Δύο ντοκιμαντέρ από την Ικαρία θα συμμετέχουν φέτος στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου 2025 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά, “Οι καρβουνιάρηδες της Ικαρίας” σε σκηνοθεσία Μάνου Αρβανιτάκη και οι “Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960” σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.
Το ντοκιμαντέρ “Οι καρβουνιάρηδες της Ικαρίας” παραγωγής του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αντίλαλοι”,θα προβληθεί στο τμήμα Πλατφόρμα +, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.
Συνολικά, 71 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες και Πλατφόρμα+ αλλά και στις Ειδικές Προβολές.
Η ανακοίνωση της διοργάνωσης του Φεστιβάλ
Δυναμικά και καθηλωτικά, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν συγκινητικές προσωπικές ιστορίες και καταπιάνονται με φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, πρωταγωνιστώντας στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου 2025 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Συνολικά, 71 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες και Πλατφόρμα+ αλλά και στις Ειδικές Προβολές.
Το Φεστιβάλ στηρίζει για μία ακόμα χρονιά έμπρακτα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταβάλλοντας αντίτιμο ενοικίασης σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο διευρυμένο τμήμα Πλατφόρμα+ θα προβληθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμα από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο εύρος προβολής στο κοινό.
Προσωπικές ιστορίες, συγκινητικά οδοιπορικά στον χρόνο και στο ελληνικό τοπίο, κοσμογονικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα, τρυφερά πορτρέτα από χαρισματικές προσωπικότητες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην τέχνη, ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και ενδυνάμωσης, η μοναξιά της αστικής μητρόπολης, ελληνικά τοπόσημα που έχουν λάβει μυθολογικές διαστάσεις, η νοσταλγία και η παλιννόστηση, αλλά και οι πολύπλοκες διακλαδώσεις της ιστορικής και συλλογικής μνήμης είναι ορισμένες από τις θεματικές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελληνικών ντοκιμαντέρ αυτή τη χρονιά.
Τη γνωμοδοτική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών για το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συγκρότησαν οι Άγγελος Κοβότσος, σκηνοθέτης, Δημήτρης Πάντσος, δημοσιογράφος και Μαρία Τσάγκαρη, εικαστικός και σκηνοθέτρια.
Οι καρβουνιάρηδες της Ικαρίας
Μάνος Αρβανιτάκης
Η ιστορία των καρβουνιάρηδων της Ικαρίας, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Οι ηλικιωμένοι αφηγούνται τις δυσκολίες του ταξιδιού, ενώ οι γυναίκες τους θυμούνται τη ζωή στο νησί. Απόγονοι μοιράζονται μνήμες μετοικεσίας. Με τον ιστορικό Θεμιστοκλή Κατσαρό και αποσπάσματα από το βιβλίου Οι καρβουνιάρηδες (1977) αναβιώνει η εποχή του κάρβουνου στην ελληνική βιομηχανία.
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960
Λεωνίδας Βαρδαρός
Εθνική απελευθέρωση, επέμβαση των Άγγλων, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος. Οι οργανώσεις της αριστεράς –ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ– έχουν απαγορευτεί. Η μόνη οργάνωση που δρα φανερά είναι η ΠΕΟΠΕΦ, όπου μέσα από αυτή οι μανάδες, οι σύζυγοι και οι αδελφές των φυλακισμένων, εξόριστων και μελλοθάνατων αγωνιστών αγωνίζονται για τη σωτηρία των αγαπημένων τους.