Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας

Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας

by ikariaki.gr
19 views
  • Μπρέγιαννη Κατερίνα
  • 24.08.2014
  • Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας

    Το νοσοκομείο στον Άγ. Κήρυκο

    • Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας
    • Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας
    • Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας
    • Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας
    • Εξόριστη η Υγεία από το νησί της Ικαρίας

    Οι επιπτώσεις των περικοπών στην υγεία που επιβάλλει η μνημονιακή πολιτική απειλούν πλέον σοβαρά τις ζωές των κατοίκων, ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται στα νησιά του Αιγαίου, λόγω των ελλείψεων στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση και την αυξημένη τουριστική κίνηση τους θερινούς μήνες. Ειδικότερα στην Ικαρία όπου τα φημισμένα πανηγύρια του νησιού λαβαίνουν χώρα σε κάθε γωνιά του, με πλήθος κόσμου να συρρέει σε αυτά και τις δεδομένες δυσκολίες του οδικού δικτύου, «από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα» υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

    • Κραυγή αγωνίας των κατοίκων

    Με τρία δρομολόγια την εβδομάδα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης με τη Σάμο και συχνούς αποκλεισμούς λόγω καιρού, οι 8.423 κάτοικοι ζουν αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας, ή με ελάχιστη ιατρική κάλυψη.

    Παρά τον νικηφόρο αγώνα που έδωσαν για να αποφευχθεί η συγχώνευση του νοσοκομείου, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και το πιο τουριστικό παραμένει χωρίς γιατρό. Μία αγροτική γιατρός στις Ράχες που η θητεία της λήγει τον Νοέμβριο και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει για την αντικατάστασή της, ενώ σε Καρκινάγρι, Μαγγανίτη, Φούρνους οι νησιώτες αφημένοι στη μοίρα τους στηρίζονται αποκλειστικά στην περιβόητη «μακροζωία» του τόπου!

    Ενδεικτικό ότι στον Εύδηλο (το βορεινό λιμάνι του νησιού) στο κέντρο Υγείας υπάρχει μόνο μία γιατρός, η οποία με αυτοθυσία και ιεραποστολική αφοσίωση προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων και στις αυξημένες απαιτήσεις της θερινής περιόδου. Κάτι άλλωστε που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, καθώς λόγω φόρτου εργασίας στάθηκε αδύνατη η συνομιλία μας μαζί της, παρά τις επισκέψεις μας στο κέντρο υγείας Ευδήλου και τις τηλεφωνικές οχλήσεις. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία, σε συνέλευσή τους στον Κάμπο Ικαρίας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα υγείας στο νησί μας ενημέρωσαν ότι τα ραντεβού καθημερινά κυμαίνονται μεταξύ 25 – 30, συν τα έκτακτα περιστατικά. Πολλές φορές η αναμονή φτάνει τις 2-3 ώρες!

    Ρεπορτάζ – Συνεντεύξεις: Κατερίνα Μπρέγιαννη

     


    Σωτήρης Δρούλιας:
    “Η υποβάθμιση του νοσοκομείου αντιστοιχεί με κλείσιμο”

    * Το νοσοκομείο Αγ. Κηρύκου κινδύνεψε πρόσφατα να κλείσει. Πώς τελικά διασώθηκε;

    Από το 2010 τέθηκε το θέμα της συγχώνευσης του νοσοκομείου του Αγ. Κηρύκου με το νοσοκομείο της Σάμου. Από την πρώτη στιγμή, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου ενημέρωσε την τοπική κοινωνία και στάθηκε κόντρα στα τοπικά φερέφωνα που έλεγαν ότι όλα αναβαθμίζονται και όλα αλλάζουν. Αναπτύχθηκε ένα αγωνιστικό κίνημα στήριξης του νοσοκομείου που συσπειρώθηκε γύρω από την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου και φορέων του νησιού. Με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας απεφεύχθη η συγχώνευση και το νοσοκομείο λειτουργεί υπό καθεστώς ημιαυτονομίας, ενώ κερδήθηκαν 7 θέσεις επικουρικών γιατρών και αύξηση της χρηματοδότησης.

    * Υποστελέχωση και αξιολόγηση οι πραγματικές απειλές για το νοσοκομείο;

    «Κλείσιμο του νοσοκομείου όμως δεν είναι ότι μπαίνει ένα λουκέτο στην πόρτα και κλείνει αλλά είναι η λειτουργική του υποβάθμιση» διευκρίνισε ο γιατρός του νοσοκομείου και συμπλήρωσε: “Για ποια αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ μιλάει το υπουργείο με 2.500 γιατρούς λιγότερους; Λέμε, ότι έχουμε ΕΟΠΥΥ, όπως λέμε, ότι έχουμε κέντρο υγείας Ευδήλου. Λειτουργεί ως κέντρο υγείας; Σαφώς και όχι. Αν ο σκοπός είναι να γράφουμε φάρμακα στους παππούδες και αυτό με ραντεβού, γιατί έχουμε μία γιατρό μόνο, εντάξει τότε, αυτό που πετυχαίνει είναι να λέγεται συνταγογραφικό κέντρο, κέντρο υγείας πάντως δεν είναι!

    Κλείσιμο του νοσοκομείου σημαίνει υποβάθμιση των λειτουργιών του νοσοκομείου και μη ασφαλής εφημέρευση. Κινδυνεύουμε να τιναχθούμε εφημεριακά στον αέρα, τον άλλο μήνα γιατί με τις περικοπές στις εφημερίες και καθώς έχουμε μονήρεις ή διήρεις ειδικότητες, αναγκαστικά κάνουν όλοι εφημερίες παραπάνω, χωρίς να πληρώνονται από το 2012. Αν αυτό αρμόζει σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, αντιλαμβανόμαστε τι θα πει ανοικτό ή κλειστό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο ασθενής μπορεί να βγάλει ακτινογραφία στη 1 το μεσημέρι, αλλά όχι μετά τις 11 το βράδυ!

    Αποκορύφωμα σε αυτό είναι η αξιολόγηση. 10 συνάδελφοί μας δρομολογούνται να αξιολογηθούν ως άχρηστοι, ανεπαρκείς, θα πάρουν βαθμολογία κάτω του μετρίου! Απ’ τη μία δηλαδή δεν έχουμε προσωπικό, απ’ την άλλη βγάζουμε και διαθέσιμους! Αυτή είναι η πραγματικότητα”. Ο Σωτήρης Δρούλιας κατήγγειλε ότι το σωματείο ζήτησε εγγράφως να μάθει τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η αξιολόγηση και δεν έλαβαν καμία απάντηση.Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν αποφασίσει να μην δοθούν τα φύλλα αξιολόγησης.

    * Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στο νησί;

    “Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών στα αγροτικά ιατρεία και στο κέντρο υγείας στον Εύδηλο. Ενδεικτικά, από 29 θέσεις μόνιμου προσωπικού που έχει το οργανόγραμμα και 9 θέσεις γιατρών που προβλέπονται, έχει καλυφθεί μόνο η μία. Αναφορικά με το νοσοκομείο η υποστελέχωση είναι το κυριότερο πρόβλημά του, ειδικά με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και οι μονήρεις ειδικότητες. Δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ούτε αξονικός τομογράφος. Στην πραγματικότητα, ούτε καν χειρουργείο, παρόλο που γίνονται χειρουργεία! Επίσημο προσωπικό στελέχωσης του χειρουργείου δεν υπάρχει, απλά είναι κάποια κορίτσια που χρεώνονται το χειρουργείο! Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας εντοπίζονται στην κουζίνα, τα πλυντήρια, τον ιματισμό και στα εργαστήρια”.

    Επεσήμανε μάλιστα ότι ενδεχόμενες προσλήψεις προσωπικού θα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η δουλειά και η αποτελεσματικότητα του ιδρύματος. “Ένας χειρουργός ήρθε και εκεί που κάναμε 48 επεμβάσεις το 2012 φτάσαμε τις 250 το πρώτο εννιάμηνο του 2013. Μιλάμε για τέτοιες εκτοξεύσεις. Μειώθηκαν επίσης οι διακομιδές στο ένα τέταρτο. Για να έχουμε εικόνα τι σημαίνει μια πρόσληψη ενός γιατρού!”

    * Πώς αξιολογείτε τη στάση του Δήμου Ικαρίας σε σχέση με τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου και στα προβλήματα της υγείας στο νησί;

    Ο Σωτήρης Δρούλιας επέρριψε ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή για ολιγωρία και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μέσω των προσωπικών γνωριμιών. «Ουσιαστικά ο δήμαρχος αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από μια διαδικασία που δεν την ήθελε, το ίδιο και οι υπόλοιπες δυνάμεις (Λαϊκή Συσπείρωση) μπροστά στη δυναμική που είχε δημιουργηθεί, όχι βέβαια για να στηρίξουν, αλλά για να υπονομεύσουν. Στην ουσία ουδέποτε ασχολήθηκαν οργανωμένα να συμμετάσχουν σε μία συλλογική κίνηση, επέλεξαν ατομικές κινήσεις ο καθένας για να αιτιολογήσει τα του οίκου του».

    Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι μόνη λύση είναι ο απεργιακός αγώνας και αυτός είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου, στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται συνελεύσεις και συνεννοήσεις πανελλαδικά με τα σωματεία του κλάδου ενάντια στην υποβάθμιση, την υποστελέχωση και την αξιολόγηση.

    * Ο Σωτήρης Δρούλιας είναι ιατρός,
    μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου

     

     

    Ελευθερία Ρίζου:
    “Ένα αλλεργικό σοκ δεν θα φτάσει ποτέ από το Καρκινάγρι…”

    «Ένα αλλεργικό σοκ δεν θα φτάσει ποτέ από το Καρκινάγρι» είπε στην “Αυγή” η αγροτική γιατρός στις Ράχες, Ελευθερία Ρίζου, “πρόκειται για πάνω από μία ώρα χωματόδρομο” αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη αγροτικού γιατρού στην περιοχή. «Οι γιατροί είναι πολύ λίγοι στο νησί για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, που πολλοί από αυτούς είναι μεγάλοι σε ηλικία».

    Η κυρία Ρίζου παρακολουθεί κατά μέσο όρο 25 ασθενείς την ημέρα, συνταγογραφήσεις και έκτακτα περιστατικά που προέρχονται κυρίως από εργατικά ατυχήματα, αλλεργικά σοκ και τροχαία. Η θητεία της ως αγροτική γιατρός στις Ράχες λήγει τον Νοέμβριο, χωρίς να γνωρίζει κάτι για την αντικατάστασή της.

    * Η Ελευθερία Ρίζου είναι αγροτική ιατρός στις Ράχες

     

    Αγνή Καλογερή:
    “Έχει διαλυθεί το σύμπαν στον τομέα της υγείας στην Ικαρία”

    Η βουλευτής Νομού Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή μίλησε στην “Αυγή” για τη σημαντική δράση της Επιτροπής Aγώνα και τη συνεισφορά της, τη στιγμή, που όπως είπε: “Έχει διαλυθεί το σύμπαν στον τομέα της υγείας στην Ικαρία”.

    Η ίδια έχει καταθέσει πρόσφατα αναφορά προς τον υπουργό Υγείας, για την κάλυψη των περιφερειακών υγειονομικών αναγκών σε Ικαρία και Φούρνους. Όπως μάλιστα μας πληροφόρησε, μετά από μεγάλο αγώνα και 2 χρόνια χωρίς γιατρό στη Θύμαινα στους Φούρνους έγινε εφικτό, μετά τον Δεκαπενταύγουστο 3 φορές την εβδομάδα να πηγαίνει γιατρός, αξιωματικός του στρατού, όπου θα παρακολουθεί τους 150 κατοίκους του νησιού.

     

     


    Χριστόδουλος Σταυρινάδης:
    Θέμα κεντρικού σχεδιασμού τα προβλήματα υποστελέχωσης

    Ο απερχόμενος δήμαρχος Ικαρίας και καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Χριστόδουλος Σταυρινάδης υποστήριξε ότι “υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά να τα υπερτονίζεις και να φτάνει κανείς στα άκρα δεν είναι σωστό”.

    * Δεν είναι αλήθεια ότι απειλήθηκε το νοσοκομείο με συγχώνευση;

    Ναι, αυτό έγινε και το αναστρέψαμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στο Κέντρο Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία. Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί ολόκληρη τη βόρεια πλευρά στο φουλ του τουρισμού μόνο με μία γιατρό και έτσι βρίσκεται συνέχεια μεταξύ κλεισίματος και μη κλεισίματος.

    * Τι περιθώρια παρέμβασης έχει η δημοτική αρχή;

    Είναι θέμα κεντρικού σχεδιασμού η επίλυση των προβλημάτων και τα περιθώρια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένα, τη στιγμή που περικόπτεται η χρηματοδότηση. Έχω κάνει τουλάχιστον 20 επισκέψεις στο υπουργείο Υγείας. Χωρίς να υπάρξουν βασικές αλλαγές στη δομή του συστήματος Υγείας η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό που μπορούσε να γίνει και έγινε ήταν ότι τέθηκε το θέμα του κέντρου υγείας Ευδήλου και των αγροτικών ιατρείων όταν είχαμε πάει όλοι οι δήμαρχοι του Αιγαίου, Βόρειου και Νότιου, πριν από ένα χρόνο περίπου και είχαμε εκθέσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά. Το κράτος θα έπρεπε να λάβει μέτρα, ώστε να εξασφαλίζει το προσωπικό στελέχωσης των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων, όπως για παράδειγμα να δίδονται κίνητρα στους γιατρούς, προτεραιότητα στην ειδικότητα, κίνητρα υπολογισμού χρονοϋπηρεσίας κ.ά. Δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά σε εθελοντική βάση, χωρίς καμία ανταμοιβή.

    * Ποιες είναι οι βασικές ελλείψεις που εντοπίζετε εσείς ως γιατρός στη στελέχωση του νοσοκομείου;

    Το νοσοκομείο βρίσκεται σε καλή κατάσταση (24 γιατροί στο νοσοκομείο, 18 μόνιμοι και 6 επικουρικοί) όμως βασικές ειδικότητες πρέπει να στελεχωθούν επιπλέον. Ψυχίατρος δεν υπάρχει. Αγωνιζόμαστε για να υπάρχει μονάδα τεχνητού νεφρού και νεφρολόγος καθώς 20 πάσχοντες που υπάρχουν στην Ικαρία αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται. Το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και είχε υποσχεθεί το υπουργείο ότι θα το προχωρήσει το θέμα, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα. Είναι βασικό για εμάς γιατί αφού έχουμε και τις λουτροπηγές άνθρωποι νεφροπαθείς που έχουν ανάγκη ιαματική θεραπεία δεν μπορούν να έρθουν τώρα. Ενώ αν είχαμε μονάδα θα μπορούσαν να έρθουν και να παρακολουθούνται στο νοσοκομείο.

    Μετά από σχετική ερώτηση διαπιστώσαμε ότι σε όλο το νησί υπάρχει 1 παιδίατρος που βρίσκεται στον Άγ. Κήρυκο! Το χειμώνα δηλαδή, για να δει ένα παιδί γιατρό, θα πρέπει να διασχίσει το μισό νησί και να περάσει δύο βουνά! Η απάντηση του δημάρχου είναι ενδεικτική της εγκατάλειψης των νησιών: “Πάλι καλά που υπάρχει και αυτός”!

     


    Στέλιος Σταμούλος:
    “Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται
    σε όλους τους πολίτες”

    Ο κ. Στ. Σταμούλος, νέος δήμαρχος του νησιού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μίλησε στην “Αυγή” για τη στάση της νέας δημοτικής αρχής απέναντι στα προβλήματα στον τομέα της υγείας: “Το θέμα της υγείας δεν αντιμετωπίζεται σαν αγαθό, αλλά αντίθετα σαν εμπορεύσιμο είδος. Εμείς από τη μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, έχουμε ως κορωνίδα ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι αγαθό και να παρέχεται από την πολιτεία σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Δεν μπορεί να είναι εμπόριο”.

    * Με δεδομένες τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις δυσκολίες του οδικού δικτύου τι θα κάνει η νέα δημοτική αρχή;

    Δεν υπάρχει μέριμνα για τα αγροτικά ιατρεία. Η γιατρός που υπηρετεί στις Ράχες θα φύγει, δεν υπάρχει μέριμνα από την πολιτεία τι θα γίνει αργότερα. Θα αρχίσουν οι φωνές, άντε να στείλουνε άλλον έναν. Είναι σαν το μωρό που αν κλάψει κάτι θα γίνει, αν δεν κλάψει θα πάει άκλαυτο. Επιπλέον υπάρχει μια αλυσίδα προβλημάτων που επιδεινώνει το πρόβλημα: ελλείψεις στις συγκοινωνίες, κακός καιρός, μίζερη ζωή, φτώχεια.

    * Θα βλέπατε κοινά σημεία διεκδικήσεων με όλους τους φορείς του νησιού για τα θέματα της υγείας;

    Συμφωνούμε μόνο ως προς τη δημόσια υγεία, αλλά εμείς πάμε και ένα βήμα παραπάνω. Το ΚΚΕ προσθέτει μάλιστα τη λέξη: Αποκλειστικά δημόσια υγεία. Έχουμε ιστορία, έχουμε κάνει μεγαλειώδεις αγώνες στην Ικαριά. Το Εργατικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ συνηγορεί με το Εργατικό Κέντρο, γιατί πρέπει να υπάρχει ξεχωριστά επιτροπή για την υγεία στην Ικαρία, όταν το δευτεροβάθμιο κίνημα είναι δικό μας, δηλαδή στην υπηρεσία μας.

    Θα είμαστε όμως παρόντες σε όποιο κάλεσμα του σωματείου των γιατρών, το μόνο πρόβλημά μας είναι αυτή η Επιτροπή Αγώνα, η οποία κλείστηκε και δεν θέλει να συμπορευθεί με το υπόλοιπο νησί. Κοινός τόπος να δουλέψουμε υπάρχει μέσα από τα σωματεία μας. Σαν νέα δημοτική αρχή έχουμε στην πρώτη γραμμή το θέμα της υγείας, σε συνδυασμό με τις συγκοινωνίες.

     


     

    Εύδηλος
    Λουκέτο στο Κέντρο Υγείας;

    Στο υπαρκτό πρόβλημα της βιωσιμότητας του κέντρου υγείας στον Εύδηλο τοποθετήθηκαν ο απερχόμενος και ο νυν δήμαρχος. “Θα είναι τρομερό να μείνει ολόκληρη η βόρεια Ικαρία χωρίς κέντρο υγείας” δήλωσε ο Χρ. Σταυρινάδης συμπληρώνοντας ότι “αρχικά, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο διευθυντής της Β’ ΥΠΕ Αιγαίου είχαν πει ότι θα αγόραζαν το κτήριο που στεγάζεται το κέντρο υγείας, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ”.

    Ενώ ο Στ. Σταμούλος τόνισε: “Το Κέντρο Υγείας είναι μια κατάκτηση που έγινε επί θητείας μου, με τη βοήθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου. Προσπάθησα τότε να στεγαστεί σε χώρο που θα έφτιαχνε το υπουργείο, ώστε να μην χρειάζεται ενοίκιο αλλά όλες τις προτάσεις τις απέρριπταν ώσπου τελικά νοικιάστηκε το κτήριο που στεγάζεται ως σήμερα. Όμως τώρα λέει το υπουργείο ότι δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο, οπότε αποτελεί μία δικαιολογία από πλευράς υπουργείου, για να κλείσει”.

    Αναγκαστική λύση που προτείνεται είναι η μεταφορά του κέντρου υγείας στην Ακαμάτρα, σε κτήριο του Δήμου, όπου σήμερα στεγάζεται το ΚΕΚ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα χώρο 90 τ.μ. που όμως βρίσκεται μακριά από το λιμάνι και, όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι του χωριού, τον χειμώνα ο χώρος χρησιμοποιείται για μαθήματα υπολογιστών.

     

    Κλειστό από το 2012 το Γηροκομείο του νησιού

     

    Εργαζόμενοι και γέροντες στηρίζονται αποκλειστικά
    στην αλληλεγγύη
    των κατοίκ
    ων

     

     

    Στο θέμα του κλεισίματος του Γηροκομείου ο Χρ. Σταυρινάδης είπε ότι: “Το έκλεισε ο δεσπότης το 2012 χρησιμοποιώντας α) οικονομικά κριτήρια β) έκθεση από μηχανικούς που έλεγε ότι το κτήριο πιθανόν δεν είναι κατάλληλο και θέλει επισκευές. Εμείς προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε ανοικτό, έκτοτε λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια. Αυτή τη στιγμή μένουν 7-8 γέροντες που συντηρούνται με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής”. Ο Στ. Σταμούλος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για “μεγάλο αγκάθι για τον τόπο” και συμπλήρωσε ότι “δική μας θέση είναι ότι το γηροκομείο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο”.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα έσοδα του νεολαιίστικου φεστιβάλ «Φρικαρία 2014» διατέθηκαν για την αρωγή των γερόντων του γηροκομείου, χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης των κατοίκων του νησιού.

 

 

 

 

Πηγή:  http://www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue