ιανουάριο 2025 στα μέσα της σχολικής χρονιάς  το πρόβλημα επανήλθε με σφοδρότητα μετά τη μη μεταφορά μαθητή με κινητικά προβλήματα. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς δεκάδες μαθητές  την έχασαν επειδή δεν μπορούσαν να φτάσουν στο σχολείο τους .Και με τη δική μας παρέμβαση και με τη συνεργασία των αρμοδίων Δημάρχου ,  Επάρχου και Αντιπεριφερειάρχη αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα μεταφοράς μαθητή  με ειδικές ικανότητες από την Πηγή  και   μεταφοράς του μοναδικού μαθητή από το Αμάλου  στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ραχών. Επίσης αντιμετωπίστηκε το θέμα με τα παιδιά από τις Βρακάδες και τους Κουνιάδους (οικισμοί της ΒΔ Ικαρίας)  που δεν μεταφέρονται προς το δημοτικό και νηπιαγωγείο των Ραχών. Τέλος πριν λίγες ημέρες τακτοποιήθηκε με ταξί το δρομολόγιο από Πλαγιά προς Άγιο Κήρυκο, το οποίο μεταφέρει αρκετούς μαθητές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ 

1). Τι προτίθεται να πράξει για να μη μένουν στα χαρτιά και να εκτελούνται τα δρομολόγια λεωφορείων   και ιδίως την εκτέλεση δρομολογίων των λεωφορείων άγονων γραμμών ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ  ?

2).Ιδίως τι θα γίνει με την εκτέλεση δρομολογίων που να συνδέουν τους συγκοινωνιακούς κόμβους του νησιού (Λιμάνια και Αεροδρόμιο ), με τις έδρες των δημοτικών ενοτήτων του νησιού ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ προσαρμοσμένα και στα δρομολόγια πλοίων κι αεροπλάνων ? Δηλαδή    να πηγαίνουν τα λεωφορεία από λιμάνια και αεροδρόμια  τουλάχιστον προς Ράχες , Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο και στάση στις έδρες των Δημοτικών Κοινοτήτων

3). Πως θα γίνεται τόσο την θερινή όσο και την χειμερινή περίοδο  η απρόσκοπτη σύνδεση της έδρας των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Κηρύκου , Ευδήλου και  Ραχών με όλα τα χωριά των  Τοπικών  Κοινοτήτων  που δεν έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση  κι όχι μόνο η έδρα  (  για ΄ΑγιοΚήρυκο οι Τ.Κ. Χρυσοστόμου και Περδικίου  για Ράχες οι ΤΚ  Καρκιναγρίου και Αγίου Πολυκάρπου και για Εύδηλο οι ΤΚ  Φραντάτου, Μαγγανίτη,Αρεθούσης , Καραβοστάμου Δάφνης)?

4).  Πως θα παραχθεί συγκοινωνιακό έργο με τακτικά δρομολόγια με  τακτική σύνδεση σε καθημερινή βάση οικισμών με έντονη τουριστική κίνηση στην Ικαρία (π.χ. Θερμα, Φάρος, Νας, Ιαματική πηγή Λευκάδας- ιαματική πηγή Αγίας Κυριακής) ?

5).  Πότε επιτέλους θα ενισχυθεί από Περιφερειακή Αρχή  ο στόλος σχολικών λεωφορείων  για τις μεταφορές μαθητών ?Υπάρχει πρόβλεψη για νέες άδειες ταξί  όχι μόνο πενταθέσιων αλλά και επταθέσιων και πολυθέσιων που θα εξυπηρετήσουν τους μαθητές? Τι θα γίνει με τις άδειες  ταξί που δεν λειτουργούν το μεγαλύτερο ή μεγάλο μέρος του έτους ? Θα γίνει επιτέλους  αναπροσαρμογή των τιμών για τα  ταξί που καλούνται να κάνουν τις μεταφορές?

6).    Τι θα γίνει από Περιφερειακή Αρχή με μαθητές απομακρυσμένων χωριών που καλούνται οι γονείς  να κάνουν τις μεταφορές  και οι οποίοι γονείς μπορεί  να μην έχουν  καν αυτοκίνητο?  .Κι αν έχουν  αυτοκίνητο , μπορεί ως εργαζόμενοι να μην μπορούν να  πάνε τα παιδιά  8 το πρωί ή να τα πάρουν στις 13.00 το μεσημέρι  ? και πόσο θα επιδοτούνται  για βενζίνη αν έχουν αυτοκίνητο και δεν έχουν δουλειά για να κάνουν τη μεταφορά  , με  τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο ?

7).Πόσοι μαθητές έμειναν στην Ικαρία , τους Φούρνους τη Θύμαινα και τη Σάμο εκτός σχολείων φέτος  όλη τη χρονιά ή το μεγαλύτερο μέρος της ? Θα μεταφέρονται  τη νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και Λύκεια της Σάμου όλες οι μαθήτριες κι όλοι οι μαθητές ?  Τι  κάνει η Περιφερειακή Αρχή με την ακτοπλοϊκή μεταφορά των μαθητών προς τους Φούρνους οδικώς από τη Χρυσομηλιά και ακτοπλοϊκώς από τη Θύμαινα ?και

8).Τι γίνεται με μεταφορά μαθητών Ραχών στον Εύδηλο εδώ και 10 ημέρες ?

 

Θ) – ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΟΔΩΝ

1). Το οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση. Ενδεικτικά υπάρχουν πολλές λακούβες  και τα θερινά αναπτυσσόμενα θαμνώδη κι ακανθώδη φυτά μικραίνουν κατά ένα μέρος την επιφάνειά του. Έχει «εξαφανιστεί »και το χορτοκοπτικό μηχάνημα από το νησί .          Το επαρχιακό οδικό δίκτυο πρέπει να συντηρηθεί και πρέπει να γίνουν έργα μεγάλης κλίμακας απαραίτητα για το νησί.

2).Τα μεγάλα οδικά έργα που είναι αναγκαία για το νησί δεν προχωρούν  ή δεν προχωρούν με το ρυθμό που πρέπει ή  δεν έχουν προγραμματιστεί .   Συγκεκριμένα :

– δρόμος Καρκινάγρι-Τραπάλου–Μαγγανίτης : Έχω τονίσει πλειστάκις πως ο  δρόμος αυτός είναι έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της νοτιοδυτικής Ικαρίας αφού αν γίνει θα μειώσει την οδική απόσταση από και προς τον Άγιο Κήρυκο από 2 ώρες που είναι τώρα(μέσω του βόρειου μέρους του νησιού) στο μισό, σε 1 ώρα. Ειδικά για σοβαρά έκτακτα ιατρικά περιστατικά όπου παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα θα λάβει φροντίδα ο τραυματίας ή ο ασθενής από γιατρό ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ως γνωστόν το νοτιοδυτικό μέρος του νησιού της Ικαρίας, αποτελούμενο από τα χωριά του Πάπα: το Τραπάλου, το Καρκινάγρι , τον Κάλαμο και το Αμάλου εξυπηρετούνται για την σύνδεση τους με την πρωτεύουσα του νησιού με το καραβάκι Δευτέρα Τέταρτη  και Πέμπτη και όταν ο καιρός το επιτρέπει ή με ίδια ιδιωτικά μέσα.

Σημειωτέον δε ότι στην πρωτεύουσα, τον Άγιο Κήρυκο, βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες (νοσοκομείο, γιατροί, τράπεζες, εφορία, συμβολαιογράφοι, ταχυδρομικές εταιρείες, κτηνιατρείο, καταστήματα εμπορίου, κ.α.) απαραίτητες για τους κατοίκους όλου του νησιού.

Ο δρόμος αυτός είναι έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της νοτιοδυτικής Ικαρίας αφού αν γίνει θα μειώσει την οδική απόσταση από και προς τον Άγιο Κήρυκο από 2 ώρες που είναι τώρα(μέσω του βόρειου μέρους του νησιού) στο μισό, σε 1 ώρα. Ειδικά για σοβαρά έκτακτα ιατρικά περιστατικά όπου παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα θα λάβει φροντίδα ο τραυματίας ή ο ασθενής από γιατρό ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Ο δρόμος αυτός είναι πάνδημο αίτημα των κατοίκων της περιοχής , αφού αν πραγματοποιηθεί  θα λύσει μια σειρά προβλημάτων των κατοίκων και των επισκεπτών της συγκεκριμένης περιοχής. Κατά δεύτερο θα συμβάλει  σημαντικά στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και θα γίνει  ένα μέσο να αυξηθεί ο πληθυσμός των συγκεκριμένων χωριών. Τέλος κι όχι λιγότερο σημαντικό με το δρόμο αυτό η Ικαρία επιτέλους θα αποκτήσει «δακτυλίδι» , δηλαδή ένα δρόμο που θα κυκλώνει το νησί , που θα πηγαίνει γύρω γύρω  και θα μπορεί και ο κάθε επισκέπτης να κάνει το γύρο του νησιού. Μόνο αυτό το κομμάτι έμεινε .

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 2 αιτήματα από τον Δήμο προς την Περιφέρεια ζητώντας 260,000€ και δεν έχει προχωρήσει κάτι. 5/2 και 3/6.Σχετικό θέμα :  Βελτίωση-Συντήρηση του οδικού δικτύου Καρκιναγρίου – Μαγγανίτη.

 

-Δρόμος Στελί – Φραντάτο- Ράχες: Στο θέμα αναφέρεται κι άλλη ερώτηση . Είναι θετικό που ολοκληρώθηκε το Πετρόπουλι – Φραντατο αλλά μένει  το Φραντατο – Ράχες   το οποίο  είναι στη φάση μελέτης και να ολοκληρωθεί η μελέτη για να βρεθεί χρηματοδότης .  .Ο δρόμος αυτός θα μειώσει την απόσταση από και προς τον Άγιο Κήρυκο και το Αεροδρόμιο   για όλους τους κατοίκους ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Ραχών και των χωριών της  περιοχής της Περαμεριάς .  Το θέμα είναι να μη σταματήσει στο Φραντάτο.Πρέπει πάσει θυσία να ολοκληρωθεί μέχρι τις Ράχες στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Έχω στα χέρια μου και επιστολή όλων των δημοτικών ενοτήτων , τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων όλων των χωριών που εξυπηρετεί ο δρόμος αυτός .

 

-Παράκαμψη Ευδήλου: Η Περιφερειακή οδός του Ευδήλου ή  «παράκαμψη Ευδήλου »  είναι  το αρχαιότερο «έργο » της Περιφέρειαςμας στην Ικαρία ! Ωστόσο στα στενά του Ευδήλου  την ώρα του πλοίου  κυρίως αλλά και άλλες ώρες το μποτιλιάρισμα είναι αφόρητο και φράζει ο δρόμος .Επίσης με το ζόρι χωράει ένα μεγάλο φορτηγό όλη την ημέρα  και σε πολλά σημεία  και υπό τον όρο να καταλάβει και τα δύο ρεύματα .Τώρα με την αύξηση του τουρισμού και τις νταλίκες ο υπάρχων κεντρικός δρόμος μπλοκάρει αρκετές φορές. Οι κάτοικοι του Ευδήλου και οι οδηγοί προσπαθούν επί ώρες να αποσυμφορήσουν την κυκλοφορία από τα  ακινητοποιημένα οχήματα . Είναι κοινός τόπος όλων των τεχνικών προγραμμάτων αλλά ουδέν ως σήμερα .Η πρώτη απαλλοτρίωση ναυάγησε.

 

 – Δρόμος Περδίκι Αεροδρόμιο ή δρόμος Μονοκάμπι Περδίκι Αεροδρόμιο :

Ο δρόμος αυτός είναι κομβικής  σημασίας για  την μετάβαση στο Αεροδρόμιο ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Ευδήλου και  Ραχών , και ολόκληρης της Τοπικής Κοινότητας Περδικίου. Θα μειώσει αισθητά το χρόνο προς και από το αεροδρόμιο  ντόπιων κι επισκεπτών   .

 

– Παράκαμψη Αρμενιστή:

Άλλο ένα έργο που μεταφέρεται από τεχνικό σε τεχνικό πρόγραμμα και δεν ολοκληρώνεται . Η παράκαμψη αυτή θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τους θερινούς μήνες την «τουριστική πρωτεύουσα» της Ικαρίας αλλά και όλους όσους θέλουν να πάνε σε άλλα χωριά και μποτιλιάρονται ακόμα και πάνω από ώρα το καλοκαίρι. Κατά τον ίδιο τρόπο θα δοθεί δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης κι εξυπηρέτησης για οχήματα έκτακτων καταστάσεων δηλαδή πυροσβεστικά και ασθενοφόρα κλπ για έκτακτες καταστάσεις . Ουσιαστικά στον Αρμενιστη στραγγαλίζεται όλος ο  δρόμος από ΄Αγιος ως Καρκιναγρι αφού περνώντας μέσα από Αρμενιστή τα οχήματα  δημιουργούν πολύωρη κυκλοφοριακή συμφόρηση .

 

– Περιφερειακός πυροσβεστικός δρόμος Μαγγανίτη:Τα είχαμε πεί και για τους Φούρνους στις 8-7-2024 και δυστυχώς επαληθευτήκαμε με τη μεγάλη φωτιά στο  Καμάρι . Ο Μαγγανίτης  είναι αποκλεισμένος αν μία πυρκαγιά αποκλείσει  την είσοδο του τούνελ  .Στον οικισμό Μαγγανίτη μεγάλος είναι κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων . Γι αυτό το λόγο είναι απόλυτη ανάγκη να ανοίξει ένας πυροσβεστικός δρόμος πάνω από το τούνελ προς το βουνό , πάνω από το. Οικισμό ανάντι του οικισμού  , ώστε να διευκολύνεται η πυρόσβεση αλλά και η διαφυγή των κατοίκων .     Απαιτείται ακόμα μία διάνοιξη και υπάρχει μελέτη  αλλά ο δρόμος δεν έχει ολοκληρωθεί κι έτσι   καταστρέφεται κι απαιτείται διάνοιξη σε κάποια σημεία  και στρώσιμο .

               -Συντήρηση οδικού δικτύου:        Το επαρχιακό οδικό δίκτυο πρέπει να συντηρηθεί και πρέπει να γίνουν έργα μεγάλης κλίμακας απαραίτητα για το νησί.ΑΝΑΓΚΗ η τοποθετηση προστασευτικων μορφών και σήμανση .Είναι εκ των ων ουκ άνευ για ντόπιους κι επισκέπτες.

Σήμερα τα ποδαράκια  μπαρών έχουν φύγει από θέση τους .

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ :

1). Έχουν καταληχθεί και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχεδιασμοί και οι διαγωνισμοί για  : το δρόμο Καρκινάγρι-Τραπάλου–Μαγγανίτης , το δρόμο Φραντάτο- Ράχες , την παράκαμψη Ευδήλου , το δρόμο Περδίκι Αεροδρόμιο, τον περιφερειακό πυροσβεστικό δρόμο Μαγγανίτη , την  παράκαμψη Αρμενιστή  το δρόμος Ραχών-Να: Καρκινάγρι – Τραπάλου-Μαγγανίτης , Στελί –Φραντάτο –Ράχες ,Περδίκι –Αεροδρόμιο , Παράκαμψη Ευδήλου , Παράκαμψη Αρμενιστή ,δρόμο Καρκινάγρι-Τραπάλου–Μαγγανίτη , δρόμο Στελί – Φραντάτο- Ράχες , παράκαμψη Ευδήλου , δρόμο Περδίκι Αεροδρόμιο , περιφερειακό πυροσβεστικό δρόμο Μαγγανίτη , παράκαμψη Αρμενιστή,?Ειδικά ο δρόμος Στελί – Φραντάτο Ράχες τώρα που έχει  όταν φτάσει από το Στελί στο Φραντάτο τι γίνεται , είναι ενταγμένος , υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι για να συνεχίσει από Φραντάτο στις Ράχες ?

2).Η Περιφερειακή Αρχή  τι προτίθεται να κάνει  για τη συντήρηση  του συνόλου του οδικού δικτύου  της Ικαρίας με δεδομένο πως το επαρχιακό οδικό δίκτυο πρέπει να συντηρηθεί και πρέπει να γίνουν έργα μεγάλης κλίμακας απαραίτητα για το     νησί ? Έχουν δοθεί κονδύλια στο Επαρχείο ? Μπάρες ασφαλείας  θα μπούν καινούργιες ? Θα διορθωθούν τα ποδαράκια από τις υπάρχουσες ?Και σήμανση   θα τεθεί ?

