Η γιατρός, Δήμητρα Μαυρογεώργη και η φοιτήτρια Ιατρικής, Μαρία Σαραντάκου, αθλήτριες του Άρη Νικαίας, τόνισαν στο greekhandball.com: «Θα θέλαμε, τώρα, να ήμασταν στη… μάχη, στα νοσοκομεία»
Γιώργος Δελαγραμμάτικας
Δήμητρα Μαυρογεώργη
Γενική ιατρός, ειδικευόμενη στο Τζάνειο Νοσοκομείο, είναι η 38χρονη αθλήτρια, που ανήκει στον Άρη Νικαίας, Δήμητρα Μαυρογεώργη. Η τερματοφύλακας, η οποία γέννησε πριν από 9 μήνες ένα αγοράκι, έχει σπουδάσει Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και 5 μήνες μετά από την αποφοίτησή της διορίστηκε στο Δημόσιο.
Η Δήμητρα, που έχει δύο, δίδυμες, αδελφές, την Νικολέττα (πρώην διεθνής παίκτρια, γέννησε λίγο καιρό μετά από την Δήμητρα) και την Ζαφείρα, μίλησε στο greekhandball.com σχετικά με τον κορονοϊό.
Αρχικά, τόνισε στην ιστοσελίδα μας: «Επέστρεψα από την άδεια μητρότητας γεμάτη όρεξη για δουλειά, αλλά προέκυψε αυτό το ζήτημα. Στο νοσοκομείο, στο οποίο εργάζομαι, στο Τζάνειο, και συγκεκριμένα στο τμήμα μου, η δουλειά καλύπτεται, αυτή την περίοδο, από δύο ειδικούς γιατρούς και δύο ειδικευόμενους. Τα περισσότερα τμήματα, πάντως, λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη εφεδρεία σε περίπτωση, που μολυνθούν μέλη του προσωπικού. Για τους νοσούντες του προσωπικού, πάντως, η καραντίνα διαρκεί όχι 14, αλλά 7 ημέρες, διότι δεν υπάρχει χρόνος για απώλειες».
Ποιά προβλέπεται να είναι η συνέχεια; Πού θα τελειώσει όλο αυτό; «Περιμένουμε τα χειρότερα. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται κάθε απόγευμα μέσω των ανακοινώσεων. Υποστηρίζουν πως η αλλαγή του καιρού θα επιφέρει θετικές αλλαγές, όμως αν ήταν έτσι, στην Αφρική, που έχει σχεδόν όλο τον χρόνο ζέστη, γιατί υπάρχουν κρούσματα; Όλο αυτό μπορεί να λήξει οριστικά, όταν κυκλοφορήσουν το εμβόλιο και τα θεραπευτικά φάρμακα. Μέχρι τότε θα πρέπει να φανούμε υπεύθυνοι και να παραμένουμε στο σπίτι».
Θα ήθελες να είσαι στη… μάχη, στα νοσοκομεία, τώρα; «Εννοείται πως θα το ήθελα, όμως είναι επικίνδυνο και έτσι πρέπει να προφυλασσόμαστε, όσο αυτό είναι εφικτό. Αν, για παράδειγμα, εγώ κολλήσω τον ιό και τον μεταδώσω στο μωρό, τότε οι γονείς μου, που το προσέχουν κάποιες ώρες της ημέρας, είναι βέβαιο πως θα νοσήσουν, με αβέβαια, στη συνέχεια, αποτελέσματα».
Στο νοσοκομείο, το προσωπικό προστατεύεται επαρκώς; «Όχι, δεν έχουμε ούτε τα βασικά, ώστε να προφυλαχθούμε, γεγονός που ισχύει στα περισσότερα νοσοκομεία, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.
Αφού επέστρεψα στα καθήκοντά μου, μετά από την εγκυμοσύνη, ζήτησα μία απλή χειρουργική μάσκα, μίας χρήσης, και δεν υπήρχε. Το προσωπικό είναι σχετικά απροστάτευτο.
Το Τζάνειο, πάντως, πρόκειται να υποδέχεται στο εξής επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, θα φιλοξενήσει κλίνες ΜΕΘ. Όμως, δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, είναι πρωτόγνωρο αυτό που βιώνουμε.
Το προσωπικό του Τζανείου είναι καταβεβλημένο, όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι ακόμη σε καλά επίπεδα, σε σχέση με άλλες χώρες, ελπίζω να παραμείνουμε έτσι. Συμβουλεύω τον κόσμο να είναι πιο συνεπής στις οδηγίες».
Μαρία Σαραντάκου
Η Μαρία Σαραντάκου, επίσης παίκτρια του Άρη Νικαίας, βρίσκεται στο 5ο έτος της Ιατρικής, στην Αθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο), και ελπίζει πως του χρόνου το καλοκαίρι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα εξασφαλίσει το πτυχίο της.
Η 22χρονη πίβοτ, με την οποία ήρθε σε επικοινωνία το greekhandball.com, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρόκειται για έναν πολύ απρόβλεπτο, και παράλληλα πολύ επικίνδυνο, ιό, ο οποίος έχει επίσης πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Το ζητούμενο είναι πώς θα δράσουμε εμείς, ως πολίτες. Θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, να αερίζουμε τους χώρους, να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά κ.ά.».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Οι επιστήμονες μελετούν ακόμα τον ιό, επομένως δεν είναι ασφαλές να προσδιορίσουμε πότε ακριβώς θα λήξει η περιπέτειά μας. Αιφνιδίασε ακόμα και τις πιο καλά προετοιμασμένες χώρες.
Οι εκτιμήσεις, πάντως, αναφέρουν πως το φαινόμενο θα φτάσει στην κορύφωσή του γύρω στο Πάσχα και με την αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχει η ελπίδα του περιορισμού του ιού, όμως αυτό εξαρτάται και πάλι από την δική μας συμμετοχή».
Συμφωνείς με τα μέτρα, που έχει λάβει η Κυβέρνηση; «Ναι, συμφωνώ και θεωρώ πως σε λίγες ημέρες θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά. Έχουμε λίγες κλίνες στις ΜΕΘ. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουν να… απλώσουν τα κρούσματα στον χρόνο, ώστε να μην συγκεντρωθούν σε μία ορισμένη χρονική περίοδο και οδηγηθούμε στην κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας. Φυσικά, στόχος είναι να εξαλείψουμε τα κρούσματα, αλλά αυτό απαιτεί αρκετή υπομονή».
Θα ήθελες, τώρα, να βρίσκεται σε νοσοκομείο και να βοηθάς και εσύ; «Βέβαια και θα το ήθελα. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν το επιτρέπουν στους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία. Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να μην πανικοβαλλόμαστε».
Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον αθλητισμό: «Πράγματι, η κρίση είναι συνολική, επιδρά αρνητικά σε κάθε πεδίο της κοινωνίας. Τους αθλητές, για παράδειγμα, τους επηρεάζει τόσο ψυχολογικά, όσο και αθλητικά. Προσωπικά, προσπαθώ, μέσα από ατομικές προπονήσεις, να συντηρώ το σώμα μου, όμως δεν είναι το ίδιο με μία κανονική προπόνηση. Είναι δεδομένο πως χάνουμε τον ρυθμό μας και μετά από μία μεγάλη περίοδο απραξίας, δεν είμαι σίγουρη, αν θα πρέπει να συνεχιστεί το Πρωτάθλημα».
Αναδημοσίευση από : http://www.greekhandball.com