Το επόμενο βήμα είναι η πιστοποίηση της ως ΠΟΠ
Η καλλιέργεια φακής στο Βούζι Δομοκού ξεκίνησε το 1934 με την ποικιλία “Ικαρία”. Πρόκειται για μια πλατύσπερμη, σχετικά πρώιμη φακή με αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το μικροκλίμα της περιοχής ευνόησε την προσαρμογή της και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που παρουσίασε ήταν υψηλής διαβάθμισης.
Το 1952 και το 1958 απέσπασε δύο βραβεία γεύσης στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, όμως, οι ανακατατάξεις εκείνης της εποχής και ο αναδασμός οδήγησαν τους παραγωγούς σε άλλες καλλιέργειες και η καλλιέργεια της φακής σταμάτησε. Στις μνήμες, όμως, των κατοίκων της περιοχής εικόνες και γεύσεις έμειναν ανεξίτηλες. Έτσι, μετά από δεκαετίες έγινε προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η καλλιέργειά της.
Σήμερα, στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 600 στρέμματα, τα οποία αποδίδουν 30 έως 35 τόνους τον χρόνο. Η παραγωγή έχει εκμηχανιστεί και η επεξεργασία, ο ποιοτικός έλεγχος και η τυποποίηση γίνονται με σύγχρονα μέσα.
Μια Ομάδα Παραγωγών συντονίζει την προβολή και την προώθηση της παραγωγής και εστιάζει στο θέμα της πιστοποίησης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ένα μέρος της παραγωγής έχει στραφεί στη βιολογική γεωργία και συνεχώς αποκτά και μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς. Η καλλιέργεια της φακής αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα και για την καλλιέργεια άλλων ψυχανθών, όπως ρεβίθια και φασόλια, και με αυτόν τον τρόπο η αυξανόμενη ζήτηση οσπρίων καλύπτεται με μεγαλύτερη ποικιλία. Αποτέλεσμα όλης αυτής της δραστηριότητας είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ψυχανθών να ανέλθουν στα 5.000 στρέμματα.
- Γιάννης Σάρρος