3).Πως θα λυθεί το πρόβλημα μεταφοράς  μίας μαθήτριας στο Λύκειο από το ΑΜΑΛΟΥ στις ΡΑΧΕΣ που μεταφέρεται χειμώνα με βροχές και χιόνια με μηχανάκι και κάποιες μέρες χάνει  τα μαθήματα  εκ του λόγου αυτού ?

4). Ερωτάται ο Κύριος Περιφερειάρχης  για την Παράκαμψη Ευδήλου :

Υπάρχει κάποια εξέλιξη με τον περιφερειακό δρόμο του Ευδήλου και ως πότε είναι διαθέσιμα τα 7 εκατομύρια του ΕΣΠΑ ?Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων ;  Περαιτέρω με δεδομένο ότι προσδιορίσθηκε για το Φεβρουάριο στο Εφετείο Αιγαίου η εκδίκαση της απαλλοτρίωσης πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η δικασική διαδικασία για την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την παράκαμψη Ευδήλου;Υπάρχει ,επίσης, επικαιροποιημένη μελέτη και τι μήκος θα καταλαμβάνει η περιφερειακή αυτή οδός και από ποιο ως ποιο σημείο θα εκτείνεται ; Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία  για την εκτέλεση και αποπεράτωση του έργου;Και πότε εκτιμάται ότι θα αρχίσουν  οι εργασίες  κατασκευής της παράκαμψης του έργου και ποιος ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ;

 

5).Το ποσό χρηματοδότησης  από την Περιφέρεια για το δρόμο Καρκινάγρι -Τραπάλου -Μαγγανίτης έχει αποδεσμευτεί και θα δοθεί στο Δήμο Ικαρίας ή απευθείας στη ΔΙΚΑΦΚΑ ?Το θέτω με μορφή επερώτησης διότι θέλω γραπτή απόφαση  της διοίκησης της περιφέρειας.Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας-ΔΙΚΑΦΚΑ-Δήμου Ικαρίας? Έχει γίνει εγγραφή σε κωδικό της περιφέρειας ΠΔΕ
6).Ειδικά για την Τοπική Κοινότητα Περδικίου Ικαρίας τι πρόβλεψη υπάρχει για τη βελτίωση του δρόμου Περδίκι –  Άγιος Φωκάς που έχει κήπους και βάρκες ώστε να  μπορούν να πηγαίνουν αυτοκίνητα χωρίς να κινδυνεύουν να σπάσουν αν και απαιτείται μι απλή  επέμβαση λίγων ωρών με το γκρέιτεν?Το αυτό ερωτώ και για τους δρόμους  της πιο ελαιοπαραγωγικής περιοχής της Κεφάλας που είναι στο ήμισυ της απόστασης του δρόμου Περδίκι Αεροδρόμιο κι εδώ  απαιτείται για λίγες ώρες γκρέιτεν όπως και για το δρόμο Περδίκι -Αγκινοφάς που καταλήγει στη θάλασσα αλλά έχει επίσης πολλά κτήματα?

 

7). Ειδικά για την Τοπική Κοινότητα Φραντάτου Ικαρίας τι πρόβλεψη υπάρχει για τη βελτίωση του δρόμου  που είναι σπασμένος από την καταστροφή του 2010 , ο δρόμος των Καλαβράδων και οι λακούβες του  και αναγκαίος όσο ποτέ ο καθαρισμός από τα κλαδια΄όλων των δρόμων του πιο δασωμένου μας διαμερίσματος?

και
8). Συμπληρωματικά για Ράχες : Κοπή βλάστησης από Καρες μέχρι Βρακαδες το σημείο  … που εισέρχεται προς το πλατωμα του δρόμου.. και από Βρακαδες προς Κουνιάδους.Τοποθέτηση <<μάτια της Γάτας >>από Καρες μέχρι Βρακαδες λόγω καθημερινής έντονης ομίχλης κατά τους χειμερινούς μήνες…
Κοπή βλάστησης εκατέρωθεν δρόμου από Χριστό προς Κάρες…
Επίσης, να στρωθεί με άσφαλτο το υπόλοιπο κομμάτι από Πεζι με Σταυρό…προς Λαγγαδα

Γιώργος Τσακαλίας

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου και

Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου

εκλεγμένος στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα