Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Επιστολή: Προβλήματα πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου

Επιστολή: Προβλήματα πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου

by ikariaki.gr
123 views
Ικαρία, 8 Ιουλίου 2021
Από Κουλουλία Παρασκευή, 

email pkouloulia@gmail,

1.Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρη Κωνσταντίνου

[email protected]

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Κουντουριώτη 1, 81100 Μυτιλήνη

2.Επαρχείο Ικαρίας. Γραφείο Συμβούλου ΠΕ Ικαρίας (Επαρχείο), κ. Λουκά Λουκά

[email protected]

[email protected](τμήμα Διοικητικού, του Επαρχείου Ικαρίας)

Άγιος Κήρυκος, 83300 Ικαρία

3. Δήμο Ικαρίας

Υπόψη Δημάρχου και Αντιδημάρχου Ραχών

Άγιος Κήρυκος, 83300 Ικαρία

[email protected] 

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ

 

Συνημμένα:  

α) Η από 13/3/2017 επιστολή των Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού «ΠΕΖΙ» Ικαρίας, Συλλόγου Ικαρίας «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ»,  Εξωραϊστικού Συλλόγου Καρκιναγρίου «ΛΕΙΒΑΔΑ», Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΤΟ ΑΜΑΛΟΥ», Συλλόγου «ΕΝΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ» (Κουνιάδου – Προεσπέρας – Νάνουρα), προς την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χρ. Καλογήρου, με θέμα  «Περιφερειακός οδικός άξονας Νότιο τμήμα Καρκινάγρι – Μαγγανίτης».

β) το υπ’ αρ. πρωτ. 8487/10.11.2017 αίτημα μου προς τον Δήμαρχο Ικαρίας με θέμα «Προβλήματα Πρώην Κοινότητας Καρκιναγρίου».

γ) την υπ’ αρ. πρωτ. 400/26.01.2018 απάντηση του Αντιδημάρχου Ικαρίας στο αίτημα μου προς τον Δήμαρχο Ικαρίας με θέμα «Απάντηση σε υποβληθέντα ερωτήματα»

δ) το υπ’ αρ. πρωτ. 48561/191/07.09.2017 (σχ. 480/2017 Γραφείο Περ/χη) της Γενικής Δ/νση Ανάπτυξης Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με θέμα «Περιμετρικός Οδικός Άξονας Ικαρίας, τμήμα Καρκινάγρι – Μαγγανίτη».

 

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμε κύριε Αντιδήμαρχε Ραχών,

 

Σε συνέχεια της συνημμένης (α) επιστολής προς την τέως περιφερειάρχη κα Καλογήρου και του αιτήματός μου (συν. β) από το Νοέμβριο του 2017, καθώς και της απαντητικής επιστολής του τότε Αντιδημάρχου Ραχών Ικαρίας (συν. γ), επανέρχομαι εκ νέου με τα παλαιά  και νέα αιτήματα που σχετίζονται με θέματα της πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ικαρίας.

Στα παλιότερα αιτήματα (α και β συνημμένα), δεν υπήρξαν ενέργειες ή έστω και αιτιολόγηση από τους αξιότιμους αποδέκτες όσον αφορά τα θέματα που είχαν τεθεί, μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά ήταν: 

  • η υπερβόσκηση στην Δυτική Ικαρία, 
  • το τμήμα του οδικού δικτύου Καρκινάγρι-Μαγγανίτης, 
  • τα τμήματα του οδικού δικτύου που συνδέουν τα χωριά και τους οικισμούς της πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου, 
  • η ποιότητα του πόσιμου νερού,
  • τα φράγματα για όμβρια ύδατα,  
  • η κατασκευή του νέου αλιευτικού καταφυγίου Καρκιναγρίου.

 

Με την αλλαγή της ηγεσίας, το 2019 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον Δήμο Ικαρίας, αναμέναμε ότι θα υπήρχε πρόοδος όσον αναφορά την επίλυση των ως άνω θεμάτων. Ως κάτοικος Καρκιναγρίου θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα πολύ σοβαρά και χρονίζοντα θέματα της περιοχής μας και θα παρακαλούσα για την έγγραφη ενημέρωση των κατοίκων, με ανάρτηση στο εγκαταλειφθέν από τον Δήμο Κοινοτικό Γραφείο Καρκιναγρίου, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, προκειμένου να λάβουν γνώση και οι εκτός Ικαρίας συμπολίτες μας, στα ακόλουθα: 

 

Α. ΥΠΕΡΒΟΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΙΚΑΡΙΑ.

Οι επιπτώσεις από την υπερβόσκηση της Ικαρίας είναι ήδη γνωστές σε όλους μας. Οι απόψεις των κατοίκων της Δυτικής Ικαρίας έχουν επανειλημμένως κατατεθεί, μεμονωμένα καθώς και συλλογικά μέσω των τοπικών συλλόγων των περιοχών αυτών, αλλά αποτυπώνονται και στις πολλές δικαστικές διενέξεις μεταξύ δημοτών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών δεν έχουμε δει καμιά πρόθεση από μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών (Περιφέρεια, Δήμος) για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, με συνέπεια, ακόμα και τη επαναλαμβανόμενη καταστροφή ιδιωτικών κήπων και καλλιεργειών. 

Ο περιορισμός των κατσικιών σε περιφραγμένες ελεγχόμενες κοινοτικές περιοχές (ως ίσχυε παλιά), ο έλεγχος της ποιότητας διατροφής τους, η δημιουργία σφαγείου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής και ο κτηνιατρικός έλεγχος των σφαγείων είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας, τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας, καθώς και η γνωστοποίηση του σχεδιασμού αντιμετώπισης. 

 

Β.   ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Β.1. Ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου Νοτίου Άξονα Ικαρίας, μεταξύ των χωριών Μαγγανίτη και Καρκινάγρι. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των πολιτών για την πρόοδο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου (βαθμός ωριμότητας, ύπαρξη ή μη μελετών, περιβαλλοντικών όρων κτλ), ώστε να ολοκληρωθεί το τμήμα αυτό του οδικού δικτύου με την απαιτούμενη διαπλάτυνση στα τμήματα που είναι στενά κι επικίνδυνα για τη διέλευση των οχημάτων.

Όπως ήδη έχει επισημανθεί με προηγούμενη επιστολή (συν. α) με την ολοκλήρωση του τμήματος Μαγγανίτη-Καρκινάγρι, η πρόσβαση των κατοίκων της Νότιο-Δυτικής Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο, θα μειωθεί τουλάχιστον κατά μία ώρα, από τις δυόμιση ώρες που χρειάζονται σήμερα, στις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης μεταφοράς ασθενών. Η Ικαρία είναι το μοναδικό μεγάλο Ελληνικό νησί που δεν έχει Περιμετρικό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και των ιδιαίτερα πλέον αυξημένων τουριστικών αναγκών κατά τη θερινή περίοδο. 

Να σημειωθεί ότι για το τμήμα Μαγγανίτη-Καρκινάγρι έχουν ήδη δαπανηθεί πολλά χρήματα για την επαναλαμβανόμενη διάνοιξη του δρόμου σε όλο το μήκος της διαδρομής, καθώς συνεχώς καταστρέφεται από τις διαβρώσεις και τις μεταφορές φερτών υλικών, αλλά και τις ανεξέλεγκτες εξορύξεις αδρανών υλικών. 

 

Β.2. Μεγάλο τμήμα των εσωτερικών κοινοτικών δρόμων της πρώην Κοινότητας Καρκιναγρίου χρειάζεται διάνοιξη και ασφαλτόστρωση ώστε να είναι ασφαλής η μετακίνηση οχημάτων. Επιπλέον οι υφιστάμενοι εσωτερικοί δρόμοι δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση όλων των οικισμών και απαιτείται ο σχεδιασμός και κατασκευή νέων. Ειδικότερα για το οδικό τμήμα Καλάμου-Λαγκάδας-Πεζίου είναι άμεση ανάγκη για την ασφαλτόστρωση, διαπλάτυνση (σε ορισμένα επικίνδυνα στενά σημεία), καθώς και η πρόβλεψη των απαιτούμενων υδραυλικών τεχνικών έργων. 

 

Γ. ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ.

Σε μετρήσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών (συν. γ) για την ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης του Καρκιναγρίου είχε ανιχνευτεί, σε διάφορα σημεία του δικτύου, ποσότητα κολοβακτηριδίων επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων. Επίσης είχαμε ενημερωθεί για την οικονομική αδυναμία του Δήμου (συν. γ) για συνεχείς ελέγχους, τόσο των πηγών ύδατος, όσο και του δικτύου. Στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε τι μέτρα έχει λάβει ο Δήμος για τον έλεγχο και την βελτίωση του πόσιμου ύδατος. Επισημαίνεται ότι, μεγάλα τμήματα του δικτύου είναι ακατάλληλα (πλαστικοί σωλήνες εκτεθειμένοι στον ήλιο) για τη μεταφορά πόσιμου ύδατος.

 

Δ.  ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ

Πριν από το 2000 είχε διερευνηθεί από το τότε δημοτικό συμβούλιο, η ανάγκη διευθέτησης των όμβριων υδάτων της περιοχής με τη δημιουργία δύο (2) μικρών φραγμάτων ένα στην θέση Κουμαρό στο Πέζι και ένα κάτω από τη Λαγκάδα. Η κατασκευή των φραγμάτων κρίνεται απαραίτητη διότι θα συμβάλλουν τόσο στη συγκράτηση των νερών και την αποταμίευσή τους (για άρδευση κτλ) αλλά και στην ανύψωση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Επιπρόσθετα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2010, δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες για την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση (ενδεχομένως και τη δημιουργία πέτρινων αναβαθμίδων για τη συγκράτηση της δύναμης του νερού και των φερτών υλικών, αλλά και τον εμπλουτισμό τους υδροφόρου ορίζοντος) της πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου (γεφύρια, καθαρισμοί των ρεμάτων κλπ). 

Ακόμα αναμένουμε την κοινοποίηση της υδραυλικής μελέτης που είχε δρομολογηθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2010 (συν γ), για την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση της πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου, στην οποία θα πρέπει μεταξύ άλλων να προβλέπεται και ο καθαρισμός και η οριοθέτηση των ρεμάτων, καθώς και η απομάκρυνση των φυσικών και τεχνητών εμποδίων που δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή ροή και εκβολή των υδάτων. 

 

Ε. ΑΛΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τους κατοίκους της πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου, είναι και η κατασκευή του νέου αλιευτικού καταφυγίου (δίπλα στο υφιστάμενο) στην περιοχή Καρκιναγρίου, το οποίο επρόκειτο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΑΛ το 2018. 

Το έργο αυτό είναι ουσιώδους σημασίας, εκτός των άλλων, και για την ασφαλή προσέγγιση του πλοιαρίου που εκτελεί το δρομολόγιο Καρκινάγρι – Άγιος Κήρυκος. Επισημαίνεται ότι η υφιστάμενη, από το 2017, πρόχειρη κατασκευή (αυθαίρετη κατασκευή κρηπιδωμάτων), στην οποία προσεγγίζει σήμερα το πλοιάριο και τελεί υπό κατάρρευση με άμεσο κίνδυνο των επιβατών, λουόμενων κτλ, είναι η βασική αιτία της μη υλοποίησης του έργου με απόφαση της Περιφέρειας (απόσπασμα πρακτικού 08/19.3.2018 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ΑΔΑ: 7ΖΤΣ7ΛΩ-3ΡΡ).

Σήμερα, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το έργο «Νέο Αλιευτικό Καταφύγιο»;

 

ΣΤ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ.

Μετά την καταστροφή του 2010 από τις πλημμύρες, οι αρμόδιοι φορείς είχαν δεσμευτεί για την υλοποίηση βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και του Δήμου για το έργο αυτό; Σημειώνεται ότι τα απόβλητα διοχετεύονται από πολλά σπίτια σε κεντρικό βόθρο του χωριού που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ρέματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή των λουομένων, καθώς εκεί βρίσκεται η μοναδική παραλία του χωριού που είναι προσβάσιμη στα παιδιά.

 

Ζ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΚΒΡΑΧΙΣΜΟΙ.

Η έλλειψη νόμιμου λατομείου στην Ικαρία έχει οδηγήσει σε παράνομη εξόρυξη αδρανών υλικών μεταξύ των οποίων και μεγάλων ογκόλιθων, με συνέπεια την αποσταθεροποίηση του εδάφους σε αρκετά σημεία εντός κι εκτός των οικισμών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων. Το πρόβλημα αυτό αυξάνει τον ήδη υπάρχοντα κίνδυνο κατολισθήσεων που έχει δημιουργηθεί από την υπερβόσκηση. Εξ’ άλλου, η εξόρυξη αυτή αλλοιώνει μη αναστρέψιμα το μοναδικού κάλλους φυσικό τοπίο της Ικαρίας.

 

Η. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει σήμερα από τον Δήμο και την Περιφέρεια για την παράλογη κίνηση της πολιτείας, να χαρακτηρίσει ως δασικές, περιοχές που είναι επί σειρά ετών καλλιεργήσιμες, δομημένες (παραδοσιακοί οικισμοί κτλ), ερημοποιημένοι κοινοτικοί βοσκότοποι κτλ, υποβάλλοντας σε περιττά έξοδα και ταλαιπωρία τους πολίτες της Ικαρίας; Με ποιο νομικό καθεστώς κοινοτικές εκτάσεις μέσω του δασικού χαρακτηρισμού περνούν στην κυριότητα του κράτους;

 

Θ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. 

Στην ευρύτερη περιοχή της πρώην κοινότητας Καρκιναγρίου χρειάζεται να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες καταστραμμένοι κάδοι με προσθήκη και νέων, καθώς επίσης να ενταχθεί η περιοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. 

 

Ι. ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

Για την ορθή λειτουργία και διαχείριση του κοιμητηρίου, που έχει σαν στόχο την ισότιμη εξυπηρέτηση των κατοίκων, είναι απαραίτητος ο περιορισμός του χρόνου ταφής ίδιος για όλους.

 

ΙΑ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ.

Εδώ κι ένα χρόνο υπάρχει σοβαρή αστάθεια έως και ανυπαρξία τηλεοπτικού σήματος  τόσο της Digea όσο και της ΕΡΤ. Βάσει προφορικής ενημέρωσης που είχαν οι κάτοικοι από την Digea, τους προτάθηκε, ο Δήμος να μεταφέρει σχετικό αίτημα στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος, καθότι η τηλεόραση για τους περισσότερους των κατοίκων αποτελεί βασικό μέσον ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. 

 

ΙΒ. ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ.

Στο Καρκινάγρι υπάρχει πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων γατών. Καθόσον οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την προστασία και τον έλεγχο αυτών των ζώων, προτείνεται η εφαρμογή προγράμματος στείρωσης αριθμού αυτών, ώστε να μην αυξάνονται υπέρμετρα και να υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους συμπολίτες μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις την απαράδεκτη θανάτωση των ζώων.

 

ΙΓ. ΟΜΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ

Ο χώρος στο Συρτικό Καρκιναγρίου, όπου είναι το μοναδικό σημείο εισόδου στη θάλασσα των μικρών παιδιών, λόγω της ολισθηρότητας των βράχων, καθώς και του τσιμέντου της ράμπας και του μικρού μολίσκου, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος προς χρήση. Παρόλο που έχει τοποθετηθεί σχετική πινακίδα, αυτό δεν περιορίζει τις ευθύνες όλων μας και κυρίως των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση ατυχήματος. Παραλείστε όπως μεριμνήσετε, κατ’ αρμοδιότητα για τη διαμόρφωση και βελτίωση του χώρου, ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή και ακίνδυνη είσοδος των παιδιών στη θάλασσα.

 

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση. 

 

Με εκτίμηση

 

Κουλουλία Παρασκευή

 

Πίνακας Κοινοποιήσεων

 

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου,

Υπόψη Αντιπεριφερειάρχη Σάμου 

κ. Πανουράκη Βασίλειου,
[email protected] 

Δερβενακίων – Νέο Διοικητήριο, 83 100 Σάμος

Τηλ.: 22733 50401

Fax: 22733 50437, 50443

                                    

Εξωραϊστικός Σύλλογος Καρκιναγρίου «Λειβάδα»   

Υπόψη προέδρου, κ. Σωτήρη Νιουνιούσκο

e-mail: [email protected]  

Καρκινάγρι 833 01, Ικαρία

 

Σύλλογος Ικαρίας «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ»

Υπόψη προέδρου κ. Κράτσα Γιάννη

e-mail: vmariliana@yahoo.gr

Μαιζώνος 66, 104 38 Αθήνα

Τηλ: 210 5221129

 

Πολιτιστικό και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού «ΠΕΖΙ» ΙΚΑΡΙΑΣ 

Υπόψη κα Αθανασία Πανέρη 

e-mail: athanpaneri@yahoo.gr

Πέζι 833 01, Ικαρία

 

Σύλλογος «ΑΜΑΛΟΥ»

Υπόψη Προέδρου Νίκο Γενούζο   

e-mail: svatougios@yahoo.gr

Αμάλου 833 01, Ικαρία

 

Πανικαριακή Αδελφότητα της Αμερικής

Υπόψη Προέδρου
51 Meadow Lane
Roslyn Heights, NY 11577
Cell: 718-781-1491
e-mail: [email protected]

 

Τοπικό αντιπρόσωπο Καρκιναγρίου

κ Γεώργιο Τσαμουδάκη, 

Καρκινάγρι 833 01, Ικαρία

e-mail: [email protected] 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue