Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα. Όλγα Γεροβασίλη

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα. Όλγα Γεροβασίλη

by ikariaki.gr
18 views

briefing

εθνοσημο

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ  

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

 

Αθήνα, 17/5/2016

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

 

Καλημέρα σας,

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για να παραστεί στα εγκαίνια της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού – TAΠ.

Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας. Η κατασκευή του θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση. Η λειτουργία του, σε συνδυασμό με άλλα ενεργειακά δίκτυα και υποδομές, που προωθούνται προς υλοποίηση, συμβάλλουν στην μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ρώμη για τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία:

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως αύριο.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από την Συμφωνία.

Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης, εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη.

Θετικότερη του αναμενόμενου είναι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας,
όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Αξιοσημείωτη και η βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ και την «Εργάνη». Επίσης, εξαιρετικά θετική είναι  η επικείμενη διευθέτηση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με την εκταμίευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης – όλα αυτά έρχονται να συντελέσουν στην αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της στον αναπτυξιακό και τον επενδυτικό τομέα, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Eurogroup της 24ης Μαΐου, καλείται να αποφασίσει και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ελληνική επιδίωξη είναι η επίλυση του ζητήματος κατά τρόπο που θα αποκαθιστά την σταθερότητα στη χώρα και θα  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο μηχανισμός που σχεδιάζεται, όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, με βάση την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών (ούτε της χώρας ούτε άλλων χωρών) και βεβαίως ούτε  από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις. Αντιθέτως, θα ενεργοποιείται, ώστε να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αντικειμενικά κριτήρια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επειδή υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι δεν θα δώσετε και τόσο σκληρή μάχη για το χρέος, δηλαδή ότι θα αρκεστείτε, ενδεχομένως, στο Eurogroup της Τρίτης να πάρετε την αξιολόγηση για τον βασικό κορμό των μέτρων, για το εφεδρικό πακέτο και βεβαίως θα σηματοδοτήσει την εκταμίευση των χρημάτων και θα παραπεμφθεί το χρέος, έτσι τουλάχιστον φημολογείται ή υπάρχουν πληροφορίες για την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση θα συνδέσει κατά απόλυτο τρόπο την όλη αξιολόγηση με τη βιωσιμότητα του χρέους; Δεύτερον, η πρόταση η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη Wall Street Journal είναι πρόταση του ΔΝΤ, σας βρίσκει σύμφωνους;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα με βρείτε σύμφωνη στο ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει σκληρή μάχη. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει δώσει σκληρή μάχη για το χρέος, πολύ καιρό τώρα. Αποτέλεσμα της αυτής της σκληρής μάχης είναι και η αποτύπωση του ότι, μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα συζητήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος από τη Συμφωνία του Ιουλίου.

Προφανώς, για εμάς αποτελεί κεντρικό ζήτημα, με βάση το οποίο θα κριθεί και η πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Επομένως, είναι σταθερή η προσήλωση της κυβέρνησης στη μάχη για το ελληνικό χρέος και την αποκατάσταση μιας βιωσιμότητας αυτού.

Σε αυτό το Eurogroup, επίσης, έχει αποτυπωθεί από την απόφαση του προηγούμενου ότι θα υπάρξει συζήτηση και κάποια απόφαση, όσον αφορά τις τρεις χρονικές περιόδους: για τα άμεσα, τα μέσα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διαχρονικά.

Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε από αυτό το Eurogroup να μιλήσει για την άμεση και μεσοπρόθεσμη απόφαση σχετικά με το χρέος.

Περιμένουμε άμεσα λύσεις, οι οποίες θα ευνοούν τη διαχείριση του χρέους.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα ξεκινούν μετά το 2018, αναμένεται να αποτυπωθεί ο οδικός χάρτης σε αυτό το Eurogroup.

Και βεβαίως για το μακροπρόθεσμο διάστημα είναι μεγαλύτερη h συζήτηση. Από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν σαφής η θέση του από πάρα πολύ καιρό, και ήταν σημείο συμφωνίας με το ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ελληνική  κυβέρνηση, η οποία υποστήριζε ότι είναι βιώσιμο το χρέος και στηνόταν και ένα success story με κάποια μέτρα που ενδιάμεσα λαμβάνονταν με βάση τα μνημόνια, η αντίθεσή μας ήταν σαφής.

Από εδώ και μετά, βέβαια, οι δύο πλευρές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, δεν βρίσκονται σε σύμπνοια. Υπάρχει μια διαφορά και μένει, μαζί και με τη δική μας συμβολή φυσικά στη συζήτηση, να δούμε αυτές οι διαφορές πώς θα συγκλίνουν, ούτως ώστε να παρθεί αυτή η τελική απόφαση. Σας είπα ότι πιστεύαμε πάντα πως οι απόψεις του ΔΝΤ ήταν στη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ:  Ενόψει της ψήφισης των νέων προαπαιτούμενων, παρατηρούμε μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Ωστόσο, διαβάζουμε σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι στη ΝΔ εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τις διατάξεις που αφορούν το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τη διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού. Καθώς θα ήθελα και ένα σχόλιο για τις νέες αποκαλύψεις σε σχέση με τις συνομιλίες που βγήκαν, χθες, στη δημοσιότητα μεταξύ εμπλεκόμενων σε υπόθεση εκβιασμού  και του εκπροσώπου της ΝΔ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το δεύτερο: Παραμένουμε στην αρχική μας τοποθέτηση όσον αφορά τις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτές τις οποίες περιγράφετε. Περιμένουμε από τη ΝΔ απαντήσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με το κύκλωμα των εκβιαστών και τα τιμολόγια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ερωτήσεις στρέφουμε προς την αντιπολίτευση εδώ και πολύ καιρό. Η απάντησή της το προηγούμενο διάστημα, αλλά και μετά το συγκεκριμένο γεγονός, είναι μία εκκωφαντική σιωπή. Περιμένουμε, λοιπόν, ακόμη απαντήσεις τις οποίες δεν τις οφείλουν σ’ εμάς, αλλά τις οφείλουν κυρίως προς τον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά τη στάση της ΝΔ στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου: Αν είναι έτσι, τότε πρόκειται για μια τεράστια στροφή στη στάση της και θα πρέπει να μας πει ποια από τις στάσεις της η πριν ή η μετά είναι αυτή η οποία την εκπροσωπεί πραγματικά. Διακρίνουμε ένα ίχνος υποκρισίας, τη στιγμή που βλέπει ότι η Ελλάδα περνά σε άλλη τροχιά, για να μην εκτεθεί εντελώς. Σας θυμίζω ότι μέχρι χθες ακούγαμε για τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί, για τα όρνεα και τους γύπες τα οποία έρχονται να κατασπαράξουν την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, τα δάνεια κλπ. Αυτά τα ακούσαμε μέχρι χθες. Θα πρέπει η ίδια να εξηγήσει γιατί μεταβάλλει σήμερα τη συμπεριφορά της. Κατά τη δική μας εντύπωση, δεν πρόκειται παρά για μια υποκριτική στάση. Μια διπρόσωπη αντιπολίτευση, η οποία δεν στέκεται αντάξια της στιγμής και της σοβαρής συγκυρίας για τη χώρα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, επειδή επί της ουσίας η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται, ήθελα να μας πείτε εάν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα ανασχηματισμό και εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως είπατε ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. Ακολουθεί η εκταμίευση η οποία αναμένεται εντός του Ιουνίου. Εκταμίευση που αφορά και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, όπως προανέφερα. Αναμένεται να δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία. Ο επόμενος στόχος, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με μέτρα και νομοσχέδια τα οποία αφορούν την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας την επόμενη μέρα της αξιολόγησης, ξεκινώντας από τον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος είναι ήδη στη διαβούλευση.

Έχει, επίσης, προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει ένα άλλο Υπουργικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα, μετά από αυτά τα οποία προαναφέραμε, που θα αφορά μέτρα, παρεμβάσεις, αλλά και νομοθετικό έργο στο οποίο θα στοχεύσει ο κάθε υπουργός και το οποίο καλείται να υλοποιήσει στο άμεσο επόμενο διάστημα και το οποίο θα ορίσει ο Πρωθυπουργός με βάση τον οδικό χάρτη, αυτόν που θα χαραχτεί.

