ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ
Την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, ο σύλλογος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων), οργάνωσε συνάντηση με μέλη, τόσο με φυσική παρουσία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά και διαδικτυακά με ζωντανή μετάδοση σε όλα τα Social Media για να συζητήσει την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της βραχυχρόνιας διαμονής.
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι είναι άδικο να συζητείται οποιαδήποτε αλλαγή σε επίπεδο νόμου για την δραστηριότητά μας και να μην καλούμαστε ως συνομιλητές στο τραπέζι των συζητήσεων. Επίσης είναι εντελώς άκομψο να ακούγονται οι μονομερείς απόψεις των ξενοδόχων και όχι οι δικές μας σκέψεις και προτάσεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Στην συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να καταρρίψουμε μύθους και ψευδείς ειδήσεις που προέρχονται κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο με σκοπό να δαιμονοποιήσουν την βραχυχρόνια διαμονή.
Μεταξύ άλλων, αποδείξαμε με στοιχεία επίσημων φορέων και οργανισμών, ότι η βραχυχρόνια διαμονή, όχι μόνο δεν αφαιρεί από την πίτα των ξενοδόχων, αλλά προσθέτει μια δεύτερη πολύ μεγαλύτερη με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Αυτό φαίνεται και από την πληρότητα των ξενοδοχείων που κινείται πάνω από το 90% φτάνοντας σε πολλές περιοχές και στο 100%.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι εδώ και 3 χρόνια, οι κλίνες των ακινήτων της βραχυχρόνιας διαμονής στην χώρα μας έχουν περάσει τις κλίνες των ξενοδοχείων.
Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι ετοιμάζοντας οποιονδήποτε χρονικό η χωρικό περιορισμό, όπως προτείνουν οι ξενοδόχοι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επισκεπτών προς την χώρα μας δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν περισσότερες κλίνες για να καλύψουν αυτή την αύξηση. Αλλά ακόμα και να είχαμε περισσότερα ξενοδοχεία, οι επισκέπτες που προτιμούν τα ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής δεν θα επέλεγαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για τις διακοπές τους αλλά θα προτιμούσαν να επισκεφθούν άλλες χώρες.
Η μείωση λοιπόν του τουρισμού στην χώρα μας θα ήταν αναπόφευκτη και σε μια περίοδο που το τουριστικό προϊόν είναι αυτό που φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Ένα άλλο θέμα που είχαμε στην συζήτηση ήταν και αυτό της φοροδιαφυγής που θέτουν οι ξενοδόχοι και που τα στοιχεία δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Με ποσοστό δηλωμένων ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής πάνω από το 90%, ο κλάδος της βραχυχρόνιας διαμονής είναι ο μοναδικός κλάδος στην χώρα μας που φορολογείται άμεσα και με μηδενική φοροδιαφυγή. Κάθε κράτηση δηλώνεται στο Μητρώο και φορολογείται με αυτόματο τρόπο στο Ε2 κάθε ιδιοκτήτη ετησίως. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής αφού η ΑΑΔΕ λαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις κρατήσεις μας από τις πλατφόρμες όπως η AIRBNB, BOOKING.COM, VRBO κ.α. και με τις διασταυρώσεις που ενεργεί έχει την ευχέρεια να εντοπίζει, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ακόμα και τις ελάχιστες περιπτώσεις φοροδιαφυγής επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η βραχυχρόνια διαμονή ανήκει στην κατηγορία των αστικών μισθώσεων με συντελεστή φορολόγησης που φτάνει ακόμα και στο 45% που είναι και το υψηλότερο στην χώρα μας.
Στην συνέχεια της συζήτησής μας αναφερθήκαμε και σε ένα άλλο μύθο που οι ξενοδόχοι διαδίδουν για τον κλάδο μας, αυτό της καθαριότητας και ασφάλειας. Η πλειοψηφία των ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα από το υστέρημα του εκάστοτε ιδιοκτήτη και δίχως να έχει κανείς μας πρόσβαση σε προγράμματα ΕΣΠΑ και επιδοτήσεις που λαμβάνουν κατά κόρον οι ξενοδόχοι, αλλά και δίχως το δικαίωμα της αφαίρεσης εξόδων που φορολογούνται διπλά από το σύστημα φορολόγησης.
Επίσης από στοιχεία που δημοσιεύει η Airbnb & η Booking.com, σχετικά με τις αξιολογήσεις των καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής, προκύπτει ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καταλυμάτων αυτών βρίσκονται στην 1η 5άδα παγκοσμίως με το μεγαλύτερο και υψηλότερο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας μας.
Έχοντας αναδείξει λοιπόν το φαινόμενο της βραχυχρόνιας διαμονής στην πραγματική του διάσταση, με πραγματικά και όχι πλασματικά νούμερα, πληρωμένες εκθέσεις και μυθεύματα, περάσαμε στο τελευταίο τμήμα της συζήτησής μας, αυτό των μέτρων που θα πρέπει να λάβουμε ως αντίδραση στην άδικη επίθεση του λόμπι των ξενοδόχων που με την αφόρητη πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση, προσπαθεί να την ωθήσει να λάβει λανθασμένες αποφάσεις. Ακόμη και έτοιμο νομοσχέδιο ετοίμασαν για υπογραφή από τους υπουργούς!
Οι προτάσεις λοιπόν που έπεσαν στο τραπέζι για συζήτηση ήταν οι παρακάτω:
1. Να ζητήσουμε επίσημα από όλα τα κόμματα και όλους τους υποψήφιους βουλευτές των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους σε οποιαδήποτε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
2. Το ίδιο να κάνουμε και με τους υποψήφιους δημάρχους πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
3. Να κλείσουμε τα ημερολόγιά μας την εβδομάδα του Πάσχα και αν τελικά ψηφιστούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα για τον κλάδο μας να συνεχίσουμε με κλείσιμο και της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια μεγάλες απώλειες τόσο για όλους εμάς αλλά και για τα δημόσια ταμεία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι είναι και ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στην άδικη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά από τους ξενοδόχους.
Οι παραπάνω προτάσεις θα τεθούν σε διαδικτυακό δημοψήφισμα που θα ετοιμάσουμε τις επόμενες ημέρες και θα ζητήσουμε από τους συναδέλφους να τις στηρίξουν. Πρέπει επιτέλους να δείξουμε ότι αν και δεν διαθέτουμε λόμπι όπως οι ξενοδόχοι, έχουμε όμως φωνή και δύναμη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
Αναφέραμε σε επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς πως αναγνωρίζουμε ότι προβλήματα και θέματα προς επίλυση ίσως και να υπάρχουν. Είναι όμως συνετό να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων, για να βρεθούν λύσεις που δεν θα περιορίζουν μια δραστηριότητα που προσφέρει σε τόσο μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας αλλά και να τοποθετήσουν γερά θεμέλια για μια υγιή και αειφόρο ανάπτυξη στην μεγαλύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως.
Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης να ορίσει περιορισμούς και να ετοιμάζει αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να αρνείται επίμονα να συζητήσει με εκπροσώπους του κλάδου μας.
Πιστεύουμε ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για την βραχυχρόνια διαμονή θα έπρεπε να βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των συλλόγων που εκπροσωπούν τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όταν μάλιστα αυτές (βραχυχρόνιες μισθώσεις) έχουν ήδη περάσει σε μέγεθος τις κλίνες των ξενοδοχείων.
Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου για την βραχυχρόνια διαμονή, το υπουργείο Οικονομικών να παραμερίσει τις ασφυκτικές πιέσεις του λόμπι των ξενοδόχων και να μας καλέσει δίνοντάς μας την ευκαιρία να θέσουμε κι εμείς τις θέσεις μας και να έχουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο. Να συζητήσουμε πάνω σε προτάσεις που έχουμε ετοιμάσει για να στηρίξουμε όλοι μαζί ένα κλάδο που συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα με πάνω από 3.500.000.000 ευρώ ετησίως και να αναπτύξουμε σωστά αυτή την νέα μορφή τουρισμού που τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως.
Εμείς θα είμαστε πάντα στην διάθεση για συνεργασία με οποιοδήποτε φορέα η κλάδο το επιθυμεί και σκοπεύει όπως κι εμείς σε μια αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και της βραχυχρόνιας διαμονής στην χώρα μας.
Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κατεβάσουν το αρχείο την παρουσίασης που είχαμε στην συνάντηση, κάνοντας κλίκ εδώ. Η ανάλυση και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάσαμε αφορούν τον Δήμο της Αθήνας.
Στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες η τυχόν ερωτήσεις.