ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
-
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: «Μη υποβολή στην Κομισιόν αίτησης αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία των ελαιοδέντρων»
Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Ciolos απαντώντας στις 5/8/2013 στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, τονίζει κατηγορηματικά, ότι κανένα αίτημα χρηματοδότησης δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα (5-8-2013), από την Ελληνική κυβέρνηση για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν στην Ελλάδα, από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιοδέντρων.
Με δεδομένο ότι:
Έχουμε υποβάλλει ερωτήσεις στις οποίες τονίζαμε μεταξύ των άλλων ότι: «Οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή ατμοσφαιρική σχετική υγρασία και οι ξηροί νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι που επικράτησαν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, Μεσσηνία, Λακωνία, Κρήτη κ.λπ. για εβδομάδες στα τέλη Απριλίου έως αρχές Μαΐου είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση και σε ορισμένες περιοχές την ακαρπία των ελαιοδέντρων ή σε ορισμένες περιοχές την σχινοκαρπία όπως επιβεβαιώνεται και από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς…»
και ζητούσαμε από το Υπουργείο:
-
Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε το ζημιογόνο αίτιο (ακαρπία) να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ και να ενισχυθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί,
-
Και να αποσταλούν γεωπόνοι από τις κρατικές υπηρεσίες για την διαπίστωση και καταγραφή του φαινομένου ώστε να εκτιμηθεί αν η ζημιά ανέρχεται πάνω από 30% του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας τριετίας, για να δικαιούνται αποζημίωση οι παραγωγοί.
Ερωτάται εκ νέου ο αρμόδιος Υπουργός:
-
-
Πότε επιτέλους:
-
-
Θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε το ζημιογόνο αίτιο (ακαρπία) να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ και να ενισχυθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί;
-
Θα αποσταλούν γεωπόνοι από τις κρατικές υπηρεσίες για την διαπίστωση, καταγραφή και εκτίμηση της υπάρχουσας ζημιάς στην ηρτημένη εσοδεία, ώστε να εκτιμηθεί αν η ζημιά ανέρχεται πάνω από 30% του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας τριετίας, για να δικαιούνται αποζημίωση οι παραγωγοί;
-
Σε διαφορετική περίπτωση και επειδή οι αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ ή Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις είναι πολύ χρονοβόρες και συνήθως παρέχονται πολλά χρόνια αργότερα ενώ οι αγρότες τις έχουν άμεσα ανάγκη, θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ισχύει για όλα τα ζημιογόνα αίτια ότι και για τον παγετό και να καλύπτονται οι ζημιές που συμβαίνουν και πριν το δέσιμο του καρπού και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί και για την φετινή καταστροφή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Αποστόλου Ευάγγελος
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία
Διακάκη Μαρία
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Ζερδελής Ιωάννης
Καλογερή Αγνή
Κοδέλας Δημήτριος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Ξανθός Ανδρέας
Σταθάκης Γεώργιος
Επερώτηση
Προς τους Υπουργούς:
– Οικονομικών
– Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: Ξένα hedge funds καταφτάνουν στην Ελλάδα με πρόθεση να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια». Σε κίνδυνο οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει εκτοξευθεί και οι κερδοσκόποι (ντόπιοι και ξένοι) δεν έχασαν χρόνο! Τις προηγούμενες μέρες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων ή περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, και συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά κόκκινα δάνεια!
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα funds ενδιαφέρονται για όλων των ειδών τα δάνεια: επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ναυτιλιακά, και γενικά για οτιδήποτε επισφαλές ή «κόκκινο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες. Τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται τα κόκκινα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που τα απέκτησαν.
Η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια φημολογείται ότι θα είναι 20-30% της ονομαστικής αξίας. Δηλαδή, να πάρουν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ στα 20 – 30 εκατομμύρια! Τα συγκεκριμένα funds καταφτάνουν στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που υπάρχει τάση συρρίκνωσης των δανείων. Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο και να χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια. Έτσι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των δανείων αυτών θα είναι καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, σε μια περίοδο που η ύφεση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή ότι έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματά του κ.λπ.
Επιπλέον, όταν το fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης ή θα κατάσχονται, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, καθώς χιλιάδες οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο δρόμο.
Οι μικρο-ιδιοκτήτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μετά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, καλούνται να υποστούν περαιτέρω υφαρπαγή της περιουσίας τους. Όταν ο ελληνικός λαός, παρά τα φοβερά δεινά που βιώνει, πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τους τόκους αυτής, οι τραπεζίτες των θαλασσοδανείων και των επισφαλών δανείων των ημετέρων, αποφασίζουν να πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στο 20% με 30%, τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση έχει χρέος να μην επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες μικροδανειολήπτες βορά των distress funds, των λεγόμενων «γερακιών», επιδεικνύοντας αδιαφορία και απάθεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος της εσωτερικής υποτίμησης και της μαζικής φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πρόκειται να άρουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και, αν ναι, πότε;
2) Αν ναι, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο καθιστά τα κόκκινα δάνεια πολύ πιο ελκυστική και κερδοφόρο επένδυση για τα distress funds, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών από τους «αετονύχηδες» εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου;
3) Έχουν ενημέρωση σχετικά με τα σενάρια πώλησης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds; Ποιες τράπεζες πρόκειται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές και σε τι ποσοστό;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Δημήτρης Παπαδημούλης
Θεόδωρος Δρίτσας
Αλέξης Μητρόπουλος
Σοφία Σακοράφα
Δημήτρης Στρατούλης
Δημήτρης Τσουκαλάς
Ρένα Δούρου
Μαρία Κανελλοπούλου
Αφροδίτη Σταμπουλή
Μαρία Τριανταφύλλου
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Θανάσης Πετράκος
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Όλγα Γεροβασίλη
Βασίλης Κυριακάκης
Αναστάσιος Κουράκης
Θεανώ Φωτίου
Χαρά Καφαντάρη
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Ιωάννης Σταθάς
Στάθης Παναγούλης
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Δημήτρης Γάκης
Αγνή Καλογερή
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Δημήτρης Κοδέλας
Βασιλική Κατριβάνου
Ευγενία Ουζουνίδου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Ιωάννης Ζερδελής