Τη δωρεάν χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε περισσότερους από 116.000 νέους ανακοίνωσαν σήμερα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γιώργου Βούτσινου, του διοικητή ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη και του προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κώστα Δέρβου.
Η νέα συνεργασία ΔΥΠΑ-ΙΝΕΔΙΒΙΜ δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους, ηλικίας έως 30 ετών, σε όλους τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών(ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και στους σπουδαστές, ηλικίας έως 30 ετών, των 31 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη δωρεάν χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων για ένα έτος.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 13 έως 30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 37 χώρες της Ευρώπης.
Οι κάτοχοι της κάρτας απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε τομείς, όπως εκπαίδευση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, υγεία, αθλητισμό, διασκέδαση, εστίαση, τηλεφωνία, κ.ά.
Σχεδόν 6 εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη είναι κάτοχοι της κάρτας, με πρόσβαση σε περισσότερες από 43.500 προσφορές, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχουν 378 επιχειρήσεις και φορείς στο πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://europeanyouthcard.gr/home/el/.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κάρτα θα παραλαμβάνεται α) σε 146 καταστήματα της Vodafone που συνεργάζονται γι’ αυτό τον σκοπό με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και β) στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε Αθήνα (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, Αγ. Ελευθέριος) και Θεσσαλονίκη (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α’ προβλήτα, Κτίριο Γραφείων ΟΛΘ Δημόσιας Αρχής Λιμένων).
Η συνολική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στα 700.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τη ΔΥΠΑ για τους πρώτους 116.666 νέους που θα υποβάλουν αίτηση.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Οι νέες και οι νέοι μας βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική του υπουργείου Εργασίας, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα των νέων, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εφαρμόζουμε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας για τους νέους, τα οποία επεκτείνονται με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, με τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις για τους νέους, τη νέα στεγαστική πολιτική και τις δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, στηρίζουμε στην πράξη τους νέους και τα νέα ζευγάρια και τους δίνουμε πρόσθετα εργαλεία, με τα οποία θα μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή. Κρατάμε ζωντανή την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής για τους νέους».
Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης παρέθεσε τις δράσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας των νέων και τη βελτίωση της θέσης και των προοπτικών τους, καθώς και τις πρωτοβουλίες που τίθενται σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα για τις νέες και τους νέους.
«Οι νέες και οι νέοι μας βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική του υπουργείου Εργασίας, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας από το 17,4% το καλοκαίρι του 2019, στο 11,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μείωση που επηρεάζει και την ανεργία των νέων κάτω των 29 ετών, η οποία έπεσε από το 27,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στο 24% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ, ειδικά, για την ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών, η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη: 5,1 ποσοστιαίες μονάδες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις δράσεις για τους νέους που ήδη υλοποιούνται, περιλαμβάνονται:
«1. Το πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία, προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, μέσω του οποίου 6.000 άνεργοι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, με επιχορήγηση 15.000 ευρώ.
2. Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως το “Πρώτο Ένσημο”.
3. Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από νέους.
4. Τα προγράμματα κινητικότητας για αναζήτηση εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης, σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο διαμονής εντός Ελλάδος.
5. Τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ, πολλά από τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους. “Σημειώνω ότι, ενώ οι νέοι αποτελούν το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων, πήραν πάνω από το 38% των 50.131 σχετικών επιδοτούμενων θέσεων που δημιούργησε η ΔΥΠΑ σε διάστημα 18 μηνών, εν μέσω πανδημίας, το διάστημα 2020-2021, ενώ, το 2022 διαθέτουμε 86.000 επιπλέον νέες τέτοιες θέσεις εργασίας, με πολλά από τα προγράμματα να έχουν και πάλι ως προτεραιότητα τους νέους”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των νέων που τίθενται σε εφαρμογή, περιλαμβάνουν:
1. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, που κατανέμονται εξίσου σε δράσεις των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Πρόκειται για:
– Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών.
– Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή και γαλάζια οικονομία.
– Ενίσχυση μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
– Προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών, με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.
– Προγράμματα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
2. Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Πέρα από τα θέματα απασχόλησης και κατάρτισης, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πολιτικές που εφαρμόζονται και αποσκοπούν στη γενικότερη βελτίωση των προοπτικών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των νέων, όπως είναι:
«1. Η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις των νέων, με τους «ατομικούς κουμπαράδες», μέσω της οποίας οι νέοι μπορούν βάσιμα να προσδοκούν ότι θα πάρουν επικουρικές συντάξεις, που, με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ, θα είναι από 43% έως 68% υψηλότερες από τις σημερινές.
2. Η νέα στεγαστική πολιτική, με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ, με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια, χαμηλά ενοίκια με τη θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής, κ.ά.
3. Οι δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που περιλαμβάνουν:
– ‘Αδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
– Διεύρυνση των επιδοτούμενων από τη ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.
– Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ: το 2021-2022, έλαβαν voucher 30.000 περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2019, ενώ, για το 2022-2023, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 333 εκατ. ευρώ με περισσότερα κουπόνια να δίνονται από ποτέ.
– Το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς” για φροντίδα βρεφών και νηπίων, ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, οι μονάδες παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι 50.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 νέες θέσεις σε ΚΔΑΠ.
– Τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία από 1,2 δισ. ευρώ το 2021, αυξάνονται κατά 234 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω των έκτακτων ενισχύσεων στο επίδομα παιδιού.
– Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων, δράση του υπουργείου Παιδείας, η οποία χρηματοδοτείται κατά 50% από το υπουργείο Εργασίας».
«Οι νέοι μας έχουν απαιτήσεις από εμάς! Δεν αρκούνται στα συνθήματα και τα ευχολόγια. Περιμένουν συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένες δράσεις που βελτιώνουν τις ζωές τους και τις προοπτικές τους.
Αυτό κάνει η κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να δώσουμε στις νέες και τους νέους μας τις ευκαιρίες που δικαιούνται. Να τους δώσουμε τα εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή. Να κρατήσουμε ζωντανή την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής για τους νέους», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε: «Συγχαίρω θερμά τους συντελεστές του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ στον τομέα της νεολαίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων αποτελεί μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των νέων μας, εξασφαλίζοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερες ευκαιρίες προς την αυτονόμηση και την ενεργό συμμετοχή τους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Με την καινοτομία αυτή, προάγονται ιδανικά, που στο αξιακό, αλλά και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, καταλαμβάνουν κεντρική θέση, μεταξύ άλλων, η διακρατική αλληλεγγύη υπέρ των ανέργων και των νέων, με στόχο τη συμπερίληψη όλων, η σύμπραξη φορέων για το κοινό όφελος, αλλά και η συνέχιση της μάθησης διά βίου, μέσα από προγράμματα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και άλλα, που ενισχύουν την κοινωνική κινητικότητα και τη συμμετοχή όλων στην οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα της Ευρώπης. Στόχος μας πάντοτε να δίνουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στις νέες και τους νέους μας».
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι αυτή αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στον έναν και μοναδικό στόχο του υπουργείου Παιδείας, που είναι να προσφέρει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους νέους και στις νέες.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι, με αυτόν τον άξονα κινούμαστε, «όταν επεκτείναμε το νηπιαγωγείο για έναν επιπλέον χρόνο, «δηλαδή το νηπιαγωγείο να ξεκινάει στην ηλικία των τεσσάρων ετών, αντί για την ηλικία των πέντε ετών, ένας επιπλέον χρόνος δομημένης εκπαίδευσης και συμπεριλάβαμε τα αγγλικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο». «Και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στη λογική που λέει: περισσότερα εφόδια στους νέους και στις νέες» συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αξιόλογηση στα σχολεία, ώστε το παρεχόμενο έργο να γίνεται όλο και καλύτερο.
Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως απαρίθμησε και άλλες δράσεις του υπουργείου Παιδείας που προσφέρουν περισσότερα εφόδια στη νέα γενιά.
Ενδεικτικά, ανέφερε:
– Τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, τα οποία διπλασιάστηκαν, τα νέα προγράμματα σπουδών και τα σύγχρονα εγχειρίδια (διαθεματικά, διεπιστημονικά).
– Τον ψηφιακό μετασχηματισμό (με sms τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, ψηφιακά οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία, κ.ά.).
– Δομικές αλλαγές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης (πρότυπα ΕΠΑΛ, θεματικά και πειραματικά ΙΕΚ και κονδύλι πάνω από 400 εκατ. ευρώ, το οποίο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προορίζεται για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι οι νέοι και οι νέες να παρακολουθούν και να εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, το επάγγελμα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα είναι οι κατασκευαστές ιστοσελίδων.
– Συνεργασία 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια. «Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες. Π.χ. ένας φοιτητής που εισάγεται στο πανεπιστήμιο Αθηνών θα μπορεί να πάει να φοιτήσει για ένα ή δύο εξάμηνα στο φημισμένο πανεπιστήμιο Yale, χωρίς δίδακτρα» αποσαφήνισε η υπουργός Παιδείας.
– Νέες πρωτοβουλίες για τη φοιτητική στέγη και το φοιτητικό επίδομα. Όπως υπενθύμισε, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης μία σημαντική αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, που χορηγείται στους δικαιούχους, το οποίο από 1.000 ευρώ, πλέον θα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν. «Πρόκειται για ένα μέτρο ενίσχυσης των νέων, των οικογενειών τους και της προσπάθειάς τους για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για σπουδές στο πλαίσιο των δημόσιων ΙΕΚ» είπε η κ. Κεραμέως.
– Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία 8.150 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας.
«Ο στόχος μας είναι πώς η επόμενη γενιά θα είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της.
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε: «Η συνεργασία μας με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποτελεί μία ακόμα δράση της ΔΥΠΑ για την έμπρακτη στήριξη των νέων, διευκολύνοντας την πρόσβαση 116.000 νέων ανέργων, σπουδαστών και μαθητών, σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα και σε 35 χώρες της Ευρώπης, μέσω της δωρεάν Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων. Οι νέοι και οι νέες αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον της χώρας και γι’ αυτό δίνουμε προτεραιότητα και υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και σύντομα στέγασης, ώστε να πραγματοποιήσουν τους επαγγελματικούς στόχους τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της ζωής τους».
Ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κώστας Δέρβος, σημείωσε: «Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, αναλαμβάνοντας τον κύριο ρόλο υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στον τομέα της Νεολαίας, έθεσε υψηλούς στόχους και δεσμεύτηκε να τα υπηρετήσει και να τα υλοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Μείναμε προσηλωμένοι στις ιδέες μας, έχοντας πάντα γνώμονα την ενίσχυση των νέων της χώρας μας και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών. Δυνατό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, όπου παραλάβαμε στην αρχή της θητείας μας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπου απαριθμούσε μόνο 80 επιχειρήσεις στο δίκτυο συνεργατών του και καταφέραμε, εν μέσω κοινωνικών προκλήσεων και της πανδημίας Covid-19, που έπληξε όλη τη χώρα, να ξεπεράσουμε τις 370, προσφέροντας προνόμια και δυνατότητες σε νέους δικαιούχους. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπου άνεργοι νέοι σε όλη την Ελληνική επικράτεια θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα και κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, υπερδιπλασιάζοντας στην ουσία τα προνόμια και τις παροχές τους».
Αναλυτικά για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 13-30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και ισχύει για έναν χρόνο.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα της Κάρτας υλοποιείται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Στη χώρα μας, οι νέοι που είναι κάτοχοι της κάρτας, έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, οι οποίοι αποτελούν το δίκτυο συνεργατών του προγράμματος. Οι συνεργάτες αυτοί καλύπτουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, όπως ενδεικτικά:
Μεταφορές: αστικές/υπεραστικές συγκοινωνίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 50%.
Εκπαίδευση: προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ελληνικών πανεπιστημίων, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σχολές ξένων γλωσσών και μαθήματα χορού, με εκπτώσεις έως 30% επί των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Τουρισμός: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, hostels και ενοικιάσεις αυτοκινήτων, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 15%.
Πολιτισμός: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 20%.
Καταστήματα: ρούχα, οπτικά, κομμωτήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα και είδη σπιτιού/δώρων, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 15%.
Διασκέδαση/Φαγητό: εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 25%.
Υγεία: κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατροί, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 30%.
Αθλητισμός: γυμναστήρια, μαθήματα εκμάθησης σπορ και υπαίθρια σπορ, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 50%.
Υπηρεσίες: τηλεφωνία, Internet, ασφάλειες, λογιστικά, εκτυπώσεις και επισκευές, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 20%.
Ομορφιά: κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 20%.
Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (europeanyouthcard.gr) βρίσκεται αναρτημένη η λίστα με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις: https://europeanyouthcard.gr/ευρωπαικη-καρτα-νεων/καταλογοσ-εκπτωσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