ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
"Ετοιμοπόλεμοι" οι γιατροί και οι σύλλογοι ασθενών
Με επείγουσα τροπολογία θα προσπαθήσει να ελέγξει το μηνιαίο συνταγογραφικό στόχο στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης το υπουργείο Υγείας μετά την προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον περασμένο Μάρτιο να «παγώσει» το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Η συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα είχε προκαλέσει και την αντίδραση της τρόικας.
Όπως έγινε γνωστό, περιορισμοί θα ισχύσουν και στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα γίνουν σεβαστές και για τον λόγο αυτό σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει έκτακτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την επείγουσα τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο.
Με την τροπολογία θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα «να τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ περιγράφοντας τις αλλαγές πρόσθεσε ότι στην τροπολογία «θα λαμβάνονται υπόψη η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Έτσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο».
Ας σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο, όπως είχε αποφασίσει τότε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, έπαψαν να ισχύουν προσωρινά και μέχρι νεωτέρας οι υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με τις οποίες επιβλήθηκε πλαφόν σε ποσοστό 80% στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ.
Στην επιτροπή του ΣτΕ είχαν προσφύγει τότε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΑΣ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και είχαν ζητήσει την κατάργηση του μέτρου για πλαφόν στις συνταγογραφήσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ανασταλούν με το σκεπτικό ότι ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, το δεύτερο είναι επικρατέστερο, και είναι εκείνο που πρέπει να προστατευθεί.
Σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα επίσχεση εργασίας των εργαστηριακών ιατρών στα διαγνωστικά κέντρα από την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι «ο καταλογισμός του clawback (σ.σ.: επανάκτηση) του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα γίνει σε μηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, εάν το κάνουν νομίζοντας ότι έτσι θα εξαιρεθούν του clawback, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».
Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται ώστε «την άλλη εβδομάδα να λειτουργούν κατά το δυνατόν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ, ώστε να μπορούν εκεί οι πολίτες να λάβουν άμεσες υπηρεσίες».
Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν αντιληφθούν όλοι οι πάροχοι τον τρόπο με τον οποίο θα καταλογιστεί το clawback του 2014, πολλοί δεν θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο της επισχέσεως, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει σύμβαση υποχρεωτικά με κανέναν».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας σχετικά με την τροπολογία πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνει και έναν ίδιο μηχανισμό πλαφόν στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.
«Εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κ.λπ.) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις» διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Ο υπολογισμός θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τα σταθμισμένα στοιχεία του 2013. «Δεν θα είναι όμως ένα οριζόντιο πλαφόν. Δεν θα εξαρτάται δηλαδή από την περσινή συνταγογράφηση, αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων» ανέφερε.
Στο μεταξύ έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι γιατροί της χώρας και οι σύλλογοι ασθενών, υποστηρίζοντας ότι η μείωσή της φαρμακευτικής δαπάνης δεν μπορεί να γίνει με υποχρεωτικά μέτρα, όπως το πλαφόν, αλλά με εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ ανακοίνωσε και νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθεί η προσπάθεια του υπουργού Υγείας σχετικά με την επαναφορά του πλαφόν στην συνταγογράφηση, παρά την απόφαση του ΣτΕ.
«Σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα μας "μετράει" περί τους 2,5 εκατ. ανασφάλιστους κατοίκους, κανένας περαιτέρω αποκλεισμός από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτός» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.
Τέλος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει ότι το ΣτΕ στην απόφασή του για κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης αιτιολογεί με ουσιαστικό και σαφή τρόπο την επικινδυνότητα του μέτρου για την υγεία των πολιτών. Το μέτρο είναι παράλογο και εξοντωτικό και προκάλεσε τεράστια προβλήματα, αφήνοντας χιλιάδες ασθενών χωρίς φάρμακα.