Σε συνθήκες κανονικότητας χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ θα γίνει -όπως όλα δείχνουν- η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας να συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 για να καθορίσει τα πρωτόκολλα του νέου σχολικού έτους.
Οι περισσότεροι ειδικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή συμφωνούν με την τοποθέτηση της κυβέρνησης τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς περιορισμούς. Θα πρέπει να καθορίσουν το τι θα ισχύει εάν κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ενώ μένει να εξακριβωθεί εάν και την πρώτη μέρα θα γίνουν self test.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, ενώ πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ένα νέο πανδημικό κύμα το φθινόπωρο ενώ υπάρχουν μέλη της επιτροπής που είναι υπέρ μέτρων.
ο πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιδιώκει μια σχολική χρονιά «κοντά στην κανονικότητα», είχε δηλώσει σχετικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσιo που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», σημείωσε.
«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», είπε ο κ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι:
«Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».
«Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε» διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως σε γενικές γραμμές «δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι, γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε».
Ανάλογος είναι ο προσανατολισμός και της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ερωτηθείσα εάν θα ισχύσουν φέτος τα υγειονομικά πρωτόκολλα με μάσκες και δωρεάν self tests, ισχυρίστηκε:
«Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό δεν αποδίδει πλέον, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσουμε τα πρωτόκολλα, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς».
«Συζητάμε με τους ειδικούς, αλλά γενικώς η τάση είναι να ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα», είπε σε συνέντευξή της η κυρία Κεραμέως και πρόσθεσε:
«Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον κ. Πλεύρη, με τις ομάδες των ειδικών, με τους γιατρούς, με τον ΕΟΔΥ» αλλά και ότι «γενικότερα είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με την πανδημία».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε γιατί -κατά την προσωπική της άποψη- η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν χρειάζεται να γίνει με μάσκες.
Όπως είπε σε συνέντευξή της, το καλοκαίρι όλοι πήγαν διακοπές με γνωστούς και φίλους, έδιναν φιλιά και αγκαλιές με τους παππούδες και έπαιζαν σε παιδότοπους, αλλά τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί, όπως και οι νοσηλείες.
Με τα δεδομένα αυτά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά να φορέσουν μάσκα για να πάνε στο σχολείο. Ωστόσο κάλεσε τους γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.
«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.
Μικρός ο αριθμός των νοσηλειών σε παιδιά
Και η Σταυρούλα Κωσταρίδου, παιδίατρος και συντονίστρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από κορωνοϊό και προέτρεψε τους γονείς να τα στείλους στους παιδικούς σταθμούς.
Όπως είπε η παιδίατρος, μόνο ένα μικρό ποσοστό παιδιών χρειάζεται να νοσηλευτεί, καθησυχάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους γονείς ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.
«Ευτυχώς το καλοκαίρι δεν χρειάστηκε τα παιδιά να μπουν στη ΜΕΘ» ανέφερε η κυρία Κωσταρίδου η οποία μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον τόνισε ότι τα περισσότερα περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά ή με γαστρεντερίτιδα.
«Τα περιστατικά των παιδιών μπορούν να αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», πρόσθεσε η συντονίστρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.
Αναφορικά με το πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες η κυρία Κωσταρίδου είπε: «Δεν έχει σημάνει η λήξη της πανδημίας επομένως μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουν και τη χρονιά που έρχεται. Δεν ξεχνάμε ποτέ στα σχολεία τον συχνό καθαρισμό των χεριών, τις αποστάσεις των θρανιών, το συχνό άνοιγμα των παραθύρων και κυρίως η επιτήρηση των παιδιών που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα».
Σύμφωνα με τη ίδια, όταν το παιδί έχει πυρετό ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να κάνει τεστ ανίχνευσης του ιού.
Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας κατά βάση τον κανόνα «βλέποντας και κάνοντας». Δεν παρέλειψε όμως να πει ότι ιώσεις και γρίπη επέστρεψαν δυναμικά μετά την πανδημία.
Ωστόσο, όπως είπε, «αυτός δεν είναι λόγος να μην πάνε τα βρέφη και τα μικρά νήπια στους σταθμούς διότι έχουν στερηθεί πάρα πολλά πράγματα. Τα παιδιά θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να χαρούν αυτά που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί».
Πηγή: cnn.gr