Σε ημερίδα της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι μέλος της τετραμελούς αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη.
Στο κεντρικό πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης και η Υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη.
Στην παρέμβασή του ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τη μακρά καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και την αρνητική εμπειρία προηγούμενων συμβιβασμών σε μείζονα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που κατέληξαν σε αποτελέσματα άδικα και αναποτελεσματικά.
Για ένα πραγματικά λειτουργικό πλαίσιο μετανάστευσης και ασύλου απαιτείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και την αναλογική κατανομή σε κάθε κράτος μέλος χωρίς καμία εξαίρεση. Με γρήγορες διαδικασίες που θα αποτρέπουν τη συμφόρηση στα νησιά και θα επιτρέπουν την ταχεία λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις κρίσεων. Επίσης, μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει και ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη όσων λαμβάνουν άσυλο.
Ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε τις προβλέψεις για ευελιξία συνεισφοράς και α λα καρτ αλληλεγγύη, ευελιξία την οποία δεν διαθέτουν όσοι, όπως οι κάτοικοι της Λέσβου, ζουν σε περιοχές εισόδου μεταναστευτικών ροών. Ο συμβιβασμός μεταξύ εκείνων που δέχονται μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και εκείνων που δεν τους αγγίζει το πρόβλημα, θα είναι άδικος αν δεν αναγνωρίζει τη διαφορετική θέση του καθενός. Πόσο μάλλον, όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν προορισμό τους τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες επιλέγουν να κρύβονται πίσω από τις χώρες υποδοχής και πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνθήκες της και να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Η ανάθεση ρόλου που γίνεται στις χώρες υποδοχής, του ρόλου του χωροφύλακα και του δεσμοφύλακα, είναι απαράδεκτη, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, και οφείλεται στην απροθυμία των κυβερνήσεων του Βορρά να διαχειριστούν τη διογκούμενη ξενοφοβία και ρατσιστική δημαγωγία στις χώρες τους. Ομοίως, οι χώρες του Βίζεγκραντ εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό για εσωτερική κατανάλωση.
Κλείνοντας, ο Γ. Μπουρνούς υπενθύμισε την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, που ξεσκέπασε την υποκρισία και την «αδιαφορία που σκοτώνει» εκείνων ακριβώς των κυβερνήσεων που ομνύουν στο όνομα των χριστιανικών αξιών και της χριστιανικής Ευρώπης. «Εμείς στην Αριστερά», τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι ο λόγος ενός Πάπα θα προκαλούσε αμηχανία έως και παγερή αδιαφορία στις συντηρητικές ηγεσίες της Ευρώπης. Κι όμως το είδαμε κι αυτό».