Την άνοιξη του 1922 και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου, 20 γυναίκες στον Εύδηλο Ικαρίας, ίδρυσαν το σύλλογο “Εργάνη Αθηνά” που συνεχίζει τη δραστήρια πορεία του μέχρι τις μέρες μας. Σκοπός του συλλόγου όπως αναφέρει το καταστατικό του ήταν η οικονομική, ηθική και κοινωνική βελτίωση της θέσης των γυναικών της περιοχής.
Το 1923 σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ταπητουργίας έφεραν στο νησί δασκάλα και αγόρασαν αργαλειούς.
Ακολούθως ίδρυσαν επαγγελματική σχολή και με τη βοήθεια του κράτους έχτισαν και σχετικό οίκημα.
Παράλληλα στις δύσκολες στιγμές κάποιων συντοπιτών τους οι «Εργάνες» ήταν δίπλα τους με υλικό και ηθικό τρόπο σε όλες της εποχές της δράσης του συλλόγου.
Από το πλούσιο αρχείο του συλλόγου φαίνεται η συνεχής δράση των γυναικών του νησιού σε όλες τις εποχές, με τη σκυτάλη να περνάει από γενιά σε γενιά.
Οι πρώτες Εργάνες του 1922 ήταν οι:
Σταματούλα Πουλιανού
Καλλιόπη Τσακαλιά
Αργυρώ Ζαχαριάδη
Αργυρώ Κουτσουφλάκη
Μαρία Γιαουρτά
Κατίνα Κυράνη
Ελένη Ν. Δουρή
αρχειακό υλικό του συλλόγου
Βασιλεία Χ. Σπανού
Ανδρονίκη Ν. Κούσκου
Ελισσάβετ Χ. Σπανού
Αργυρώ Ν. Φουντούλη
Ελισσάβετ Π. Ανταράκη
Σιεστίνη Μάζαρη
Καλλιόπη Πουλιανού
Ανθούλα Γ. Τσακαλιά
Ροδόπη Ζαχαριάδη
Άννα Ι. Καρναβά
Δέσποινα Σ. Δουρή
Ευθυμία Εμ. Πουλιανού
Άρτεμις Β. Κουτσουφλάκη
Στις μέρες μας η Εργάνη Αθηνά στεγάζεται σε χώρο που της παραχωρήθηκε με δωρεά και έχει μία ιδιαίτερα πλούσια δράση. Όπως μας είπε η πρόεδρός της Δέσποινα Μινοπούλου, «πριν η πανδημία δημιουργήσει σε όλες τις συλλογικές λειτουργίες τα γνωστά προβλήματα, ο σύλλογος είχε κινηματογραφική λέσχη σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, συμμετέχει σε προγράμματα προβολής ντοκιμαντέρ, λειτουργεί προγράμματα γιόγκα και αερόμπικ, ενώ δίνει και το χώρο για εκδηλώσεις».
Η Εργάνη Αθηνά που έχει δεκάδες μέλη στη σημερινή της σύνθεση του Δ.Σ, έχει εκτός από την πρόεδρο Δέσποινα Μινοπούλου, αντιπρόεδρο την Αθηνά Μουλά, γραμματέα τη Μαρία Γαλάνη, ταμία τη Στέλλα Κούβαρη, μέλη τη Γεωργία Καρναβά, την Ειρήνη Κούτη και την Catherine Durand.
Επισκεφτήκαμε το χώρο της Εργάνης, την περίοδο που φιλοξενούσε την έκθεση της Κλειώς Τσαγκά, που όπως μας είπε «είναι κομποδετική με επηρεασμούς από τις κρητικές δεσιές και έκθεση κοσμήματος και ειδών διακόσμησης», από την οποία σας παρουσιάζουμε αναλυτικό φωτορεπορτάζ.
Κείμενο και φωτο: Nάσος Μπράτσος
χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για την Εργάνη Αθηνά από το μόλις εκδοθέν βιβλίο του Γεράσιμου Μαυρογεώργη “Από όσα η μνήμη κράτησε” (εκδόσεις Νότιος Άνεμος).
Αναδημοσίευση από : https://www.ert.gr