Home Πολιτισμός Δεύτερη γιορτή κρασιού στο Φλές

Δεύτερη γιορτή κρασιού στο Φλές

by ikariaki.gr
2 views

2η_γιορτή κρασιούΗ αμπελοκαλλιέργεια στην Ικαρία έχει αναπτυχθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και ουσιαστικά στήριξε την οικονομία του νησιού. Αρχαίο κρασί με ονομασία προέλευσης Πράμνειος Οίνος στον Όμηρο. Αργότερα κατά την ελληνιστική περίοδο, η κυριότερη πόλη της Ικαρίας, η Οινόη, θα καυχιόταν για το κρασί της, χαράζοντας στο νόμισμα της την εικόνα του Διόνυσου στην πρόσθια όψη και στην πίσω ένα τσαμπί με σταφύλια. Αρχές του 20ου αιώνα στην Ικαρία η καλλιέργεια του αμπελιού έφθασε τα 10.000 στρέμματα, με φθίνουσα πορεία έκτοτε και το 2004 (σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας Ικαρίας) καλύπτει περίπου τα 2000 στρέμματα. Σήμερα η οικονομία του νησιού στρέφεται και πάλι στη συστηματική αμπελουργία ως μέσο ανάπτυξης.

Το νησί, όπως πιστεύεται, πήρε το όνομά του από τον γιο του Δαίδαλου, τον Ίκαρο που έπεσε στα κύμματα ενώ πετούσε, όταν ο ήλιος έλιωσε το κερί που συγκρατούσε τα φτερά στους ώμους του. Ωστόσο η Ικαρία έχει συνδεθεί και με τον Ικάριο που πρώτος δέχθηκε ως δώρο το κρασί από τον Διόνυσο και αμέσως μετά πέθανε, δολοφονημένος από μεθυσμένους βοσκούς. Ανεξάρτητα από το αν αυτοί οι δύο (ο Ικάριος και ο Ίκαρος) ήταν αρχικά δύο διαφορετικοί μυθικοί χαρακτήρες, συγχωνεύθηκαν μέχρις ένα βαθμό στον θεό Διόνυσο, ο οποίος συνδεόταν εξίσου με την Ικαρία, όπως επίσης και με μία περιοχή στα Μεσόγεια της Αττικής, τον δήμο Ικαρίας.

Η σχέση της Ικαρίας με τον Διόνυσο ενισχύεται και από άλλα στοιχεία όπως το αρχαίο όνομα της Ικαρίας «Μάκρις», που ήταν μια από τις τροφούς του Διόνυσου, τη γέννηση του Διόνυσου στην Ικαρία όπως καταγράφεται στους Ομηρικούς Ύμνους εις Βάκχους (Θεόκριτος, Ειδύλ. 26.33) και με τα τοπωνύμια Κεραμέ τόσο στην περιοχή του Ευδήλου, όσο και του Αγίου Κηρύκου. Με δεδομένο ότι δεν έχουν εντοπιστεί κεραμουργεία ή κεραμικοί κλίβανοι στις περιοχές αυτές εδραιώνεται η άποψη ότι η ονομασία οφείλεται στον Κέραμο, υιό της Αριάδνης και του θεού Διόνυσου.

Ένα ακόμα τοπωνύμιο, το Φλες οφείλεται στο Διόνυσο τον Φλεύς. Προσδίδεται στο φλες ή φλέος ή φλοιός και συνδέεται με τους νέους βλαστούς και γενικότερα την άνθηση και βλάστηση. Επίσης Φλειώ ονομαζόταν μια Βάκχη ή Μαινάδα και Φλέως, ένα είδος καλαμιού που ίσως εχρησιμοποιείτο στην κατασκευή θυρσών κατά τις Διονυσιακές τελετές.

Μια τέτοια Διονυσιακή Τελετή διοργανώνουμε και εμείς στο Φλες Ικαρίας, στις 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, ημέρα ΤΡΙΤΗ, για να γιορτάσουμε τον Ικαριώτικο Οίνο με ζωντανή μουσική, σπιτικούς μεζέδες σουβλάκια, σαλάτες, πατάτες μα πάνω απ’ όλα με πολύ πολύ και εκλεχτό Ικαριώτικο κρασί.

 

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΥΤΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue