11
25/6 «Χαραγμένες Ζωές» του Σπύρου Τέσκου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγ. Κηρύκου
23/6 «Non Omnis Moriar» της Θεοδοσίας Γραμματικού – Lokomotiva
Ντοκιμαντέρ 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 67′
Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού
Νοέμβρης 2011, εργοστάσιο Ελληνικής Χαλυβουργίας: ο ήχος των μηχανών πλέκεται με τις έντονες συζητήσεις των εργατών. Απολύσεις. Οι μηχανές παγώνουν και οι χαλυβουργοί μαζεύονται για τη γενική τους συνέλευση. Δυο προτάσεις τίθονται. Απολύσεις ή πενθήμερο πεντάωρο με μείωση των αποδοχών Επιλέγουν. Τίποτα από τα δυο και αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία. Κανείς δε περίμενε ότι θα έβγαινε πιο δυνατός από αυτή τη μάχη.
Σχεδόν όλοι όμως αισθάνθηκαν απολυμένοι.
Σχεδόν όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν πάλευαν μόνο για τον εαυτό τους, για τα αιτήματα τους στο εργοστάσιο, αλλά για όλη την εργατική τάξη.
Η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν αυτή που τους έδινε δύναμη μέχρι το τέλος.
Σχεδόν όλοι όμως αισθάνθηκαν απολυμένοι.
Σχεδόν όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν πάλευαν μόνο για τον εαυτό τους, για τα αιτήματα τους στο εργοστάσιο, αλλά για όλη την εργατική τάξη.
Η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν αυτή που τους έδινε δύναμη μέχρι το τέλος.
Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται, πτυχές που έκαναν αυτόν τον αγώνα τόσο ξεχωριστό.
Ο τίτλος του «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση και σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα). Αυτό θέλει να αναδείξει το ντοκιμαντέρ. Βασιζόμενο στον χρόνο ακολουθεί την εξέλιξη της απεργίας.
9 μήνες απεργία, 9 μήνες καταγραφής.
Ο τίτλος του «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση και σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα). Αυτό θέλει να αναδείξει το ντοκιμαντέρ. Βασιζόμενο στον χρόνο ακολουθεί την εξέλιξη της απεργίας.
9 μήνες απεργία, 9 μήνες καταγραφής.
24/6 «Παλικάρι: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» του Νίκου Βεντούρα
Ντοκιμαντέρ 2014 | Έγχρ. – Α/Μ | Διάρκεια: 92′
Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες
Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες
Σκηνοθεσία: Νίκος Βεντούρας
Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη), ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λάντλοου του Κολοράντο το 1914.
Μια ιστορική στιγμή για το αμερικανικό εργατικό κίνημα, η μεγάλη απεργία των ανθρακορύχων του Κολοράντο το 1913 – 14, αναβιώνει μέσα από τις αφηγήσεις, αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές αναλύσεις ιστορικών, ακαδημαϊκών, λογοτεχνών και απογόνων των πρωταγωνιστών. Η κινηματογραφική προσέγγιση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο λόγο και είναι απλή ως προς τη φόρμα της, διαθέτει όμως στέρεο, πυκνό λόγο και εμπεριστατωμένες απόψεις. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.
25/6 «Χαραγμένες Ζωές» του Σπύρου Τέσκου
Ντοκιμαντέρ / 2013/ Έγχρωμο / Διάρκεια: 120′
Σκηνοθεσία: Σπύρος Τέσκος
Μέσα από την πορεία της ζωής των Γιώργου Κρόκου, (εκτελεσμένου από τους Γερμανούς την πρωτομαγιά του 1944) και Δημήτρη Χριστούλα (που στις 4/4/2012 προβαίνει σε μια βαθύτατα πολιτική και συμβολική πράξη, δίνοντας τέλος στη ζωή του μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο), μας δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε τη σημερινή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Παράλληλα αναλύονται οι οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε το Γ’ Ράιχ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναζητώντας κοινές πρακτικές και επιδιώξεις, πέρα και πίσω από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
26/6 «Luton» του Μιχάλη Κωσταντάτου
Δραματική | Έγχρ. | Διάρκεια: 100′
Παραγωγή: 2013
Σενάριο: Μιχάλης Κωνσταντάτος, Στέλιος Λυκουρέσης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Με τους: Νικόλα Βλαχάκη, Ελευθερία Κόμη, Χρήστο Σαπουντζή
O Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, γύρω στα 17. Η Μαίρη είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30. Ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. Τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και η καθημερινότητά τους. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.
Ελάχιστα cut, αργοί ρυθμοί, αποσπασματική αφήγηση και πάνω από όλα αισθητική λεπτολογία θα συνθέσουν μια ιδιαίτερη όσο και ενδιαφέρουσα κινηματογραφική γλώσσα.
Φεστιβάλ και Βραβεία
San Sebastian International Film Festival (IFF) (Διαγωνιστικό Νέων Σκηνοθετών), 2013
Υποψηφιότητα Καλύτερης Πρώτης Ταινίας, BFI London international film festival, 2013
Stockholm international film festival, 2013
Torino international film festival (ONDE), 2013
Βαλκανικό Διαγωνιστικό Sofia international film festival, 2013
Guadalajara international film festival, 2013
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, 2013
Copenhagen international film festival, 2013
Barcelona auteur film festival, 2013
English Festival of Cannes, 2013
27/6 «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Γιώργος Σερβετάς
Με τους: Μαρίνα Συμεού, Γιώργος Καφετζόπουλος, Νίκος Γεωργάκης
Παραγωγή: 2013
Ένα τρένο φτάνει στο σιδηροδρομικό σταθμό μιας μικρής πόλης. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη, μια νέα κοπέλα γύρω στα 30. Κανείς δεν την περιμένει, εκτός από έναν γέρο άντρα, που περνάει όλη τη μέρα του στον έρημο σταθμό. Συναντιέται με την Ελένη, μια φίλη από τα παλιά, πιάνει δουλειά ως καθηγήτρια Αγγλικών στο τοπικό φροντιστήριο, τα φτιάχνει με τον Νίκο, ένα αγόρι νεότερο, όμορφο και ευχάριστα αφελές. Η αναζήτηση της Αντιγόνης για μια απλή ζωή στους ήσυχους δρόμους της μικρής πόλης σταδιακά αποδεικνύεται πιο μπερδεμένη απ’ ό,τι έχει φανταστεί. Σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένη σε καταστάσεις που απαιτούν δράση, ενώ οι δυναμικές μεταξύ των χαρακτήρων γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Και η ένταση όλο μεγαλώνει…
Η μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Σερβετά καταπιάνεται με τη βία, την αδιαφορία και τη συμμετοχή. Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια μικρή κοινωνία -έναν καθρέφτη της μεγάλης εικόνας- σε ένα περιβάλλον όπου υποβόσκει η βία, κυριαρχούν οι προκαταλήψεις αλλά και η εκούσια αποδοχή της συνενοχής. Την πλοκή πυροδοτεί μια τριαντάχρονη γυναίκα που κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συνηθιζόταν μέχρι τώρα, το “Να Κάθεσαι και να Κοιτάς”.
Φεστιβάλ και Βραβεία
Βραβείο Glocal Images, Cyprus Film Days, 2013. Βραβείο Καλύτερου Βοηθητικού Ηθοποιού, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, 2013. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2013. Toronto International Film Festival, 2013. Palm Springs International Film Festival, 2013. Berlin International Film Festival, 2014. Dublin International Film Festival, 2014. San Francisco International Film Festival, 2014. Cyprus Film Days International Film Festival, Seattle International Film Festival, LA Greek Film Festival. Toronto IFF 2013. Thessaloniki IFF 2013. Palm Springs IFF 2014. Berlinale, Panorama 2014. Dublin IFF 2014. Cyprus Film Days 2014 (won the Glocal Images Award). San Francisco IFF 2014. Seattle IFF 2014 (competition). LA Greek FF 2014 (competition). Galway Film Fleadh 2014. Raindance 2014 (competition). Cinemed 2014 (competition). exground FF 2014.
28/6 «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Κοινωνική 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 107′
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Η ζωή ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη αναστατώνεται βίαια όταν μια συμμορία εισβάλλει ένα βράδυ σπίτι του, το ληστεύει και κακοποιεί την κόρη του. Η αστυνομία δεν έχει στοιχεία για να βρει τους υπόπτους, ένας γείτονας όμως θα του δώσει πληροφορίες και θα τον φέρει μπροστά σε ένα μοιραίο ηθικό δίλημμα.
Πατώντας πάνω σε ένα δραματουργικά γερό και αναπτυγμένο με στερεά βήματα σεναριακό υλικό, ο Τσεμπερόπουλος υπηρετεί διακριτικά την αγωνιώδη ιστορία του. Η αφήγησή του διαθέτει μια παλιομοδίτικη στιβαρότητα, η κοινωνική πίεση είναι διαρκώς παρούσα, αλλά πάντα σε δεύτερο πλάνο, και οι πρωταγωνιστές του είναι απόλυτα πειστικοί. Πίσω από όλα αυτά, ωστόσο, παραμονεύουν τα ιδεολογικά και ψυχολογικά αδιέξοδα του σύγχρονου Έλληνα, τα οποία περιγράφονται με αφοπλιστική σαφήνεια. Βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.