Home ΚοινωνίαΕλλάδα Φράσεις και ατάκες πολιτικών που έμειναν στην ιστορία

Φράσεις και ατάκες πολιτικών που έμειναν στην ιστορία

by ikariaki.gr
877 views

Από το “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” μέχρι το “Λεφτά υπάρχουν

Κατά καιρούς ακούμε τους πολιτικούς να λένε πολλά, κάποιες ατάκες όμως έχουν μείνει, είτε λόγω ιστορικού πλαισίου είτε λόγω γκάφας. Άλλες τις ακούμε και γελάμε και με άλλες κουνάμε το κεφάλι και λέμε “Τί άλλο θα ακούσουμε;;;;”. Μαζέψαμε κάποιες από αυτές και καλή σας ανάγνωση.

  • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Unfair»

Το 1988 ο Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «unfair» το δημοψήφισμα με το οποίο λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα. Εκείνο του 1974, όταν ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 69% αποφάσισε την κατάργηση της Μοναρχίας. Ο αρχηγός –τότε- της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολόγησε τη θέση του με το απλό επιχείρημα πως θα έπρεπε ο τέως βασιλιάς να βρίσκεται στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, προκειμένου να διεξάγει το δικό του προεκλογικό αγώνα υπέρ της θέσης του. Αν και βέβαια η απουσία του δεν εμπόδισε τους βασιλόφρονες υποστηρικτές του (και τους παράδες τους) να το κάνουν.

  • Κώστας Σημίτης: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά της»

Την επομένη της νύχτας των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου, ο τότε πρωθυπουργός δήλωνε στη Βουλή: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά της». Αυτό που ακολούθησε ήταν σάλος στη Βουλή και ποικίλα σχόλια.

  • Γ.Ράλλης: «Δε θέλω ου»

Από το Ηράκλειο Κρήτης είχε ειπωθεί η ατάκα που σημάδεψε την καριέρα του Γεωργίου Ράλλη. Ο τότε πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στους Κρητικούς ενόψει των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου 1981, ενοχλήθηκε από τις αποδοκιμασίες των οπαδών του στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου και απαντά στο ακροατήριο «δε θέλω ου».

Η ίδια ατάκα επαναλήφθηκε στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Γεωργίου Ράλλη, στις 16 Οκτωβρίου 1981, στην Αθήνα, όταν ο τότε πρωθυπουργός ανταπάντησε στο πλήθος «είπαμε όχι ου». Η ατάκα αυτή έμεινε ιστορική και βεβαίως αποτέλεσε αντικείμενο πολλών καυστικών σχολίων, αλλά και στον αντίποδα επιδοκιμασίας, καθώς αναφέρεται ως ύψιστο δείγμα του πολιτικού ήθους και της μετριοπάθειας του τέως πρωθυπουργού.

 

  • Ευάγγελος Αβέρωφ: «Όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος»

Ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν προσήλθε στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Μητσοτάκης στις 29 Αυγούστου 1985 για εκλογή προέδρου της Ν.Δ. Έτσι με αυτό τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την δυσαρέσκεια και την αντίθεση του αναφέροντας ότι «ο μόνος λόγος της σύγκλισης του κομματικού οργάνου ήταν η επανεκλογή του Κ.Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ» μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1985.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Κωστής Στεφανόπουλος αποχωρεί από το κόμμα και το ίδιο βράδυ 18 βουλευτές συγκεντρώνονται στο σπίτι του. Εννέα από αυτούς τον ακολουθούν στην έξοδο από την Νέα Δημοκρατία και την δημιουργία της Δημοκρατικής Ανανέωσης.
Από την Βουλή ο Ευάγγελος Αβέρωφ αναφέρει «Όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος» σχετικά με την διαφαινόμενη αποχώρηση διαφωνούντων Βουλευτών από την ΝΔ.

  • Γιώργος Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν»

Ήταν Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου του 2009 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε την περίφημη ατάκα. Ο πρώην πρωθυπουργός έδινε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα», Γιώργου Παπαχρήστου, απάντησε το εξής: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση αυτή ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, “ημέτερους” και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος .Όταν λέω “σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος” σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν!». Μάλιστα, αργότερα επανέλαβε την τελευταία φράση που τελικά επισκίασε το σύνολο της πολιτικής του καριέρας, αφού όπως αποδείχθηκε λεφτά δεν υπήρχαν.

 

  • Θεόδωρος Πάγκαλος: «Μαζί τα φάγαμε»

Είναι 21-9-2010, η οικονομική κρίση έχει έρθει για τα καλά και ο λαός αναρωτιέται σχετικά με το πού πήγαν τα λεφτά που υποτίθεται πως υπήρχαν. Την απάντηση έσπευσε να δώσει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας, “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής». Με λίγα λόγια και μέσα σε περίπου δυόμιση λεπτά, ο κ. Πάγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι για δεκαετίες λειτουργούσε στην πολιτική σκηνή ένα πελατειακό σύστημα ρουσφετιών και αναξιοκρατίας. Όπως είναι φυσικό, η ατάκα αυτή προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και είναι σίγουρα κομμάτι της αρχής του τέλους για το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και σήμερα θεωρείται από τις πιο ιστορικές φράσεις που έχουν ειπωθεί από Έλληνα πολιτικό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της χώρας προσπαθεί μέχρι και σήμερα, εννιά χρόνια μετά, να καταλάβει πώς ακριβώς τα έφαγε χωρίς να τα δει ποτέ.

  • Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»

Συγκεκριμένα, εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του Κοσκωτά, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται διαρκώς σε πόλεμο με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απείχε από την πολιτική κρίση, ωστόσο τις πρώτες μέρες του 1989, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις.

Εκείνος τότε δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».

  • Χαρίλαος Τρικούπης: «δυστυχώς επτωχεύσαµεν»

Είναι 1893 και ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ενηµερώνει την Εθνοσυνέλευση ότι το κράτος διάγει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του, καθώς αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. ∆εν µπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από το εξωτερικό, δεν έχει χρήµατα να καταβάλει τους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων και έχει κηρύξει στάση πληρωµών σε όλους τους προµηθευτές.

Η πτώχευση είναι πλέον αναπόδραστη και επιτείνεται εξαιτίας της διεθνούς κρίσης που καταγράφεται την ίδια περίοδο. Εκείνη την ηµέρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης φέρεται να εκστόµισε την ιστορική φράση «δυστυχώς επτωχεύσαµεν», όπως έγραφαν οι αντιπολιτευόµενες εφηµερίδες της εποχής, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καταγραφεί πουθενά στα πρακτικά. Ειπώθηκε δεν ειπώθηκε, η χώρα όδευε προς τον όλεθρο.

  • Κωνσταντίνος Καραμανλής: «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Το 1963 με αφορμή την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναρωτηθεί “μα επιτέλους, ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο” θέλοντας, μ’ αυτή τη διαρροή να δείξει ότι δεν είχε ιδέα για τα δολοφονικά σχέδια του παρακράτους τα οποία βρήκαν πλήρη εφαρμογή στην επιτυχημένη επιχείρηση αφαίρεσης της ζωής ενός από τους πιο δημοφιλείς βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

  • Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν»

«Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε. Δεν θα παίζουνε αυτοί το ζουρνά και εμείς θα χορεύουμε!», έλεγε σε ομιλία του στη Λαμία ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα αντιπολίτευση. Δυστυχώς, για τον ίδιο και για εμάς, πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια μάλλον σκεπτόμενος την παροιμία «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», αφού εκ του αποτελέσματος είδαμε πως όχι μόνο δεν χτυπήσαμε νταούλια, αλλά γίναμε δέκτες μιας σχεδόν εχθρικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον, έτσι τη βίωσε το σύνολο του λαού που περίπου έναν χρόνο αργότερα κλήθηκε να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα χωρίς πραγματικό ερώτημα, που εν τέλει πετάχτηκε στα σκουπίδια.

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ήμουν Πολιτικός Κρατούμενος 6 Μηνών Από τη Χούντα»

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι γνωρίζει και σέβεται τους αγώνες της Αριστεράς κατά της δικτατορίας, αφού και ο ίδιος ήταν σε ηλικία έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος της Χούντας. Με την ολοκλήρωση αυτής της ατάκας το κοινοβούλιο ξέσπασε σε γέλια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά τον λόγο από τους εκατοντάδες συναδέλφους του. Προφανώς, τα media εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και έκαναν πλάκα με τη συγκεκριμένη ατάκα που στοιχειώνει ακόμα τον Κ. Μητσοτάκη. Για την ιστορία, η οικογένεια Μητσοτάκη βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, το 1967. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1968. Τον Δεκαπενταύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατάφερε να δραπετεύσει από τη χώρα και να βρει καταφύγιο στο Παρίσι. Ο Κυριάκος με την υπόλοιπη οικογένεια, τον συνάντησαν στη γαλλική πρωτεύουσα λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωνε στα διεθνή Μέσα ότι ο γιος του -έξι μηνών τότε- ίσως και να ήταν ο μικρότερος σε ηλικία πολιτικός κρατούμενος της ιστορίας.

  • Ανδρέας Παπανδρέου: «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»

«Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» λέει ο Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση το 1989 και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομίας. Οι «καλοθελητές» λένε ότι έβλεπε τη δημοτικότητα του κόμματός του να πέφτει έπειτα από μία περίοδο λιτότητας και πως με αυτή τη φράση παρότρυνε τον Δημήτρη Τσοβόλα να προχωρήσει σε νέες παροχές για να «χρυσώσει» το χάπι στους ψηφοφόρους και να παραμείνει ψηλά σε νούμερα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τσοβόλας σε συνέντευξή το 2017 είπε τα εξής: «Κατ’ αρχήν, αυτό το που έδωσε είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά. Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή, από το μπαλκόνι». Στην ίδια συνέντευξη δεν δείχνει ενοχλημένος από τις παρερμηνείες της εν λόγω ατάκας, ενώ δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στην πολιτική.

 

  • Κων. Καραμανλής: “5 Νταβατζήδες”

Κατά τη συνάντηση που είχε στις 6 Οκτωβρίου του 2004 ο Πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής με βουλευτές της Ν.Δ. του Γ΄ Θερινού τμήματος της Βουλής. Παίρνοντας «πάσα» από βουλευτή μέχρι πρότινος δημοσιογράφο, ο οποίος του ζήτησε «να σπάσει αυγά για να γίνει ομελέτα με τον “βασικό μέτοχο”», ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε: «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά».  Η φράση αυτή που δεν επιβεβαίωσε ποτέ ο κ.Καραμανλής ότι την είπε, αφορούσε και περιέγραφε την διαφθορά ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων να επειρεάσουν το κυβερνητικό έργο, κάτι που εν πολλοίς το κατάφερναν και συνεχίζουν να το καταφέρνουν.

  • Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Η Κύπρος κείται μακράν”

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε στις 14 Αυγούστου 1974, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Αττίλας ΙΙ), την περίφημη αυτή δήλωση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνόψισε την αδυναμία και την απροθυμία της νέας τότε κυβέρνησής του να συνδράμει την Κύπρo έναντι της τουρκικής εισβολής. Έτσι, οι Τούρκοι εισβολείς, σχεδόν ανενόχλητοι, κατέλαβαν το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, διχοτομώντας το νησί.

  • Χ.Α: “Εγέρθητω”

Ήταν το βράδυ των εκλογών της 6ης Μαίου 2012 και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα εισέρχεται το εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες.

Η πρώτη ”γεύση” των δημοσιογράφων με την Χρυσή Αυγή ήρθε στην συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο όπου και ακολούθησε η παρακάτω σκηνή με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γερμενή, εκλεγμένο βουλευτή τότε στη νέα βουλή.

-Παρακαλώ πολύ όταν εισέλθει ο αρχηγός να σηκωθείτε, έτσι; σαν ένδειξη σεβασμού το έχουμε εμείς οι …χρυσαυγίτες

οι Δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν εντόνως σε αυτή την προτροπή παίρνοντας την απάντηση

-Όποιος δεν θέλει να τηρήσει αυτό μπορεί να περάσει απ’έξω

λίγες στιγμές αργότερα μπαίνει στην αίθουσα ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακούγεται από τον Γιώργο Γερμενή το περιβόητο ΕΓΕΡΘΗΤΩ… δίνοντας τα διαπιστευτήρια της Χρυσής Αυγής για το είδος της πολιτικής εικόνας και αισθητικής που θα ακολουθούσε μέχρι να οδηγηθεί στις Φυλακές τον Οκτώβριο του 2020, μετά την εμπλοκή τους στις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 και την σύσταση Εγκληματικής οργάνωσης.

  • Θεόδωρος Πάγκαλος: “Να πείτε ότι την πήρε ο αέρας”

 Τέλη Ιανουαρίου 1996 – Κρίση στα Ίμια και όλοι θυμούνται τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνες τις ημέρες… Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης και η ανικανότητα στην αντιμετώπιση έκρυθμων καταστάσεων είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι δυο χώρες στα όρια της πολεμικής σύρραξης!

Όλα ξεκίνησαν όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» αποβιβάστηκαν στα Ίμια κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική!

Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν και η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείται από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα γεγονότα αυτά συνοδεύθηκαν, τις επόμενες ημέρες, από κωμικοτραγικές καταστάσεις και ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Τα ξημερώματα, το ελικόπτερο εντοπίζει πράγματι δέκα Τούρκους βατραχανθρώπους πάνω στην Ίμια, αλλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον» συντρίβεται-κάτω από αδιευκρίνιστες.

Σταδιακά αρχίζει η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Στρατού και των δυο χωρών απʼ τις βραχονησίδες, με την ταυτόχρονη υποστολή της ελληνικής σημαίας απʼ τα Ίμια.

Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο κ. Πάγκαλος απάντησε κυνικά:

«Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».

  • Ανδρέας Παπανδρέου: “Τα μπάνια του λαού”

Φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του είχε προταθεί να προχωρήσει σε έκτακτες εκλογές καλοκαιριάτικα, είχε απορρίψει την ιδέα, με την ιστορική φράση «να μην χαλάσουμε τα μπάνια του λαού».

  • Δεν υπάρχουν μετανάστες το πρωί λιάζονται

«Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν», είπε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στις 14 Απριλίου του 2015 υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των προσφύγων.

Την ώρα που κύματα μεταναστών και προσφύγων έρχονται με ακατάπαυστους ρυθμούς στην Αθήνα και κατασκηνώνουν σε πλατείες και παγκάκια, η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως έκανε μία βόλτα μόνη της στην Αθήνα και δεν είδε κανένα μετανάστη. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια. Το πρωί πηγαίνουν οι άνθρωποι για να λιαστούν».

 Οι αριθμοί του μεταναστευτικού όμως είχαν άλλη άποψη…

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue