Home ΠερίθαλψηΙατρικά Θέματα Εμμένουσα οσφυαλγία (πόνος στη μέση): Ειδική μεσοθεραπεία ή Local Intradermal Treatment (LIT)

Εμμένουσα οσφυαλγία (πόνος στη μέση): Ειδική μεσοθεραπεία ή Local Intradermal Treatment (LIT)

by ikariaki.gr
83 views

Εμμένουσα οσφυαλγία (πόνος στη μέση): Ειδική μεσοθεραπεία ή Local Intradermal Treatment (LIT)

Του Ορθοπαιδικού Χειρουργού & Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κου Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μαλαχιά*

*Ο Επίκ. Καθηγητής, Δρ. Μαλαχιάς θα ταξιδέψει στην Ικαρία για να εξετάσει ορθοπαιδικούς ασθενείς (κατόπιν ραντεβού, τηλ.: 6936503290), στο ιατρείο του (πλατεία Αγίου Κήρυκου, διαγωνίως έναντι της Εθνικής Τράπεζας), την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιούνη.

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητικά μέσα θεραπείας;

Στους ασθενείς με εμμένοντα πόνο στη μέση (οσφυαλγία) που οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αστάθεια οσφυϊκών σπονδύλων, κεντρική ή πλάγια σπονδυλική στένωση (ποικίλων αιτίων) ή πίεση οσφυϊκής ρίζας, εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φάρμακα, φυσικοθεραπείες, ακινητοποίηση και βελονισμό, συχνά προτείνεται από συναδέλφους, νευροχειρουργούς και χειρουργούς σπονδυλικής στήλης, ως έσχατη λύση, η χειρουργική επέμβαση στη μέση. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, πράγματι, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς, οτιδήποτε άλλο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ωστόσο, και αυτό είναι ανθρώπινο, σχεδόν κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν επιθυμεί να βάλει νυστέρι στη σπονδυλική στήλη (στη μέση του), λόγω του κινδύνου (μικρού) σοβαρών επιπλοκών, αλλά και υποτροπών, που συνοδεύει ένα τέτοιο χειρουργείο. Αν μπορούσαν να το αποφύγουν με κάποιο τρόπο, με κάποια εναλλακτική λύση, η οποία θα ήταν αποτελεσματική, ούτε που θα συζήταγαν το χειρουργείο.

Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το χειρουργείο στην εμμένουσα οσφυαλγία, όταν αποτυγχάνουν οι συντηρητικές θεραπείες;

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με ανθεκτικό πόνο στη μέση, ειδικά όταν συνδυάζεται με νευρολογικά συμπτώματα (μουδιάσματα, καψίματα, βελονιές, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, με αντανάκλαση στα άκρα, κ.α.) και δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία για ικανό χρονικό διάστημα, η χειρουργική επέμβαση παραμένει η μόνη αποτελεσματική επιλογή.

Αντιθέτως, ασθενείς με αμιγή πόνο στη μέση που δεν έχουν νευρολογικά συμπτώματα και ειδική σημειολογία πίεσης νωτιαίου νεύρου ή νωτιαίου μυελού (δηλαδή που δεν έχουν μουδιάσματα, καψίματα, βελονιές, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, με αντανάκλαση στα άκρα, κ.α.), μπορούν να ανακουφιστούν από τον πόνο, μέσω λιγότερο επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μεσοθεραπεία που πραγματοποιείται στη μέση και στα trigger points του πόνου.

Τι είναι η μεσοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής οσφυαλγίας;

Η τοπική ενδοδερμική θεραπεία (local intradermal treatment, LIT) ή ειδική μεσοθεραπεία είναι μια αναγνωρισμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του διάχυτου μη ειδικού πόνου κατά μήκος ή στο πλάι της μέσης, που δε συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα. Η μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική πολλαπλής έγχυσης φαρμάκου (κολλαγόνο, δικλοφενάκη , κορτιζόνη, φυσιολογικός ορός, λιδοκαΐνη), επιφανειακά, εντός του δέρματος ή/και ακριβώς κάτω από αυτό.

Πως δρα η ειδική μεσοθεραπεία στον ανθεκτικό πόνο της μέσης;

Η τοπική ενδοδερμική θεραπεία (local intradermal treatment, LIT) ή ειδική μεσοθεραπεία είναι μια ελάχιστα επεμβατικά τεχνική, κατά την οποία εγχέονται ειδικά φάρμακα (κολλαγόνο, δικλοφενάκη , κορτιζόνη, φυσιολογικός ορός, λιδοκαΐνη), σε διάφορα επώδυνα σημεία του δέρματος (15-20 σημεία). Οι εγχύσεις γίνονται μέσα στο πάχος της επιδερμίδας, χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή και κοντή βελόνα που δεν πονάει, παρά ελάχιστα. Από εκεί, τα εγχεόμενα φάρμακα απελευθερώνονται, με πολύ βραδύ ρυθμό, βαθιά, στους υποκείμενους ιστούς (μύες, περιτονίες) που πάσχουν και είναι υπαίτιοι για τον πόνο που αισθάνεται ο/η ασθενής.

Μικρές ποσότητες φαρμάκου που εγχέονται σε διάφορα σημεία της μέσης, εντός του δέρματος, αλλάζουν τη φαρμακοκινητικότητα, καθυστερώντας την απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται σημαντικά η τοπική δράση του φαρμάκου. Με άλλα λόγια, με τη μεσοθεραπεία κρατά πολύ παραπάνω η δράση του φαρμάκου από ότι αν χορηγούνταν ως μια απλή ενδομυϊκή ένεση ή ως ένα χάπι. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή το φάρμακο που εγχέεται απελευθερώνεται και διαχέεται, αργά αργά, από το δέρμα στους μυς που βρίσκονται πιο βαθιά. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική ανακούφιση από τον ανθεκτικό, μη ειδικό πόνο στη μέση (εμμένουσα οσφυαλγία).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ειδικής μεσοθεραπείας για τη θεραπεία της εμμένουσας οσφυαλγίας;

Η ειδική μεσοθεραπεία LIT γίνεται με τη χορήγηση χαμηλότερης δόσης φαρμάκου, η οποία οδηγεί σε γρήγορη ανακούφιση, που διαρκεί στο χρόνο. Ο σκοπός της θεραπείας είναι να βελτιστοποιήσει τη φαρμακοκινητική του εγχεόμενου σκευάσματος επεκτείνοντας και ενισχύοντας την ευεργετική δράση του στην περιοχή που πάσχει. Εν προκειμένω, μια χαμηλότερη δόση από αυτήν που χορηγείται συστηματικά είναι αρκετή για να επιτύχει την τοπική φαρμακολογική δράση, με μικρότερη πιθανότητα παρενεργειών.

Πόσο ασφαλής είναι η ειδική μεσοθεραπεία στη μέση;

Η ειδική μεσοθεραπεία είναι μια ασφαλής, ελάχιστα-επεμβατική θεραπεία (κάτι σαν «υγρός βελονισμός») με μικρότερο ποσοστό επιπλοκών από την κλασική θεραπεία με ενδομυϊκές ενέσεις. Παρά την ασφάλεια της μεθόδου, όπως και σε κάθε μέθοδο θεραπείας που περιλαμβάνει ένεση στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχει ένα πολύ μικρό, αλλά υπαρκτό, ποσοστό επιπλοκών, όπως πόνος, μελανιά, τοπικό πρήξιμο, μουδιάσματα, καψίματα, λοίμωξη (πάρα πολύ μικρή πιθανότητα), ζάλη, αποχρωματισμός δέρματος (σπάνια) και άλλα, τα οποία είναι σχεδόν πάντα προσωρινά και περνούν, το αργότερο, μετά από λίγες μέρες.

Πόσες συνεδρίες ειδικής μεσοθεραπείας χρειάζονται για τη θεραπεία του ανθεκτικού πόνου στη μέση;

Συνήθως χρειάζονται 5 συνεδρίες μεσοθεραπείας, με χρονική απόσταση 1 εβδομάδας η καθεμία, για να εμφανιστούν τα πλήρη ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του ανθεκτικού, μη ειδικού πόνου στη μέση (εμμένουσα οσφυαλγία).

Που γίνεται η ειδική μεσοθεραπεία της μέσης;

Η ειδική μεσοθεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο του επίκουρου καθηγητή ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, Δρ. Μαλαχιά, με προγραμματισμένο ραντεβού. Γίνεται σε εξωτερικούς ασθενείς και δεν απαιτεί εισαγωγή ή νοσηλεία σε κλινική.

Πόσο διαρκεί κάθε συνεδρία ειδικής μεσοθεραπείας στη μέση;

Η διάρκειά της είναι τρία τέταρτα με μία ώρα. Κατόπιν, ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του/της, χωρίς περιορισμούς. Συνιστάται αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων για 1-2 μέρες και, μετά, επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ (ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ) ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Επίκ. Καθηγητή, Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά (www.malahias.gr), στο ιατρείο του, στην Ικαρία, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιούνη.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue