ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
2 ΟΚΤΩΒΡΗ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ!
Συμπατριώτες/-ισσες,
Η κυβέρνησή μας, υλοποιώντας τις επιταγές Ε.Ε.-ΔΝΤ για «λιγότερο δημόσιο τομέα» επιχειρεί να δώσει τη χαριστική βολή σε αυτό που ως τώρα γνωρίζαμε ως Δημόσια Δωρεάν Υγεία στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ.
Συσκοτίζοντας την πραγματικότητα και βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο επιχειρούν, με την βοήθεια των κατευθυνόμενων ΜΜΕ, να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι «εκσυγχρονίζουν» και «νοικοκυρεύουν» την Υγεία, που κινδυνεύει από χιλιάδες –όπως λένε- μαϊμού ανασφάλιστους, από τους βολεμένους μόνιμους εργαζόμενους που ούτε να «αξιολογηθούν» δε θέλουν, από τις αναχρονιστικές απεργίες και το συνδικαλισμό, από τη διαφθορά των γιατρών.
Η αλήθεια είναι διαφορετική!
Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μνημονιακών νόμων στο χώρο της υγείας έλεγαν πως οι αλλαγές γίνονταν για το καλό των ασθενών: χιλιάδες γιατροί προς επιλογή, διακοπή της αλόγιστης σπατάλης και άρα ανάπτυξη και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, φθηνά φάρμακα για το λαό κλπ.
Μετά από 4 χρόνια, υπάρχει κανείς που να πιστεύει πια αυτήν την άθλια παραμόρφωση της αλήθειας; Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
-
λείπουν 6.500 γιατροί και 33.000 μη ιατρικό προσωπικό από τα νοσοκομεία. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των ραγδαίων συνταξιοδοτήσεων π.χ. 800-1000 γιατροί κάθε έτος, διαμορφώνοντας την αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων στο 1 προς 86 ! Επίσης, 7.000 νέοι γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό, με πολλούς να ετοιμάζονται να τους μιμηθούν λόγω των άθλιων μισθών και της επαγγελματικής τους ανασφάλειας.
-
από τον πρώην ΕΟΠΥΥ που διαφημιζόταν ως υγειονομικός παράδεισος των ασφαλισμένων, απολύθηκαν περίπου 4000 γιατροί, διαλύοντας κάθε έννοια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναγκάζοντας τον κόσμο να ψάχνει γιατρό και γιατρό να μη βρίσκει εκτός από ιδιώτες, πληρώνοντας δηλαδή απ’ την τσέπη του.
-
Παρά τις αντίθετες αρχικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα κλείσουν νοσοκομεία, ήδη έχουν καταργηθεί νοσοκομεία στην Αθήνα, κάποια έχουν ουσιαστικά μισοδιαλυθεί, και μέσω της διαδικασίας των συγχωνεύσεων, ενώ έπαψαν να υφίστανται 880 κλινικές, 10.000 κρεβάτια και 30.000 θέσεις προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται στην παρεχόμενη περίθαλψη του κόσμου.
-
Αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα, έπεσε η ποιότητα των παρεχόμενων φαρμάκων και αναλωσίμων, οι ασφαλισμένοι στην πρόνοια δεν βρίσκουν τα φάρμακα που δικαιούνται.
-
Θεσμοθετούνται χαράτσια (5-ευρω, 25-ευρω, 1 ευρώ επιβάρυνση ανά συνταγή), μειώνεται συνεχώς η κρατική επιχορήγηση στην υγεία.
-
Την ώρα που το προηγηθέν κούρεμα των 12 δις, η υποχρηματοδότηση και η ανεργία βυθίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, οδηγώντας τα στη διάλυση, οι χιλιάδες μαϊμού ανασφάλιστοι αποδείχτηκε πως ήταν με το ζόρι 350 (!!!), αλλά οι πραγματικά ανασφάλιστοι, εξαιτίας των πολιτικών τους, είναι εκατομμύρια, με βάση και τα επίσημα στοιχεία.
-
Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που δίνουμε κατευθείαν από τις τσέπες μας για την περίθαλψή μας, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη
-
Ακριβότερες υπηρεσίες και νοσήλια, περιορισμοί στις παροχές και τις εξετάσεις πρόληψης
-
ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και οδηγούς.
-
Μείωση του προσδόκιμου ζωής παιδιών και ενηλίκων, έξαρση των αυτοκτονιών και των ψυχικών νοσημάτων, αδυναμία υγειονομικής κάλυψης των φτωχών (επισήμως το 21% του λαού), των άνεργων, των ανασφάλιστων και των μεταναστών.
Αυτό που θέλουν να κρύψουν αλλά πλέον είναι οφθαλμοφανές, είναι πως οι αλλαγές αυτές έγιναν για το καλό και την ανάπτυξη, όχι όμως τη δική μας. Μέσα από το πετσόκομμα των δαπανών για την υγεία και με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πλεονασμάτων, επιχειρούν με όλο και πιο άγριο τρόπο να μετατρέψουν το χώρο της υγείας σε πεδίο ασύδοτης κερδοφορίας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου. Όπου η θεραπεία είναι είδος προς πώληση σε τιμοκατάλογο και ο ασθενής είναι πελάτης που «αγοράζει» την υγεία του με βάση το τι λεφτά έχει στην τσέπη του.
Ιδιωτικοποιήσεις, κλεισίματα, απολύσεις
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω από τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας (Α.Ε.) που αναλαμβάνει τα οικονομικά της υγείας. Η Α.Ε. αυτή, στης οποίας το συμβούλιο θα μετέχουν εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών, θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα μοιράζει το κρατικό χρήμα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία συμπεριλαμβάνοντας και το μισθολογικό κόστος και θα έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάζει μετοχές στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα! Έτσι, η χρηματοδότηση της υγείας φεύγει από τον κρατικό προϋπολογισμό και γίνεται υπόθεση μιας … ιδιωτικής εταιρίας!
Με άλλα λόγια, το δημόσιο χρήμα θα κατευθύνεται με κριτήριο το κατά πόσο ένα νοσοκομείο –δημόσιο ή ιδιωτικό- εμφανίζει κέρδη (έχει έσοδα, εμφανίζει κίνηση ασθενών, έχει πληρότητα στα κρεβάτια, δεν έχει ελλείματα) και άρα αξίζει να χρηματοδοτηθεί. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τη διάλυση της δημόσιας υγείας να συνεχίζεται, ο ιδιωτικός τομέας θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από τη χρηματοδότηση, αφήνοντας έτσι στα δημόσια ιδρύματα δύο επιλογές: ή να κλείσουν υπό το βάρος της έλλειψης κονδυλίων ή να αναζητήσουν πόρους μέσα από νέες επιβαρύνσεις των ασθενών λειτουργώντας στην ουσία ως επιχειρήσεις. Ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και υποδομές, την ώρα που τα δημόσια ιδρύματα έχουν εγκαταλειφθεί σκοπίμως να μαραζώσουν, μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών, ώστε το κλείσιμό τους να φανεί ως φυσιολογική συνέπεια. Όσο για τους ασθενείς, αυτοί θα βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθειά στην τσέπη για να έχουν αυτό που απολάμβαναν κάποτε με το βιβλιάριό τους.
Επίσης, με την ανάθεση των οικονομικών της υγείας και της μισθοδοσίας των υγειονομικών στην Α.Ε., ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και περικοπές μισθών.
Για να περάσουν όλα αυτά, εκτός από τη σταυροφορία λάσπης από κυβέρνηση και ΜΜΕ, απαιτείται και η υποταγή των εργαζομένων στο νέο αυτό μοντέλο. Ένα τέτοιο εργαλείο αποτελεί για την κυβέρνηση η περίφημη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο της.
Ο μοναδικός της στόχος είναι να κλείσουν νοσοκομεία, να χτυπηθεί η μονιμότητα και οι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε πειθαρχημένους υλοποιητές των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Πλέον καλός θα θεωρείται ο εργαζόμενος που δεν θα εξετάζει ανασφάλιστους, που θα συμμορφώνεται πλήρως με την ασκούμενη πολιτική και θα προσπαθεί να φέρει έσοδα στο νοσοκομείο. Αλλιώς θα βλέπει την έξοδο αξιολογούμενος ως ανεπαρκής.
Η απάντησή μας είναι στους αγώνες μας
Η δική μας διέξοδος βρίσκεται στον επίμονο, παρατεταμένο, ενωτικό, κοινό αγώνα των εργαζομένων και του λαού. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κανέναν σωτήρα, από καμία κάλπη.
Δεν πρέπει να τσιμπάμε σε διασπαστικές λογικές που στρέφουν τον ένα εργασιακό κλάδο ενάντια στον άλλο, την μία κοινωνική ομάδα απέναντι σε κάποια άλλη. Η λογική του διαίρει και βασίλευε είναι αυτό που διαχρονικά επιλέγουν οι κυβερνώντες για να περάσουν τα άθλια σχέδια εξόντωσης του απλού κόσμου, υπέρ των συμφερόντων μιας οικονομικής ολιγαρχίας που νοιάζεται μόνο για τα κέρδη της.
Η τοπική εμπειρία, παρά τα όποια της προβλήματα και ανεπάρκειες, ανέδειξε μικρές αλλά σημαντικές νίκες που αποδεικνύουν πως αν αγωνίζεσαι μπορείς και παρεμβαίνεις στις εξελίξεις, παίρνοντας μικρές ανάσες που σου επιτρέπουν να συνεχίζεις τον αγώνα και την προσπάθεια: η άρση της συγχώνευσης του νοσοκομείου μας, η αύξηση των χορηγούμενων κονδυλίων, η αποτροπή της μετακίνησης προσωπικού του μικροβιολογικού στη Σάμο, η προκήρυξη θέσεων επικουρικών, η καταβολή δεδουλευμένων του προσωπικού και γενικά οποιαδήποτε κατάκτηση, όσο μικρή και αν είναι, είναι απόρροια αγώνα.
Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας, και σε συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας για να διεκδικήσουμε
-
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ-ΠΛΗΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ
-
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
-
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