12
Σε δήλωσή του σχετικά με την συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους Συνεταιριστικών Ενώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημειώνει:
«Σ’ ένα διάλλειμα των καθημερινών, σχεδόν, εμφανίσεών του στα ΜΜΕ, όπου, εκτοξεύοντας απανωτά ψέματα και απατηλές υποσχέσεις, επιχειρεί να βάλει εμπόδια στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που κλιμακώνεται με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ’ όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους 30 μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων συνεταιρισμών και ομάδων μεγαλοπαραγωγών που συμφωνούν απολύτως για το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών με τον νέο νόμο ο οποίος θα προωθεί παραπέρα την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και της κερδοφορία, αφού η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξελίξει τους νέους συνεταιρισμούς σε «μεγάλα εμπορικά σχήματα και διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά κλάδο». Απόδειξη και η παρουσία στη συνάντηση εκπροσώπου της πτηνοτροφίας «Πίνδος», μιας καθαρά καπιταλιστικής επιχείρησης, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες «εκπροσωπούν στην πράξη την συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη».
Βεβαίως, πολλές από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση βρίσκονται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», καθώς είναι χρεωμένες «μέχρι το λαιμό», με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων για τους συνεταιρισμούς, αλλά και των διοικήσεών τους που την εφάρμοζαν. Τώρα δίνουν «μάχη επιβίωσης» με τις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους, ενώ κάποιοι τραβιούνται και στα δικαστήρια.
Το γιατί ο υπουργός συναντήθηκε τώρα με εκπροσώπους αυτών των συνεταιρισμών σχετίζεται και με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης να στηριχθούν και να ενισχυθούν, με κάθε μέσο και τρόπο, οι «νέοι» συνεταιρισμοί, αλλά και με την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος ν’ αποκτήσει ερείσματα και επιρροή στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, στήνοντας «νέους μηχανισμούς» με «παλιά υλικά» – οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – κι εκεί αποσκοπούν και οι προσπάθειες για συγκρότηση νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Σχετίζεται, όμως, και με τη συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση και ο υπουργός κάνουν ό,τι μπορούν για ν’ αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και το λαό από τα πραγματικά αγροτικά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα μπλόκα και η ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους, πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση σ’ αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ
ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην φυτική παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο που προκαλούν ο χιονιάς και ο παγετός, ενώ οι κακοκαιρία των ημερών έχει πλήξει βαριά και την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία.
Ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή εσπεριδοειδών, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδενδρα και άλλα.
Σε πολλές περιπτώσεις – για παράδειγμα, οι ζημιές στα δένδρα σε χρονικό διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα στο φυτικό κεφάλαιο – δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να είναι ξεκρέμαστοι. Κι όταν ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και εκβιάζουν, δηλώνοντας δημόσια ότι, αν θέλουν ν’ αποζημιωθούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τσουχτερά ασφάλιστρα, προωθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων.
Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις, είναι πολύ μικρές, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.
Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με την πολιτική δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια των μνημονίων, ο ΕΛΓΑ έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δαπανήσει, κάθε χρόνο, για αποζημιώσεις, το οποίο είναι πολύ μικρό κι αν εξαντληθεί σταματούν και οι όποιες αποζημιώσεις.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις – όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα – αλλά να αγωνιστικά να διεκδικήσουν:
1ον: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τι εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση. Κι αποτελεί πρόκληση για τον αγροτικό κόσμο η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι γι’ αυτό το κόψιμο φταίει το … μνημόνιο, όταν η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με τους «Θεσμούς», το αποφάσισε και ο ίδιος, μαζί με άλλους 221 βουλευτές, το ψήφισαν στη Βουλή.
2ον: Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.
3ον: Να πάρει, άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν – κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν αμέσως – φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους πληγέντες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες σ’ όλη τη χώρα, να βγουν στα μπλόκα στις 23 Γενάρη, όπου, με τη στήριξη και συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσουμε μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, μια μάχη για την επιβίωσή μας.
13 Γενάρη 2017