Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Η ΕΕ δεν κρίνει «επιλέξιμες» τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Χίου

Η ΕΕ δεν κρίνει «επιλέξιμες» τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Χίου

by ikariaki.gr
5 views

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

chios_fotia

 

Αποκαλυπτική είναι η στάση της ΕΕ μέσα από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο αυτό το καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθαρσώς δηλώνει πως για το πολυδιαφημιζόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της δεν θεωρούνται «επιλέξιμες» οι αποζημιώσεις των κατοίκων της Χίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ταμείο αποζημιώνει μόνο όταν οι ζημιές είναι «πάνω από το 1,5% του περιφερειακού ακαθάριστου προϊόντος», δηλαδή στην περίπτωση της Χίου «οι ζημιές πρέπει να είναι πάνω από 38,2 εκατομμύρια ευρώ». Ομολογούν συνεπώς ότι το εν λόγω Ταμείο έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ευημερία των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγαλοϊδιοκτητών.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:

«Καμία επίσης έκπληξη δεν μας προκαλεί ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έστειλε καν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποζημίωση των πληγέντων από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Είναι τόσο άρρηκτα δεμένη με την ευρωενωσιακή πολιτική που τη συναποφασίζει και την εφαρμόζει με περίσσια αφοσίωση γι’ αυτό και προφανώς δεν θέλει ούτε καν να τους ενοχλήσει…

Για τα κονδύλια της ΕΕ που Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβέρνηση αποφασίζουν να λυμαίνονται τα μονοπώλια, ο λαός μας έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει πολλαπλάσια. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ επιμένει ότι εδώ και τώρα η κυβέρνηση και η ΕΕ πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί της Χίου όπως και τους μαστιχοπαραγωγούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν καν αποζημιωθεί ακόμα από την προηγούμενη πυρκαγιά».

Η Ερώτηση

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρει:

«Μεγάλη πυρκαγιά έπληξε φέτος το νησί της Χίου για άλλη μια φορά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου. Η πυρκαγιά κατέκαψε δασική έκταση, μαστιχόδενδρα, ελιές και καλλιέργειες, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή του 90% των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Η ανεπαρκής πυροπροστασία έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ άφησε απροστάτευτα το περιβάλλον, τα υπάρχοντα και την παραγωγή της φτωχομεσαίας αγροτιάς, τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων, τρία χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012.

Τεράστιες είναι οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της σημερινής, της ΕΕ, των τοπικών αρχών για την ουσιαστική στάση πληρωμών που έχουν κηρύξει, ακόμα και για επείγουσες λαϊκές ανάγκες όπως η κάλυψη των εγκληματικών ελλείψεων σε σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα και σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και υποδομές πυροπροστασίας (ζώνες πυρασφάλειας, δασικούς δρόμους, επιπλέον δεξαμενές με εξασφαλισμένη τροφοδοσία νερού κλπ.).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Συμφωνεί με την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης όλων των πληγέντων με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης όσο και με την άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης;».

Η απάντηση

Στην απάντησή της εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Crețu αναφέρει:

«H κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την καταστροφή στην οποία αναφέρεται ο αξιότιμος κ. βουλευτής εξαρτάται ουσιαστικά από δύο όρους που πρέπει να ικανοποιούνται. Πρώτον, οι συνολικές άμεσες ζημίες πρέπει να υπερβαίνουν το 1,5% του περιφερειακού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Στην περίπτωση της Περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου, στην οποία ανήκει η Χίος, αυτό σημαίνει ότι οι άμεσες ζημίες πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 38,2 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, οι αρμόδιες εθνικές αρχές της Ελλάδας πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση, ούτε έχουν υποδηλώσει τέτοια πρόθεση. Η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Τα προληπτικά μέτρα ή η αποζημίωση πληγέντων ιδιωτών δεν είναι επιλέξιμα.

Η ευθύνη για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των υποδομών πολιτικής προστασίας εναπόκειται πρωτίστως στα κράτη-μέλη. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως με την παροχή εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Η Επιτροπή ενδέχεται να παράσχει χρηματοδότηση για την κάλυψη έως και το 85 % του μεταφορικού κόστους».

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue