Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 87 ετών, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους, ο Πέτρος Θέμελης.
Σημαντικό έργο έχει ως καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας, αλλά περισσότερο έχει γίνει γνωστός για το πλούσιο έργο του σε ανασκαφές και αναστηλώσεις. Είναι δικό του έργο, ότι έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη.
Είναι λοιπόν Ικάριος στην καταγωγή, από την μητέρα του, που είχε καταγωγή από τον Εύδηλο Ικαρίας, το γένος Ανταράκη. Πατέρας του ήταν ο γνωστός ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Θέμελης που γεννήθηκε στη Σάμο, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά «πνευματική του πατρίδα» ήταν η Θεσσαλονίκη, αφού εκεί διαμορφώθηκε η ποιητική του προσωπικότητα. Εκεί στην Θεσσαλονίκη γεννήθηκαν και τα δυο του παιδιά, ο Δημήτρης (1931), διακεκριμένος μουσικολόγος, συνθέτης και ερμηνευτής- καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και ο Πέτρος (1936).
Ο Πέτρος Θέμελης το 1962, προσλήφθηκε σαν επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Τα χρόνια 1963 – 1980 ήταν επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας – Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδας – Λοκρίδας και Αιτωλοακαρνανίας, ένώ τα χρόνια 1977-1980 ήταν διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Από το 1980 – 1984 ήταν Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας ενώ από το 184 – 2004 ήταν καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης στο Ρέθυμνο. .Από το 1987 υπήρξε διευθυντής του προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία είχε συγγράψει μονογραφίες και πλήθος από επιστημονικά άρθρα. Έλαβε επίσης μέρος και διηύθυνε ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο.
Για όλη αυτή την τεράστια επιστημονική του δραστηριότητα, η Ελληνική πολιτεία τον τίμησε στις 18 Ιανουαρίου 2005, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, που του απένειμε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
Ο Πέτρος Θέμελης, παρόλη την τεράστια επιστημονική του κατάρτιση, παρέμενε ένας απλός και ένθερμος οικοδεσπότης, αισθανόμενος ιδιαίτερα ευτυχής, όταν υποδεχόταν στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης τους Ικάριους επισκέπτες, στους οποίους εξηγούσε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του χώρου.
Είναι γνωστή η αγάπη του για την Ικαρία, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, τον οποίο γνώριζα προσωπικά και είχα συνεργασθεί μαζί του, ως πρόεδρος τοπικού Ικαριώτικου θεματικού συλλόγου, για την αναβίωση της Ικαριώτικης λύρας, καθότι ο Δημήτρης Θέμελης είχε κάνει σχετική εργασία γι αυτό, ο Πέτρος Θέμελης ήταν πάντα ενήμερος για τα δρώμενα στο νησί μας.
Είναι μια οικογένεια επιστημόνων στην ποίηση, την μουσική και στην αρχαιολογία, για την οποία εμείς οι Ικαριώτες αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που δέχτηκε αυτόν τον τεράστιο επιστήμονα στον χώρο της Αρχαιολογίας.
Σωτήρης Πολίτης