Επομένως, αυτά είναι τα επόμενα βήματα που έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά εάν επίκειται αξιολόγηση ή όχι, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι επίκειται ανασχηματισμός. Ωστόσο, αυτό είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού ο οποίος θα το αποφασίσει και θα το υλοποιήσει όποτε εκείνος εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση με τα κόμματα το επόμενο χρονικό διάστημα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα του εκλογικού νόμου και η αλλαγή του αποτελούν μια από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Σας θυμίζω από τις προγραμματικές δηλώσεις και μάλιστα σε χρόνο που να είναι μακριά από εκλογές, ούτως ώστε να μην θεωρείται ύποπτο, πράγμα το οποίο βλέπαμε στα προηγούμενα πολλά χρόνια να συμβαίνει. Παραμονές εκλογών να κόβονται και να ράβονται εκλογικοί νόμοι στα μέτρα του συμφέροντος της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό δεν θα συμβεί. Θα ανοίξει εγκαίρως μια τέτοια συζήτηση. Ο κ. Κουρουμπλής εξετάζει ενδεχόμενα, κάνει διερεύνηση, όπως είχε εντολή από τον Πρωθυπουργό. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, προκειμένου τελικά να ολοκληρωθεί μια πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία θα μπει βεβαίως και σε δημόσιο διάλογο με όσους φορείς και κόμματα απαιτείται για μια τόσο σοβαρή συζήτηση. Επομένως, είναι για το επόμενο διάστημα. Αναμένεται με αυτόν τον τρόπο που σας περιγράφω.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ΄ αυτών που είπατε κυρία Γεροβασίλη: Θα ήθελα λίγο περισσότερες πληροφορίες για τον ανασχηματισμό. Δηλαδή, θα τον περιμένουμε τον Σεπτέμβριο;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει να είμαι Πρωθυπουργός για να σας απαντήσω γι’ αυτό και δεν είμαι.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εξετάζετε, όπως τα κουβεντιάζετε στην κυβέρνηση, να αξιοποιήσετε, για παράδειγμα, στον ανασχηματισμό πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή από άλλους χώρους της κεντροαριστεράς; Και δεύτερον, για τον εκλογικό νόμο, έτσι όπως το είπατε ή έτσι όπως γίνεται η συζήτηση (άκουγα τον κ. Κουρουμπλή χθες) θα θεσμοθετηθεί αυτή η απλή αναλογική ή θα παραμείνει το μπόνους έστω και σε μικρότερο αριθμό;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι σκέψεις, απόψεις και τα λοιπά υπάρχουν. Προσωπικές απόψεις και ο κ. Κουρουμπλής φυσικά εξέφρασε, οι οποίες –νομίζω- είναι σημαντικές εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών. Όμως, μέχρι αυτό να αποτελέσει, μετά από τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στα αρμόδια όργανα, πρόταση της κυβέρνησης, νομίζω πως ό,τι πω εγώ αυτή τη στιγμή θα είναι μια υπόθεση και δεν θα αποτελεί την πλήρη αλήθεια. Επομένως, καλό θα είναι να μείνουμε μέχρι εδώ, ακριβώς γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόταση, την οποία θα καταθέσει η κυβέρνηση.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, απλώς ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε μια άποψη…

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, εξέφρασε την προσωπική του άποψη…

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: …είπε ότι «δεν θα καταργήσουμε το μπόνους, γιατί δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα».

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε σε όλον αυτό το διάλογο που γίνεται ήδη δημοσίως τις προσωπικές του απόψεις. Το τόνισε και ο ίδιος ότι σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία διατυπώνει είναι οι προσωπικές του απόψεις, οι οποίες είναι και σεβαστές βεβαίως, αλλά δεν είναι η τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης.

 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, επ’ αυτού μια διευκρίνιση: Επειδή μιλήσαμε σήμερα το πρωί στον FLASH με τον κ. Κουρουμπλή, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι θα σπάσει η Β΄ Περιφέρεια Αθηνών σε τέσσερις Περιφέρειες και ότι ο ανώτερος αριθμός ανά Περιφέρεια θα είναι οι δέκα βουλευτές. Ισχύουν αυτά; Έχουν συζητηθεί;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω ήδη απαντήσει –νομίζω- για όλο αυτό και σας είπα ότι είναι απόψεις, είναι σκέψεις. Ο κ. Κουρουμπλής βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης και βεβαίως διαμορφώνει και την προσωπική του άποψη, όπως ο ίδιος το λέει. Αλλά σας λέω ότι μέχρι να ολοκληρωθεί μια τέτοια συζήτηση, με τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται να γίνει, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτε από όλα αυτά δεδομένο. Ότι απασχολεί το θέμα των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών και τα λοιπά, βεβαίως είναι ένα ζήτημα το οποίο χρονίως απασχολεί, αλλά δεν θα απαντηθεί σήμερα και από εμένα το τι θα συμβεί σε αυτή την πρόταση, η οποία τελικά θα κατατεθεί.

 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ένα ερώτημα για το Προσφυγικό, γιατί σήμερα υπάρχουν ρεπορτάζ τα οποία περιγράφουν περίπου δραματικές καταστάσεις στα Κέντρα Κράτησης, όπως στη Μαλακάσα. Και επειδή η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα θέτει χρονικά όρια και για την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, τα οποία τελικώς διαψεύδονται, αλλά και για την εκκένωση του Πειραιά, θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία που μπορεί να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης θα απελευθερωθεί, θα τεθεί σε απρόσκοπτη λειτουργία. Και πότε θα εκκενωθεί ο Πειραιάς;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ξέρω ότι το κύριο μέλημα των συναρμοδίων, όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, είναι το ζήτημα της Ειδομένης, του Πειραιά, αλλά και η βελτίωση συνθηκών σε όλα τα υπόλοιπα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων. Και ότι ο ρυθμός ο οποίος ακολουθείται είναι επιταχυνόμενος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν ουσιαστικά, γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν μιας ανθρώπινης μεταχείρισης στη χώρα μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Υπήρξαν δυσκολίες, υπήρξαν εμπόδια, υπάρχουν ακόμα, είναι σύνθετο το ζήτημα. Ωστόσο, επιταχύνουν η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί το έργο τους προς αυτή την κατεύθυνση.

 

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, όπως είπατε, κυρία Εκπρόσωπε, ο μηχανισμός για τη ρύθμιση του χρέους, όπου θα είναι ένας μηχανισμός που θα το καθιστά βιώσιμο, δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, δηλαδή θα υπερβαίνει τον ορίζοντα μιας τετραετίας, μιας κυβερνητικής θητείας, θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα καλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τοποθετηθούν ακόμα και να υπερψηφίσουν αυτόν τον μηχανισμό, επί τη βάσει του ότι υπερβαίνει μια κυβερνητική θητεία και να τοποθετηθούν γενικότερα για τη ρύθμιση του χρέους που θα φέρει η κυβέρνηση.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο μηχανισμός αυτός δεν ξεπερνά μόνο τη ζωή μιας μία κυβέρνησης ή μιας δεύτερης. Είναι ένας αυτόματος μηχανισμός που κρίνουμε εξαιρετικά σημαντικό το ότι αυτομάτως θα ενεργοποιείται, την ώρα που θα αποκλίνει από το στόχο, που είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι δεν θα εξαρτάται από προσωπικές απόψεις. Όσον αφορά το θέμα που βάζετε δυστυχώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επιλέξει να απέχουν από το διάλογο για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και μέχρι σήμερα έχουμε δει μια πολιτική διαστρέβλωσης, επίθεσης, βασιζόμενη βεβαίως και σε αρκετό «κιτρινισμό», προκειμένου να φθείρουν την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι μέχρι χθες, προχθές, το αίτημα ήταν «φύγετε», «εκλογές» κ.λ.π. και κανένας διάλογος με μια κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί αυτό το δρόμο. Με μια τέτοια αντιπολίτευση, δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, όχι γιατί εμείς δεν τους έχουμε απευθυνθεί. Σας θυμίζω και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και από το βήμα της Βουλής προσφάτως απηύθυνε και είπε ότι όποιος θέλει είναι στη διάθεσή του να συζητήσει μαζί του. Όμως, δεν είδαμε καμία τέτοια πρόθεση βεβαίως. Προφανώς, ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή προσπαθούν να κάνουν τη στροφή, με βάση το ότι είχαν επενδύσει στο ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα επιβιώσει. Τους χρειάζεται προφανώς ένας χρόνος, για να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση είναι εδώ, είναι κυβέρνηση τετραετίας, είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από τα δύσκολα και θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την πολιτική. Εάν προσαρμοστούν, θα το δούμε. Αλλά μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν αυτές οι προϋποθέσεις.

 

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, έχει γίνει πάρα πολύς λόγος σχετικά με την εκδήλωση στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας και αν υπάρχει κάποια ενόχληση από το ΠΑΣΟΚ, αν σηματοδοτεί κάτι όλη αυτή η κίνηση.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το Ίδρυμα της Βουλής αποφάσισε μια εκδήλωση, όπως για πολλούς ιστορικούς ηγέτες της χώρας. Άλλη μία είναι αυτή η εκδήλωση. Νομίζω ότι αυτό, όμως, δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση. Αυτό καθορίζεται από τη Βουλή, η οποία διαθέτει την αυτονομία της, με τους όρους που το Ίδρυμα της Βουλής αξιολογεί. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση.

 

ΜΑΝΗ: Περί του «κόφτη» η ερώτηση: Εάν κατάλαβα καλά και χθες –και διορθώστε με όπου δεν έχω καταλάβει καλά- λέτε ότι μετά τα στοιχεία τέλη Απριλίου, τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία η κυβέρνηση πάνω-κάτω θα τα ξέρει από τον Δεκέμβριο, τον Απρίλιο θα πιστοποιούνται από την Eurostat, είτε θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» με κόψιμο όλων των κωδικών, ανάλογα με το ποσοστό που θα κριθεί, είτε η κυβέρνηση θα μπει σε μια διαδικασία να βρει ισοδύναμα τα οποία θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό, στον προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Σωστά; Η ερώτηση είναι: Θα φύγουν δέκα μήνες χωρίς μέτρα, όταν θα έχει ήδη διαπιστωθεί απόκλιση από το στόχο ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο; Δηλαδή, το έχουμε διαπιστώσει τον Δεκέμβριο και θα περιμένουμε τον Οκτώβριο να περάσουμε μέτρα με ή χωρίς ισοδύναμα;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι ακριβώς, υπάρχει μια μικρή διαφορά εδώ. Να θυμίσω ότι αυτός, ο αυτόματος μηχανισμός δεν είναι τίποτε παραπάνω από μηχανισμός διατήρησης των συμφωνηθέντων της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν θέτει τίποτε καινούργιο. Δεν προσθέτει τίποτα, δεν αφαιρεί τίποτα, παρά μόνον παρακολουθεί το πώς εξελίσσεται και πώς υλοποιούνται αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε-δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και να παίρνουμε τα αντίστοιχα μέτρα, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό. Από τη μια πλευρά είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Αυτό αποτυπώνεται με νούμερα. Όχι επειδή το ελπίζουμε και όχι επειδή θα το θέλαμε. Αλλά επειδή η πορεία της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο αποτυπώνει ότι οι προβλέψεις με βάση και το στόχο που έχει μπει για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα –το επαναλαμβάνω, ήταν μια από τις επιτυχίες αυτής της διαπραγμάτευσης και αυτής της κυβέρνησης- κάνει εφικτούς τους στόχους. Και έτσι, η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός. Από την άλλη πλευρά, εάν χρειαστεί αυτός ο μηχανισμός, σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει λίγο παραπάνω από ένα μήνα, από τη στιγμή που βγαίνουν τα στοιχεία της Eurostat μέχρι τον Μάιο δηλαδή. Έχει κάτι παραπάνω από ένα μήνα για να αντιμετωπίσει προληπτικά –και αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό του μηχανισμού- όποια μέτρα χρειαστεί να πάρει, προκειμένου να διορθώσει χωρίς να περιμένει τον Οκτώβριο. Μπορεί να το κάνει προληπτικά. Έχει ένα μήνα και κάτι σε χρόνο από την ημέρα που αποτυπώνεται η εκτίμηση της Eurostat. Από την άλλη, να το κάνει και να το κάνει με μίγμα πολιτικής που η ίδια εκτιμά, η κυβέρνηση δηλαδή. Και επιπροσθέτως, έχει τη δυνατότητα να κάνει τροποποίηση του Προϋπολογισμού σε συμφωνία με τους δανειστές τον Οκτώβριο μήνα, αυτό το οποίο περιγράψατε. Αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτό το διάστημα που μπορεί τον Μάιο μήνα η κυβέρνηση να διορθώσει, ούτως ώστε να μην ξαναέχει φαύλο κύκλο.

 

ΜΑΝΗ: Αλλά τα μέτρα που θα κρίνει αναγκαίο να πάρει…

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τα πάρει η κυβέρνηση και αναλόγως τι μέτρα είναι αυτά και αναλόγως πόσο πρόκειται να αποδώσουν, τι θα χρειαστεί, αναλόγως θα κριθεί και το πότε θα ενεργοποιούνται.

 

ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, είχατε πει προηγουμένως για το χρέος ότι θα υπάρξει αυτόματη ενεργοποίηση σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση. Έχετε διασφαλίσει ότι έχει κλειδώσει αυτό; Γιατί ακούω ότι κάποιες χώρες θέλουν τώρα ο αυτόματος αυτός μηχανισμός να γίνει ημιαυτόματος από τη μία και από την άλλη να υπάρχουν παρεμβάσεις και διασύνδεση με τα δημοσιονομικά της χώρας μετά το 2018. Αυτό είναι το ένα. Και το άλλο, για το ΔΝΤ: Εάν κρίνω από την πρόταση που διέρρευσε σήμερα σε ξένη εφημερίδα, το Ταμείο σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του και ζητά ακόμη περισσότερα πράγματα. Δεδομένου ότι θα υπάρχει αυτό το «road map» που έχετε πει και εσείς, εσείς τι διασφαλίσεις θα ζητήσετε για να μην αλλάξει η κουβέντα, όταν ολοκληρωθεί τέλος πάντων αυτός ο οδικός χάρτης;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το οποίο σας είπα για την αυτόματη διόρθωση της βιωσιμότητας του χρέους, είναι κάτι που αποτυπώθηκε από το προηγούμενο Eurogroup. Δεν είναι κάτι που το ελπίζουμε ή το πιστεύουμε. Είναι αποτυπωμένο, γι’ αυτό και το δεχόμαστε ως ένα από τα θετικά της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup. Ωστόσο, το τι ακριβώς και πώς, είναι το αντικείμενο της συζήτησης στο αμέσως επόμενο Eurogroup, από όπου και περιμένουμε θετικά αποτελέσματα όπως σας είπα, που έτσι κι αλλιώς θα είναι κέρδος για τη χώρα. Είτε λιγότερο κατ’ αρχάς και περισσότερο μετά, είτε με όποιο μίγμα αποφασιστεί, σας θυμίζω ότι είναι μόνο κέρδος. Επομένως, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Από την άλλη πλευρά, όταν λέτε «σκληραίνει το ΔΝΤ τη θέση του», τα μέτρα όσον αφορά την αξιολόγηση, δηλαδή τα μέτρα που ήμασταν υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε, τα ψηφίζουμε και τελειώνουμε. Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Άρα, το να σκληρύνει το ΔΝΤ την άποψή του για το χρέος, σας είπα και πριν ότι είναι ένα θέμα, το οποίο κάπου θα ισορροπήσει μεταξύ της άποψης Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου το ΔΝΤ, όπως είναι και η επιθυμία των Ευρωπαίων, να είναι μέσα στο πρόγραμμα.

 

ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ: Μια διευκρίνιση: Η πρόταση, αν είναι αυτή που έχει διαρρεύσει, αρχικά το ΔΝΤ ήθελε μία βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2060. Τώρα, βάσει της πρότασης που έχει διαρρεύσει, πάει μέχρι το 2080 και ζητά επίσης αποπληρωμή κάτω του 15%.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την ξέρω την πρόταση. Απλώς, δεν μπήκα σε αυτό, γιατί είναι μια πρόταση που έγινε και τη διαβάζουμε σήμερα. Αλλά σας είπα ότι το τι θα συζητηθεί μέσα σε ένα Eurogroup είναι μια άλλη ιστορία σε σχέση με αυτό το οποίο κατατίθεται ή ακούγεται εκ των προτέρων. Άρα, κοντός ψαλμός…. Θα τα δούμε την επόμενη Τρίτη όλα αυτά.

 

ΖΟΡΜΠΑ: Επ΄ αυτού: Είπατε πριν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ, των Ευρωπαίων και ημών για την υπόθεση του χρέους και για το μίγμα που θα προτιμηθεί στο επόμενο Eurogroup. Εμείς, από ό,τι κατάλαβα να εννοήσατε, είμαστε σύμφωνοι με την οπτική του ΔΝΤ, με τη συγκεκριμένη πρόταση που διατυπώθηκε και που φάνηκε σήμερα. Παρόλα αυτά, η άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι δεν είναι σύμφωνη.  Υπάρχει μια διελκυστίνδα και είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση. Σε αυτή τη συζήτηση εμείς συμμετέχουμε με ποια πρόταση και σε ποια κατεύθυνση;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα ότι είναι θετικό το ότι η άποψη του ΔΝΤ για το χρέος είναι αυτή. Θετικό ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι θα συζητήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Σας θυμίζω ότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από τα παλιά. Είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως, έχουμε εταίρους, θεσμούς, οι οποίοι συμφωνούν με το ότι το χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο και βιώσιμο. Ωστόσο, γίνεται μια δουλειά και με τα Euroworking groups στις συζητήσεις περί αυτού. Να ετοιμαστούν κάποια πράγματα, που δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν στην παρούσα συζήτηση σήμερα, με την έννοια ότι επίκειται η συνεδρίαση, όπου και θα ξετυλίξει την πρότασή του ο καθένας και θα γίνει η συζήτηση που πρέπει να γίνει. Και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εκεί και θα πει τη δική της άποψη, που όμως δεν θα ήταν δυνατόν να την πούμε σήμερα εδώ.

