Πριν από δύο εβδομάδες άκουσα για πρώτη φορά από τον Δήμο Ικαρίας ότι ήθελαν “να βάλουν φωτιά στα κλαδιά” που είχαν μαζευτεί εκεί μετά από τα έργα που είχε κάνει το Αρχιπέλαγος το καλοκαίρι (καθαρισμός του δρόμου) και γενικά από κλάδεμα που είχε κάνει ο δήμος. Όταν την Παρασκευή πήγα στο ΧΑΔΑ, ρώτησα αν θα έβαζαν φωτιά στο παλιό κύτταρο της χωματερής που ήταν επίσης γεμάτο από κλαδιά. Η απάντηση ήταν παραπάνω από αρνητική. Συγκεκριμένα μου είπαν: "Παλαβός είσαι; Δε θα σβήσει ποτέ. Μόνο θα κάψουμε τα κλαδιά εδώ δίπλα στην αποθήκη."
Έτσι ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα να βάλουν φωτιά κάτω από την αποθήκη του Δήμου. Ο λόγος; Γιατί τελείωνε η περίοδος που μπορούσε κάποιος να κάψει κλαδιά στις 31/3 (τελικά πήρε παράταση μέχρι τις 10/4) και ταυτόχρονα ήθελαν να καθαρίσουν την περιοχή να φαίνεται καθαρός ο ΧΑΔΑ για σχολικές επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν από την άλλη εβδομάδα, για να δουν τα παιδιά πώς λειτουργεί η ανακύκλωση. Το διαβάζετε σωστά… Πρέπει να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε φωτιά σε ΧΑΔΑ, συμπεριλαμβανομένης εννοείται και της καύσης κλαδιών. Εννοείται στην αρχική φωτιά δεν είχε μόνο κλαδιά αλλά επίσης πολλές σακούλες και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς ότι είχαν πετάξει εκεί.
Προχθές (Παρασκευή) το μεσημέρι πήγα να ρίξω μια ματιά και έπαθα σοκ. Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν αυτό που είδα όταν έφτασα. Είχαν βάλει φωτιά και στο παλιό κύτταρο, εκεί που έκαιγε παλιά ο δήμος τα σκουπίδια, ένα σημείο γεμάτο διοξίνες. Όταν τους ρώτησα γιατί το κάνουν παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους, η απάντηση που πήρα ήταν ότι το είχαν κοιτάξει λίγο καλύτερα και ότι στο κύτταρο υπήρχαν "κατά κύριο λόγο” κλαδιά. (συγκεκριμένα μου είπαν: Ε, είχε και άλλα πράγματα, αλλά τι να κάνουμε…)
Βέβαια, το σημείο αυτό περιέχει ό,τι κρυφά είχαν πετάξει εκεί άνθρωποι τα τελευταία 5 χρόνια, εφόσον ο ΧΑΔΑ δεν έχει πύλη που κλείνει την νύχτα και έτσι δεν υπάρχει καθόλου έλεγχος. Η ατμόσφαιρα ήταν τραγικά αποπνικτική, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, ο καπνός πήγαινε προς την Μεσαριά και τον Κάμπο και γρήγορα η φωτιά πήγε προς τα πλαστικά και ό,τι πράγματα υπήρχαν γύρω-γύρω… (δείτε φωτογραφίες παρακάτω)
Πήρα την πυροσβεστική, γιατί δεν τους είχε πάρει ο δήμος και τελικά ήρθε, αλλά δεν έκανε τίποτα, “γιατί η χωματερή είναι η ευθύνη του δήμου.” Είπαν δηλαδή στο δήμο να χώσουν την φωτιά και να έχει σβήσει η φωτιά μέχρι τις 2, ο δήμος είπε “βεβαίως” και έφυγαν οι πυροσβέστες. Λίγο μετά έφυγα και εγώ, γιατί είμαι ακόμα αφελής. Ήθελα να κάνω καταγγελία, αλλά τελικά δεν το έκανα, εφόσον θα είχε σβήσει σε λίγη ώρα και ήμουν εκεί μόνος μου. Λάθος μεγάλο γιατί, όπως φαίνεται, πράγματι έχωσαν λίγο την φωτιά όμως λίγη ώρα μετά έφυγαν όλοι και άφησαν μια φωτιά που δεν είχε σβήσει εντελώς. Μετά γύρισε ο αέρας.
Προχθές το βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι μύριζε όλη η περιοχή ήδη από τον Κάμπο. Ωστόσο νομίζαμε ότι ήταν απλά η έντονη μυρωδιά που είχε μείνει από την καύση.
Χθες (Σάββατο) το πρωί ξυπνήσαμε σε εφιάλτη και καταλάβαμε αμέσως ότι συνέβαινε κάτι άλλο. Ο αέρας σου έκοβε την ανάσα και σου έκαιγε το λαιμό. Η κατάσταση δεν περιγράφεται, οι παλαιότεροι μόνο ίσως θυμούνται κάτι αντίστοιχο από τις καύσεις στις χωματερές. Η μυρωδιά έφτανε μέχρι τον Εύδηλο και τον Κάμπο.
Πήγα στο ΧΑΔΑ, στον οποίο δεν υπήρχε άνθρωπος, και είδα αμέσως ότι είχε ξαναπάρει φωτιά από τον έντονο αέρα. (φωτογραφίες κάτω)
Πήραμε την πυροσβεστική. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα από τους κατοίκους του χωριού τελικά έστειλαν μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα από τον Άγιο Κήρυκο γιατί ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει πυρκαγιά στο Κάτω Φίδος. Παρόλα αυτά ευθύνη για πυρκαγιά στη χωματερή έχει αποκλειστικά ο δήμος, η πυροσβεστική μπορεί να παρέμβει μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η φωτιά από το χώρο του ΧΑΔΑ.
Όπως η κοινή λογική ορίζει, οι φωτιές με πλαστικά δεν μπορούν να σβήσουν μόνο με νερό. Οι πυροσβέστες κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης και αποφάσισαν να περιορίσουν τη φωτιά η οποία είχε ήδη είχε ξεφύγει από το παλιό κύτταρο. Έπειτα παρέμειναν στον χώρο. (φωτό αριστερά)
Εγώ έφυγα για να μπορέσω να ηρεμήσω λίγο. Όταν γύρισα, μετά από 2 ώρες, είδα ότι ο δήμος έπρεπε να είχε ρίξει και άλλο χώμα στο χώρο για να σβήσει η φωτιά. Αλλά όπως βλέπετε στην φωτογραφία δεξιά στις 5 το απόγευμα η φωτιά έκαιγε ακόμα, ο αέρας δεν είχε πέσει και ο χώρος του ΧΑΔΑ ήταν παρατημένος και χωρίς καμία απολύτως επίβλεψη. Ευτυχώς, το βράδυ ήρθαν υπάλληλοι του δήμου και δούλεψαν μέχρι αργά να επιχωματώσουν το χώρο και να προσπαθήσουν να σβήσουν την φωτιά.
Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τα “κλαδιά” που είχαν κάψει. Το πλαστικό που βλέπετε στις πρώτες φωτογραφίες επίσης πήρε φωτιά και καίγεται ακόμα. Μέχρι χθες το βράδυ σκέτη διοξίνη πήγαινε κυρίως προς την δυτική πλευρά του Φυτέματος, το Σαμιάου και τον Κάμπο.
Σήμερα το πρωί τα πράγματα φαίνονται υπό έλεγχο.
Αξίζει να σημειώσω πως η καύση πλαστικών απαγορεύεται αυστηρότατα από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (βλέπε άρθρο 3 παρ.1, της ΚΥΑ 11535/93 (ΦΕΚ 328Β) γιατί προκαλεί έκλυση τοξικών αερίων όπως οι διοξίνες που είναι καρκινογόνες. (θυμηθείτε την κατάσταση στην Αθήνα με την καύση συνθετικών υλικών στα τζάκια και τις σόμπες εξ αιτίας της κρίσης.)
Δεν θα κάνω άλλο σχόλιο πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι ο έξυπνος αναγνώστης δεν χρειάζεται άλλα λόγια.
Για το χωριό ήταν η τελευταία σταγόνα.
Να είστε καλά.
Wim De Weerdt
κάτοικος Φυτέματος
υγ. Νέα ενημέρωση (Κυριακή 12:30). Η φωτιά καίει ακόμα και δεν υπάρχει κανείς! Σημερινή φωτογραφία και βίντεο:
[nggallery id=40]