Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές,
Θεωρούμε απαραίτητο να εκφράσουμε την ευθεία αντίθεση μας στις διατάξεις του νομοσχεδίου με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», διότι πιστεύουμε πως θα συντελέσουν στη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και συνεπώς της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.
Είμαστε αντίθετοι στη σαφή προτίμηση των νομοθετών υπέρ εκείνων των τουριστικών επενδύσεων που είναι ξένες προς το περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας, όπως των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων». Η θέση μας αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν δοκιμαστεί έχoυν αποτύχει, με καταστρεπτικές επιπτώσεις για την εθνική τους οικονομία. Η παραθεριστική κατοικία δεν είναι τουριστική επένδυση και η μέση δαπάνη του παραθεριστή έχει αποδειχθεί πολλάκις κατώτερη από εκείνη των τουριστών. Συνεπώς, η στόχευση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προωθούμενες διατάξεις για την περαιτέρω δόμηση νέων κατοικιών, οδηγώντας στην υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος τη στιγμή που υπάρχουν 55.000 αδιάθετες κατοικίες σε εθνικό επίπεδο, το 44% των οποίων υπολογίζονται σε ευαίσθητης κλίμακας και περιορισμένης φέρουσας ικανότητας περιοχές όπως ελληνικά νησιά.
Παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν, όπως το άρθρο 148 του νόμου 4070/2012 του Υπουργείου Υποδομών, με τίτλο «Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και άλλες σχετικές διατάξεις», είχαν προκαλέσει την μαζική αντίδραση των Βουλευτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα την απόσυρσή τους. Επιπρόσθετα, η κατάφωρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την εκμετάλλευση δασών, δασικών εκτάσεων και αιγιαλού καθώς και προστατευόμενων περιοχών, ενισχύει ακόμα περισσότερο το επιχείρημα μας πως το πρότυπο αυτό που προτείνεται μόνο υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μπορεί να επιφέρει.
Ο τουρισμός, χάρις τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της στη σημερινή κρισιμότατη συγκυρία, αλλά ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας.
Βάσει των παραπάνω σας ζητούμε να καταψηφίσετε τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχέδιου που θίγουν τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, ώστε να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση και η καταστροφή τους, όπως άλλωστε επιθυμούν και οι συμπολίτες μας.
Με τιμή,
- Χαράλαμπος Μακρής, Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου
- Ιάκωβος Ρούσσος, Δήμαρχος Ανάφης
- Πανορμίτης Κονταράτος, Δήμαρχος Αστυπάλαιας
- Ιωάννης Κασσιανός, Δήμαρχος Ιθάκης
- Χρήστος Σταυρινάδης, Δήμαρχος Ικαρίας
- Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Δήμαρχος Θάσου
- Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
- Μιχάλης Χανιώτης, Δήμαρχος Κάρπαθου
- Γεώργιος Δεμιρτζάκης, Δήμαρχος Καντάνου, Χανιά
- Άγγελος Κωβαίος, Πρόεδρος Κοινότητας Ηρακλειάς
- Μπενέτος Σπύρου, Δήμαρχος Λειψών
- Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Δήμαρχος Λήμνου
- Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου
- Ειρήνη Γρυπάρη, Δήμαρχος Μυκόνου
- Νίκος Καρακωνσταντής, Δήμαρχος Νισύρου
- Σπύρος Μπογδάνος, Δήμαρχος Παξών
- Χρήστος Βλαχογιάννης, Δήμαρχος Πάρου
- Θάνος Στυλιανός, Δήμαρχος Σάμου
- Γιάννης Συρίγος, Δήμαρχος Σικίνου
- Γιάννης Δεκαβάλλας, Δήμαρχος Σύρου
- Γεώργιος Μιχελής, Δήμαρχος Σκοπέλου, δείτε πιο αναλυτικά εδω
- Μιχαήλ Πατρός, Δήμαρχος Χάλκης
- Γεράσιμος–Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Δήμαρχος Κιμώλου
- Μαρία Καμμά- Αλειφέρη, Δήμαρχος Τήλου
- Πέτρος Βαφίνης, Δήμαρχος Αλοννήσου