 

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν κρατάτε τη σκληρή γραμμή – προς την αξιωματική αντιπολίτευση – και προς το ΠΑΣΟΚ συνεχίζετε να λέτε ότι συντάσσεται με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ή αν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης απέναντι σε αυτόν τον πόλο της λιτότητας, της ακραία δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει στο εξωτερικό. Με τους Σοσιαλιστές μιλάει μια χαρά αλλά φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κώδικας επικοινωνίας. Θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση; Θα ήθελα και ένα σχόλιο για το γεγονός ότι με βάση την αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, όλη την προηγούμενη χρονιά,  ένα από τα μεγάλα μείον, από τις μεγάλες δυσλειτουργίες στην Ελλάδα, ήταν η αναντιστοιχία έμμεσων και άμεσων φόρων με τους έμμεσους φόρους να είναι υψηλότεροι από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και να χρειάζεται ρύθμιση δηλαδή για να υποχωρήσουν. Και φαίνεται ότι με το νομοσχέδιο κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αν έχετε κάποιο σχόλιο δηλαδή  για τις επιλογές που γίνονται…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση: Είναι μια πολύ καλή ερώτηση για να την απευθύνετε και σε εμάς αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ, παρεμπιπτόντως.  Με την έννοια ότι δεν έχουμε δει καμία στιγμή μέχρι σήμερα την κα Γεννηματά – και τον πολιτικό φορέα-  να μην είναι αγκιστρωμένη και να μην ταυτίζεται πλήρως με τη στάση της Δεξιάς παράταξης. Και μάλιστα, έχει σχολιαστεί και από εμάς αλλά και στο εξωτερικό, πόσο διαφορετική είναι η Σοσιαλδημοκρατία –  μια προσπάθεια που γίνεται σήμερα στην Ευρώπη να αλλάξει και να χαράξει μια γραμμή απέναντι στη λιτότητα. Ενώ βλέπουμε ότι στη χώρα μας η αντίστοιχη στάση του ΠΑΣΟΚ είναι σε διάσταση και με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Αυτά, λοιπόν, είναι ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και καλείται να τα επιλύσει για τον εαυτό του. Εμείς μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία διάθεση να συζητήσουν ή να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο περιβάλλον μέχρι σήμερα. Αντίθετα, βλέπουμε, όπως σας είπα, την πλήρη ταύτιση με την νεοφιλελεύθερη και λαϊκίστικη ταυτόχρονα  πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ:  Μια  ερώτηση όσον αφορά στο θέμα του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας. Ακούσαμε τις κυβερνητικές εξηγήσεις γύρω από το θέμα. Λειτούργησε, στην ουσία τότε ο κύριος Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως ενδιάμεσος, μεσάζων του υπουργείου Εξωτερικών. Το ερώτημά μου είναι, κατά πόσο για οποιοδήποτε λόγο, είτε για λόγους εθνικού συμφέροντος είτε για λόγους προάσπισης της Αριστεράς από επιθέσεις διαπλεκόμενων Μέσων Ενημέρωσης, που την έχουν στοχοποιήσει, είναι ηθικό; Και πόσο αριστερό είναι να προβάλλονται, να προτάσσονται αυτοί οι λόγοι έναντι της προστασίας των γυναικών από την σεξουαλική παρενόχληση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στο θέμα αυτό, νομίζω ότι έχει φτάσει στο απόγειο και η διαστρέβλωση και ο κιτρινισμός. Και βεβαίως, δεν δίστασε να το χρησιμοποιήσει αυτό και η Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο αυτή. Λυπήθηκα που άκουσα την κα Μπακογιάννη και τον κ. Κουμουτσάκο να διαστρεβλώνουν και να λασπώνουν το χώρο.  