25 Νοέμβρη σήμερα, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μιας βίας που δεν προκύπτει σε «κοινωνικό κενό», αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στις ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών και αντρών και στις συνεχόμενες έμφυλες διακρίσεις σε βάρος τους.
Καθημερινά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται ψυχολογικά και σωματικά από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή μέλη της οικογένειας τους στην «ασφάλεια» του ίδιου τους του σπιτιού, γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας ή της εκπαίδευσης, υποχρεώνονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων όταν η παράδοση το επιτάσσει. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε νέες μεθόδους άσκησης βίας κατά των γυναικών, με την έμφυλη κυβερνοβία να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρενοχληθούν στο διαδίκτυο από ότι οι άντρες.
Στα πεδία των πολεμικών συρράξεων οι γυναίκες βιώνουν στο σώμα τους και την ψυχή τους την επαίσχυντη χρήση του βιασμού ως όπλου πολέμου, ενώ στην Γάζα οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 67% όλων των θυμάτων, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα και είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι συχνά πιστεύουμε ή μαθαίνουμε και συνιστά μία κρυφή πληγή στην ΕΕ με τεράστιες διαστάσεις. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αυτονόητα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο δραστικής αντιμετώπισης και πρόληψης. Τα επίσημα στοιχεία είναι συγκλονιστικά..
1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία κυρίως από τον σύζυγο ή τον σύντροφο της.
1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ, περίπου 62 εκατομμύρια συνολικά, βιώνουν φυσική ή και σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μία στις δύο γυναίκες είναι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται πανευρωπαϊκά το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών (+188%), με τα περιστατικά έμφυλης βίας να εμφανίζουν ραγδαία αύξηση.
Η πραγματική εικόνα είναι ακόμη πιο σκληρή, καθώς πολλά περιστατικά έμφυλης βίας δεν καταγγέλλονται από τα θύματα είτε από φόβο ή λόγω εκβιασμού και απειλών από την πλευρά του θύτη, λόγω κοινωνικών στερεοτύπων ή έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές.
Η έμφυλη βία σε όποια μορφή της έχει άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ψυχισμό των γυναικών, στη σωματική τους ακεραιότητα και στην πιο ακραία της μορφή, τη γυναικοκτονία στην ίδια τους τη ζωή. Πέρα από τις ίδιες τις γυναίκες επηρεάζονται δυσμενώς τα παιδιά τους, ο οικογενειακός τους περίγυρος και η κοινωνία στο σύνολο της.
Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς παραμένει ευρέως ατιμώρητη.
Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές, ενσώματες υπάρξεις, στα σώματα των οποίων ασκείται κάθε είδους βία, που στην ακραία της μορφή στέλνει στον θάνατο. Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στα αζήτητα, χιλιάδες γυναίκες και θηλυκότητες κακοποιημένες, βιασμένες, δολοφονημένες, αποκλεισμένες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Στην Ελλάδα οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ γιγάντωσαν τις κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος και έπληξαν μακροχρόνια βασικά δικαιώματα των γυναικών (εργασιακά, Οικογενειακού Δικαίου, κ.λπ.). Ταυτόχρονα οι πολιτικές αυτές ευνόησαν στην επικράτηση της πατριαρχικής αντίληψης ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να επωμιζόμαστε καθημερινά πολλαπλούς ρόλους και ιδιότητες αυτούς της «τέλειας» μητέρας, κόρης, συζύγου, μαθήτριας, φοιτήτριας, εργαζόμενης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα με ότι προβλέπεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα κατάργησε την ΓΓΙΦ (Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων) και την ενσωμάτωσε στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, μεταφέροντάς τη στο Υπουργείο Εργασίας!!
Όμως η ισότητα των φύλων, η καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων και στερεοτύπων, όπως φυσικά και η εξάλειψη φαινομένων φυσικής, ψυχολογικής ή/και σεξουαλικής βίας αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας υγιούς κοινωνίας και μιας ουσιαστικής Δημοκρατίας
Οι γυναίκες αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ζητάμε:
-
- την άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας και στήριξης των θυμάτων βίας, όπως ξενώνων έκτακτης φιλοξενίας και ειδικών κέντρων για τα θύματα βιασμού
- τη διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών (24ωρης Γραμμής 15900, Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας)
- την νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας και την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα
- την άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Σύμβασης 190 για την Εξάλειψη της Βίας
- την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για να σταματήσει η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών
- την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την επιστροφή της στο Υπουργείο Εσωτερικών, και τη διάθεση ενός ικανού οικονομικού κονδυλίου για την αντιμετώπιση θεμάτων έμφυλης βίας
Την σημερινή μέρα μας ενώνουμε την φωνή μας με τις γυναίκες όλου του κόσμου, εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες συζύγους, μετανάστριες, προσφύγισσες, αλλά και με όλες τις θηλυκότητες και λέμε ΟΧΙ στην έμφυλη βία
Εκφράζουμε την μηδενική ανοχή στον σεξισμό, την σεξουαλική παρενόχληση, την κουλτούρα της βίας.
Τα σώματά μας έχουν σημασία.
Καμία μόνη, καμία λιγότερη.
Οργανωνόμαστε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε ένα κόσμο χωρίς βία.
Δεμερτζή Πένη, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου