ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Email: [email protected] – Τηλ.: 6985713648, 6978741064
Δευτέρα, 8 Σεπτέμβρη 2014
FOLLOW–UP Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Το Δ.Σ. και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης παραχώρησαν σήμερα, 8/9, συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Πρόληψης «ΣΕΙΡΙΟΣ» Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη εκπροσωπήθηκε και το Παράρτημα Ηπείρου του Σωματείου. Κάλυψαν δημοσιογράφοι, ενώ στήριξε με την παρουσία της η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Ιωάννα Γαϊτάνη. Τα Μέλη του Δ.Σ., Αλέξανδρος Σταθακιός και Σάββας Παντελίδης, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Τσούνης και ο Υπεύθυνος Παραρτήματος Ηπείρου, Θ. Θεοδώρου ενημέρωσαν για το έργο των Κέντρων Πρόληψης και το αντίξοο ως εσκεμμένα αποτρεπτικό πλαίσιο, εντός του οποίου αυτό παρέχεται από τους εργαζομένους.
Εστίασαν στις εκβιαστικές πιέσεις του Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ, να περικοπούν οι μισθοί των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης αναδρομικά από 01/01/2013, ώστε να καταβάλει τα χρήματα που εκταμιεύονται από το Υπουργείο Υγείας με αποκλειστικό αποδέκτη τα Κέντρα Πρόληψης. Αυτό, κατά την άποψη του Σωματείου, γίνεται προκειμένου η σημερινή διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να «συμψηφίσει» τις οφειλές 3.000.000€ ως 7.000.000€ της προηγούμενης διοίκησης. Οι οφειλές αυτές έχουν τη μορφή παράτυπης μη απόδοσης χρημάτων που προορίζονταν αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης και ούτε η παλιά ούτε η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχουν καταφέρει να αιτιολογήσουν στοιχειωδώς, αφού τα χρήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης δεσμεύονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξήγησαν ότι η σημερινή διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να καλύψει τη σειρά παρατυπιών της προηγούμενης, με νέες παρατυπίες. Συγκεκριμένα, συνδέοντας την αναδρομική περικοπή μισθών των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης (που και υπάγονται στις διατάξεις του ιδιωτικού τομέα και δεν είναι καν υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ), με την υπογραφή των διμερών συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και έκαστου Κέντρου Πρόληψης. Βάσει αυτών των διμερών συμβάσεων αιτιολογείται η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και έτσι κατασκευάζεται ένας φαύλος κύκλος, που ως αποτέλεσμα έχει την αποσταθεροποίηση και απορρύθμιση των δομών και, τελικά, τη συμπίεση των παρεχόμενων, δωρεάν υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία.
Στη συνέχεια ανέφεραν, ως αποτελέσματα των παραπάνω, τα εξής:
– Σήμερα υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης με απλήρωτους εργαζόμενους, με οφειλές σε ΙΚΑ και Εφορίες.
– Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη δουλειά τους και να παρέχουν υπηρεσίες σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους πανελλαδικά που, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2012) της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά, αναλύονται σε περισσότερους από: 70.000 μαθητές και μαθήτριες Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, 15.000 γονείς, 5.000 εκπαιδευτικούς και 9.000 στρατεύσιμους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
– Οι 400 εργαζόμενες και εργαζόμενοι πανελλαδικά καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες ακόμη και Σαββατοκύριακα σε ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας ενώ παράλληλα τους ζητούνται να επιστρέψουν σωρευτικά χρήματα, τα οποία δεν έχουν λάβει αυθαίρετα, καθώς δεν είναι δικής τους υπαιτιότητας η ολιγωρία των συναρμόδιων Υπουργείων (καθώς δεν έχουν αποστείλει κανένα έγγραφο, που να τεκμηριώνει με σχετικό νόμο την αναδρομική περικοπή μισθών) αλλά και της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, που έχει επιλέξει ρόλο προκεχωρημένου φυλακίου στην υλοποίηση των πολιτικών συρρίκνωσης της υγείας, στο κρίσιμο πεδίο της αντιμετώπισης της εξάρτησης.
Για τους λόγους αυτούς κρίνεται απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, δια της οποίας θα αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα που έχει ανακύψει λόγω των ωμών εκβιασμών της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, οι οποίες εκμεταλλεύονται το θεσμικό/νομοθετικό κενό που υπάρχει αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, αποσαθρώνοντας έτι περαιτέρω τις δομές, σε μια περίοδο που θα όφειλε να συμβάλει στην ενίσχυσή τους. Άλλωστε, τόνισαν, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε (σε συνάντησή του με το Σωματείο στις 06/08) πως θα έλυνε το ζήτημα με διάταξη, που θα κατέθετε στο χρονικά πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Ζήτησαν να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, να ρυθμιστεί το ζήτημα χωρίς άλλη χρονοτριβή, ώστε να επαναφερθεί σταδιακά η ομαλότητα στη λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης, που δυναμώνουν και πληθαίνουν τις παρεμβάσεις τους από 11/09/2014 – με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι εκπρόσωποι του ζήτησαν, επίσης:
- την απόδοση όλων των μη αποδοθέντων ποσών του ΟΚΑΝΑ από 01/01/2013 ως σήμερα,
- την άμεση συγκρότηση του «Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης» βάσει του ν. 4139/2013 (εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες) και,
- την άμεση συγκρότηση και σύγκληση της «Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης» βάσει της κεντρικής Προγραμματικής Σύμβασης 2014-2020 (εκκρεμεί εδώ και 4 μήνες). Τόνισαν, μάλιστα, ότι με τη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, να συντάξουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, που θα ρυθμίζει για πρώτη φορά στην ιστορία των δομών μια σειρά από θεσμικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων μισθολογικών – αντί να «ταχυδακτυλουργούν» οι Φορείς, με πράξεις πρόχειρες, άδικες και στα όρια της νομιμότητας.
- την τοποθέτηση και ανάληψη πρωτοβουλιών αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης επί των ζητημάτων.
Ενημέρωσαν, τέλος, πως προετοιμάζουν κινητοποιήσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τα προβλήματα, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα συνέρχονταν όλα τα Μέλη του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας σε Περιφερειακή Συνέλευση, στις 1.30μμ. της ίδιας μέρας (8/9).