Το σημαντικό που προκύπτει από αυτή την επιστολή, είναι ότι έγινε σε εποχή διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, με γνώστη στο υπουργείο Εξωτερικών των συγκεκριμένων περιστατικών. Το ερώτημα,  λοιπόν, θα ήταν τι δεν έκαναν αυτοί και χρειάστηκε να το κάνει ο κύριος Τσίπρας που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να συμβάλει στην απομάκρυνση – μετά την επιστολή – του πρέσβη της Βενεζουέλας. Νομίζω ότι έχει τεθεί σε τελείως λάθος βάση το θέμα αυτό. Η επιστολή του κυρίου Τσίπρα αποδεικνύει ακριβώς ότι παρενέβη για την απομάκρυνση του πρέσβη από τη χώρα μας  και η ερώτηση θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Με λύπη και απογοήτευση είδαμε άλλη μια φορά τη Νέα Δημοκρατία να λασπολογεί εις βάρος του πρωθυπουργού της χώρα, ο οποίος έκανε το καθήκον του εκείνη τη στιγμή και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Συμπληρωματικά σε αυτό, θα ήθελα σε σχέση με την επιστολή να μας εξηγήσετε, σε τι ακριβώς συνίσταται η πολιτική ωριμότητα των θυμάτων της σεξουαλικής παρενόχλησης. Γιατί υπάρχει αυτή η φράση στην επιστολή του πρωθυπουργού.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εδώ θα πρέπει να πούμε  και κάτι άλλο το οποίο όφειλαν να το ξέρουν και αυτοί που μας κατηγόρησαν. Ότι η διπλωματική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες. Και είναι διαφορετικοί κανόνες. Ξέρουμε, μάθαμε ότι τα θύματα αυτής της ιστορίας επέλεξαν οι ίδιες να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη αλλά να  λύσουν αυτό το θέμα ενδοϋπηρεσιακά. Επ΄αυτού, προσωπική τους επιλογή. Και νομίζω είναι λεπτά ζητήματα για να τα χειριζόμαστε με ένα τρόπο τέτοιο, με λασπολογία προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και προς τις εργαζόμενες. Και νομίζω ότι θα έπρεπε να προφυλαχθούν και από όλο αυτό. Μια στάση, λοιπόν, διπλωματική, με τη διπλωματική γλώσσα, ευνοεί και αυτό το αποτέλεσμα – για το οποίο με ρωτάτε- δηλαδή την προφύλαξη και των εργαζομένων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες έχει ανακύψει μια θεμελιώδης διαφορά και με πολύ μεγάλη οξύτητα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας,  καθώς ο Ερντογάν αρνείται, το έχει αποσαφηνίσει, να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο γιατί αφορά στη στάση της Τουρκίας στο Κουρδικό, άρα έχει μπλοκάρει και άρση της βίζας που αναμένει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αν, εκφράζονται φόβοι ήδη ότι η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει σε λίγες ημέρες, τον Ιούνιο. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι στην περίπτωση αυτή αναγκαστικά η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Λίβανο δηλαδή με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που δεν θα έχουν πού να πάνε καθώς τα σύνορα στα δυτικά είναι κλειστά. Η Ευρώπη, επίσης, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει plan Β. Θα ήθελα να μου πείτε αν έχει η κυβέρνηση  plan Β και αν ο πρωθυπουργός μεθαύριο που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο, θα συναντηθεί με τον Ερντογάν ή με κάποιους άλλους αξιωματούχους και ηγέτες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Όσον αφορά αυτό που με ρωτήσατε: Εμείς, από την πλευρά μας, υλοποιούμε όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Εννοώ τη συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας όπως και τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Περιμένουμε, λοιπόν, και από τους υπόλοιπους να είναι συνεπείς σε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και βεβαίως γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι συνομιλίες συνήθως αποτελούν και μια διαπραγμάτευση μεταξύ των εμπλεκομένων, προκειμένου το κάθε μέρος να αποκομίσει αυτά τα οποία θεωρεί  προς το συμφέρον της χώρας του. Παρακολουθούμε, λοιπόν, και ταυτοχρόνως υλοποιούμε και αναμένουμε να υλοποιήσουν και οι άλλοι τα συμφωνηθέντα.

Σας ευχαριστώ.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue