Home ΚοινωνίαΕλλάδα Έξαρση πληθυσμού του ξενικού είδους «Λεοντόψαρου» (Pterois miles)

Έξαρση πληθυσμού του ξενικού είδους «Λεοντόψαρου» (Pterois miles)

by ikariaki.gr
8 views

Common_lionfish_near_Dunraven_wreck

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άγιος Κήρυκος : 16/08/2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

& ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-                        
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ  
ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ  

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΘΕΜΑ: «Έξαρση πληθυσμού του Ξενικού Είδους «ΛΕΟΝΤΑΡΟΨΑΡΟΥ» (Pterois miles

 

 

Βάσει ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)έχει διαπιστωθεί η παρουσία του είδους «Λεονταρόψαρο (Pterois miles)» στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου με βάσιμες ανησυχίες για ταχεία εξάπλωση στο Αιγαίο. Το «Λεονταρόψαρο (Pterois miles)» είναι ένα ξενικό τροπικό ψάρι με προέλευση από Ινδικό Ωκεανό / Ερυθρά Θάλασσα, πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2015. Εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή Λεσσεψιανός μετανάστης.

 

Ζει κυρίως σε βραχώδεις περιοχές, διακεκομμένες από αμμώδη υπόστρωμα ή σε κοραλλιογενή υπόστρωμα, σε σχετικά ρηχά νερά μεταξύ τα 2 μέτρα και τα 40 μέτρα βάθος.  Το μέγεθός του κυμαίνεται από 15 έως 35 εκατοστά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις σκορπίνες. Διαθέτει την ικανότητα να φάει 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του, τρώγοντας ότι κινείται κοντά στα βράχια.

 

Τα μεγάλα ραχιαία αγκαθωτά πτερύγια του διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πολύ οδυνηρό τραύμα ακόμα και τον θάνατο. Η τοξίνη του δηλητήριου περιέχει ακετυλοχολίνη και μία νευροτοξίνη που έχει βρεθεί να έχει καρδιαγγειακές, νευρομυικές και κυτταρολυτικές επιπτώσεις με συνέπειες που κυμαίνονται από ήπιες αντιδράσεις όπως οίδημα μέχρι εξαιρετικά δυνατό πόνο και παράλυση στα άνω και κάτω άκρα. Το αντίδοτο του είδους Synanceia  ssp είναι πολύ αποτελεσματικό στην ουδετεροποίηση της δράσης του δηλητηρίου που περιέχουν τα λεοντορόψαρα. Το τσίμπημα πρέπει να μην υποτιμάται και να αντιμετωπίζεται άμεσα. Το δηλητήριο του είναι πρωτεϊνικής φύσης, έτσι το τραύμα πρέπει να βυθίζεται άμεσα σε πολύ ζεστό νερό το οποίο μειώνει τον πόνο και ελαττώνει την επίδραση του δηλητηρίου.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από καταδύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες κινήσεις επίθεσης. Το δηλητήριό του παύει να είναι ενεργό εφόσον το ψάρι θανατωθεί. Ποτέ δεν πρέπει να το πιάνει κανείς με τα χέρια αν έχει πιαστεί σε δίχτυ ή πετονιά.

 

Στο περιβάλλον καταγωγής του είναι εμπορεύσιμο και καταναλώσιμο είδος, ετοιμάζεται όπως όλα τα άλλα ψάρια, μετά την αφαίρεση των αγκαθιών, θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα νοστιμότερα ψάρια. Παρά την επικινδυνότητά του είναι συνηθισμένο και εντυπωσιακό έκθεμα σε δημόσια και ιδιωτικά ενυδρεία.

Σε περίπτωση εντοπισμού του εν λόγου είδους να αναφέρετε σχετικά στην Υπηρεσία μας.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue