Home ΠεριβάλλονΑνεμογεννήτριες Φάκελος: Αιολικά Πάρκα και Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία

Φάκελος: Αιολικά Πάρκα και Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία

by ikariaki.gr
16 views

ανεμογεννήτριες στην ικαρια copyΈνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την Ικαριακή Κοινωνία είναι αυτό της κατασκευής ενός μεγάλου Αιολικού Πάρκου 110 Ανεμογεννητριών, το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στα μέσα του 2011, έτους έναρξης και του Αυτοδιοικητικού προγράμματος Καλλικράτης.

 

Πολλά έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο για την στάση της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας όσο και για τα διάφορα συμφέροντα που περιτριγυρίζουν την Ικαριά αλλά και τα άλλα νησιά στο μεγάλο θέμα της Ενέργειας και της παραγωγής αυτής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ), το άρθρο του κ.Σπύρου Τέσκου(Οι Ανεμογεννήτριες δεν είναι ανεμιστηράκια 24-8-2014) δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία ”αναθέρμανσης” ενός ζητήματος τόσο σοβαρού….

 

Την εβδομάδα πριν του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2014 μια σειρά άρθρων και μια δημοσίευση ενός μισθωτηρίου, έφερε ξανά το θέμα των 110 Α/Γ στην επικαιρότητα. Το μισθωτήριο αφορούσε την μίσθωση ενός μεγάλου τμήματος γης στην εταιρία Ίκαρος Άνεμος, συμφερόντων Μυτιληναίου. Την μίσθωση έκανε ένας ιδιώτης, που για λόγους διακριτικότητας δεν αναφέρθηκε.

Η προέλευση του μισθωτηρίου ήλθε από τον φάκελο που όπως μάθαμε, τον Μάιο του 2014, τα τελευταία 2 χρόνια συγκεντρώνει η Δημοτική Αρχή της Ικαρίας. Σε αυτό το ”αφιέρωμα” ανοίγουμε το Φάκελο των Ανεμογεννητριών στην Ικαρία, τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος, καθώς και ποια είναι η πραγματικότητα για την παρούσα φάση(τουλάχιστον μέσα από τα έγγραφα που πήραμε από τον Δήμο-προσβάσιμα σε όλους, όμως όχι δημοσιευμένα, μέχρι σήμερα).

Πιστεύουμε πως είναι ένα θέμα που ”επιβάλλεται” να ενώσει τους Ικαριώτες, έτσι ώστε να ενημερωθούν καταρχάς όσο το δυνατόν πιο σωστά, ανάμεσα σε φήμες για έγγραφα που λέγετε πως υπάρχουν και ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει κάν τι λένε, στη συνέχεια μια δημόσια συζήτηση θα βοηθήσει να αποφασίσουμε ”απο κοινού” για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας αναφορικά με την ενεργειακή ανάπτυξη.

wind farm silhouette

 

Οι πρώτες ενέργειες για τον Ίκαρο Άνεμο για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στο νησί, απαιτούν την έκδοση μιας άδειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την έκδοση αυτής της άδειας, η εταιρία πρέπει να προσκομίσει την Οικονομική δυνατότητα να πράξει την επένδυση, και την μίσθωση του χώρου που θα γίνει η εγκατάσταση της επένδυσης.

 

Τα μισθωτήρια λοιπόν, (ενα που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου-και άλλα τρία που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου) αφορούσαν αυτή ακριβώς τη προσπάθεια της εταιρίας να ”βγάλει” την άδεια από την ΡΑΕ, άδεια που έλαβε, λίγους μήνες αργότερα από την έκδοση των μισθωτηρίων (Νοέμβριος 2010).

Η δημοσίευση της άδειας της ΡΑΕ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην Ικαρία δημοσιεύθηκε στις 15-7-2011 στον τύπο. http://www.express.gr/news/ellada/500931oz_20080225500931.php3

 

Στις 29.7.2011 ο Δήμος Ικαρίας, καταθέτει την πρώτη προσφυγή(κλίκ για το άρθρο) ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον έλεγχο της Νομιμότητας της υπ’ αριθμόν 875/2011 απόφασης της ΡΑΕ., η προσφυγή αυτή δημοσιεύθηκε τότε στον τοπικό τύπο, Και μια συμπληρωματική στις 2.8.2011 όπου ο Δήμος Ικαρίας ζητάει την ακύρωση της άδειας της ΡΑΕ(κλίκ για το άρθρο).

 

Στις 26.8.2011 η ΡΑΕ με απάντηση προς τον Δήμο Ικαρίας, δίνει στην διάθεση της Δημοτικής Αρχής τα μισθωτήρια που δημοσιεύθηκαν πιο πάνω, με την παράκληση να αιτιολογήσει ο Δήμος την ιδιοκτησία του στα βουνά της Ικαρίας.

Ενάντια στην άδεια της ΡΑΕ ο Δήμος Ικαρίας, δια μέσω του νομικού συμβούλου κ.Ζαχαρία Σ.Κεσσέ στις 18.6.2012 ζητάει, να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου και να επανεξεταστεί τυπικά και ουσιαστικά η αίτηση της εταιρείας «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» και τα συμπεριλαμβανόμενα σε αυτήν έγγραφα, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 330 ΜW στα βουνά της Ικαρίας. Καθώς όπως αναφέρει το έγγραφο

”…..Όλες οι θέσεις εγκατάστασης του έργου είναι δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο, ως διάδοχο των παλαιών κοινοτήτων. Ειδικότερα όμως ως προς τις αναφερόμενες ιδιωτικές εκτάσεις είχαμε βάσιμες υποψίες ότι δεν ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά αφορούν σε καταπατημένες δημοτικές εκτάσεις….” Αναφορικά με τις εκτάσεις όπου αναφέρονται οι μισθώσεις.

αναλυτικά το έγγραφο (Κλικ εδώ)

 

Το νέο ΣΧΟΑΑΠ αναφορικά με την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στην Ικαρία, τοποθετείτε με την απαγόρευση της εγκατάστασης στην κορυφογραμμή, εξέλιξη που μειώνει τον αριθμό των Ανεμογεννητριών της άδειας της ΡΑΕ κατά πολύ.

Ο μόνος τρόπος παράκαμψης του ΣΧΟΑΑΠ προς την κατεύθυνση κατασκευής του συγκεκριμένου Αιολικού πάρκου που αφορά η άδεια της ΡΑΕ, είναι μια υπουργική απόφαση, ανάγκη για την άμεση εκπόνηση μιας περιβαλλοντικής μελέτης που θα αποτρέψει αυτή την παρέμβαση, θα πρέπει να είναι στα επόμενα βήματα της Ικαριακής πλευράς από μέρος του Δήμου.

Με την μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων να βρίσκετε αν όχι αντίθετα στην κατασκευή αυτού του φαραωνικού έργου, σίγουρα να κοιτάει με επιφύλαξη την επιχειρηματική διείσδυση στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ στα νησιά μας, και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετούνται για την ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας, πιστεύουμε πως μια μεγάλη συζήτηση μπορεί να αρχίσει για το ενεργειακό μέλλον της Ικαρίας με μεγάλες προοπτικές συνεννόησης.

 

Παρακάτω παραθέτουμε και τα τέσσερα μισθωτήρια

[divider]

 

Μισθωτήριο στη περιοχή Προβατοκεφάλα(κλικ για το άρθρο)

 

[divider]

Περιοχή Εριφή

κλ 1

κλ 2

κλ 3

 [divider]

Περιοχή Εριφή – Δεύτερο Μισθωτήριο

ακ 1

ακ 2

ακ 3

[divider]

Περιοχή Άγιος Δημήτριος Ράντη

τλ 1

τλ 2

τλ 3

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue