Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Όλγα Γεροβασίλη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Όλγα Γεροβασίλη

by ikariaki.gr
9 views

briefing

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

 

Για το προσφυγικό

 

Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για την διαχείριση του Προσφυγικού.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:

  • Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
  • Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
  • Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.
  • Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».
  • Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και.
  • Ζητήματα προσωπικού.

 

Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».  Απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

  • Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.
  • Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.
  • Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
  • Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

 

– H κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται κατά περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται και από το συγκεκριμένο πρόσωπο, το λόγο για τον οποίο είναι πρόσφυγας, αν και κατά πόσο θα κινδυνεύει σε μια χώρα στην οποία θα βρεθεί. Όσον αφορά τους χρόνους, ξέρουμε ότι έτσι κι αλλιώς η χώρα μας έπρεπε και πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια διαμονή ενός αριθμού προσφύγων, ο οποίος προβλέπεται και από την πρώτη συμφωνία. Και για τη χώρα μας συμφωνήθηκε ότι περίπου 23.000 θα πρέπει να παραμείνουν.

 

–  Υλοποιούμε αυτά για τα οποία είμαστε δεσμευμένοι και παλεύουμε σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε όλοι αυτοί οι παράγοντες να εφαρμοστούν και από την πλευρά της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων, προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά η συμφωνία. Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός προσφύγων που θα μένει εδώ, τουλάχιστον μέχρι να δούμε πραγματική έναρξη της διαδικασίας της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και της επανεισδοχής στην Τουρκία.

 

– Η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας πριν από τα μέσα Απριλίου.

 

– Αξιολογούμε την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά.

 

– Σε ότι αφορά την Ειδομένη, έχει αρχίσει ήδη, με την βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.

 

Για τη διαπραγμάτευση

 

– Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

– Την Δευτέρα 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

 

– Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

 

– Το 1% του ΑΕΠ (1,8 δις) προκύπτει από τις ρυθμίσεις και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το άλλο 1% του ΑΕΠ προκύπτει από φόρους, από τη φορολόγηση και το ακόμη άλλο 1% του ΑΕΠ (σύνολο 3% του ΑΕΠ) από άλλα μέτρα που πρακτικά θα αποτελούν έμμεση φορολόγηση. Σε αυτή τη βάση εργαστήκαμε και αυτό έχουμε αποδεχθεί στη συμφωνία, ανεξάρτητα αν μετά  το ΔΝΤ προέβαλε άλλα νούμερα: μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να επικρατεί. Επομένως, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του 3% του ΑΕΠ από τις τρεις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue